Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за слънчеви колектори

Featured Replies

Здравейте! Смятам да си направя такава инсталация, но не мога да реша къде да монтирам слънчевия колектор. Имам два варианта - на терасата, която е югоизточно изложение (повече южно, по-малко източно :) ) или на покрива. Неудобство има и при двата варианта - живея на втория етаж от 7 етажна сграда (панелка) което означава че до покрива има около 18-20 метра нагоре, но ще мога да ориентирам колектора както си искам. Тръбите ще се наложи да ги пусна във вентилацията на банята до покрива която е обща за всички. Покривът пък е лесно достъпен и това леко ме притеснява. Вероятно при този вариант ще избера евтин плосък панел.

Терасата ми пък се огрява от 10 сутринта до 16 следобяд, но пътя е по къс - 10-12 метра, ама трябва да вкопавам тръбите в пода (което не е проблем, стига да не се отразява на ефективността на системата) и искам колектора да е "залепен" за парапета т.е. на минимално разтояние. При този вариант кой колектор е най подходящ?

Кой от двата варианта е по-ефективен?

Бойлера ми е 80 литра - с каква площ трябва да бъде панела?

Какви други проблеми мога да имам при тези варианти?

Благодаря!

Аз ползвам подобна система, но 80л са малко. Бойлерът ми е 220литров и захранва централизирано две бани и две перални. Ползвам един колектор от 14 панела, което ми се вижда малко и вероятно ще увелича броя с още един. Топлата вода не надхвърля 55'С, което за мен е малко, Аз се къпя с вряла вода!!! Любител на финската баня съм! Бойлерът е електрически и е възможно да разпериш слънчеви батерии, но тогава ще се превърнеш в орбитална космическа станция. Съблазнява, че огледалата са на хидравлична платформа система слънчоглед. Следят траекторията на слънцето. Инвестицията е по-малкото зло, при мен проблем е площта да установка. Има инвентори, които те правят независим от енергодружествата. успех

Дидо, има решения за балкон, ама те бърка късото време на слънцето...донякъде може да се компенсира с по голям панел. За покрива е проблем, не само голямото трасе, а и това, че тръбите трябва да са хубаво изолирани, та на практика, да не запушиш отдушниците на хората.

• 5 месеца по-късно...

Moята тераса се огрява от 10:0 до 16:30 и сложих вертикално на стената до нея малък U-pipe колектор,  който загрява 80 литров бойлер до 40 градуса. Пътя е 2х20м.

• 2 месеца по-късно...

Аз си мисля, че тези 6 часа ще са достатъчни в летните! Но проблема при теб може да дайде през не чака толкова топлите еснно и пролетни дни:)

• 1 година по-късно...

здр.майсторчета на слънчеви колектори имам едно въпросче от моя страна без отговор засета,,,, и се обръщам към по добрите майстори...

За колектор затворена система как се създава налягане в самата система и колко е то..........

БЛАГОДАРЯ

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.