Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Български кръстоносци?

Featured Replies

Интересно ми е, имали ли сме рицари кръстоносци в България? Знам, че сме имали рицари с екипировка от злато или нещо такова, но всъщност участвали ли сме в кръстоносни походи и тн. Та ще се радвам да ми кажете, защото бая потърсих, но уви нищо не намерих по тази тема. Аа и, каква е разликата между Тамплиер и Кръстоносец, или е едно и също? И сега знам, че има масони, но тогава по онова време имало ли е масони и каква е била разликата между масона, тамплиера и кръстоносеца(естествено, ако не са едно и също нещо) . Знам, че сме православни християни, а не католици, но все пак си е християнство, и ако сме нямали защо? Мерси предварително!

Редактирано от syotos (преглед на промените)

Участвали сме, само че не с кръстоносците, а против тях. Примерно Цар Калоян разбива и пленява Балдуин.

Много въпроси,които не могат да бъдат еднозначно отговорени.Но да опитаме,колкото можем. И аз не знам да имаме хора,участващи в кръстоносните походи.Някои от тях минават от тук или близо до териториите ни.Не е невъзможно да се е при съединил някой българин. Тамплиерите също са кръстоносци.Първоначално са били монаси.Като те са обособени в отделен орден със специфична задача.Да охраняват поклониците,отиващи към светите земи.Квартирували са в храма на хълма(Соломоновият храм),от където и иде названието им. Масонството се е зародило няколко столетия след унищожаването на тамплиерският орден.Според някои хора-оцелелите рицари са в основата на масонството.Мистика. Дали е имало нужда при нас да се създават кръстоносци,не мога да кажа причините.Но би трябвало да с акомплексни.Нещо от вида на властта,дали е централизирана или не.дали има достатъчно място за всички,от самата система на местният феодализъм и други подобни.Нека се изкаже някой по-компетентен. Поздрави.

Светите земи - отговори си на този въпрос - за юдеизъм, за първото християнство, за мюсюлмани, България по това време е била - уж православна с множество ереси според сегашните прочити на закона на Бог. Всъщност на повечето кръстоносци не им е пукало къде отиват и за какво уж се борят, важно им е било да се махнат от там, където са. Българите са били достатъчно объркани и твърде заети, за да мислят за тоз отгоре. Първия кръстоносен поход прави доста бебета и на наши земи, ти ще искаш ли да си кръстоносец?

• Автор

Светите земи - отговори си на този въпрос - за юдеизъм, за първото християнство, за мюсюлмани, България по това време е била - уж православна с множество ереси според сегашните прочити на закона на Бог. Всъщност на повечето кръстоносци не им е пукало къде отиват и за какво уж се борят, важно им е било да се махнат от там, където са. Българите са били достатъчно объркани и твърде заети, за да мислят за тоз отгоре. Първия кръстоносен поход прави доста бебета и на наши земи, ти ще искаш ли да си кръстоносец?

Ами... да и не, не знам.

Няма как да ти кажа за сега няма свещенна война между Мюсюлмани и Християни за да ти кажа, а и не съм религиозен, но пак бих взел страна.

Дано си остане така, че достатъчно кръв се е проляла в тяхно име.

Виж са, ако въпроса беше "ти ще искаш ли да си в елитна бойна част"

Тогава отговора ми със сигурност щеше да е, да.

Естествено, ако не извършват каквото и да било насилие над цивилни, то все пак е неизбежно по време на война, но да не е нарочно поне.

Редактирано от syotos (преглед на промените)

Ами... да и не, не знам.

Няма как да ти кажа за сега няма свещенна война между Мюсюлмани и Християни за да ти кажа, а и не съм религиозен, но пак бих взел страна.

Дано си остане така, че достатъчно кръв се е проляла в тяхно име.

Виж са, ако въпроса беше "ти ще искаш ли да си в елитна бойна част"

Тогава отговора ми със сигурност щеше да е, да.

Естествено, ако не извършват каквото и да било насилие над цивилни, то все пак е неизбежно по време на война, но да не е нарочно поне.

Мюсюлмани, християни, всички са равни, вярата им пречи да гледат реално на живота, така си намират условие и утеха за грешките си :) Виж, ако разчиташ на термина елитна бойна част, всички тръгнали нататък с оръжие титла са носили емблемата / простосмъртието не е имало право /. Те са били елит, дали боен е друг въпрос. В България елита си е искал само земята и селяните, които да я обработват. Не се заблуждавай - тръгват кръстоносци, тоест последни дупки на кавала от родата, отиват до Йерусалим и стават рицари. Българските "велможи" въобще не са искали да се титуловат така. Не им е трябвало.

Бих ти препоръчал да тръгнеш от тук - http://bg.wikipedia.org/wiki/Салах_ад-Дин - и да прочетеш всичко за историите на кръстоносците. Накрая ще разбереш, че кръста го носят само умрелите :)

• Автор

Мюсюлмани, християни, всички са равни, вярата им пречи да гледат реално на живота, така си намират условие и утеха за грешките си :( Виж, ако разчиташ на термина елитна бойна част, всички тръгнали нататък с оръжие титла са носили емблемата / простосмъртието не е имало право /. Те са били елит, дали боен е друг въпрос. В България елита си е искал само земята и селяните, които да я обработват. Не се заблуждавай - тръгват кръстоносци, тоест последни дупки на кавала от родата, отиват до Йерусалим и стават рицари. Българските "велможи" въобще не са искали да се титуловат така. Не им е трябвало.

Бих ти препоръчал да тръгнеш от тук - http://bg.wikipedia....ki/Салах_ад-Дин - и да прочетеш всичко за историите на кръстоносците. Накрая ще разбереш, че кръста го носят само умрелите :eek:

Не знам, защо си тръгнал да ми четеш лекции за моралните ценности на кръстоносците.

Не ми дреме, защо са ходили там и точно коя дупка са на кавала.

Също така казах, не съм религиозен, не ми дреме за какво са им били битките, никоя война не е оправдана.

Защита е съвсем друго нещо, но там не е имало войници, които да не са искали война(цивилните и осъдените на такава служба са изключение), тъй че не ми дреме кой и кога е носил кръста.

Христос не е създал християнството, а нормалния човек.

Почти всичко в негово име е чисто оскверняване на действията му.

Под "елитна бойна част"

Имам предвид група от хора с уникални бойни умения и интелект, които не взимат всеки самозванец.

В крайна сметка, не знам, защо искаш да ме убеждаваш в негативното си мнение над тамплиерите и кръстоносците.

Въпроса ми беше чисто от любопитсво към причините, които сме имали да не участване или обратното.

Не съм се впечатлявал от тях, не се гордея с тях, нито съм тръгнал да ставам кръстоносец.

Е може би излъгах малко за горното, впечатлявам се от тях доста красива екипировка, и аз бих искал да нося червен кръст, нарисуван на рицарски доспехи, като на Балиан от Ибелин.

Но това не означава, че си приличам с тях ни най-малко.

Не знам каква им е вярата за да знам дали им пречи да гледат реално на живота.

И аз съм вярващ макар, не религиозен и си имам доста реален поглед над живота.

Определено съм обвинявал бог за работи, които не съм получил, но не съм търсил никога "условие и утеха за грешките си"

Даже повече от често се случва, да се запитам дали наистина съществува това в което вярвам.

Освен, ако земята наистина е ада, от който толкова много се страхуват Християните.

В крайна сметка някои кръстоносци са вярвали, че се бият за добро, но са останали разочаровани.

Дали и те са били последни дупки на кавали, ако наистина са били готови да дадът живота си за защита на невинните и безпомощните.

Но това е тотален офтопик и се извинявам на всички за това, че се отклоних толкова, просто ме караш да влизам във някакви философски възгледи и прочие.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.