Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Супер нискобюджетна конфигурация

Featured Replies

Здравейте, ще трябва да събера конфигурация с много нисък бюджет. По-точно ми трябва дъно, процесор, рам. Ще се използва за работа с Фотошоп, браузене в интернет, офис приложения, и подобни. Никакви игри, никакви филми. Интересува ме също, разликата в G530 и G540 само в честотата ли е, защото има голяма разлика в цената. Бюджет 200 - 300лв. Благодаря.

http://www.kaldata.c...0 хвърли едно око на последните постове в тази тема.

Проверил съм десетки сайтове няма по-евтино дори и втора ръка.

Проблема при теб е че хардовете тръгват от около 120-130лв.

опаа ти май си имаш хард и захранване.

Редактирано от trial version (преглед на промените)

Разликата между G530 и G540 е в честотата.Има G530T ,който е с понижена консумация и по-малка мощност и цената му е по-висока от G530.

• Автор

Не, бюджета е само за дъно, процесор и памет. Сега е с Атлон Х2 5000+ и се надявам, че с G530 ще има значителна разлика.

ЕДИТ: отговора беше за trial version

G530 и 8GB рам или G850 и 4GB рам?

Редактирано от tahumba (преглед на промените)

RAM се добавя доста по-лесно отколкото смяна на процесор, пък и е евтина, а не вярвам да се работи с чак толкова големи файлове, че да не стигат 4GB.

Дънни платки за INTEL ASROCK H61M-GS, H61, DDR III 1333/1066, VGA, DVI, SATA II, GLAN, LGA1155 1 50.70 50.70 $ Процесори INTEL INTEL PENTIUM DUAL CORE G840, 2.80GHz, 3M, BOX, LGA1155 1 71.60 71.60 $ RAM памети за настолни компютри ADATA 4GB DDR III 1333 1 22.80 22.80 $ Всичко: 261.18лв Цени: sky.bg :)

@martinsi процесора ти е с кеш от 1MB и мисля, че трудно може да се сраявнява по мощ с някои интелски процесор (цокъл 1155), тези 2х2 гигабайта запълват всички слотове за рам (2 слота) за това дъно и евентуално при ъпгреид към 8гб ще има спънка, по-добре една плочка 4гб и после още една от 4гб и тогава ще си работят в двуканлния режим.

• Автор

По тестовете, които like.no.other даде, виждам, че разликата между G850 и G540 (G530) е малка, а разликата в цената е 2 пъти. Та заслужава ли си да взема сега G530 с идеята за смяна след известно време? Има ли някъде тестове, какво предимство дава двуканалния режим на паметта? Паметта със сигурност ще е тази от ПРО серията. Ще има ли значителна разлика в производителността с сегашния му процесор Атлон X2 5000+?

Дали ще има голяма разлика не мога да кажа със сигурност но поне 30-40% приръст поне аз очаквам да има. Ето тук можеш да видиш горе-долу къде се намира твоя процесор и този който мислиш да си вземеш http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup.php?cpu=AMD+Athlon+64+X2+Dual+Core+5000%2B :). Двукналания режим означава, че рам паметта вместо на 64bit ще работи на 128 (т.е 2 пъти по-бързо ще обработва данни и т.н). Като за пример ще ти дам моята рам памет, която е 2х512mb. Та като бях с една плочка ( сингъл чанел ) тя имаше пропускателна способност от 3200мб/с мисля, че беше, а сега като съм с двете плочки 6400мб. Т.е по-бързо обработва файловете и разликата е огромна. Все едно съмс със един канал DDR2 вместо DDR1. Надявам се да си ме разбрал :)

По тестовете, които like.no.other даде, виждам, че разликата между G850 и G540 (G530) е малка, а разликата в цената е 2 пъти. Та заслужава ли си да взема сега G530 с идеята за смяна след известно време?

G850 е Pentium, G540/G530 e Celeron - разликата е съществена; G850 е с повече кеш и с по-висока честота. Та G850 е доста по-добър вариант, но в контекста на въпроса ти се колебая за отговора. Поне според мен, ако на по-късен етап ще може да се сложи поне някой i3, би било удачно сега да се спести някой лев. Ако ще е Gxxx, най-добре направо да се вземе G850.

PS: Мое лично виждане е, че една конфигурация е хубаво да се взима наведнъж, без да се предвижда ъпгрейд, та затова направо бих взел G850, но съм написал отговор, който да е коректен към поставения въпрос.

Ще има ли значителна разлика в производителността с сегашния му процесор Атлон X2 5000+?

Да. Особено ако е с G850.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

• Автор

Принципно всичко ми е ясно, но от много четене се разколебах.

За производителността, гледах тук: http://www.anandtech.com/bench/Product/33?vs=406

За паметите гледах тук: http://www.bit-tech.net/hardware/memory/2011/01/11/the-best-memory-for-sandy-bridge/

Никъде обаче не видях за двуканалния режим. След време, като не му върши работа на човека този процесор (сега ще му е напълно достатъчен G530), ще се сложи някои i5 предполагам.

След време, като не му върши работа на човека този процесор (сега ще му е напълно достатъчен G530), ще се сложи някои i5 предполагам.

Щом ще е i5, а Celeron-ът ще му върши работа, е добър вариант. Това Celeron-че може съвсем спокойно да се сравнява с двуядрено процесорче на сокет 775 със същите параметри и ще върши чудесна работа за нещата, за които ще се ползва, така че ще е по-добро от Athlon Х2 5000+ - има два пъти повече кеш, което значи, че ще може да извършва 2 пъти повече по обем операции за единица време. :)

• Автор

Все пак, някой не знае ли нещо за влианието на dual channel върху производителността при Санди Бридж?

При ниския клас Pentium и Celeron е (почти)никаква. На теория в синтетични тестове с AIDA64 и подобни има разлика, но в реални приложения разликата е никаква.

@martinsi процесора ти е с кеш от 1MB и мисля, че трудно може да се сраявнява по мощ с някои интелски процесор (цокъл 1155), тези 2х2 гигабайта запълват всички слотове за рам (2 слота) за това дъно и евентуално при ъпгреид към 8гб ще има спънка, по-добре една плочка 4гб и после още една от 4гб и тогава ще си работят в двуканлния режим.

Процесорите са с две резлични архитектури. Това което виждаш е в G840 e L3 кеш а при АМД-то е с L1 и L2 кеш, а и A4 3300 не е в същия ценови диапазон.

Нали ставаше на въпрос за "конфигурация" до 300лв цена и максимална производителност.

И все пак ако си фен на кеша, AMD Athlon II X4 Quad Core 631 предлага L2 кеш 4мб и L1 256кб и на добрите места разлика в цената е около 10лв отгоре над g840.

Въпреки че, не разбирам защо толкова се интересуваш от големината на самия кеш.

п.т.Аз сега съм си с 4gb памет и рядко я запълвам над 60%, с има мързеливият ми навик да оставям много неща включени.

Редактирано от martinsi (преглед на промените)

Процесорите са с две резлични архитектури. Това което виждаш е в G840 e L3 кеш а при АМД-то е с L1 и L2 кеш, а и A4 3300 не е в същия ценови диапазон.

Нали ставаше на въпрос за "конфигурация" до 300лв цена и максимална производителност.

И все пак ако си фен на кеша, AMD Athlon II X4 Quad Core 631 предлага L2 кеш 4мб и L1 256кб и на добрите места разлика в цената е около 10лв отгоре над g840.

Въпреки че, не разбирам защо толкова се интересуваш от големината на самия кеш.

Кешът е важен колкото и тактовата честота на процесора - честотата показва скоростта за извършване на операции за единица време, а кешът - обема от операции, които процесорът може да извърши за единица време. L3 кеш означава, че преди него има още два буфера с по-малък размер на кеша, но с по-бърз достъп, докато при L2 е един буфер. Най-важно значение има стойността на последното ниво и тя се обявява като референтна в спецификацията на процесора.

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Кешът е важен колкото и тактовата честота на процесора - честотата показва скоростта за извършване на операции за единица време, а кешът - обема от операции, които процесорът може да извърши за единица време. L3 кеш означава, че преди него има още два буфера с по-малък размер на кеша, но с по-бърз достъп, докато при L2 е един буфер. Най-важно значение има стойността на последното ниво и тя се обявява като референтна в спецификацията на процесора.

Това е ясно. Обясни как на процесор можеш да измериш производителноста, по какъвто и да е начин, и да го сравниш с друг, очевадно на различен производител, и да кажеш... Този е 2-3пъти по-добър щото има повече пъти кеш или по-висока тактова честота....

Обясни как на процесор можеш да измериш производителноста, по какъвто и да е начин, и да го сравниш с друг, очевадно на различен производител, и да кажеш... Този е 2-3пъти по-добър щото има повече пъти кеш или по-висока тактова честота....

Като сравниш архитектурата, честотата и кеша. Разбира се, важни са и останалите компоненти в конфигурацията, както и за какво ще се ползва машината.

Но нека да не се отклоняваме от темата. ;)

@gothicrock благодаря за подкрепата в тази тема както и в някой други. Колкото до това как подбирам процесорите.. колегата по-горе е отбелязал: архитектура, честота, кеш и т.н. От къде знам кой процесор колко е добър? Има достатъчно ревюта, бенчмаркове и прочие. Плюс това за никой не е тайна, че AMD изостават доста от Intel в момента, защото главно са се насочили към процесорите с вградено видео (APU) и гледат да покачват производителността на видето, а не чак толко на процесорите. Аз главно съм фен на AMD, с такъв процесор съм, нямам оплаквания от него ( и предишния ми беше AMD ). За това нищо лично. Човека иска нещо за дадена сума и след като този G840 влиза в бюджета не мисля, че ще е грешка ако се вземе :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.