Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно два пасивни филтъра!

Featured Replies

Добър ден колеги !

Питането ми се състои в това,че наскоро закупих два пасивни трилентови филтъра и се оказа,че се разминават във мощностите.

Филтрите представляват 4 кондензатора,(2х2,2мФ)(2х22мФ) 100V и 4 намотки,на които съпротивлението варира 1,2-1,7 ohm.

Разликата е пределно от ясна във средните честоти,при ниските и високите също се забелязва,но е минимална,но я ИМА.При средните разликата е огромна,като намаля малко и все едно единият говорител изобщо не работи,а другият се чува ясно.При басите има известна разлика,но я търпя.При високите е минимална.

Забелязох,след замерване известни отклонения във параметрите на намотките:

1)Едната е 1,2 , другата 1,4 ома

2)Едната е 1,3 , другата 1,2 ома

3)Едната е 1,1 , другата 1,3 ома

4)Четвъртите намотки са еднакви-по 1,7 ома.

Характеристика на самите филтри нямам,не ме питайте как съм ги избрал,реших да си пробвам късмета.И сега като се сетя,че проклетника ми пробва само ниските и високите,като си е спестил пробването на средите и направо ми иде да му ги завра там където слънце не огрява.

Това,което мисля аз относно проблема е следното:

Този филтър,който е по-слабият е със по-високите параметри,тоест съпротивлението в намотките е по-голямо от на другите намотки в другият филтър,и идеята ми е да размотая няколко намотки и според мен така ще се намали сапротивлението и така мощността ще се изравни с на нормалният филтър.Уви развих 1-2 навивки на по-големите намотки уж да изравня - ефекта - НУЛЕВ. Да не би да трябва да се развие още или аз бъркам някъде.

Та,колеги ще се радвам ако успеем да ги изравним пустите филтри.. 

Очаквам компетентни мнения,благодаря предварително. 

Редактирано от П.Костадинов (преглед на промените)

Най-напред спри с това развиване и навиване на бобините,защото още повече ще оплескаш нещата.Това са L-C филтри и така не се решават нещата.Най бързият начин е да свалиш схемата на филтрите-имаш само няколко елемента и е елементарно.Погледни също дали са ти еднакви говорителите по двойки-ниски,средни и високочестотни и най-вече омическото им съпротивление.Крайното стъпало фабрично ли е или любителско изпълнение?

Редактирано от gyps (преглед на промените)

• Автор

Най-напред спри с това развиване и навиване на бобините,защото още повече ще оплескаш нещата.Това са L-C филтри и така не се решават нещата.Най бързият начин е да свалиш схемата на филтрите-имаш само няколко елемента и е елементарно.Погледни също дали са ти еднакви говорителите по двойки-ниски,средни и високочестотни и най-вече омическото им съпротивление.Крайното стъпало фабрично ли е или любителско изпълнение?

Двойките говорители са напълно еднакви,всички са по 8 ома,използвам домашен усилвател Technics SA-GX370!

Много е вероятно,тези филтри да са оразмерени за друго омическо съпротивление и по този начин се изместват честотите на срязване между НЧ-СЧ и СЧ-ВЧ.Така говорителите започват да работят в диапазон извън номиналният.След като имаш готови навити бобини,трябва да се варира с капацитета на кондензаторите.Но трябва все пак да се свали схемата на филтрите.

Двойките говорители са напълно еднакви,всички са по 8 ома,използвам домашен усилвател Technics SA-GX370!

Петьо!

Престани да се вдетиняваш моето момче.това за което си писал няма значени и не може да ти повлияе съществено. бъди уверен. дане би да искаш да ми кажеш, че щеси развалиш усилвателя заради 2 филтъра? ами да те питам. Когато ти ги е правил филтрите, ти ДАДЕ ЛИ МУ ГОВОРИТЕЛИТЕ за да ги мери вв акустичен бокс?Я не се занасяй

Ела ми на гости. Имаш да си прибираш плочи а аз ще ти обясня.А и кой ти е правил филтри?Да не е някой локомотивен машинист?Никога не е имало 2 еднакви високоговорителя, ти си се хванал за филтрите. Ето затова има колони по 150000$ - ръчно производство. Но те не са за нас, а за хората, които имат много, много пари и нищо в главата си. Успокой се!

Една идея от мен. Имаш 2 двойки еднакви бобини от първите 3. Ако можеш да ги разместиш така, че само 4-те бобини да са различни може и да се оправят мялко нещата. Но само предполагам.

• Автор

Петьо!

Престани да се вдетиняваш моето момче.това за което си писал няма значени и не може да ти повлияе съществено. бъди уверен. дане би да искаш да ми кажеш, че щеси развалиш усилвателя заради 2 филтъра? ами да те питам. Когато ти ги е правил филтрите, ти ДАДЕ  ЛИ  МУ  ГОВОРИТЕЛИТЕ за да ги мери вв акустичен бокс?Я не се занасяй

Ела ми на гости. Имаш да си прибираш плочи а аз ще ти обясня.А и кой ти е правил филтри?Да не е някой локомотивен машинист?Никога не е имало 2 еднакви високоговорителя, ти си се хванал за филтрите. Ето затова има колони по 150000$ - ръчно производство. Но те не са за нас, а за хората, които имат много, много пари и нищо в главата си. Успокой се!

Говорителите не съм му ги давал,филтрите просто си ги купих ей така като топъл хляб от един магазин..

Естествено,че няма да се развали усилвателя от някакви кекави филтри,нервя се на това,че разликата в средите е огромна едата се чува,другата изобщо я няма все едно :cool:

Ясно ми е това,че има говорители и говорители,тук става въпрос за домашно озвучение със съкратен бюджет.

Говорителите не съм му ги давал,филтрите просто си ги купих ей така като топъл хляб от един магазин..

Естествено,че няма да се развали усилвателя от някакви кекави филтри,нервя се на това,че разликата в средите е огромна едата се чува,другата изобщо я няма все едно :(

Ясно ми е това,че има говорители и говорители,тук става въпрос за домашно озвучение със съкратен бюджет.

Петьо!

Размени филтрите от лявата и дясната колона за да видиш какъв е ефекта при това положение. Дали е същият, както при първият случай?Най важното е, че филтрите се правят съобразно говорителите, с които разполагаш, докато ти си си купил просто бобини и кондензатори , ей така, налепени на платка. Но ти ги знаеш тези неща.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Петьо!

Размени филтрите от лявата и дясната колона за да видиш какъв е ефекта при това положение. Дали е същият, както при първият случай?Най важното е, че филтрите се правят съобразно говорителите, с които разполагаш, докато ти си си купил просто бобини и кондензатори , ей така, налепени на платка. Но ти ги знаеш тези неща.

Аз,ако знаех нямаше да правя запитване тук във форума,ами щях да се оправя.

Пробвах-разменях ги,всички различни комбинации,просто на единият филтър средните честоти се губят,та да не кажа,че хич ги няма.И разликата в параметрите на двата филтъра съм я описал,но не мисля,че такава минимална разлика прави такива големи различия.Проблема не е в усилвателя,а във филтъра и съм сигурен във това,но къде е самият проблем немога да открия. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Два пъти те помолих да свалиш схемата на филтрите,за да мога да ти направя някои сметки по тях,но ти не направи нищо по въпроса!

• Автор

Два пъти те помолих да свалиш схемата на филтрите,за да мога да ти направя някои сметки по тях,но ти не направи нищо по въпроса!

Как по-точно?Ето няколко снимки,а самата схема как да я сваля не мога да разбера.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

П.С.Това,което направих,още като разбрах разликата е,както казах развих няколко намотки,това което се получи е увеличаване на съпротивлението-НЕЗНАЙНО ЗАЩО,няма да пипам нищо повече,надявам се на вашата помощ.

Схемата на филтрите е стандартна,на филтри от втори ред.Стойностите на кондензаторите отговарят на фабрични схеми на трилентови озвучителни тела (ако приемем,че стойностите на бобините са същите като твоите).Специфичното е,че има особенност при свързване на говорителите към платката-при басите и високите трябва да се спази поляритета на говорителите и изводите на платката.Докато при средночестотния говорител поляритета е обърнат.Също така,кондензаторите трябва да са неполярни-на снимката не се вижда добре точно какви са.Ако имаш с какво да измериш,какви са точните стойности на 2,2 Мкф ще бъде добре,защото не се знае колко време е минало от като са произведени.

• Автор

Схемата на филтрите е стандартна,на филтри от втори ред.Стойностите на кондензаторите отговарят на фабрични схеми на трилентови озвучителни тела (ако приемем,че стойностите на бобините са същите като твоите).Специфичното е,че има особенност при свързване на говорителите към платката-при басите и високите трябва да се спази поляритета на говорителите и изводите на платката.Докато при средночестотния говорител поляритета е обърнат.Също така,кондензаторите трябва да са неполярни-на снимката не се вижда добре точно какви са.Ако имаш с какво да измериш,какви са точните стойности на 2,2 Мкф ще бъде добре,защото не се знае колко време е минало от като са произведени.

Кондензаторите мисля,че нямат полиаритет,според това което виждам на корпуса.

Незнам как да измеря микрофарадите,разполагам само със мултицет.

Някои мултицети имат вграден капацитетметър,пише Сx.Провери все пак поляритета на свързване на говорителите и платките,струвами се че има там разминаване.

• Автор

Някои мултицети имат вграден капацитетметър,пише Сx.Провери все пак поляритета на свързване на говорителите и платките,струвами се че има там разминаване.

Полиаритета на говорителите го спазвам,въпреки това пробвах да завъртя всичко,но проблема си остава същият.

На моят мултицет няма капацитетметър,знам какво представлява,но го няма,обаче мисля да си закупя такъв,който го има.Така и така ще ми трябва тази функция.

След като си направил всичко това,остават единствено кондензаторите.Въпреки,че са неполярни електролита се изпарява и капацитета им се променя драстично.За проба,може да ги подмениш с два 4,7 Мкф./35V свързани последователно като неполярен.

• Автор

След като си направил всичко това,остават единствено кондензаторите.Въпреки,че са неполярни електролита се изпарява и капацитета им се променя драстично.За проба,може да ги подмениш с два 4,7 Мкф./35V свързани последователно като неполярен.

Значи да взема осем 4,7мФ/35В и два по два последователно да заменя всеки от старите кондензатори(тъй като те са четири),правилно ли съм разбрал?

Може да пробваш най-напред само на едната платка,тази която е проблемната,макар че кондензаторите струват стотинки.

• Автор

Може да пробваш най-напред само на едната платка,тази която е проблемната,макар че кондензаторите струват стотинки.

Да,ясно е това,че струват стотинки.Ами да де,за едната платка говоря.

Там са 4 кондензатора.Два от които са по 2,2мФ/100В и два по 22мФ/100В.

И всичките да ги заменя със по 4,7мФ така ли?Защото са различни едните двойки са 22 мФ ,а другите 2,2мФ.

Филтрите за НЧ и ВЧ ги остави без промяна.Само за средните честоти направи 4,7 Мкф - 2 броя последователно(на мястото на 2,2 Мкф.) и 2 броя 47 Мкф/35 V последователно (на мястото на 22 Мкф.)

• Автор

Филтрите за НЧ и ВЧ ги остави без промяна.Само за средните честоти направи 4,7 Мкф - 2 броя последователно(на мястото на 2,2 Мкф.) и 2 броя 47 Мкф/35 V последователно (на мястото на 22 Мкф.)

Мерси,утре-вдруги ден като ги намеря,ще пробвам как е хавата с другите кондензатори и ще споделя мнение,надявам се да следиш.

П.С.Полярни или неполярни?

Неполярните са по скъпи,ако купуваш такива-капацитета трябва да е същият както на платките с филтрите.Ако вземаш полярни-както ти писах по-горе.Ако имат в магазина мултицет с С-метър поискай да мериш и подбираш. P.S.Имам чувството,че не можеш да разбереш какво ти пиша.

Това е схемата на филтрите,където С1=С2 и С3=С4.

• Автор

Това е схемата на филтрите,където С1=С2 и С3=С4.

Утре като се снабдя със двойките кондензатори (4,7мФ и 47мФ) и като пробвам,ще кажа дали има разлика или не.Мерси.

П.С.Пробвах това,което ми каза gyps - без резултат.

Дадох ги на един познат да ги погледне и до 2 дена ще чакам да се обади дали ги е оправил или не,ако са се получили,задължително ще го питам къде е бил проблема и ще го споделя с вас.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.