Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Daredevil_666

Начин на работа и монтаж на захранване

Препоръчан отговор


Общи сведения и монтаж на захранването


На компютърните захранвания или така наречените PSU (Power Supply Unit), за жалост не им се обръща достатъчно внимание от потребителя , което е голям пропуск.Това е тази метална кутийка , от която излизат един куп кабеляци и конектори и захранва вашия компютър и периферните му устройства.От нея зависи какъв хардуер може да инсталирате и до колко ще бъде ефективна вашата система.
При изборът на едно захранване не става въпрос само за големите ватове , а за ефективност , надеждност , безшумност и качество.
Спецификацийте на захранването може да намерите на лепенка , която се намира на него:


Публикувано изображение

Какво може да видим на нея?
Информация за +3,3 , +5 , +12 , -12 , +5Vsb волтовите линии , мощността която те осигуряват и ампеража.От тази снимка може да кажем , че даденото захранване разполага с три 12 волтови линии , които осигуряват мощност от 360 вата , на +3,3 , +5 линии се осигурява мощност от 191 вата.Тази снимка ще ни бъде нужна на нас , когато ви питаме за вашето захранване!Ще поговорим за 12 волтовите линии , колко мощност ни е необходима и по други съществени въпроси малко по-надолу в темата.

Конекторите

Нека започнем с това , че имаме не модулни , модулни и напълно модулни захранвания.Какво означава това?Ами това значи най-простичко , че първото захранване идва с всички кабели към него и те нямат възможност да бъдат премахнати.

Публикувано изображение

Модулното захранване ни дава възможност да направим избор , кои кабели ни трябват и кои не.Посредством конектори , може да премахваме или поставяме кабелите , които ни трябват за допълнителното захранване на видеокартата и кабели за хард дискове и записвачки.По този начин се постига по-добър кейбъл мениджмънт и се улеснява въздушният поток в кутията.Публикувано изображение


Full Modular или да го кажем напълно модулното захранване няма никакви кабели по него.Там дори конекторите за захранване на дъното и процесора са модулни и могат да бъдат премахнати от захранването.

Публикувано изображение

Минимума за едно захранване е да има 20/24-пинов конектор за захранване на дънната платка и 4-пинов ATX12V конектор за захранване на процесора.На дънните платки от по-висок клас , които поддържат мощни процесори с голяма консумация на енергия има и 8-пинов конектор за захранване.
На върха на другите кабели може да видите стандартен 4-пинов Molex конектор , Serial ATA конектор за по-новите хард дискове и 6-пинов или 8-пинов PCI Express конектор за по-мощните видеокарти.

1. Какво захранване да си купя?Публикувано изображение


Докато външния вид на кутията може да бъде най-различен , то вътрешните и размери трябва да отговарят на АТХ или МАТХ стандарта.Това значи , че в тях може да се монтира захранване с размери 15x9см и поне 14см дълги.Разбира се винаги има и изключения от правилата , като на пример microATX кутиите , където размерите на захранването са по-малки от стандартните.

2. Монтиране на захранването.Публикувано изображение


Захранването по принцип може да се намира в долната или горната част на кутията.На по-новите кутии , то се намира в долната част.Какви са предимствата на това разположение?По този начин вашето захранване се охлажда от въздух , който е извън кутията , което значи , че той е с по-ниска температура от този в кутията.Следователно то работи на по-ниски температури , от което следват ниски обороти на вентилатора и по-малко шум.
Взимате захранването и го поставяте така , че точките за монтиране на кутията да съвпаднат с тези на захранването.В някои случаи при монтажа може да се наложи да премахнете охладителя на процесора или горната част на кутията , за да ви бъде по-удобно.

3. Закрепване към кутиятаПубликувано изображение


Самото закрепване на захранването към кутията става посредством четири винта.Най-често те са предназначени за отверка кръстачка.Когато ги завивате в никакъв случай не ги пренавивайте , тоест като запънат и повече не могат да се въртят не се мъчете да ги завиете още!Това , което може да постигнете с упоритостта си е да развалите резбата на винта и той да отиде в коша.

4. Монтиране на АТХ конекторът към дънотоПубликувано изображение


Това е 20/24-пинов ATX захранващ конектор към дъното.По-старите системи използват 20 пинов конектор .В този случай допълнителните 4 пина се премахват!Когато монтирате този конектор трябва фиксаторът му да щракне на зъбчето на конктора на захранването!

5. Монтиране на ATX 12V конекторПубликувано изображение


Този конектор е специално предназначен за захранване на процесора.Доста често се задават въпроси във форумът ни във връзка с това , че компютърът не тръгва.Този конектор може да бъде една от възможните причини .Ако забравите да го свържите към дъното както казах компютърът ви няма да тръгне.Най-често се среща 4 пиново допълнително захранване за процесора , но с излизането на все по-мощни процесори потребяващи все повече енергия пиновете се удвояват и стават 8.

6. Монтиране на PCI Express допълнителното захранванеПубликувано изображение


6 пиновото и 8 пиновото PCI Express допълнително захранване са задължителни за почти всички видеокарти в средния и „хай енд“ клас.В зависимост от модела , видеокартата може да изисква един или два 6 пинови конектора или един 6 пинов и един 8 пинов конектор.Ако забравите да го свържите , просто видеокартата няма да тръгне , така че не го забравяйте!Ако се готвите да направите SLI или Crossfire всичко се умножава по две.

7. Molex и SATAПубликувано изображение


Останалите конектори се използват обикновенно за захранване на записвачката и хард дисковете във вашата система , вече старият 4 пинов молекс все още намира приложение. SATA хард дисковете използват SATA конектори за захранване.Тук е момента да кажа , че за захранване на хард диска е нужен само един от конекторите не и двата!!!

8. ПреходнициПубликувано изображение


Ако разполагате със захранване , което няма SATA конектори или такива за захранване на видеокартата просто няма начин да не прибегнете към преходниците.Най-просто обяснено преходниците превръщат молексите в сата или 6 пиново и 8 пинови конектори.Не са скъпи и могат да се намерят в почти всеки магазин за компютри.

9 . Подредба на кабелите на захранванетоПубликувано изображениеПодредената кутия е щастлива кутия  ;) .Най-важното , което ще постигнете е подобряване на въздушния поток и постигане на по-ниски температури на хардуерните компоненти.Нищо не ви коства да подредите кабелите на захранването , така ще постигнете един завършен вид на вашия компютър!

 

 

Общи сведения за начина на работа на захранването


PSU-Power Supply Unit е важна част от нашата компютърна система, защото този тъй наречен захранващ блок захранва всички останали компоненти. Процесорът, видеокартата, хард дискът - те не биха могли да работят без захранване, а нашият компютър ще ни бъде абсолютно безполезен. В случай на повреда на захранващия блок съществува голяма вероятност от повреда на останалите компоненти. Този факт за съжаление се пренебрегва от много хора, за което след това те съжаляват. Закупуването на качествен захранващ блок трябва да бъде едно спазвано правило при закупуването на настолна конфигурация и не бюджетът все да не достига за него, а да се вземе в предвид неговата важност. Ако сте от тези хора, за които бюджетът за захранване все не достига, а и самото захранване не е чак толкова важен компонент, предполагам, че тази тема ще ви бъде полезна и ще се опита да ви преобърне разбиранията на 180 градуса. Все пак да кажа, че тази статия не е насочена само към тези колеги, които споменах в предишното изречение, а и към тези, които искат да научат нещо ново и интересно.

 

Как работи захранването

 

В съвременните компютри се използват най-често така наречените импулсни захранвания. При тях променливото напрежение от 220 волта се преобразува в постоянно с по-ниски стойности (12, 5, 3.3 волта) чрез трансформатор. Този феритен импулсов трансформатор, както и класическия трансформатор, има първична и вторични намотки, но с тази разлика, че работи на много по-висока честота и оттам идва голямата мощност при много малки тегло и обем, което е предимството на всички импулсни захранвания.

Мрежовото напрежение първо се изправя от диодна схема Грец, следващата стъпка е филтриране, което се осъществява от електролитни кондензатори, след което чрез мощни високоволтови транзистори се "накъсва" на правоъгълни импулси с висока честота. След това тези импулси се подават към импулсния трансформатор.

Напрежението има колебания.Тези колебания се наричат пулсации. Поради тази причина се нуждаем от регулиране на това напрежение. Това се осъществява от ценерови диоди или от схема за регулиране на напрежението.След тях изходното напрежение е DC.

При импулсните захранвания честотата на напрежението нараства, преди да достигне до трансформатора (50-60KHz са стандартните стойности). Благодарение на това нарастване на честотата, могат да се намалят размерите на трансформаторите и кондензаторите. Такъв тип захранвания се използват при настолните компютри. При тях се използва дори още по-добър подход, наречен затворен кръг. Веригата, която контролира превключващите транзистори, взима обратна връзка от изхода на захранването - по-този начин режимът на работа зависи от консумацията на мощност на нашия компютър (този подход се нарича PWM Pulse Width Modulation). По този начин захранването се саморегулира в зависимост от консумацията на мощност от компонентите, свързани към неговите изходи.

 

Публикувано изображение

Публикувано изображение

 

На картинките по-горе може да видите блокови схеми на захранвания с PWM обратна връзка. На първата снимка е показана блокова диаграма на захранване без PFC (Power Factor Correction), поради което и цените на самите захранвания са по-ниски. На втората имаме захранване с PFC, което се използва при повечето захранвания в днешно време. Както се забелязва от блоковите схеми, има разлика между захранване с PFC и без. Захранващ блок с PFC няма 110/220V превключвател, няма и дублираща верига за напрежението, но има PFC, за което ще говорим по-надолу в тази тема.
Ето една опростена схема на захранване. 

Публикувано изображение

 

След като погледнете схемата, може би ще се пообъркате и ще тръгнете да си задавате някои въпроси. Ето някои неща, които трябва да знаете:

- Всички компоненти на захранването, които се намират преди трансформатора, се наричат първични, а всички, които са след него - вторични .

- Захранванията с активен PFC нямат 110/220V превключвател.

- При захранванията без PFC, ако 110/220V превключвателя е на 110 V, това означава, че захранването използва удвоител на напрежението, за да прави напрежението винаги около 220 волта преди токоизправящата схема.

- При компютърните захранвания два MOSFET транзистора правят превключвател.

- Формата на сигнала приложен към трансформатора е правоъгълна. По тази причина на изхода на трансформатора формата сигнала е също правоъгълна, а не синусоидна.

- PWM веригата, която по принцип е интегрална схема, е изолирана от първичната чрез малък трансформатор. Понякога вместо този трансформатор се използва оптрон (интегрална схема, която се състои от фототранзистор и LED).

- Както споменахме по-горе, PWM използва стойността на изходното напрежение, за да контролира работата на превключващите транзистори. Ако изходното напрежение е извън граници, PWM веригата променя вълновата форма на сигнала, подаван към транзисторите, за да се коригира изходното напрежение.
 

 

Устройство на захранването и поглед отвътре

 

Публикувано изображение


Филтри

Проблемът, свързан със захранванията е, че техните превключващи транзистори създават EMI/RFI Electromagnetic / Radio Frequency Interference, които могат да бъдат причина за повреда на електрическите компоненти в кутията на захранването. захранването трябва да бъде защитено от  смущенията на входящото мрежово напрежение.

Смущенията могат да бъдат класифицирани в два типа, според режима на провеждане. Common Mode Noise (CMN) и Differential Mode Noise (DMN).

CMN са електрически смущения. Състоят се от високочестотни пикове и се пораждат от повредени кабели или други източници на EMI/RFI. За да се подтисне този шум, се използват бобини с Y кондензатори.

DMN представлява шумът, който се измерва между две линии по отношение на обща отправна точка. За да се подтисне DMN, се поставят Х кондензатори.

Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

 

Тези филтри обикновено се поставят преди токоизправящата схема, защото по този начин също подтискат шумовете, които идват от диодите. Необходимите компоненти, за да се създаде такъв филтър са по два Х и У кондензатора, две бобини, MOV (Metal Oxide Varistor) и бушонче.

 

Публикувано изображение


Обикновено след EMI филтъра се поставя NTC (Negative Temperature Coefficient) термистор, който се използва за защита на другите компоненти от пикови пускови напрежения. Термисторът е резистор, който регулира съпротивлението си в зависимост от работната си температура. Съпротивлението на „студен“ термистор е порядъка на 6-12 ома, а след стартирането на компютъра и повишаването на температурата на термистора това съпротивление намаля до приблизително 1 ом.
Високо ефективните захранвания използват реле, което заобикаля термистора след стартирането на захранването, за да може той да се охлади и да работи нормално при рестартиране на захранването.

 

 

Токоизправител

Публикувано изображение


Променливото напрежение, след като премине през EMI филтъра, отива към токоизправителя  и така променливото напрежение се преобразува в постоянно. Стойността на изходното напрежение се използва за обратна връзка към APFC модула.

 

Active Power Factor Correction (APFC)

 

PFC (корекция на фактора на мощността) показва съотношението между активната към пълната мощност и е число между 0 и 1.Бележи се с Публикувано изображение или Публикувано изображение.

Публикувано изображение


Active PFC е AC/DC преобразувател, който контролира напрежението, подавано към захранването. Първо АС напрежението преминава през токоизправителя. След това PWM задейства APFC MOSFETs (обикновено два), който разделят междинното постоянно напрежение в постоянни пулсови последователности. Тези импулси се изглаждат от кондензатор. Преди този кондензатор по принцип има бобина, която има способността да ограничава повишаването на тока, без да разсейва енергия, защото е реактивен компонент. Тази бобина е необходима, защото всички кондензатори, които са свързани директно към DC сигнала, имат неконтролируем пусков ток, а тя ограничава точно него.
При активните PFC най-често се използват два типа на контрол: Discontinuous Conduction Mode (DCM), където PFC MOSFETs се включват, само когато токът на индуктора е достигнал нула; и Continuous Conduction Mode (CCM), където MOSFETs са включени, когато индукторният ток все още е над нулата и следователно цялата енергия се разсейва в MOSFETs. Вторият метод е най-често използваният, защото е идеален при мощности над 200 вата. Основният недостатък на CCM са загубите и наличието на EMI. Поради това по принцип има Х кондензатор след токопреобразувателя.

 

Главни превключватели

 

 

Главните превключватели работят в два режима - ON и OFF и преобразуват DC сигнала, който идва от изглаждащия кондензатор, в импулси, чиято амплитуда е с големина, зависеща от входящото напрежение, и работен цикъл, който се управлява от контролер. Така DC сигналът се преобразува в АС сигнал с правоъгълна форма и отива към трансформаторите, където се понижава напрежението, което отива към вторичните токоизправители, за да се получават всички DC напрежения (+12V, 5V, 3.3V, 5VSB, -12V). Трансформаторът играе роля и на изолатор между първичната и вторичната страна.

 

Публикувано изображение

Когато превключвателите са в режим ON, тогава теоритично имаме нулево напрежение между тях, а когато работят в режим OFF, не преминава напрежение. По този начин V × I винаги дава нула. Това означава, че нямаме загуба на мощност при превключвателите. Това обаче описва една идеална ситуация, която реално не съществува, защото няма транзистор, който да може да превключва без някакво закъснение. Винаги има някакво време, което е нужно, за да може транзисторът да премине от режим ON в OFF, като през това време V × I вече не е нула. Поради тази причина, всички MOSFET/транзистори в захранването имат нужда от охлаждане, което по принцип се състои от радиатори и вентилатор. Разбира се съществуват и захранвания, които се охлаждат само чрез радиатор или това са захранванията с пасивно охлаждане.

 

 

Токоизправители и филтри на изхода

 

 

 

Публикувано изображение


Ролята на токоизправителите и филтрите е да преобразуват и филтрират високочестотните вълни създадени от превключвателите (MOSFETs). Имаме два типа токоизправители - пасивни и синхронни. При първия се използват Schottky Barrier Rectifiers (SBRs), а при втория с MOSFETs имаме по-висока ефективност (с около 25%). Освен тези два типа съществува и още един наречен полусинхронен. При него се използват и MOSFETs и SBRs , за да се постигне едно по-добро съотношение цена/производителност.

Публикувано изображение

За 5VSB се използва напълно независима верига с трансформатор, който работи непрекъснато, дори когато захранването е изключено (в стендбай режим). За генерирането и филтрирането на основните изходи (+12V, 5V и 3.3V) има три типа регулиране.Групова регулация, независима регулация и DC-DC .
Груповата регулация се използва при нискобюджетните решения за захранване. Един лесен начин да разберете дали едно захранване е с такава регулация, е да видите броя на бобините, които се използват във вторичната част. Ако имате само две, значи е групова регулацията. По-голямата бобина се използва за 12V/5V, а по-малката за 3.3V. +12V и 5V се генерират заедно и при двете имаме обратна връзка спрямо изходното им напрежение. Това означава, че ако товарът е небалансиран между двете линии, контролерът ще трябва да вземе решение, на коя от линиите да повиши напрежението, за да компенсира пада. 

На практика какво се получава? Когато се натовари примерно 5V линията, тогава се увеличава токът през вторичната намотка на трансформатора, изправителните диоди и филтриращите дросели и в следствие на което се получава пад на напрежение, което ШИМ контролера се опитва да компенсира (така, че на изхода пак да имаме 5V), като увеличава коефициента на запълване на импулсите подавани на ключовия елемент. Но тъй като отношението между вторичните намотки на трансформатора на 5V и 12V е фиксирано, то тогава напрежението в 12V линията ще се повиши. 

Публикувано изображение

Независимата регулация се използва при захранванията, където ниската цена не се поставя като основен фактор. При този тип всички основни DC линии имат независима регулация и небалансираният товар не създава проблеми. Може лесно да разберем дали захранването ни е с независима регулация по броя на тороидални бобини, намиращи се във вторичната страна. Ако имаме три такива (по една за всяка линия), значи захранването е с независима регулация.

 

Публикувано изображениеПубликувано изображение

 


При DC-DC регулацията се използват Voltage Regulation Modules – VRMs и при захранванията от този тип 5V/3.3V се генерират директно от +12V . Това дава по-висока ефективност и отново независима регулация.PWM ControlerПубликувано изображениеПубликувано изображение

Основната задача на PWM контролера е да се грижи за регулирането на изходното напрежение и да контролира мощността, която се доставя на системата при натоварване. Това се осъществява чрез контролиране на работните цикли на превключвателите. Те могат да бъдат настроени от 0 до 100%. Може да се каже, че изходното напрежение е продукт на входящото напрежение и работните цикли (Vout = Vin × работни цикли).

 

 

Рower Good

 

Захранващият блок провежда вътрешни проверки и тестове, преди да позволи на системата да стартира . Ако тестовете са успешни, захранващият блок изпраща специален сигнал към дънната платка – Рower Good. Този сигнал трябва да се подава постоянно, за да може системата да работи. Ето защо, когато напрежението на променли­вия ток пропадне и захранващият блок не може да поддържа нивата на изходните нап­режения в определените толерирани граници, подаването на сигнала Power_Good се прекратява, което принуждава системата да се рестартира

Това обикновено от­нема 100ms-500ms, след като натиснете бутона за включване на захранването. След това захранващият блок изпраща сигнала Power_Good на дън­ната платка, където той се получава oт синхронизиращия чип, контролиращ линията reset на процесора.
Публикувано изображение

 

Повечето системи, използващи по-новите форм-фактори, като ATX, micro-ATX или NLX, включват още един специален сигнал. Той се нарича PS_ON и може да се използва за включване и изключване на захранващия блок (а от там и на системата) по софтуерен път. Понякога този сигнал се нарича и soft-power възможност. PS_ON се проявява, когато се използва с операционна система като Windows, поддържаща спецификациите АРМ (Advanced Power Management) или ACPI (Advanced Configuration and Power Interface). Когато се избере опцията Shut Down от менюто Start, Windows автоматично изключва компютъра, след като приключи с процедурата по затваряне на операционната система.

 

 

ЗащитиOver Current Protection (OCP)

Този тип защита я има в повечето захранвания.Тя сработва когато напрежението в линииите надхвърли допустимите граници. АТХ 2.2 стандарта казва, че ако товарът на изходната линия достигне или премине 240 VA, тогава OCP трябва да сработи. Обаче АТХ 2.31 стандарта пропуска тази граница. Много от производителите на захранвания с цел да избегнат тази граница, създават няколко 12 волтови линии, всяка една от които е с 240 VA граница. Въпреки това в повечето случаи OCP защита сработва при по-високи стойности, за да издържа на пиковите токове.

Публикувано изображениеПубликувано изображение

За да се създаде една OCP защита, са ни необходими две неща: защити IC, които поддържат OCP, и шунтови резистори. Последните са с ниско съпротивление, прецизни са и се използват да се измерва тока на изходите на захранването.

Over Voltage/Under Voltage Protection (OVP/UVP)

Най-вероятно знаете, ако не сте се досетили, че OVP/UVP следят постоянно напрежението на всяка една линия и сработват, когато това напрежение излезе от допустимите граници. Ето една таблица с номиналните, минималните и максималните стойности при които OVP сработва.

 

 

Публикувано изображение


Доста високи напрежения се допускат при тази защита. При UVP всеки производител на IC защити определя сам границите при които да се включи UVP.

Over Power Protection (ОРР)

Тази защита сработва когато се опитваме да използваме по-голяма мощност от тази, която дава нашето захранване. По принцип производителите на качествени захранвания дават по-висок праг на сработване на тази защита. Или иначе казано, примерно ако имаме качествено захранване с мощност 500 вата, тази защита ще сработи на 600 (а може и повече) и ще се изключи. При захранванията с една +12V линия, където ОСР е безсмислено, ОРР спасява положението понякога.

Over Temperature Protection (OTP)

 

 

Публикувано изображениеПубликувано изображение


Когато говорим за такъв тип защита, обичайно имаме термистор, който се намира на вторичния радиатор. Термисторът служи да изпраща сигнал до защитната верига за температурата на радиатора. Ако температурата е над допустимите норми, защитата сработва и изгася захранването. Това може да се получи, когато има проблем с охлаждането, тоест вентилаторът е спрял или претоварваме захранването.

Short Circuit Protection (SCP)

При тази защита непрекъснато се следят изходните линии и ако съпротивлението им е по малко от 0.1 ома, тя сработва и изключва захранването. Или с други думи, ако има късо съединение в захранването, защитата го изключва, за да предотврати повреда или самозапалване.

 


80+ Specification

 

Това е сертификат на захранванията, че имат ефективност над 80% при 20,50 и 100% натоварване и power factor 0.9 при 100% товар. При Bronze, Silver и Gold сертификатите power factor трябва да бъде над 0.9, а при Platinum поне 0.95.
През 2005 година единствения сертификат беше 80+, а през първото тримесечие на 2008 година бяха въведени Bronze, Silver и Gold. Platinum стандарта е добавен през 2009 година. Ето една таблица със тези стандарти:

Публикувано изображение

 


Разликата между качествено и некачествено захранване

 

Когато трябва да направите избор за закупуване на захранване, не бива да се водите по външния му вид. Трябва да се обърне внимание на теглото му, по което може да се направи извод дали са спестени елементи в него. Няма как да не се засегне и проблемът с мощностите, заявени от производителите. Принципно при качествените захранвания мощността, обявена на етикета, е максималната мощност, освен в случаите когато изрично е указано друго. За разлика от номиналната мощност, PSU-тo не може да работи продължително време на нея. Обикновено марковите захранвания могат да работят продължително на 75% от обявената максимална стойност!

Или ако имаме едно истинско PSU с мощност по спецификация 500W, то безопасната мощност на която може да работи продължително време (24/7) е 500x0.75=375W. При някои по-евтини решения може да се видят 200W, 225W и 250W захранвания, премаркирани като 350W, 450W, 500W - стойностни, несъответстващи на реалността. Използване на нискокачествени, възможно най-евтини компоненти, липса на достатъчен капацитет на филтриращите кондензатори, тънки проводници на дроселите и импулсния трансформатор, както и липса на доста компоненти - всички тези неща водят до това, че човек, спестявайки от захранване, подлага на риск хардуер, струващ стотици левове!


Публикувано изображение


Публикувано изображение

И двете захранвания са с подобна мощност, но предполагам разликите се виждат доста ясно!

 

Източници:

techpowerup

hardware secrets

pgmethaskovo

 

 

 

 

Това е крайният вариант!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×
×
  • Добави ново...