Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

как се тълкува "спиране на тротоара"

Featured Replies

Не мога да намеря никъде, как се тълкува "спиране на тротоара". Ако съм спрял само с две гуми, например, а повечето от автомобила ми е на пътя, по кое правило ще се определи - аз на пътя или на тротоара съм паркирал? Ще съм благодарен за смислен отговор, някакъв текст от закона или нещо от сорта, някакъв правилник ... В смисъл, не мога да намеря дефиниция на "спиране на тротоар" ...

Редактирано от dudev851 (преглед на промените)

• Автор

Хахах. Да полицаите може и така да го тълкуват, но има ли някакъв начин за определяне - например да си поне с едната гума на тротоара или да си заел част от пространството на тротоара или нещо такова. Никъде не мога да намеря какво означава, колата да е на тротоара. Например за пешеходната пътека е написано ясно. И също не мога да намеря къде пише в закона че е забранено. Пише че се разрешава на определени места паркирането на тротоара, а къде пише, че е забранено. Не съм юрист и не съм много наясно.

По смътен спомен - може и да не намериш че е забранено защото май не е. Мисля че просто трябва да е останало място за пешеходците - метър или метър и половина беше. Но това само по спомен...

Тълкуването го има в "16-те правила за Тарикати и Балъци на пътя"

IV. Спиране и паркиране:

12. Обикаляне за търсене на място за паркиране. Един Тарикат не може да изминава повече от 35 метра на двата си крака, следователно трябва да спре точно пред входа, в който отива. Така че обикалянето за място не е никаква опция. Само Балъците го правят. Набивайте спирачките на втори/трети ред и си отивайте. Тази тактика може да се проследи чудесно пред големите супермаркети (Хит, Билла), където на полупразен паркинг са заети местата за инвалиди и пътя пред входа…

13. Паркиране на разрешено място. В София всъщност места за разрешено паркиране (освен синята зона) почти няма. Но и да имаше, спазването на горното правило не позволява те да се използват. Качвайте се на тротоара, зелената площ, запушете изхода от входа на блока или някое кръстовище. Ето такива неща ви отличават от смотаните Балъци!

14. Спиране на разрешено място. В правило 11 казахме, че всеки паркирал на повече от 35 метра от мястото, където отива, е Балък. За спирането има почти същото правило: Тарикатът спира на максимум 5 (пет) метра от мястото, където отива. Защо да се отклонявам от праволинейното си движение (мисли си Тарикатът) – "Моа да набия спирачки насре’ улицата – нали пуснàх аварийките, к’во се нерват!"

След което ще излезе от колата и ще заключи, което си е технически погледнато паркиране, а не спиране. И това ни води до:

15. Само Балъците правят разлика между паркиране и спиране. За тъпите балъци ако шофьора не е в колата, значи тя е паркирана. За Тарикатите това е глупост! Колата ако е на аварийки е спряла, ако няма и аварийки, чак тогава е паркирана. Просто и ясно! А аварийките се пускат ако "спирането" се предвижда да е до час-два…

16. Плащане за паркиране. Друга отличителна черта на пълния Балък е плащането за паркинг. Било то обикновен платен паркинг или синя зона. Първо, ако паркирате на платено място е вероятно да нарушите правило 11 и второ, правото на безплатно паркиране (до 35 метра от местоназначението) е записано в Конвенцията за Защита на Правата на Човека.

За справка вижте всеки полупразен платен паркинг и улицата точно пред него…

• Автор

По смътен спомен - може и да не намериш че е забранено защото май не е. Мисля че просто трябва да е останало място за пешеходците - метър или метър и половина беше. Но това само по спомен...

Не! чл. 94 ал.3 гласи че може да спреш на точно определени места на тротоара на по-малко от 2 м. ... Това е поправка от 2007-2008 г.

Моят въпрос е къде в закона или в някакъв правилник се дава дефиниция на това - автомобила е на тротоара. Например да пише, че ако едното колело е на тротоара, автомобила е на тротоара. Някакво определение. Как се определя къде се намира автомобила например. Има ли такава част от правилника.

Ако в съда спорим, как ще се изложат доказателствата. Например ако полицая каже че е установил че едното колело е на тротоара. После се задава въпроса - колелото било ли е на тротоара?

- ДА!

Значи е спрял на тротоара.

Ами аз точно тази дефиниция търся цял ден и не мога да я намеря.

Редактирано от dudev851 (преглед на промените)

Значи нали се сещаш че ако на пътя има линия която ако пресечеш е нарушение - дори и само с едното колело да стъпиш си е пресичане..та и с тротоара така. Лафа с лайното е готин ама има на мене ми харесва повече един друг - "Аз ще ти вкарам само главичката и няма да го броим за еб*не" :tongue2:

• Автор

Мисълта ми е, че има подобни казуси, например: Влизаш в чужда кола да я крадеш. Палиш и изведнъж изкача полицай и те хваща на местопрестъплението. И ако не си потеглил още не се води кражба, а влизане със взлом, макар, че полицая може да твърди, че си щял да потеглиш, но той те е спрял и че си крал много пъти коли и т.н. В крайна сметка в закона пише какво е кражба и трябва деянието да отговря на текста. Затова почнах да търся какво е спиране на тротоар, но и така не мога да намеря, къде пише нещо за това. Как се определя?! :ohmy:

Стъпиш ли на тротоара, значи си на него. Как може едното ти колело да е на тротоара и ти да не си спрял на него?

Ммм, да, така е! Важното е да има 2м разстояние за преминаване на пешеходци!

• Автор

Стъпиш ли на тротоара, значи си на него. Как може едното ти колело да е на тротоара и ти да не си спрял на него?

Ами как може да влезеш да крадеш кола и като те хванат да кажеш, че си влязъл да се стоплиш. Или как Лукойл работят, а нямаха уреди, т.е. не бяха изпълнили наредбата, въпреки, че са предупредени 1 г. по-рано. Ами ей така, в България много неща не са така както изглеждат :) Важното е да знаеш какво пише в закона! Защото има и международен съд.

Ами например знаете ли, че можете да откажете проверка за алкохол. Ей така - "Не желая да бъда проверяван!" Ей така ...

• Автор

Ммм, да, така е! Важното е да има 2м разстояние за преминаване на пешеходци!

Не не! Вече това с 2-та метра го няма. Сега е на места където е обозначено от съответната община. Друг е въпроса, че такива места няма или поне аз не съм виждал.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.