Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

yvsot

"Корави старчета" (2011)

Препоръчан отговор


В едно малко село отвъд кльона, близо до морето са останали живи само седем „корави старчета” – бохеми и майтапчии. След погребението на последната бабичка им хрумва щурата идея да си наемат „леко момиче” и да си направят купон с „танци, манци”, или както те му казват – „жур”. Момичето, което наемат е уволнено от стриптийз бара в съседното градче. То идва при старците заедно с малкото си момченце.

Между момичето, детенцето и старците се пораждат чудесни човешки взаимоотношения. Малко по-късно на гости на момичето идват и две нейни „колежки”, които също се сприятеляват със старците. Разразила се буря довежда случайно в селото малка група чужденци – ловци и техният водач.

В главата на най-оправното от трите момичета се появява „бизнес план”, от който доволни могат да бъдат и ловците, и старчетата, и момичетата. Всичко в селото тръгва от добре, по-добре, но се появява и „ударната бригада” на Бакалавъра, която държи бизнеса с леки момичета. „Коравите старчета” успяват находчиво да се справят с „бригадата”. На помощ се притичва и гранична полиция. Лейтенантът, шеф на граничната застава се венчава за едно от момичетата. Жанрът на „Корави старчета” е романтична комедия. Комедия, наситена с много действие, неочаквани обрати, фантазия, неподправен хумор и много „смях през сълзи”.

==========

Едва ли може да има нещо по-хубаво за родното кино от препълнените зали в салоните. Е, премиерата на най-новия български филм "Корави старчета" не просто успя да препълни Дома на киното, но се оказа и твърде тясна за желаещите да уважат последния (незавършен) филм на гениалния ни режисьор Пламен Масларов, отишъл си от този свят броени дни след началото на снимките.

За съжаление, макар и комедия, продукцията на БНТ е реализирана с много тъга и сълзи - защото по време на реализацията й ни напускат цели четирима души от екипа. Първоначално с нея се очаква да се заеме драматургичният консултант Ивайло Джамбазов, но тежка болест го кара да се оттегли от проекта, след това се случва и трагедията с Пламен Масларов. Без време си отиват и двама от актьорите - Никола Чиприянов и Красимир Кацаров.

В крайна сметка "Корави старчета" е довършен от оператора на филма Ивайло Пенчев, който не скри сълзите си, молейки публиката да стане на крака за "минута мълчание" преди началото на премиерата. Тъгата обаче беше дотук, защото комедията успя да постигне и максималното, карайки всички в залата да се заливат от смях и да наградят екипа с бурни аплодисменти.

"Корави старчета" се оказа перфектното средство за отмора и развлечение в напрегнатите дни, макар и с лека доза наивност, но с блестящ диалог и не по-малко страхотна актьорска игра - не само от страна на ветераните в бранша Васил Банов, Иван Джамбазов, Стефан Бобадов, Иван Самоковлиев, но и от по-младите Надя Конакчиева (помним я още от блестящото изпълнение в "Сбогом, мамо" на Мишел Бонев), Иванка Шекерова, Богдан Казанджиев, Цветомир Иванов, Даниел Рашев, Димо Димов.

Публикувано изображение

Страхотно попълнение се оказа и иначе доста атрактивната личност с безспорно еротично излъчване Наталия Каракулева - същата тази гореща блондинка, която преди време задържаше вниманието в "Голите новини" на популярна родна телевизия, а по-късно и от страниците на Playboy.

Романтична комедия с много действие, неочаквани обрати, бурна фантазия и най-важното - неподправен хумор в история за седем старци, които напуснати и от последната бабичка в селото, решават да си наемат "лека жена", за да разведрят дните си и да си направят купон (по жаргон - "жур"). Момичето се оказва уволнена стрийптизьорка от бар в най-близкия град, в който и доста от колежките й жадуват за малко свобода и разнообразие.. и ето, че забавата се развихря.

"Корави старчета" е заснет на Южното Черноморие - в с. Синеморец и Резово, както и в живописните странджански села Бръшлян и Сливарово. ТВ премиерата му се чака през есента, но смеем да твърдим, това е филм за голям екран и искрено се надяваме в най-скоро време той да има възможност да открие и дистрибутор, защото заслужава колкото се може повече зрители да го оценят по достойнство.

Ивайло Пенчев е име, което ще срещнете като оператор зад филми като легендарния "Брачни шеги" от далечната 1989 г. или "Резерват за розови пеликани" от по-новата епоха - от 2004 г. Като режисьор обаче, зад гърба си има един-единствен филм, и то по неволя - "Корави старчета", когото масовата публика свързва с трагичната кончина на Пламен Масларов в разгара на снимките на лентата.

След премиерата на комедията у нас, се срещаме с Ивайло, за да ни разкаже малко повече за "Корави старчета", драматичната му реализация и лесно ли е да си "режисьор по неволя".

Да започнем с историята на "Корави старчета" - доста драматична, трудна, и все пак, ето - крайният резултат е налице. Може би все пак трябва да уточним и, че двама режисьори почиват по време на снимките и вие го завършвате, въпреки че първоначално сте оператор на филма?!

Ивайло Пенчев: Самата идея се зароди още преди шест години, когато се свързах със сценариста Мони Шварц, разказах му какво имам предвид и той седна да пише сценарий. После кандидатствахме за финансиране в телевизията, приеха проекта и започнахме подготовка. Оттам всъщност започнаха и неочакваните моменти - първи режисьор трябваше да Ивайло Джамбазов, който доста помогна за драматургичната линия, но за съжаление, малко преди началото, той се разболя и трябваше да се откаже.

Така филмът пое Пламен Масларов и с него също работа по сценарий, избор на снимачни локации, кастинги и така в един хубав момент най-сетне се стигна и до самата реализация. Броени дни след началото на снимките обаче, и Пламен се разболя много тежко и влезе в болница, след което се случи най-лошото. Така, в крайна сметка ситуацията беше такава, че трябваше или аз да поема работата, или да се откажем. Приех, разбира се, просто бях длъжен да го довърша, в името на тези мои колеги и приятели, с които сме работили дълги години.

Това първият ви режисьорски опит ли беше - все пак сте познат повече като филмов оператор?

Ивайло Пенчев: Да, действително досега се бях пробвал единствено зад камера като оператор, и като продуцент. В случая обаче се наложи да бъда и режисьор, вече как съм се справил, други трябва да преценят. Естествено, извиках си допълнителен eкип, колеги, които да помагат и при самото заснемане на "Корави старчета", а в крайна сметка някак успях да съчетая операторската работа с тази на режисьор.

Като гледаме крайния резултат, май няма да е изненада скоро да очакваме и втори филм?!

Ивайло Пенчев: О, трудно мога да кажа дали съм готов да продължа като режисьор. Може би първо трябва да мине малко време от премиерата, да се отърся от всичкото напрежение, което ме съпътстваше по време на снимките и едва тогава да преценя. И все пак, възможно е, защо не?! Истината е, че цялата тази положителна реакция от страна на публиката по време на премиерата ме трогна и като че ли ми даде нужния ентусиазъм да мисля за развитие в подобна насока и занапред.

Заговорихме за публиката, но това все пак е нищо в сравнение с цялата българска аудитория, която би могла да оцени "Корави старчета". Кога ще го гледаме, първо по БНТ, а след това и евентуално по киносалоните, имате ли вече дистрибутор, който да го разпространява на голям екран?

Ивайло Пенчев: Все още нямаме разпространител, но ще преговаряме, зависи и от Националната телевизия, все пак тя е продуцент и трябва да реши този казус. Аз лично нямам нищо против филмът да тръгне по кината и ще се радвам, ако Управителният съвет подкрепи подобно решение. За мен всеки нов български филм трябва първоначално да се върти по големите екрани и едва след това по отделните телевизии, в случая - БНТ.

Защо - моите наблюдения са, че в последно време българинът иска все повече и все повече да гледа българско кино и си позволява да отдели по някой лев, за да отиде до салона, вместо да яде пуканки пред телевизора и в рекламните паузи да ходи до тоалетната.

Като заговорихме за това, през последните две години наблюдаваме много сериозно възраждане на родното кино - след 9-10 години затишие, се появиха много качествени БГ продукции!

Ивайло Пенчев: Да, безспорен факт. Аз лично считам, че когато започне отново да се произвежда с нужните темпове българско кино, неминуемо ще се стигне и до още по-добри филми, въпросът е, пак повтарям, да се произвежда. Защото сега кризата отново ни удари, отново намалиха с 50% бюджета на Националния филмов център, което моментално рефлектира и това няма как да не доведе до намаляване на филмопроизводството.

Хората не могат да седят гладни. Не можем да си позволим да чакаме по 10 години, за да вземем някое заглавие и да се изхранваме от тази работа - и това е нещо, което го доказва практиката. Имаше доста дълъг период, в който нямаше кино, нямахме го и нужният опит - дори обувки да шиеш, пак трябва да знаеш къде да вденеш иглата.

А частното финансиране?! Може и да прозвучи странно на фона на малката ни страна, но в САЩ например киното почти не се финансира от държавата. Толкова ли няма хора в България, които да са готови да застанат зад един качествен проект?

Ивайло Пенчев: Единственият възможен начин, според мен, е да има данъчни облекчения и те да отиват за кинопроизводство. Тогава големите компании и фирми действително биха подкрепили родното кино. Но да се надяваме, че у нас БГ филм ще се финансира изцяло от частна компания и той ще си върне парите, според мен, това е невъзможно. Ние сме твърде малък пазар и аз дори не искам да се сещам колко наши продукции сме продали зад граница, които да се въртят на голям екран.

В една Сърбия се произвеждат филми, минават през разпространение, сърбите ходят, гледат ги и много голяма част от тези заглавия после отиват на разпространение в чужбина. В момента при нас не е така, но не крия, че се надявам ситуацията да се промени, когато започнем да произвеждаме все повече и повече филми.

Да се върнем отново към "Корави старчета". Безспорно, атрактивен каст - Васил Банов, Иван Джамбазов, Надя Конакчиева, а наред с тези имена откриваме и едно доста любопитно попълнение - Наталия Каракулева. Вероятно повечето я помнят от изявите й в Playboy, както и като лице на бившите "голи новини" по популярна БГ телевизия?! Как избрахте попълненията в актьорския състав?

Ивайло Пенчев: Всички, които участват в лентата, са подбрани чрез кастинг и аз смея да твърдя, че при нас случайни хора няма. Конкретно за Наталия, тя се представи най-убедително от всички кандидатки и затова се спряхме на нея, помогна и фактът, че учи актьорско майсторство в НАТФИЗ. Отделно, какво е правила в миналото, дали е имала някакви по-ексцентрични изяви, нас не ни интересува. С "Корави старчета" тя дебютира в киното, а и има нужните качества, за да се изявява успешно на екран и занапред.

Колкото до останалите попълнения, независимо, че много от тях са доказани имена, и те минаха през кастинг. Даже с Ивайло Джамбазов първоначално, когато започнахме да работим заедно, бяхме избрали Пламен Масларов за ролята на едно от старчетата. След оттеглянето на Иво, Пламен каза - "аз не мога да участвам", но в крайна сметка го убедих поне да изиграе попа. Но пак казвам - в този филм няма случайни хора. И Цветомир Иванов, и Дани Рашев, и Иван Самоковлиев, абсолютно всички са подбрани по определени критерии - къде типажност, къде умения. Смея да твърдя, че направихме много добър подбор.

Последен въпрос и съжалявам, че ще ви върна малко назад, към по-тъжните дни, но можете ли все пак да споделите нещо от съвместната си работа с Пламен Масларов - едно от безспорно най-големите имена в българското кино?!

Ивайло Пенчев: Пламен беше изключителен човек, с невероятно чувство за хумор, какъвто между другото беше и Джамби (Ивайло Джамбазов). Te бяха много различни, но в същото време и много фини хора. Имаха много тънко чувство за хумор, Джамби обичаше абсурдната комедия, затова и в "Корави старчета" има такъв елемент.

Пламен пък, с него беше истинско удоволствие да се работи. Не можете да си представите каква атмосфера цареше, когато той беше на снимачната площадка. За съжаление, тези моменти бяха много кратки. То беше смях, закачки, то ти е леко, на човек просто не му се иска снимките да привършват. Ще го помня до края на дните си.

Автор: Митко Попов

Източник: Avtora.com

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×
×
  • Добави ново...