Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смяна на фасунга

Featured Replies

Здравейте, тръгнал съм да сменям една фасунга и искам да питам как мога да разбера кой кабел е + и кой - и към коя част на фасунгата трябва да се свърже например +, в смисъл пластинката от долу или отстрани?

За крушка няма значение кое е + и кое –. Все пак ако държиш да разбереш кой кабел е фаза или нула, вземаш един фазомер, допираш на пластините(една по една), и на която светне крушчицата на фазомера това ти е + (фазата).

и на която светне крушчицата на фазомера това ти е + (фазата).

ще ме уморите ве !!!

Какви плюсови ви гонят в променливия ток ?

Правило е пъпката на фасунката да е фаза и да идва от ключа .

Най-добре си викни грамотен ел.техник да не ти светне изведъж и завинаги ;)

• 2 месеца по-късно...

Най-добре си викни грамотен ел.техник да не ти светне изведъж и завинаги :down:

Дори и ел.техник да извика,пак ще си остане незнаещ и неможещ.

Най-малкото,което е - това се знае от обща култура.

"Че какви мъже ще сме,като неможем да сменим една фасунга"-това неслучайно се среща като лозунг!

Редактирано от П.Костадинов (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

"Че какви мъже ще сме,като неможем да сменим една фасунга"-това неслучайно се среща като лозунг!

Според мен човек не трябва да прави това което не разбира. В случая е по-безопасно.

Според мен човек не трябва да прави това което не разбира. В случая е по-безопасно.

Мислиш ли?

Аз не съм убеден че си прав.

Добре че Хората изобретили хиляди неща през вековете не са мислели като теб.

Колко участника в интернет форум са необходими за да сменят една фасунга?

Отговор: 1,193

1 сменя фасунгата и пише във форума, че фасунгата е сменена.

12 споделят подобни техни дейности по замяна на фасунги, които са извършили някога.

9 предупреждават, че смяната на фасунга може да бъде опасна.

27 намират граматически грешки в предишните съобщения

53 започват да спорят за тези граматически грешки

156 пишат до администраторите на форума за недопустимото обсъждане на замяната на фасунги във форума

41 човека поправят граматични и стилистични грешки в темите на тези, които преди това са намирали граматични и стилистични грешки

109 се опитват да пренесат обсъждането във форумите на друг сайт.

203 се опитват да им обяснят, че не трябва да е в този сайт, а в друг сайт

111 пишат, че всички ние използваме фасунги и е напълно допустимо да се пише за тяхната замяна в този форум.

306 спорят, къде е по-добре да се купуват фасунги и какви методи за тяхната замяна са по-ефективни, кои фасунги се сменят лесно и кои - не.

27 изпращат линкове на сайтове, където могат да се видят различни модели фасунги.

14 съобщават, че тези линкове не работят и изпращат правилните линкове.

3 пишат, че са намерили на тези сайтове материали, касаещи форума и правещи обсъждането допустимо.

33 сортират всички предишни мнения, събират ги в един голям текст и накрая добавят своето мнение.

12 заявявят, че напускат този просташки и некадърен форум завинаги, защото не могат да понасят нито форума, нито хората, които пишат в него.

4 предлагат да се напишат FAQ по въпроса с фасунгите и тяхната подмяна.

25 предлагат да се направи отделен форум по този въпрос.

47 заявяват, че нов форум не е необходим.

Горното го копирах от нета и просто замених "Крушка" с фасунга да е в тон с темата :cookies:

Редактирано от Петьо Стоянов (преглед на промените)

!?!?!?!?!?!?!!!????!?!?

Полюси при променливо напрежение? Олеле, майчице...

В битовата електрическа мрежа тече синусоидално променливо напрежение с честота 50Hz с ефективна стойност от 220/230V(варира в границите +/- 10%)

Toва важи за мрежите в Европа, по света се използват и 110/120V с 60Hz честота и т.н, но това не ни трябва.

При променливото напрежение имаме 2 проводника-Фаза(този, от който ще те прасне тока) и нулев проводник.

Имаме и 3-ти, заземяващ проводник, но това вече зависи много от типа на електрическата инсталация-трипроводна или двупроводна е тя.

Фазовият проводник е с потенциал от 230V(ефективна стойност на напрежението), а нулевият проводник е с потенциал приблизително равен на 0.

Инструменти, с които можем да разберен кой проводник е фаза и кой нула-Изправен фазомер.

Инструменти, с които можем да разберем дали между 2 проводника ще протече ток-Пробна лампа.

Всякакви електромонтажни работи се правят със задължителните лични предпазни средства и средства за специална защита за работа под напрежение.

При липса на такива е !!!абсолютно задължително!!!! електричеството да се прекъсне от главният предпазител на инсталацията и след това въпреки всичко за всеки случай проводниците, върху които ще се извършват работи, да се проверят с фазомер.

Няма да обяснявам обаче как се сменя фасунга-идиотско е.

Има точно 2 болтчета да се развият, да се откача 2-та проводника, да се вземе новата, да се поставят 2-та проводника и да се завият болтчетата.

Както и да сложим фаза и нула, крушката ѝ е все тая и пак ще светне.

Чл. 1679. (1) Изолацията на проводниците за електрическите инсталации е маркирана за лесно разпознаване по цялата си дължина с цветове, както следва:

1. светлосин цвят - за неутрален (N) или среден проводник (М);

2. жълто-зелен (на ивици) цвят - за защитен проводник (PE);

3. жълто-зелен (на ивици) цвят - за проводник РЕN;

4. кафяв или друг цвят - за фазов проводник

Редактирано от Гост (преглед на промените)

ще ме уморите ве !!!

Какви плюсови ви гонят в променливия ток ?

Правило е пъпката на фасунката да е фаза и да идва от ключа .

По принзип така се учи по правило и докато се учи в гимназия или университет трябва да се спазва, поне за практическите схеми в учебното заведение. В действителност няма никакво значение. Не знам защо така филмирате потребителя/ката с фазомери пробни лампи и прочие. Това са много полезни инструменти, но с лучая е достатъчно да изключи главния автоматичен прекъсвач или предпазител (ако е с винтори), да махне старата и да сложи новата фасунга, както стане. Учи се по правило, защото пъпката е по-трудно докосвяемия тоководеш елент в фасунгата и ако някой голям умник завива крушката държейки я за цокъла да не го шибне тока. В действителност 99,9% от монтажници, техници, инженери, любители не спазват това. А и не съм чул някой да е загинал от фасунга все още.

...

След като човека пита за елементарни неща, изглежда не знае.

Аз реших да му дам малко обща информация, за да няма фалове в бъдеще.

Защото по някога, когато човек не знае, но направи нещо без нищо лошо да се случи, придобива самочувствие, че може всичко...И тогава стават най-големите бели...

Между другото, лично аз когато изграждах част от инсталацията не съм съблюдавал за свързването на фаза и нула във фасунгата. Като цяло-абсолютно без никакво значение е.

Аз пък това лято, като си подмених инсталацията абсолютно навсякъде спазих правилата : синьо за нула, кафяво за фаза.Пъпката на фасунката е фаза, на ключа се прекъсва също фазата.Всички ключове се включват като се натиснат надолу, а на всичките ми контакти фазата поставих отдясно. Може и да съм идиот, ама така реших тогава.

Аз пък това лято, като си подмених инсталацията абсолютно навсякъде спазих правилата : синьо за нула, кафяво за фаза.Пъпката на фасунката е фаза, на ключа се прекъсва също фазата.Всички ключове се включват като се натиснат надолу, а на всичките ми контакти фазата поставих отдясно.

Може и да съм идиот, ама така реших тогава.

Ключа винаги трябва да прекъсва фазата.

За цветовете на проводниците, описал съм какви са препоръчителните правила, които и аз спазвам.

Те се спазват и на повечето места де...

Обаче за контактите вече е без значение.

Тукашните електроуреди ни най-малко не ги интересува дали ще размениш фаза и нула, а и самите щепсели просто не предполагат да се спазва някакъв точно определен начин за свързване към фаза и нула.

Това за ключовете обаче ми стана интересно...Моят като го монтирах пък, съм го монтирал така, че се включва нагоре.

Това може и да е добра идея...

Относно фасунгите-да, пъпката принципно трябва да е фаза, но лично аз повечето пъти не го спазвам...

А и никой никога не съм виждал да завива крушка, държешки я за цокъла...

• 6 години по-късно...
на ‎30‎.‎6‎.‎2010‎ г. в 15:40, zubracha написа:

Здравейте, тръгнал съм да сменям една фасунга и искам да питам как мога да разбера кой кабел е + и кой - и към коя част на фасунгата трябва да се свърже например +, в смисъл пластинката от долу или отстрани?

Значи.... фазата туй дето мо викаш + ... е на "пъпката" .... :)

Давам примерен алгоритъм:

1. Убуй си някакви хубави гумени ботуши :)

2. Трябва ти фазопоказател - така се вика на +-са при променлив ток :) - фаза !!! а фазопоказател е фазомер.... по разбираем начин казано - един уред дето показва фазата.... струва 1 лв. примерно.... там четеш инструкция за експлатация.... ай няма да издребнявам... :)

3. Касиш, т.е. сваля се бушона ако не знаеш кой е за осветлението главния, ако не незнаеш или няма всичките....

4. Сваляш фасунката и отдаличаваш проводниците

5. Вдигаш бушона (предпазителя) или предпазителите

6. С фазомера виждаш *внимавай!!! къде ще светне и виждаш +-совия кабе.... фазовия де :)

7. Отново т. 3 ... демек сваляш бушона...

8. По мое мнение свързваш фазата към пластинката дето ходи към пъпката... :) а другия към полудъгата...

9. Вдигаш бушона и прочие...

:)

преди 14 часа, emil644466 написа:

Дюминич,от къде я изкопа тая 7 - годишна тема ?

Мани, мани тали някъде ма нарекоха Трол, па съм изкопал нещо от миналото.... ама нали съм идиот.... вчера не си спомням как щтракнах на нея и мани мани.... ох някак си пак се изложих... :)

• 3 години по-късно...
на 18.09.2010 г. в 1:22, П.Костадинов написа:

Можем да сменим фасунга, но не и да пишем грамотно - "неможем" се пише отделно. :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.