Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Грешка в RAID0

Featured Replies

Публикувано изображение

Здравейте,

Ползвам RAID0 с два диска Seagate 500 Gb XT Momentum и от снощи имам странен проблем. При зареждане на компютъра, подобно на снимката, размера на единия от дисковете не се появява, а на негово място има надпис error. Въпреки това системата зарежда нормално, всичко работи, в Acronis disk director всички дялове се виждат и са достъпни в Explorer-а. Като сканирам за грешки, съобщава, че няма такива. Тестове за харда също минават без проблем. Въпросът ми е: Това, че не се разпознава размера на единия диск проблем на диска ли е или проблем на контролера и евентуално къде да търся произхода на грешката? Дъното ми е P55a UD3 на Gigabyte, контролера е Marvell. Когато съм във Windows-а /7 enterprise x64/ влизайки в софтуера на контролера, не ми показва дисковете Публикувано изображение

т.е. като тук, при мен не се виждат.

Публикувано изображение

Здравейте,

Ползвам RAID0 с два диска Seagate 500 Gb XT Momentum и от снощи имам странен проблем. При зареждане на компютъра, подобно на снимката, размера на единия от дисковете не се появява, а на негово място има надпис error. Въпреки това системата зарежда нормално, всичко работи, в Acronis disk director всички дялове се виждат и са достъпни в Explorer-а. Като сканирам за грешки, съобщава, че няма такива. Тестове за харда също минават без проблем. Въпросът ми е: Това, че не се разпознава размера на единия диск проблем на диска ли е или проблем на контролера и евентуално къде да търся произхода на грешката? Дъното ми е P55a UD3 на Gigabyte, контролера е Marvell. Когато съм във Windows-а /7 enterprise x64/ влизайки в софтуера на контролера, не ми показва дисковете Публикувано изображение

т.е. като тук, при мен не се виждат.

Ако данните се виждат и са четими няма място за притеснение. А дисковете не е задължително да се виждат, ако контролера е хардуерен RAID масива се прави от контролера и експозва на операционната система само масива, но не и членовете му

П.П. Но имайте предвид че RAID0 е доста опасно нещо

• Автор

Точно така, при зареждането изписва срещу RAID-а - Normal, а под него за единия диск 465 Gb normal, а за другия error. Преди това и двата се виждаха като normal.

Редактирано от pataran (преглед на промените)

Точно така, при зареждането изписва срещу RAID-а - Normal, а под него за единия диск 465 Gb normal, а за другия error. Преди това и двата се виждаха като normal.

Ако в БИОС-а на РАИД има някаква диагностика я погледнете, за друго не се сещам

Размени кабелите, но не само от към диска или от дъното, а извади от двете места един от кабелите и на негово място постави другия, мисля че проблема ти е от единия от кабели

• Автор

Размени кабелите, но не само от към диска или от дъното, а извади от двете места един от кабелите и на негово място постави другия, мисля че проблема ти е от единия от кабели

Ок, ще го пробвам. Размяната няма ли да обърка контролера или е без значение кой е бил първи и кой втори.

А иначе BIOS-а на контролера изглежда така

Публикувано изображение

При стартиране на компа се натискат клавишите за влизане в софтуера на Интел/Марвел и се вижда и тества масива. Това е най-сигурният начин. Ако имаше някакъв проблем нямаше да се стигне до зареждане. Под лайнукс се виждат и физическите дискове при заредена ОС. Под уин е подобно, има си някакъв софтуер за следене на статуса на масива и дисковете. Зависи какъв е точно модела на контрлоре и версията на ОС.

Влес в твоя софт. и провери какъв е статуса. Според типа грешка ще се вземат и съответните мерки. Възможно е масива да е здрав и дори е с една лека проверка с уин инструментчето чекдиск да се оправи. Тествай и сподели как стоят нещата по-точно ?

Сериозните хард.контролери си имат още по-специален софтуер за следене на статуса. ето едно примерче:

Публикувано изображение

• Автор

Под Windows чекването за грешки не дава резултат, т.е. не съобщава за такива. В софтуера на контролера /първият ми пост, втората снимка/ не се виждат дисковете, което е обезпокояващото. Иначе самия масив е достъпен, т.е. мога да копирам, създавам, трия и други подобни действия, както и всички програми работят и все едно всичко е наред. Тъй като не съм пред този компютър, довечера ще видя в BIOS-а отново как стоят нещата и ще разменя кабелите. Смятам да пробвам и със създаване наново масива, като предварително ще тествам дисковете поотделно, за да съм сигурен, че не е от тях. Четох, че подобни проблеми се решавали с ъпдейт на BIOS, но моя е последна версия и за това го изключвам като фактор.

Редактирано от pataran (преглед на промените)

Под Windows чекването за грешки не дава резултат, т.е. не съобщава за такива. В софтуера на контролера /първият ми пост, втората снимка/ не се виждат дисковете, което е обезпокояващото. Иначе самия масив е достъпен, т.е. мога да копирам, създавам, трия и други подобни действия, както и всички програми работят и все едно всичко е наред. Тъй като не съм пред този компютър, довечера ще видя в BIOS-а отново как стоят нещата и ще разменя кабелите. Смятам да пробвам и със създаване наново масива, като предварително ще тествам дисковете поотделно, за да съм сигурен, че не е от тях. Четох, че подобни проблеми се решавали с ъпдейт на BIOS, но моя е последна версия и за това го изключвам като фактор.

Не е обезпокояващо, зависи от тъпия софт все пак. Не гледай при мен как е, тоя контролер примерно струва повече от един средностатистически БГ комп :offtopic_s: Ребилдването ще изтрие цялата информация ?

Едит: Под уин не се тества раид масива а само физическото простанство, заделено за него. Какво включва това простанство се определя от онова, по-ниското ниво на достъп :offtopic_s:

Редактирано от kmvasilev (преглед на промените)

• Автор

Цялата информация мога да си преточа на другите два диска /винаги имам по-много/, а "тъпия" софт по-рано не показваше такова чудо. Все пак първо ще пробвам кабелите, а после може и да го ребилдна, защото така ме дразни.

• Автор

Днес сутринта, смених кабелите, сканирах дисковете за грешки - нищо! Ребилднах RAID-а и нещата се оправиха, в смисъл вече всичко е в зелено и грешката изчезна, също толкова странно, както и се появи. Реално не установих къде е проблема.... Благодаря все пак за съдействието, поне ще разглобя тотално компа и ще му направя едно генерално, пролетно почистване. Време е всеки да го направи!!! Идва лято и жеги!!!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.