Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Joomla Уроци

Featured Replies

Съдържание:

- Как се пуска вградения SEF в Joomla

- Възстановяване на изгубена, администраторска парола

= Моля, уроците да не се копират без съгласието на вторите им! =

= При проблеми, пишете в темата или на ЛС на автора! =

Как се пуска вградения SEF в Joomla

1) Какво е SEF?

Search Engine Friendly URL

SEF се използва в Joomla, за съкращаване на адресите, което прави самите адреси по-кратки и по-лесно потребител може да ги запомни!

Има много SEF инструменти за Joomla, но за хора, които им е нужно не толкова голяма функционалност, вградения SEF в Joomla ще послужи работа :yanim:

* Примери

Нека да Ви демонстрирам как работи SEF:

Примерно имаме адрес:

http://www.joomla_site_adress.com/index.php?title=Page_title

След активирането на SEF, той трябва да изглежда:

http://www.joomla_site_adress.com/Page_title

В WordPress това може да изглежда така:

http://www.wordpress_blog_site_adress.com/Posts.php?Year=2011&Month=06&Day=30

След пускането на SEF, това може да изглежда:

http://www.wordpress_blog_site_adress.com/2011/06/30/

2) Активиране на SEF

Като начален избор, SEF не е активиран на Вашата Joomla система, но нека да го активираме...

! Преди това направете цялостен BackUP на сайта !

a) Joomla 1.0*

Избирате менюто Сайт -> Настройки / Site -> Settings

Избирате лист "Приятелски Адреси" / SEF

Слагате отметка "ДА" и на двете опции:

Публикувано изображение

Натиснете Save/ Запази

След това влезте в File Maneger през cPanel или FTP, преименувайте файла htaccess.txt, в .htaccess (без разширение)

* Това важи при началната тема на админ панела!

б) Joomla 1.5*

Избирате менюто Сайт -> Настройки / Site -> Settings

В първия лист отдясно имате поле "SEO Settings" или "Приятелски адреси" *

Сложете "Да, YES" отметка пред първите две опции

Публикувано изображение

Натиснете Запазване / Save

След това влезте в File Maneger през cPanel или FTP, преименувайте файла htaccess.txt, в .htaccess (без разширение)

* Това важи при началната тема на админ панела!

Възстановяване на изгубена, администраторска парола

1) Влизате в Cpanel

Публикувано изображение

За тези като мен, които са на localhost, да натиснат ТУК (localhost/phpmyadmin)

2) Натискате на "phpmyadmin"

Публикувано изображение

За тези на localhost, не им трябва тази стъпка Публикувано изображение

- Страницата, която трябва да Ви се отвори:

Публикувано изображение

Или подобна, зависи от версията!

Начин 1

Публикувано изображение

Някъде накрая в списъка с таблици има таблица с име "jos_users"

Публикувано изображение

Избирате я!

Показва Ви се списък с потребителите, там намерете Вашето име:

Публикувано изображение

Или по-точно администраторското име!

Намирате полето "password" и пишете генерирана парола!

За най-лесно напишете:

433903e0a9d6a712e00251e44d29bf87:UJ0b9J5fufL3FKfCc0TLsYJBh2PFULvT
И паролата Ви ще е admin , след което от контролния панел ще си я промените, а ако смятате, че за секундите, които ще изгубите до отиването в папката "administrator" направете си паролата така:

82fa7ca8623cb1a8a1ab8b3df4cf2b88'
, Тогава паролата ви ще е kaldata_001

Начин 2

По-лесен, но на мен си ми харесва първия Публикувано изображение

Повтаряте стъпките по-горе, но като влезите в jos_users натиснете от менюто горе "SQL"

Публикувано изображение

Генерирайте си код ТУК и го копирайте, после натиснете GO

Редактирано от Gibs0n (преглед на промените)

...

1) Какво е SEF?

Search Engine Friendly URL

SEF се използва в Joomla, за съкращаване на адресите, което прави самите адреси по-кратки и по-лесно потребител може да ги запомни!

...

Toва е второстепенна причина. Главната е заради ботовете. Всеки оптимизатор гледа първо на тях да угоди. Ботовете също не долюбват GET-заявки. Ако съдържанието е уникално или трафика голям, може и без SEF. Пример, kaldata.com.

2) Активиране на SEF

Като начален избор, SEF не е активиран на Вашата Joomla система, но нека да го активираме...

Tук си зависим от хостера и по-точно от активация на един модул в Apache. Без mod_rewrite, тези гимнастики са безпредметни. Този модул важи за всеки един динамичен сайт, независимо самописен, система, форум или каквото там е, за постигане на красиви човеко-понятни адреси.

...

Генерирайте си код ТУК и го копирайте, после натиснете GO

ТУК е някакъв неадеквател адрес. При мен върна това

The requested URL /joomla-mambo-tutorials-and-howtos/general-questions/how-to-change-or-recover-joomla-administrator-password.html" rel=nofollow external was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Може и без подобни генератори. Научи как се работи с функция MD5.

Друг вариант за генериране на парола е правейки потребител със парола каквато пожелаете. Така само ще си генерира паролата.Това е лесен и бърз начин който ми се наложи веднъж да направя. Уловката е в това че трябва да имате включени регистрациите .

Може още да се нищи. Приведените версии са трупове, хайде агонизират за сега. Joomla! порасна до 1.6, за какво да се поддържа версия 1.5? phpMyAdmin e пълна каша. Сравни версиите на показните снимки. Логично, забърсани снимки от кол и въже, Актуална версия phpMyAdmin е .3.3.9.2. Не става ясно, защо се влиза в cPanel. Панелите от този род са няколко, за тях какво? "localhost/phpmyadmin" е адреса на phpMyAdmin в Debian - машини. Не вярвам авторът на темата да е на подобна. лек ден

• Автор

Joomla! порасна до 1.6, за какво да се поддържа версия 1.5?

Вече има и 1.7 :whist: А 1.5 е най-масово използваната

Не става ясно, защо се влиза в cPanel. Панелите от този род са няколко, за тях какво?

Начина е все един и същ -> phpmyadmin

"localhost/phpmyadmin" е адреса на phpMyAdmin в Debian - машини. Не вярвам авторът на темата да е на подобна.

Не съм на подобна, но най-големите хостинг компании (на които аз съм клиент) са с cPanel!

Не може да направиш урок за всичко, защо да не ми пратите Вашите уроци относно другите панели... Не може да нправиш уроци за всички версии Microsoft Office Word, нали?

лек ден

Благодаря и на теб :nono:

...

Не знам, защо коментираш, но твоето магаре пак не е мъжко.

Joomla! 1.6.4 излезе на бял свят на 27 юни '11. Логично в тази версия се кърпят дупки, 4 на брой.

Joomla! 1.7 ще излезе на 19 юли '11. Така че за алфи, бети и т.н. версии коментара е излишен.

phpMyAdmin е php уеб-базиран скрипт за управление на СУБД. Той е удобство, но едва ли единствено средство за целта. Много преди него тази функция е била присъща на терминали. С същия успех може да ползваш cmd.exe в любимия ти windows (все пак спомена, че си на localhost - kаквото и да значи това).

"localhost/phpmyadmin" - това определeно не го разбра. Ще дойде в деня, когато седнеш на нещо различно от windows. Уроци за панели нямам, защото не са ми приоритет. В подобен случай ми е достатъчен достъп по ftp и ssh, особено последното. Да, предпочитам phpMyAdmin, защото спестява време и телодвижения.

"... Microsoft Office Word, нали?" Нали, защото има такива, не море, а океани. Какъв е смисъла да правя урок за нещо, когато други са го направили за мен и го правят по-добре от мен?

Microsoft Office Word и Joomla! - де го чукаш, де се пука.

нищо лично

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.