Премини към съдържанието
bbb1

"Бързо производство" от ГПК - съществува ли на практика

Препоръчан отговор


Необходима ми е юридическа помощ. Случаят е следния. Уволнен съм дисциплинарно от работодател. Декември 2010г. е подадена искова молба от моя адвокат до първоинстанционния съд. Вече изтича март 2011г. и няма никакво движение. Образувано е дело. Дадоха ми номера му и името на съдията.Адвокатът ми казва, че няма отговор от работодателя. Това ми го повтаря постоянно. Казва, че нищо повече не може да направи. Това действително така ли е? Това нормален отговор на адвокат ли е? Всики срокове упоменати в ГПК отдавна изтекоха. Какво може да се направи?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Отидете в съда и си направете справката лично. Имате право на това като страна в производството срещу представяне на лична карта. Има разминаване в това, което пишете като развитие и това, което пишете, че Ви казва адвоката. За да е насрочено делото за разглеждане в открито заседание, процедурата по изпращане на препис от исковата молба на работодателя и взимане на становище от негова страна вече трябва да е извършена. Но разбирате, че това е едно мнение във форум на човек, който не е видял документацията. Никой не може да се ангажира с точно мнение, докато не види цялата преписка. Изискайте от адвоката си адекватно обяснение и ако ви е трудно да го разберете, не му позволявайте да се измъкне с общите приказки. Когато нещата приключат и сроковете изтекат, нещата ще са приключили и сроковете ще са изтекли...

  • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз мисля, че в момента, в който се подаде искова молба се образува дело, съответно с номер. В момента ситуацията е такава. От декември 2010г. препис от исковата молба три пъти е изпращана на работодателя. Там я приема някой си (работодателя се обслужва от адвокатска кантора), но съдията по делото не го признава за страна по делото и процедурата се повтаря отначало. Докога ще продължава това е въпроса. Работодателят разиграва съда, който иглежда му е все едно. "Бързо происводство" за мен е просто мит.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Вижте, това са неща, които трябва да ги изискате като обяснение от адвоката, който знае движението на делото. Тук, във форума, ще получите отговор по принцип и един такъв отговор може да ви подведе, а това е последното нещо, което искам да направя. Какво искате - да обяснявам стъпка по стъпка на разбираем език какво е движението на едно дело? Внесли сте исковата молба. Делото е образувано. Получили сте номер. В това специално производство обаче, първо следва да се изпрати копие от исковата молба до работодателя, той да вземе становище или да се изчака да изтече срока, в който би трябвало да вземе становище... Едва след това делото се внася за разглеждане в открито съдебно заседание и това е момента, в който делото е насрочено за определена дата. НО... Първо трябва да има редовно призоваване на ответника, за да продължат каквито и да е други действия по движение на делото. А причините за нередовно призоваване могат да са много - искате да гадая ли? Нали не очаквате съдията да вземе призовката и да отиде да я връчи лично? Нали разбирате разминаването между това, което е казал адвоката ви като обяснение по хода на делото и това, което едва сега изяснихте /явно след като сте направили справката лично/. Аз дори не считам, че делото е насрочено още, ако се ориентирам правилно по това, което пишете. Ако няма редовно призоваване - не би трябвало да е. Сега разбирате ли защо е неприемливо да се търси помощ във форума, а не при адвоката. Ако не сте доволен - заменете го докато не е късно. Наистина не искам да пиша повече, за да не ви подведа. Наистина правя уговорката, че всичко написано по-горе е принципно движение на едно дело от такъв характер и може и да няма нищо общо с това, което се случва точно на вас. Всъщност моят съвет е да отидете и да намерите наистина адекватна правна помощ!

Редактирано от Merryl (преглед на промените)
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Всъщност моят съвет е да отидете и да намерите наистина адекватна правна помощ!

Движението по делото лично съм го проверил в деловодството на съда. Обиколил съм още трима адвокати. Съответно заплатих на всеки по 30лв. за консултацията. Всички казват, че на този етап наетия от мен адвокат, нищо повече не може да направи.

Моето възмущение е от съда, или съдията по делото, незнам вече. Не е приемливо 4 месеца да се пращат 3 копия от исковата молба до работодателя. Като две от исковите молби ги приемат различни като имена хора т.н. "адвокатски съветник". Съдията не ги признава за страна по делото и пак отначало.

Във форума се надявам някой да ми отговори - докога ще продължава това. Какво може да се направи, делото дефакто да тръгне. По какъв начин мога примерно да се срешна лично със съдията по делото. Искам да го попитам същите въпроси, които съм задал по-горе. И какво разбира под "Бързо производство" - 1,2,3 или 10 години.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Връчването на съдебни книжа и призовки се извършва съобразно ГПК и има формалности, които трябва да се спазват строго. Страни по делото са лица, между които е възникнал спор. Страна по това дело сте вие и работодателя. Адвокатите ви са участници в процеса, упълномощени от вас да ви представляват. Това го пиша, защото бъркате понятията и допускате неточности, а искате точни отговори. Връчването на съдебни книжа при различни видове дела е различно и при различните ответници става по различен начин. Примерно, ако по дело за издръжка призовката може да се връчи и на съседа, при ответник юридическо лице има точно определен кръг от лица, които могат да получават съдебните книжа. Явно във вашия случай съобщението не се връчва на лица, които имат право да представляват работодателя ви. За това и казвате, че съдията не приема призовката за редовна. Но това е не защото на съдията така му е хрумнало, а защото по закон няма как да приеме тази призовка за редовно връчена. Вие и вашият адвокат като ваш процесуален представител, сте тези които посочват адреса за призоваване на ответника. Вие сте този, който трябва да се снабди при нужда с удостоверение за актуално състояние на фирмата на работодателя ви, за да се види дали няма промяна в седалището и адреса на управление /ако е фирма/. Ако адресът е променен, а това не е направено като вписване, последствията остават за негова сметка. Вашият адвокат е казал, че не може да направи нищо повече, защото работодателя ви не отговаря на исковата молба. Ами как да отговори работодателя, като не е получил препис от тази молба. Срокът на работодателя за отговор тече от момента на връчване на книжата. За това е неправилно и твърдението ви, че всички срокове вече са изтекли. Точно за това, за което говорите, срокът още не е започнал да тече. На всички въпроси, които задавате, е длъжен да отговори адвоката ви. Става въпрос за точни, ясни и конкретни неща, на които няма как да получите точен отговор от някой, който не е чел делото. Иначе, ако е въпроса за говорене ей така по принцип, сам може да си намерите отговорите в нета. Със съдията няма как да се срещнете. Съдиите не приемат граждани. Но ако адвоката ви счита, че съдията бави делото умишлено /защото така излиза от всичко написано/, би могъл да се възползва от възможността да подаде т.нар. жалба за бавност до председателя на съда - да се дръпнат ушите на съдията, който ви бави. Защо не го прави? Защото е наясно, че не съда ви бави и че една такава жалба би била безсмислена. И как може да отивате при втори и трети адвокат и да му искате консултация, казвайки, че вече имате нает адвокат?! Не мога да повярвам. Ами разбира се, че няма адвокат, който да прави "ревизия" на работата на колегата си, защото утре ще му се случи и на него. Или се наема адвокат или се иска консултация принципно, без да се влиза в подробни обяснения, че вече има друг... Наистина нямам какво повече да кажа освен да ви пожелая успех.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Наистина нямам какво повече да кажа освен да ви пожелая успех.

Нещата, които пишете са ми до болка ясни.

Всичко по исковата молба е вярно уточнено. Същата отива на точното място, но там, за трети път повтарян я приема "адвокатски съветник", който съдията не признава за страна по делото и процедурата се повтаря отново. В два от случаите т.н. "адвокатски съветник" са различни лица. Това вероятно е похват от страна на работодателя да разтегля във времето процедурата. За сега това продължава 4 месеца. За пореден път повтарям въпроса. Докога може да продължава това?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.