Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

формула в ексел

Featured Replies

Трябва да съставя формула, която да смята следната задача: При оставаща печалба за собственика от стока "А" примерно 4 %, търговеца получава 0.5% от продажната стойоност, ако за собственика на фирмата остават от 4 до 3 %, търговеца получава 0.4% от стойността на стоката и ако падне под 3 % за собственика-търговеца получава 0.35% от продажната стойност. Има и още едно условие-ако стоката е една определана примерно стока "Б" търговеца получава 0.7% от продажната стойност. Тъй като това трябва да смятам всеки месец се опитах в ексел да си направя следната табличка и да смятка - цена по ценова листа примерно 10000, в друга клетка процент от доставчика ни примерно 10 % от тази крайна цена, в следващата клетка процент, който се дава на клиента, в следващата клетка сложих разликата между двата процента с формулка, в следващата с формула да ми сметка продажната цена. Дотук всичко ми излиза може би не написах много пълно формулата, но важно е че излиза. След това се опитах на направя формула с IF като зададох условия към клетката с процента за собственика, но нещо не ми се получи излиза винаги грешка. Има и още други неща, които сформират заплата на търговеца, но смяткам, че с тях се справя, но това ми се вижда най-трудно. Може ли някой да ми помогне с формулка. При мене това което написах с IF ми смята, но нещо не мога да задам да не приема стойност 0. Тоест, ако процента за собственика излиза 0 или отрицателна стойност примерно говоря да не ми смята продажната цена х 0.35%. Така както съм го написала така излиза

ИЗЧИСЛЯВАНЕ ЗАПЛАТА НА ТЪРГОВЕЦ =IF(F15>=4%;G15*0.5%;IF(F15>=3%;G15*0.4%;IF(F15<3%;G15*0.35%)))

как да задам и условност за стоката примерно, ако е стока 1 да са тези условия по горе, а за стока2 да смята само по 0.7%.

Така както съм го написала така излиза

ИЗЧИСЛЯВАНЕ ЗАПЛАТА НА ТЪРГОВЕЦ =IF(F15>=4%;G15*0.5%;IF(F15>=3%;G15*0.4%;IF(F15<3%;G15*0.35%)))

как да задам и условност за стоката примерно, ако е стока 1 да са тези условия по горе, а за стока2 да смята само по 0.7%.

Синтаксиса на формулата е грешен и затова се сърди екселчето. И не иска да "сметка" rolleyes.gif Ето как трябва да бъде:

=IF(F15>=4%;G15*0,5;IF(F15>=3%;G15*0,4;IF(F15=3%;G15*0,35)))

Относно синтаксиса при повтарящи се IF конструкции, разгледай хелпа на М$ или например тук Що се отнася за категориите продукти то най-лесно е с отделна колонка с някакъв коефициент и така да се определя отстъпката или каквото беше там. Просто някаква категоризация на продуктчетата трябва да се въведе, Нещо такова, не съм запознат със специфика и затова така на сляпо съветвам, успех wink.gif

Нещо такова:

=IF(E15="Б";G15*0.7%;IF(F15>=4%;G15*0.5%;IF(F15>=3%;G15*0.4%;IF(F15>0;G15*0.35%;"-"))))

В случая информацията за стоката идва от клетка E15; ако печалбата за собственика не е положителна, резултатът е тире.

• Автор

нещо не сте ме разбрали значи не трябва да е = 3 % там където сте ме коригирали. Защото така излиза че като е под 3 % е грешка просто под 3 % трябва да смята по 0.35 %, а ако печалбата е 0 или не е попълнено нищо тогава да дава грешка. Поне като пробвах с тази корекция формулата, която сте ми направили не ми се получава пак.

нещо не сте ме разбрали значи не трябва да е = 3 % там където сте ме коригирали. Защото така излиза че като е под 3 % е грешка просто под 3 % трябва да смята по 0.35 %, а ако печалбата е 0 или не е попълнено нищо тогава да дава грешка. Поне като пробвах с тази корекция формулата, която сте ми направили не ми се получава пак.

благодаря на Avis Всичко излиза както трябва

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.