Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

boot.ini редакция

Featured Replies

Здравеите на всички.Имам следния проблем.Преди доста време инсталирах на настолния си компютър Windows Server 2003 и Windows XP Profesional.Не помня кой точно сам инсталирал парви защото майче има значение,но несъм сигурен.И двата Windows-а си вървяха без проблем,докато не преинсталирах XP-то.Сложих Windows XP(SP3)и след рестарт не ми дава да заредя Windows Server 2003.Инсталирах програмата Easy BCD която редактира boot.ini фаила,но под XP не се получи нищо,даже неможа и да ми я отвори.Затова реших да редактирам boot.ini ръчно и да си добавя другия Windows, но проблемът е че незнам какво точно да напиша вътре в boot.ini.Ето какво представлява boot.ini при мен.

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

[boot loader]

timeout=30

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=AllwaysOff /fastdetect

Някой може ли да ми каже какво, и на кой ред се пише за добавянето на другия Windows.

Windows Server 2003 е инсталиран на дял E:

Здравеите ...

[boot loader]

timeout=30

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

[boot loader]

timeout=30

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=AllwaysOff /fastdetect

Това ли е оригиналният текст на файла. Или ти си го копирал два пъти. Тук се вижда само един дял в текста и една ОС. Дай малко повече информация как е разпределен харда ти. Какво имаш на другите дялове.

При мен например, BOOT.INI изглежда така:

[boot Loader]

Timeout=25

Default=C:\

[Operating Systems]

C:\="MEMPHIS"

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="OS X" /execute /noexecute=optin /fastdetect

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Windows XP" /execute /noexecute=optin /fastdetect

На C: имам 2 ОС и 1 на D:

"OS X" е всъщност XP и на D: също имам едно XP.

А това C:\="MEMPHIS" е първата ОС, която ми се зарежда - модифициран WIN 98.

Дай малко повече инфо и може да успеем да оправим нещата. Така както си дал, че ти изглежда файла просто се повтаря два пъти Съдържанието за зареждане на C: доколкото виждам.

Пробвай така:

[boot loader]

timeout=30

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Win Server" /execute /noexecute=optin /fastdetect

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS="Windows Server 2003" /execute /noexecute=optin /fastdetect

Все някъде мисля, че ще зареди. Може би на последния ред, но не съм сигурен. Във всеки случай реда за XP трябва да е във файла иначе ще останеш без ОС

Редактирано от Ano_nim (преглед на промените)

• Автор

Да това е оригиналният текстов файл.Вижда ми се доста голям и на мен.Незнам защо така.Няма грешка с копирането.Значи,със 2 хард диска съм,разделени на по 2 дяла. C: D: E: и F:. C и Е са дяловете на единият хард (на NTFS са и двата) а D и F са дяловета на другият хард (тези дялове са на FAT32)На C: е инсталиран Windows XP (SP3) а на E: WIndows Server 2003.На E: кадето ми е Win Server 2003 имам папка в която си държа филми,музика,софтуер.На другите два дяла D: и F: нямам нищо.Празни са.

Да пробвам ли с този boot.ini който си написал или има друг начин.

Ако не стане,да пробвам да инсталирам първо Windws Server 2003 и тогава XP.

Да пробвам ли с този boot.ini който си написал или има друг начин.

Ако не стане,да пробвам да инсталирам първо Windws Server 2003 и тогава XP.

Пробвай. Според мен последният ред е актуалният и на него мисля, че ще зареди Windws Server 2003.

Ако искаш пробвай така както е и след това изтрий излишният ред.

Колкото до инсталацията можеш направо да стартираш инсталация на Windws Server 2003.

След завършването Win Server ще ти се явява като първа ОС при избора на ОС за зареждане. Но е добре пак да редактираш BOOT.INI, като оставиш само следното:

[boot loader]

timeout=30

[operating systems]

Няма нужда да инсталираш XP-то на ново. То даже и не е нужно и нацяло да се инсталра Win Server. Може да стартираш инсталация от XP и като си копира файловете след рестарта да видиш къде се вписва в BOOT.INI и да редактираш файла, така, че да ти зарежда системата, която е инсталирана. И след това просто да изтриеш папките с копираните файлове за предстоящата инсталация.

Но, наистина най-сигурно е да направиш нова инсталация. Все пак първо пробвай с редакция на BOOT.INI. Мисля, че ще зареди Server-а на последния ред.Всъщност, ако C: и E: са на 1 хард може да зареди и на предпоследния ред. Най-много да ти даде грешка.

P.S. Пиши какво е станало.

Редактирано от Ano_nim (преглед на промените)

• Автор

Значи пробвах сас този boot.ini който ми го даде.След рестарт ми даде да избера коя операционна система да заредя,но когато маркирам Windows Server 2003 и дам ентер ми излиза тази грешка: (Windows could not start because of a computer disk hardware configuration problem.Could not read from the selected boot disk.Check boot path and disk hardware.) а като селектирам втората опция Win Server илиза черен екран и компютъра забива.C: и E: е единият хард.Реших да преинсталирам Windows Server-а. Направо форматирах E-то и го инсталирах наново.След рестарт веднага си откри и XP-то.Сега всичко е OK.Ето какво представлява новото boot.ini след преинсталацията.

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Windows Server 2003, Enterprise" /noexecute=optout /fastdetect

немога да си обясня защо не тръгна преди с този boot.ini който ми го даде.Явно има значение коя операционна система трябва да се инсталирва 1-ва,както е при XP и Vista.Но там проблема се оправя сас Easy BCD или със Repear с диска на Vista.При мен Easy BCD под XP не тръгна.Варви само под Vista.Сега вече всичко си върви.Мерси много за помоща все пак :)

Редактирано от Cooler20687 (преглед на промените)

Значи пробвах сас този boot.ini който ми го даде.След рестарт ми даде да избера коя операционна система да заредя,но когато маркирам Windows Server 2003 и дам ентер ми излиза тази грешка: (Windows could not start because of a computer disk hardware configuration problem.Could not read from the selected boot disk.Check boot path and disk hardware.) а като селектирам втората опция Win Server илиза черен екран и компютъра забива.C: и E: е единият хард.Реших да преинсталирам Windows Server-а. Направо форматирах E-то и го инсталирах наново.След рестарт веднага си откри и XP-то.Сега всичко е OK.Ето какво представлява новото boot.ini след преинсталацията.

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Windows Server 2003, Enterprise" /noexecute=optout /fastdetect

немога да си обясня защо не тръгна преди с този boot.ini който ми го даде.Явно има значение коя операционна система трябва да се инсталирва 1-ва,както е при XP и Vista.Но там проблема се оправя сас Easy BCD или със Repear с диска на Vista.При мен Easy BCD под XP не тръгна.Варви само под Vista.Сега вече всичко си върви.Мерси много за помоща все пак :)

И аз благодаря за ценната информация.Може да е полезна за в бъдеще на мен или някой друг. Много благодаря. Изглежда, че наистина има значение, коя ОС е инсталирана първа. Като гледам има и известна разлика и в текста, който ти даваш и този,който аз бях постнал. Съжалявам, че съм ти изгубил напразно времето с дискутиране.Отново благодаря за информацията. Със здраве да си ползваш новоинсталираната ОС и да нямаш проблеми.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.