Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо не се разпечатва буквата "ѝ"

Featured Replies

Не съм много сигурен дали пиша в правилната категория, но по-подходяща не видях. Въпросът ми е защо принтерите не разпечатват буквата "ѝ". Търсих в Google не намерих нищо по въпроса, а нямам личен принтер,за да поразбутам някакви настройки и да пробвам дали ще стане. Когато отида някъде да си разпечатам нещо и ако в документа има буква "ѝ", тя излиза като празно квадратче. Просто ми е любопитно.

Не съм много сигурен дали пиша в правилната категория, но по-подходяща не видях. Въпросът ми е защо принтерите не разпечатват буквата "ѝ". Търсих в Google не намерих нищо по въпроса, а нямам личен принтер,за да поразбутам някакви настройки и да пробвам дали ще стане. Когато отида някъде да си разпечатам нещо и ако в документа има буква "ѝ", тя излиза като празно квадратче. Просто ми е любопитно.

Защото шрифта с който се разпечатва (вашия или на принтера) няма ударено и

Защото шрифта с който се разпечатва (вашия или на принтера) няма ударено и
За което решението не е ли текстът да се печата като графика? При матричните принтери, ако поддържат графичен режим така можеш да печаташ каквото ти сърце иска, не вярвам да има някаква фрапантна разлика при другите?
Малко щрифтове поддържат ударено "и"(ѝ). Допуска се в печата буквата да се заменя с "й"(и кратко), когато означава кратка форма на притежателно местоимение. Във всички други случаи е добре да се избягва, особено пък да не се пише в състава на думи - неправилно е.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

С много принтери съм си играл - и не бих казал, че не отпечатват й. Имаше и проблемни принтери. Преди години - един star lc15 отказваше да отпечатва краткото на й, но с новите софтуери и драйвери - това изчезна като проблем.

Редактирано от sheky (преглед на промените)

За което решението не е ли текстът да се печата като графика? При матричните принтери, ако поддържат графичен режим така можеш да печаташ каквото ти сърце иска, не вярвам да има някаква фрапантна разлика при другите?Малко щрифтове поддържат ударено "и"(ѝ). Допуска се в печата буквата да се заменя с "й"(и кратко), когато означава кратка форма на притежателно местоимение. Във всички други случаи е добре да се избягва, особено пък да не се пише в състава на думи - неправилно е.

Зависи от много неща, но ако ще правиш истинска типограция може да стане мазило. От друга страна трябва да имаш заредени подходящите шрифтове в принтера/рипа

С много принтери съм си играл - и не бих казал, че не отпечатват й. Имаше и проблемни принтери. Преди години - го имах този проблем със един star lc15, но с новите софтуери и драйвери - това изчезна като проблем.

Не опира толкова до драйвер, освен ако драйвера не филтрира символите по код. Но ако я няма дефиницията на буквата няма от какво да се растеризира

И какъв е принтера?

На матричните принтери някога използвахме софтуери за кирилизирането им. С новите софтуери за това започнаха да печатат правилно й.

Зависи от много неща, но ако ще правиш истинска типограция може да стане мазило. От друга страна трябва да имаш заредени подходящите шрифтове в принтера/рипа...Не опира толкова до драйвер, освен ако драйвера не филтрира символите по код. Но ако я няма дефиницията на буквата няма от какво да се растеризира
Ако печаташ като графика този процес частично се прескача. Все едно да печаташ картинка, съдържанието вече е растеризирано. Така че мисля, че проблемът при желание може да се прескочи, друг е въпросът, че в печатните студия едва ли ще се занимават.
На матричните принтери някога използвахме софтуери за кирилизирането им. С новите софтуери за това започнаха да печатат правилно й.
Това не минава ли през минаване в графичен режим на печат на матричният принтер или модифициране на ROM паметта му?

Ако печаташ като графика този процес частично се прескача. Все едно да печаташ картинка, съдържанието вече е растеризирано. Така че мисля, че проблемът при желание може да се прескочи, друг е въпросът, че в печатните студия едва ли ще се занимават.

Ако държиш на качеството, графиката не е оферта. Има и по модерни начини да излиза всичко.

Не разбра идеята. Да, можеш да го растеризираш, но за колко линии на инч, за каква разделителна способност? Освен това какъв е размера на един тиф 1280х1280 точки на инч за А4? За това са измислени и се ползват векторните формати. Ако в бюрото нямат точно този шрифт и/или набор символи вграждаш в шрифта в документа

• Автор

Благодаря ви за подробните изказвания! Не съм се интересувал много от технологията на принтерите като цяло и затова реших да попитам от любопитство тъй като в официални издания (книги, вестници и т.н.) си вкарват "ѝ" и ми беше интересно какъв е начина.

Не разбра идеята. Да, можеш да го растеризираш, но за колко линии на инч, за каква разделителна способност? Освен това какъв е размера на един тиф 1280х1280 точки на инч за А4? За това са измислени и се ползват векторните формати. Ако в бюрото нямат точно този шрифт и/или набор символи вграждаш в шрифта в документа
Не съм казал, че трябва да е лесно. А ако ограничението е само на принтера, решава се със Send True Type fonts as graphics/bitmap
...тъй като в официални издания (книги, вестници и т.н.) си вкарват "ѝ" и ми беше интересно какъв е начина.
Хората специално са се заели с тази буква - за това.

Не съм казал, че трябва да е лесно. А ако ограничението е само на принтера, решава се със Send True Type fonts as graphics/bitmapХората специално са се заели с тази буква - за това.

Само да вметна че и това (с пращането на шрифтовете) не е препоръчителния метод за сериозна типография, както писах по-горе символите, които се ползват в документа се вграждат в самия документ и при печат се изпращат на принтера. Но най-доброто би било шрифта да го има зареден в принтера/рипа :)

Само да вметна че и това (с пращането на шрифтовете) не е препоръчителния метод за сериозна типография, както писах по-горе символите, които се ползват в документа се вграждат в самия документ и при печат се изпращат на принтера. Но най-доброто би било шрифта да го има зареден в принтера/рипа
Какво ще рече "сериозна типография"? То много неща са най-добре, но очевидно проблемът с буквата съществува и като цяло от обикновените потребители се търси възможно най-лесен начин да се заобиколи.
Какво ще рече "сериозна типография"? То много неща са най-добре, но очевидно проблемът с буквата съществува и като цяло от обикновените потребители се търси възможно най-лесен начин да се заобиколи.

Вестници, списания, книги. А решението на проблема е или да си намериш шрифт с тази буква или да заместиш с й или (ако ползваш DTP софтуер) да си поиграеш с кърнинга между буквата и и ударение :)

Вестници, списания, книги. А решението на проблема е или да си намериш шрифт с тази буква или да заместиш с й или (ако ползваш DTP софтуер) да си поиграеш с кърнинга между буквата и и ударение
То хубаво щрифт с тази буква, но ако принтерът няма такъв набор от щрифтове, освен като bitmap няма как да го отпечаташ. Това е валидно особено за старите принтери - матричните имат 1-2 вградени щрифта, а останалото се печата в графичен режим, ако такъв се поддържа.

То хубаво щрифт с тази буква, но ако принтерът няма такъв набор от щрифтове, освен като bitmap няма как да го отпечаташ. Това е валидно особено за старите принтери - матричните имат 1-2 вградени щрифта, а останалото се печата в графичен режим, ако такъв се поддържа.

Нека го кажа за трети път: не мисли нещата само в мащаба на домашните неща. Ако ползваш постскрипт шрифтове и символи от тях са вградени в документа или специално си указал определени шрифтове да се изпращат до принтера (постскрипт) можеш да печаташ векторно каквито символи имаш налични

Нека го кажа за трети път: не мисли нещата само в мащаба на домашните неща. Ако ползваш постскрипт шрифтове и символи от тях са вградени в документа или специално си указал определени шрифтове да се изпращат до принтера (постскрипт) можеш да печаташ векторно каквито символи имаш налични
Абсолютно е така. Но мащабът в този форум предимно е "домашен".

Абсолютно е така. Но мащабът в този форум предимно е "домашен".

И да и не, във форума има дискусии от почти целия диапазон (изключая мащаба на големи корпорации)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.