Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за овърклок

Featured Replies

Здравейте, Процесорът ми е Е6300 2.80, беше овъклокнат на 3.8(10,5*362) с 1.38v. Тествах го с LinX и IBT като мина по 30 цикъла. След около 10 дни пускам IBT и още на втория цикъл се дъни. Вдигнах малко волтажа 1.39v минава пак 30 цикъла и няма проблеми. След 1 седмица пак пускам IBT и пак се повтаря същото нещо. Свалих го на 3.7 с 1.39v, 30 цикъла и няма проблеми. Вчера пускам IBT и пак на втория цикъл се дъни. За паметта не пиша защото не минава 1066 MHz от стандартните и мисля че не е тя проблема. Реших повече да не го мъча и да си работи на 2.80 дефолт. Искам да разбера само дали е от процесора и ако е възможно ли е да му е станало нещо от волтаж 1.5v като вдигна 78-80 градуса от IBT. Благодаря предварително!

Ако нямаш добър охладител на процесора и добра кутия и вентилация в нея не вдигай напреженията нито на процесора, нито на паметта. Вдигането на напреженията е за напреднали клокъри с добра платформа за охлаждане. На дефоулт напреженията намери максималният стабилен клок след по-продължителен тест - от порядъка на поне два часа. Започни от 3.3 гхц примерно. След успешен тест вдигаш малко, примерно със 100 мхц.. Едва след установяване на максималната стабилна честота можеш да тестваш и максимума на паметта. Така ще бъдеш сигурен какво правиш. Изтискването на максимума на една машина изисква време и опит, не става за 5-10-15 минути и само в един ден бързи тестове. Температурата на процесора ти не трябва да превишава примерно 60-62 градуса в края и на най-тежкия и продължителен тест. Ако ги превишава - намаляш клока или наливаш пари в по-добро охлаждане. Отделен е въпросът за задължителното качествено захранване за макс.клок както и правилното дъно, памет и т.н. но си има поне две теми във форума като слънце за тези неща. Успех :rolleyes:

• Автор

Ако нямаш добър охладител на процесора и добра кутия и вентилация в нея не вдигай напреженията нито на процесора, нито на паметта. Вдигането на напреженията е за напреднали клокъри с добра платформа за охлаждане. На дефоулт напреженията намери максималният стабилен клок след по-продължителен тест - от порядъка на поне два часа. Започни от 3.3 гхц примерно. След успешен тест вдигаш малко, примерно със 100 мхц.. Едва след установяване на максималната стабилна честота можеш да тестваш и максимума на паметта. Така ще бъдеш сигурен какво правиш. Изтискването на максимума на една машина изисква време и опит, не става за 5-10-15 минути и само в един ден бързи тестове. Температурата на процесора ти не трябва да превишава примерно 60-62 градуса в края и на най-тежкия и продължителен тест. Ако ги превишава - намаляш клока или наливаш пари в по-добро охлаждане. Отделен е въпросът за задължителното качествено захранване за макс.клок както и правилното дъно, памет и т.н. но си има поне две теми във форума като слънце за тези неща. Успех :cool:

Искам да питам само още нещо. Процесора работи на дефоулт напрежение 1.25V, в спецификациите пише 0.8500V-1.3625V да разбирам ли че това е нормално до което аз мога да покачвам 1.3625V и тогава да търся максималната честота. Притесняваме още едно нещо че след всяка промяна на настройките в BIOS компютъра се изключва и после сам се включва знам че това е нормално но съм чувал че за хард диска не е хубаво често включване и изключване. Ако цял ден си играя да търся точните настройки в BIOS за максимален клок много спирания ще направи диска. :rolleyes:

Почти всеки БИОС превключва режима на процесора при липса на натоварване на по-ниска честота и напрежение. Добре е да се спрат т.н. spred spectrum, C1E, VТ ,и ръчно да се зададе 1.38 на проца. БИОС се сърди защото не може да понесе стабилна рабпта при зададените от теб режими. На тв.диск нищо му няма от тези рестарти, натоварени в случая са проца, дъното и чипсета. Е6300 се клоква повече от елементарно до около 35-40 % на дефолт напрежения. Дори аз в повечето случаи оставям и т.н. С1Е включена. За по-висок клок трябва стабилно охлаждане и вентилация. Освен това не зная и дъното какво е и говоря на сляпо. Успех

Едит: дописах няколко думички http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Редактирано от kmvasilev (преглед на промените)

• Автор

Благодаря много за отговора!

Не знам дали съм се изразил точно за спирането на компютъра след излизане от BIOS. Това спиране е от фийчъра(което не знам какво е точно) и след това всички настройки са запазени като продължава зареждането на ОС. Не става въпрос за рестарт на компютъра след промени в BIOS и връщане на дефоулт настройки. Просто компютъра спира за няколко секунди и сам включва и продължава зареждането и после гледам в Еверест че хард диска е спирал.

Дъното ми е EP35-DS4, RAM, пробвал съм с тези настройки в BIOS:

CPU Host Frequency: 333Mhz

PCI Express Frequency: 100Mhz

System Memory Multiplier: 3.2

Memory Frequency: 1066Mhz

Loadline Calibration: Enabled

Всички волтажи не съм ги пипал. Процесора работи на 3.50 GHz(+25%), рам паметта е на дефоулт честота а при тест с която и да е програма(Prime95, Orthos, IBT, LinX) след известно време дава грешка. Пробвал съм и с +0.3V на паметта пак не става докато няма повече ток на процесора. Или аз нищо не разбирам и греша някъде или процесора на става.

И честно казано не вярвам че се клоква до 3.8-3.9 с дефоулт напрежения и моя съм го пробвал но само е зареждал Windows и след няколко секунди рестарт дори без да правя нищо. Не казвам че е не възможно просто не вярвам защото не разбирам.

Редактирано от cipollini (преглед на промените)

• Автор

Ако нямаш добър охладител на процесора и добра кутия и вентилация в нея не вдигай напреженията нито на процесора, нито на паметта. Вдигането на напреженията е за напреднали клокъри с добра платформа за охлаждане. На дефоулт напреженията намери максималният стабилен клок след по-продължителен тест - от порядъка на поне два часа. Започни от 3.3 гхц примерно. След успешен тест вдигаш малко, примерно със 100 мхц.. Едва след установяване на максималната стабилна честота можеш да тестваш и максимума на паметта. Така ще бъдеш сигурен какво правиш. Изтискването на максимума на една машина изисква време и опит, не става за 5-10-15 минути и само в един ден бързи тестове. Температурата на процесора ти не трябва да превишава примерно 60-62 градуса в края и на най-тежкия и продължителен тест. Ако ги превишава - намаляш клока или наливаш пари в по-добро охлаждане. Отделен е въпросът за задължителното качествено захранване за макс.клок както и правилното дъно, памет и т.н. но си има поне две теми във форума като слънце за тези неща. Успех :ph34r:

Здравей kmvasilev,

Пробвах както ми каза да търся максималната честота на дефоулт напрежения и стигнах до 3.6 гхц сигурно може и още. Но какво се случва с температурите при Prime95 беше около 50 гр. за 4-5 часа, IBT държеше точно 60-62 гр. за 30 мин., но когато пуснах LinX още първия цикъл(30 сек.) вдигна 70 гр. и го спрях. Охладителя е този без товар температурата е 23 а на ядрата 32-36. Какво ще ме посъветваш да го оставя така или да свалям честотата, охладителя не мисля да го сменям. Забравих да кажа че компютъра преди 3 дни е почистен много добре от праха, само не съм сменял пастата на процесора от 10 мес.

Здравей, LinX не е критерий а и няма да караш компа само с него :whist: Охладителят ти е от сравнително нисък клас и според мен не мъчи повече процесора. Имам в предвид и нещо друго - не винаги максималната честота на процесора гарантира максимална производителност на машината. Сега насочи усилията си на паметта и постигането на максимална производителност. Много често реалната работа с един фотошоп промерно показва, че една игра с множителите и дори по-ниска честота на проца но с оптимизиран обмен между шините дава по-добра скорост. Аз лично не им вярвам много на тия синтетични тестове, предпочитам реалната работа и резултати. Но това е мое лично мнение. Ако на тези 3.6 се държи стабилно ще го оставиш, разбира се. Ако при някоя игра достига до по-високи температури от 62-65 ще го намалиш с една десета. 60 градуса са максимално допустими по мое лично мнение за една машина. Няма да ходиш на състезание по клок, важно е машината да работи на стабилния си максимум всеки ден и час, т.н.24/7. Наглеждай поне в началото и температурите на чипсета и паметта, да не стане някакъв изненадващ фейл. Мисълта ми е да я доведеш до едно стабилно оптимизирано положение като цял комп-образец а не само да гледаш честотата на процесора. Успех ;)

• Автор

Благодаря много! Като се прибера довечера от работа ще си по играя с паметта. В момента работи на 1098 MHz на дефоулт волтаж и ръчно зададени тайминги 5-5-5-15. Мисля да вдигна множителя на 3.33*343= 1142 MHz но ми се струва, че няма да издържи без допълнително ток. За таймингите съм чел но не мога да разбера как точно да ги настроя за оптимална работа. Тествам точно с Фотошоп с Retouch Artists Speed Test но не знам защо веднъж го минава за 18 сек. след 10 мин. го пускам пак и показва 24 сек. и така няколко пъти ми показва различни резултати в големи граници. Пускал съм го преди време и ми даваше всеки път приблизително 21-22. По принцип компютъра го ползвам най-много за графичен дизайн и искам Фотошоп и Корел да работят максимално добре другите нещата не ме интересуват.

• Автор

Мога ли да бъда сигурен, че компютъра е стабилен когато е преминал 20 цикъла на IBT. Трябва ли да тествам с друга програма например Prime95. Питам за Prime95 защо с нея трябва да тествам 24 часа, ако беше за 1-2 часа щях да я пусна без да му мисля, а и малко трудно ми е да не пипам компютъра 24 часа когато работи.

Редактирано от cipollini (преглед на промените)

24 часа не са нужни. 8-10 часа са напълно достатъчно(e, ima[е имаше един който тестваше по една седмица, ама той явно си имаше проблем(не с компютъра) момчето) - пускаш преди да си легнеш и проверяваш на сутринта. Тествай и с OCCT

• Автор

Благодаря много за отговора! Имам само още едно питане какво значи дефоулт волтаж този който при Normal в BIOS e 1.257V, в спецификациите пише 0.8500V-1.3625V и мога да задам ръчно 1.3625V и се смята за дефоулт.

Различни ревизии на един и същ процесор са с различно работно напрежение по default(VID). Твоят е 1.257V, a останалите стойности от 0.8500V до 1.3625V са дифоутни(ебаси думата) за други ревизии на процесора. Например предишният ми Е5200 беше с VID 1.16V, клокваше се добре до 3.8GHz, но грееше зверски, a за 4GHz искаше цели 1,525V за да е стабилен, но пък стигаше 85 градуса с Prime 95. Забелязал съм, че обикновено C2D процесорите с по-нисък VID греят повече от тези с по-висок. Сегашният ми Е6300 е с VID 1.25V и е с поне 10 градуса по-студен и за 4GHz иска 1,45V в BIOS-a и не минава 70 градуса Full load.

• Автор

Благодаря много за отговора! Точно това исках да разбера. Аз си мислех че съм постигнал 3700 MHz с 1.36V дефоулт напрежение а то не е така.

• Автор

Здравейте, Искам пак нещо да питам, наистина ли за E6300(2.80) напрежение от 1.45-1.48V е много и може да доведе до бърза деградация. Постигам 4 GHz с 1.42V като е нестабилен и например като пусна SuperPI 32M след няколко минути след рестарт. Има ли смисъл да го мъча повече или просто на такава бройка съм имал късмет. Клоквал се много лесно на дефоулт волтаж 35-40% аз не мога да постигна и 25%, смятам че дъното не ми е лошо EP 35-DS4 малко стар чипсет и паметта е Corsair TWIN2X2048-8500C5. Извинявам се ако се повтарям за някои неща но ме дразни това че не мога да направя 4 GHz. Казвам си повече няма да се занимавам с този овърклок и след няколко дни пак почвам да тествам с различни настройки в BIOS. В нета гледах как го клокват на 4 GHz с 1.3625V а моя не иска и с 1.42 знам че всичко в клока е много относително но все си мисля къде бъркам. Чел съм темите във форума, ако някой може да ми препоръча нещо друго от нета дори и на друг език да е ще бъда благодарен!

Не. Максималното допустимо за 24/7 е 1.5-1.55V, ако имаш с какво да го хладиш.

• Автор

Не. Максималното допустимо за 24/7 е 1.5-1.55V, ако имаш с какво да го хладиш.

Какво да разбирам за водно охлаждане или може с въздушно ако се справя. Малко не ми е ясно какво точно значи 24/7.

За постоянно значи. Не водно, няма проблем и за въздушно. Стига да можеш да го охлаждаш, за 45nm 1.5-1.55V е максималното допустимо напрежение. До деградация няма да се стигне, ако осигуряваш подходящи температури на компонента.

• Автор

Благодаря за отговора! Четох във форум не български че волтаж над 1.4V за чипове 45nm не се препоръчват и водят до бърза деградация, но щом казваш ще пробвам до къде може да стигне с 1.5V. Може да не го оставя за постоянна работа но ми е интересно дали ще може да направи 4+ GHz.

Има една граница след която за малко честота отгоре иска много по-голямо няпрежение и просто те съветвам да я намериш и да стабилизираш. Разбира се, ще стане след много тестване и експерименти на различни честоти и напрежения. На моят процесор тази граница е на 3,9GHz - 1,39V , докато за 4GHz иска чак 1,456V, та го оставих на 3,9 - за тия 100MHz отгоре хич не си струва да си мъча процесора, макар, че не грее много. Така или иначе 100MHz не се усещат в ежедневните дейности. А в гейминга ги компенсирам с овърклок на видеокартата.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.