Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Aliya

Защо ни боли, Господи?

Препоръчан отговор


Наскоро един искрен човек ме попита:

„Излиза, че "учителят" Исус е искал да ни научи...? На какво?

Да речем на любов, смирение, доброта и че има някъде "царство Божие". Обаче не всички са добри ученици. На някои им е трудно на моменти непосилно. Не че нямат вяра и желание, просто не разбират как с доброта и смирение да купят хляб за детето си. След като с премръзнали крака и ръце успяват да стигнат до църквата, от където да им дадат половин хляб, си мислят:"на какво ме научи днес моят учител?" - че хлябът е по-безвкусен от вчера и че започвам да ненавиждам хляба и тленността си, заради която ми е студено и ръцете ме болят от вкочаненост- а толкова исках да се науча да изпитвам блаженство, когато ми се вие от болка. Учител, който ни учи на мазохизъм не е ли садист?

Мен "учителят" Христос на НИЩО не ме е научил. Основните интересни неща са ме научили майка ми и баща ми- както и останалите учители от училище, други от живота и опита въобще. Ако се отбележи аргумента с Библията и нейното евентуално прочитане, за да се позоваваме на нея впоследствие ще кажа, че в Библията има просто написани думи като във всяка друга книга. Това че се споменава Бог Исус и разни други еврейски имена не е критерий, че са по-святи от : Алиса, Мечо Пух, Рет Бътлър и Скарлет.”

Сърцето ме заболя и буца заседна на гърлото ми от тези парещи думи. Нима за това е църквата( българската и православната) – за да се кичи с Бог като с шарено перо и да създава „духовен елит”, който да се „изтребва в безсмислени и грозни разпри?! За да раздава милостиня в корички хляб, с което още повече да наранява душата на и без това наранените и унизените?! И дали като подхвърлиш милостиня на страдащото тяло не унизяваш още повече страдащия му дух, като вече си успял да заклеймиш от амвона човешкото същество като „грешна и недостойна твар”?! Толкова недостойна, че само ако си умие ръцете в невинната Христова смърт, може да бъде спасена за вечен живот! И че това било „божият план за изкупление на човечеството и божият начин да обезсили смъртната присъда, която заслужаваме. Защото "заплатата на греха е смърт" (справка – православието/.

Нима угнетеният, умореният, нуждаещият се от помощ има нужда от незаслужена кървава смърт, за да си измие ръцете в пролятата кръв като вампир от царството на мъртвите и да продължи да живее, с чисто сърце, независимо, че е пожертвал невинна кръв?! И кому е нужен този вечен живот, за който трябва да заплатим с осмислянето и одобрението на предателството и убийството на едно скъпоценно и светло същество?! Що за духовенство е това, което ни превръща в морални убийци на Живата истина и Любовта, като ни внушава смисъл и оправдание на едно грозно убийство и още по-грозното предателство на Юда и религиозните догматици на онова време?! Духовенство, което се крие зад някакъв таен Божи план, който видите ли, само на тях, духовниците в сан, бил известен!

А нима някому е дадено да знае Божието?! Само Бог може да знае и неведоми са неговите пътища. Ето защо на нито едно човешко същество, та било то и с духовен сан, не е дадено да знае Божия план.

Само един е Божият „план” и само една е божията същност – Любовта и Безграничната му милост към Създаденото от Него, защото всичко, което Той е създал, е от Неговата Любов създадено. В Неговото мироздание не може да има планове за предателство и убийства. Предателството е Липсата на Любовта и то може да бъде само в човешкия план на неосъзналите се и непрогледналите за Неговата светлина на Истината.

Постоянното хвърляне на перверзни умствени проекции върху хората и Бог дори, и говоренето от името на всички хора и Бог, е единият от признаците на болезнената грандомания и основа на фанатичната религиозна вманиаченост, на която все повече ставаме свидетели днес във връзка с православието. И ако се съмнявате в моите думи, опитайте се да попитате за нещо, свързано с вярата който и да е православен сайт – начаса ще бъдете заклеймен и анатемосан от „духовния елит”! И не само това – ще Ви обсипят със сладки епитети (сатанисти, окултисти, блудници) и ще Ви заплашат с горене в огненото котле. След това ще изтрият думите Ви и всичко, което сте имали смелостта да споделите в техния сайт, все едно Вас просто никога не Ви е имало. Както Сталин го е казал – „Има човек, има проблем; няма човек – няма проблем!”. Сигурно ако имаха под ръка Римската империя, и на кръста щяха да Ви окачат!

Да се чуди човек откъде се пръква всичката тази кръвожадност и агресивност у наричащите себе си „праведни” православни!? Нима не е Любовта и Всеопрощението най-важното послание на Живата истина?! И толкова ли е крехка вярата на „православните”, че са готови в ада да те изпратят, ако с въпрос се приближиш?! Крайното и болезнено неприемане на себе си и всички хора и осъждането на всичко живо като греховно и единствено смърт заслужаващо, които се ширят в днешното „православие”, показват въпиющо отсъствие на вяра в Бог и Неговото Творение. Бог не сее убийства и смъртни наказания, а създава живот чрез своята безгранична любов. Хората са тези, които убиват от Бога създаденото и което е още по-лошо, оправдават своите грозни постъпки на кръвожадност, като се опитват да се скрият зад Бог, Благия и Всепрощаващия.

Именно това е начинът, по който се пръква фанатичната религиозност по света - независимо от вероизповеданието - винаги се намират хора, които четат Библията и Свещените текстове първосигнално и буквално, и проектират върху тях собствените си заблуди и ограничения.

Но не от тази фанатична и бездушна институционална религия имаме нужда днес. Истинската религиозност е в сърцето ни и тя винаги е жива и гори още повече в трудни дни като днешните.

Защото нищо в нашия живот не е случайно и още по-малко случайни са трудностите. Да, боли, много боли, когато не можеш да подадеш хляб на детето си, нито да му осигуриш подслон, нито да го изпратиш да учи. Боли, когато тялото ти страда и мръзне, но още повече боли, когато и душата те боли. Боли от въпроса, който те изгаря - къде сгреших, Господи?

Така сме устроени ние, хората - радваме се на хубавото, на изобилието, на имането, когато ги има, а забравяме, че там, от където идва имането, от там идва и нямането. Привързваме се към имането, а се сърдим на нямането. И докато държим на имането, винаги ще викаме и нямането, защото те са двете страни на една и съща монета, двата края на едно и също въже - дръпнеш ли към себе си единия край, ще дойде и другия при теб. И като че ли в тази игра на имане - нямане, нямане - имане, забравяме най-важното - себе си, душата си, истинската си същност, най-вътрешното си същество. Там, където Всемогъщият Бог е запалил своята искра и тази искра нищо материално не може да изгаси. Трудните моменти на отчаяние от материалния свят са точно моментите, които ни връщат в себе си, в центъра на душата ни. За да видим светлото й лице, да го изтупаме от праха на отчаянието, от незаслужената обида и да запалим отново целия блясък на Духа си. Този Дух, който глад не го мори, студ не го мъчи, но който стопля тялото ти и измръзналото ти сърце, като ги повежда напред.

Трудните моменти в живота ни ни напомнят да потърсим силата в себе си, да си дадем тази Любов и Внимание, с което Бог ни е създал и да се стоплим на техния огън. И ако сме паднали, да се изправим, дори и ако това е последното, което ще можем да направим! Защото ние всички сме в ръцете на Създателя си.

Толкова хубаво го е изпял Потът на Бога, Джелал Ад- Дийн Руми:

Теб аз избирам, само, от целия свят;

Нима ще ме накараш да страдам, седейки в мъка?

Моето сърце е молив в Твоята ръка,

Ти си причината, ако съм весел или меланхоличен.

Освен това, което Ти искаш, нима мога да искам друго аз?

Освен това, което ти показваш, нима мога да виждам друго аз?

Ти караш да растат в мен ту бодил, ту роза;

Ту усещам аромата на розите, ту късам бодлите.

Ако ме запазиш този, този и ще бъда;

Ако искаш да ме имаш такъв, такъв и ще бъда.

... Аз нямам нищо, освен това, с което ти си ме удостоил.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове


×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.