Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Регулиране на височината и широчината на отделните букви при плакат A1

Featured Replies

Здравейте. Подготвям си един плакат във формат A1, който ще трябва да се принтира. Имам поставено условие буквите да са с минимална височина 4 см (в зависимост дали е главна буква, заглавие и т.н.). Както и да го въртя шрифта на Photoshop или CorewDraw не мога да постигна желаната височина на буквите. С по-голям шрифт текстът се разширява и не става много по-висок. Големината на буквите го гледам през Tool-а за измерване на CorewDraw и на Photoshop. Размерите, които ми показват програмите ми се струват доста нереални, защото текст, на който главната буква е едва с 3 см височина, изглежда огромен. Въпроса ми е мога ли по някакъв начин да задам ръчно височината на буквите, но в същото време и ширината им да е ръчно зададена, за да не е прекалено голяма? Тоест искам текстът да е по-висок и в същото време да мога да си контролирам широчината му, защото иначе тя става прекалено голяма. И също така реални ли са тези размери, защото знам как изглежда буква с височина 3-4 см, а на програмата изглеждат доста по-големи.

С по-голям шрифт текстът се разширява и не става много по-висок. Големината на буквите го гледам през Tool-а за измерване на CorewDraw и на Photoshop. Размерите, които ми показват програмите ми се струват доста нереални, защото текст, на който главната буква е едва с 3 см височина, изглежда огромен. Въпроса ми е мога ли по някакъв начин да задам ръчно височината на буквите, но в същото време и ширината им да е ръчно зададена, за да не е прекалено голяма? Тоест искам текстът да е по-висок и в същото време да мога да си контролирам широчината му, защото иначе тя става прекалено голяма. И също така реални ли са тези размери, защото знам как изглежда буква с височина 3-4 см, а на програмата изглеждат доста по-големи.

Как ти изглеждат буквите е доста неясно казано и субективно. Изглеждат на фона на лист A1 или изглеждат на екрана? Имай предвид, че и двете програми много много не се съобразяват с DPI на мониторите (т.е. показано на 100% може да не отговаря), но за сметка на това нямат грешка за принтиране - ако DPI на изображението са ти правилно зададени - приеми, че програмите ти показват вярно размерите и ще излезе както трябва.

Сега за съотношението височина/ширина. По принцип за всеки отделен шрифт си е фиксирано, но можеш винаги да го изиграеш.

На Corel превръщаш текста в криви, след което можеш да го разпъваш и променяш както желаеш.

На Photoshop същото става, като превърнеш текста в растер, но накрая ще се получи с по-лошо качество.

• 3 седмици по-късно...

Не е задължително да се разбива на криви за да се трансформира /по принцип това е накрая вече преди печат или ако искаш да дочертаваш буквите/.

Единия ти вариант е със трансформ да си ги разпъваш както ти харесва и после да си поиграеш с междобуквеното разтояние.

Другия е да използваш подходящ шрифт, например Arial Norrow или някой който има Condensed те са си направени специално за тази работа.

Относно реалноста на размерите във Корел имаше някъде опция да си нагласиш според монитора да ти го показва в реален размер или просто премери с тула колко е буквата после вземи една линия и си нагласи zoom на толкова процента че да ти съвпадат височините на програмата и реалните и така ще добиеш представа.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.