Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да започна ли с Java ?

Featured Replies

Искам да науча Java, защото ми изглежда интересен език, пък и искам да правя андроид приложения. Въпросът ми е направо с Java ли да започна или ми трябва да знам C/C++ и ако може да ми препоръчате книги/видео туториали, естествено не е задължително да са на български. edit: Знам малко C от книгата на Шилдт.

Искам да науча Java, защото ми изглежда интересен език, пък и искам да правя андроид приложения. Въпросът ми е направо с Java ли да започна или ми трябва да знам C/C++ и ако може да ми препоръчате книги/видео туториали, естествено не е задължително да са на български.

edit: Знам малко C от книгата на Шилдт.

Вървят приказки в нета, че Java e по-объркващ, ако не се знае предварително C++.

Според една класация за програмни езици. 1. Java 2. C 3. C++ 4. PHP . . 7. Python . . . 11. javascript

Според една класация за програмни езици.

1. Java

2. C

3. C++

4. PHP

.

.

7. Python

.

.

.

11. javascript

Какво ще да означава тази класация, колко труден е езика ли, или кой първо трябва да се учи?

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

Означава популярност, приложимост/ползваемост към днешен ден.

По-добре се запознай с извора:

TIOBE Programming Community Index for May 2011

• Автор

Значи чел съм на много места в нета, че по-добре за се започва с C# или Джава, защото нямали undefined behaviour.C# е най-добър за windows програми и Windows phone development, а аз искам android development затова ще уча Джава. Та искам да разбера защо е по-объркваща джавата ако не се знае C++?

Редактирано от frozener (преглед на промените)

• Автор

Да знам какво е използва се за правене на алгоритми. Това го учихме малко в училище. В 9-ти клас учим Imagine Logo, което си е пълна излагация.

Да знам какво е използва се за правене на алгоритми. Това го учихме малко в училище. В 9-ти клас учим Imagine Logo, което си е пълна излагация.

Хм, добре ще е да забълбаете в материята, защото отговора ви е грешен. И без да имате основата на алгоритмите не се захващайте с програмиране

Хм, добре ще е да забълбаете в материята, защото отговора ви е грешен. И без да имате основата на алгоритмите не се захващайте с програмиране

А алгоритмите не бяха ли отделни функции, като това ?

А алгоритмите не бяха ли отделни функции, като това ?

Не, алгоритъма е описание в дискретни стъпки как да бъде извършен даден процес. Не знам дали дефиницията ми е прецизна и ясна, но нека да го демострирам:

1. взимаме кана

2. пълним я с вода

3. слагаме каната на печката

4. пускаме печката

5. проверяваме дали водата е завряла

6 ако не отиваме на точка 5, ако да на точка 7

7. взимаме чаша

8. слагаме разтворимо кафе

9. сипваме гореща вода от каната

Това опростено е алгоритъм за правене на кафе

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Не, алгоритъма е описание в дискретни стъпки как да бъде извършен даден процес. Не знам дали дефиницията ми е прецизна и ясна, но нека да го демострирам:

1. взимаме кана

2. пълним я с вода

3. слагаме каната на печката

4. пускаме печката

5. проверяваме дали водата е завряла

6 ако не отиваме на точка 5, ако да на точка 7

7. взимаме чаша

8. слагаме разтворимо кафе

9. сипваме гореща вода от каната

Това опростено е алгоритъм за правене на кафе

Значи точно отговора на автора е правилен относно блок-схемите, те доколкото знам са точно това. При едно условие, да се проследи дали е вярно и ако не следват да се направят следните стъпи и т.н.

Поне от сайта в който уча C++, там се каза, че един истински програмист, трябва да си структурира, какво трябва да прави неговата програма и как точно и последователно да бъдат извършени стъпките, но това чак след като се е запознал добре с езика на програмиране.

Значи точно отговора на автора е правилен относно блок-схемите, те доколкото знам са точно това. При едно условие, да се проследи дали е вярно и ако не следват да се направят следните стъпи и т.н.

Поне от сайта в който уча C++, там се каза, че един истински програмист, трябва да си структурира, какво трябва да прави неговата програма и как точно и последователно да бъдат извършени стъпките, но това чак след като се е запознал добре с езика на програмиране.

Не, отговора не е правилен. алгоритъма е основата, от него се правят блоксхеми. А не обратното както излиза от неговото твърдение

И това по-горе (цитата) е глупаво, защото ако един човек знае алгоритмите и логиката може да напише програмата на произволен език (след като научи синтаксиса му). Ако не разбира от алгоритми и логика даже и да знае великолепно даден език не може да се нарече програмист

Ако не разбира от алгоритми и логика даже и да знае великолепно даден език не може да се нарече програмист

Ами аз точно това писах... :)

• Автор

Добре, а да ми предложите книга за алгоритми или нещо подобно ? Имаше някаква Introduction to Algorithms Second Edition добра ли е и мога ли да започна с нея ? Моля помогнете, много искам да науча Java.

Добре, а да ми предложите книга за алгоритми или нещо подобно ? Имаше някаква Introduction to Algorithms Second Edition добра ли е и мога ли да започна с нея ? Моля помогнете, много искам да науча Java.

Ако е тази : http://mitpress.mit.edu/catalog/item/default.asp?tid=8570&ttype=2 изгежда интересна. И запомнете че агоритми ви трябват независимо дали ще учите С, Джава или Форт
  • Автор

Благодаря много !!! Ще я прочета и ако има задачи ще ги реша.

Решавай повече задачи, импровизирай, прави си свой собствени примери, така ще ти е много по-лесно. Питай, ако имаш затруднения... Успех!

Искам да науча Java, защото ми изглежда интересен език, пък и искам да правя андроид приложения. Въпросът ми е направо с Java ли да започна или ми трябва да знам C/C++ и ако може да ми препоръчате книги/видео туториали, естествено не е задължително да са на български.

edit: Знам малко C от книгата на Шилдт.

не се занимавай, по добре съди картофи!

• 5 седмици по-късно...

оле колко по-различно звучи всичко на български :cool: та на въпроса първо учим джава 3 семестъра после си и си№ така че :blink: поне така е в дания шифт + 3 трябва да генерира шарп а не номер но ... нз защо :P си шарп :)

Редактирано от vladolinko (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.