Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за видео карта с Optimus

Featured Replies

Здравейте.Преди година и нещо си купих Lenovo Y570 (core i7 2630 QM, nVidia GT555M 1GB GDDR5 ) , като се надявах поне да може да покрие минималните ми "геймърски" изисквания, докато съм далеч от настолната машина.За съжаление не успя(явно 1 път трябва да се опариш, за да се научиш да не пипаш или в случая да не купуваш).Но както и да е - за в бъдеще ще съм подготвен. Въпросът ми е свързан с тази така наречена Optimus технология.Незнам как, кога и защо се използва, но явно вградената карта - Intel HD Graphics 3000 е с приоритет над  GT555M.И това е доста дразнещо, тъй като при някои игри, по някаква причина предпочита Intel HD.Което пък води до огромен спад във FPS-то, или по някакъв начин просто се бърка коя да изпозлва и постояно има такива накъсвания и спад във фреймовете.Вчера даже при пускане на dxdiag, показва само Intel HD Graphics като видео карта.Опитвал съм много неща, като преинсталиране на драйвъри, качване на нови, на такива, които уж работели и т.н. , но нищо не става.Контролният панел на nVidia също съм го сложил да използва само GT 555M ,но пак при повечето игри я има тази "борба" между двете карти.Играя някои доста слаби игри, а лаптопа се мъчи все едно играя последната част GTA например.При други като Leаgue of Legends, едната игра играя със 100-110 fps, а другата 20-40 fps.Ta след всичко това, има ли някакъв начин това да се оправи, или просто трябва да се примиря със ситуацията.Благодаря предварително за отделеното време.

Редактирано от Fa7al1ty (преглед на промените)

Незнам защо имаш тези проблеми, аз съм със същия лаптоп (както се вижда от подписа ми) и нямам проблеми в игрите. Играя Battlefiled 3, Battlefield Play4Free и NFS World.

Винаги ли си имал тези проблеми ? С какъв Windows си ? Ако си с Win 8 махни energy mamagement-а и сложи този който е за Win7 че работи по добре (освен ако не са си оправили driver-a, скоро не съм проверявал) Аз имах само тогава проблеми, падаха ми кадрите и даже предпочитах да играя на вграденото видео от колкото на NVidia-та че там поне игрите вървяха с постоянно fps, но след като сложих energy management-а за Win7 се оправиха нещата. Друго с което може да подобриш производителността е да сложиш 2 плочки RAM за да минеш на двуканален режим, (ако сега не си на такъв де), тъй като информацията минава първо през вградената видео карта (и после се обработва и от NVidia-та) която пък ползва RAM-а на компютъра е по добре да ползваш двуканален режим; и да добавиш едно малко mSata SSD на което да сложиш ОС и така да олесниш работата на бавния хард диск. При мен имаше доста осезаема разлика след upgrade-a (добавих SSD за ОС и направих Ram-а двуканален). Например при NFS World (че по него време главно това играех) преди upgrade-a играех на low графични настройки за да имам около 100 fps и да имам гладка игра, след upgrade-a играя на medium настройки пак с около 100 fps. Даже играта може да се играе спокойно и на High с около 60 fps но на мен не ми допадат някои неща там и си играя на medium. BF 3 на medium ми върви с около 40 fps, а BF Play4Free с около 100 fps на High при резолюция 1366х768 

Няма смисъл да задаваш цялата система да работи с NVidia-та, само игрите си ги прави от контрол панела на картата да работят с нея, че някой игри не се разпознават добре и по подразбиране се играят с Intel-ската. :)

• Автор

Ами с 2 плочки рам съм още откакто го взех.С Windows 7 съм.Незнам, но явно както всеки път нямам късмет с партидата.Даже лаптопа е ходил до Полша, където му смениха видеото.И пак има този дразнещ,постоянен спад на фреймове.Доста недоволен като цяло останах от този лаптоп и тази марка. ПС: Аз най-вече играя Legue of Legends, която е доста по-слаба от тези посочени от теб, но въпреки това имам доста проблеми със фреймовете.

Сигурен ли си, че NVIDIA GPU-то не е активно? При всички игри ли е така или само при League of Legends? Ето как да провериш: влизаш в NVIDIA control panel -> Desktop -> Display GPU activity icon. Пускаш някоя игра (за всеки случай играеш известно време, защото NVIDIA-та невинаги се активира веднага след пускането) и даваш alt+tab. Ако NVIDIA-та е активна, иконката ще свети, ако не е - ще е сива:

Публикувано изображение

Имай предвид, че някои игри не поддържат Optimus технологията и каквото и да правиш, винаги ще се използват вградената видеокарта на Intel. Съветвам те да uninstall-неш напълно видео драйверите: първо NVIDIA, след това Интелските, ако те пита - изтрий всички профили и настройки (ако искаш можеш да им направиш бекъп). След това слагаш Интелските драйвъри и теглиш най-новите на NVIDIA.

За всеки случай първо потърси във форумите на League of Legends, защото сигурно и други хора имат подобен проблем. Аз не я играя, но при Dota 2 не мога да накарам NVIDIA-та да се активира.

По принцип ако не можеш да накараш някоя програма да тръгне с NVidia-та трябва да се прекръсти .ехе-то с име на игра, примерно: Gom player.exe се преименува на Crysis.exe :) и така може да се пусне програмата с NVidia-та. При игрите незнам дали може да се направи тоя номер, но би трябвало да стане. Както казах и по - горе не съм имал никакви проблеми с лаптопа, понякога Optimus-а не засича някоя игра. но ръчно си я глася и после всичко е ок :)

• Автор

Ами благодаря за бързите отговори.Ще пробвам нещата, които сте предложили, но надали ще стане нещо, тъй като съм пробвал подобни начини.Явно както казах по-горе нямам късмет с партидата.Лаптопа върви по-зле, от колкото си мисля, че трябва.

Няма нужда нищо да се преименува:

Публикувано изображение

Ако липсва това меню, значи драйверите не са инсталирани правилно.

Няма нужда нищо да се преименува:

Публикувано изображение

Ако липсва това меню, значи драйверите не са инсталирани правилно.

Това не знам дали го гледаш на лаптоп или на десктопа, но при мен на Acer TravelMate 5760G го няма това меню, а видео картата (GT540M) си работи при пускане на 3д приложения.

@TheDarkAngelOfHope във контрол панела на нвидия, може да зададеш на всяка една програма/игра коя видео карта да използва като се пусне, пробвай така и виж какво ще стане. Издърпай и GPU-Z и я пусни на заден план и виж след като се пусне игра дали се товарила тя, или инсталирай Msi Afterburner/EVGA Precision и пусни On-Screen Display и така можеш да гледаш по-време на игра дали се товари картата.

Редактирано от Brujerizmo (преглед на промените)

• Автор

Да това съм го пробвал, но постоянно има спад и качване на фреймовете. Не знам, може би не е от това с Optimus-а.Просто ми направи впечатление от dxdiag, че като видео карта ми дава, че съм с Intel HD, а не с GT 555m. А, случайно да имаш проблеми с температурите, и ако да как си се справил с този проблем?

Това не знам дали го гледаш на лаптоп или на десктопа, но при мен на Acer TravelMate 5760G го няма това меню, а видео картата (GT540M) си работи при пускане на 3д приложения.

@TheDarkAngelOfHope във контрол панела на нвидия, може да зададеш на всяка една програма/игра коя видео карта да използва като се пусне, пробвай така и виж какво ще стане. Издърпай и GPU-Z и я пусни на заден план и виж след като се пусне игра дали се товарила тя, или инсталирай Msi Afterburner/EVGA Precision и пусни On-Screen Display и така можеш да гледаш по-време на игра дали се товари картата.

Пробвал ли си да направиш така с "която и да е програма" например с някой Video Player ? :) Иначе аз съм с лаптопа от подписа ми :) 

Да това съм го пробвал, но постоянно има спад и качване на фреймовете. Не знам, може би не е от това с Optimus-а.Просто ми направи впечатление от dxdiag, че като видео карта ми дава, че съм с Intel HD, а не с GT 555m. А, случайно да имаш проблеми с температурите, и ако да как си се справил с този проблем?

Температурите са нормални при мен (около 75-78 градуса за процесора под товар, видеото нямам спомен как се държеше но никога не ми е правило проблем освен, както казах и по горе, когато имах проблеми с Energy Management-а), никога не съм имал проблеми, лаптопа го имам от година и половина вече. Един път съм му правил профилактика, използвам някаква ефтина подложка и лятото в големите жеги гледам да не играя игри защото нямам климатик все още и не искам да го мъча :) То мисля че Win-а по принцип си засича вградената карта, при мен също показва само Intel-ската на dxdiag-а.

Като пускаш някоя игра, пускаш ли и някаква програма за следене на хардуера да видиш как се товари и какви температури достига (примерно GPU-z) ? Вентилатора повишава ли обороти при игра ? Горещ ли е въздуха който излиза от охлаждането ?

Много кофти че така се е случило при теб, аз съм много доволен от лаптопчето (и като цяло имам добро мнение за Lenovo) и дори мисля към края на годината да го заменя с някакъв по нов модел на Lenovo. Тайничко се надявам :D да има обновена версия на Y500 с core i 4xxx и NVidia 7xx :)

• Автор

Ами при игри, независимо какви, загрява. Въздухът, който изкарва е доста горещ, самата платформа над лявата част, където се намира вентилаторът, процесорът и видеото доста пари.Самият вентилатор работи на високи обороти. ПС: Вече и не знам какво да правя.То така или иначе скоро, ще си вземам настолна конфигурация, но ми се искаше поне на лаптопа да оправя проблемите, тъй като не мога да разнасям настолният навсякъде :D . Явно е за боклука този лаптоп.Къде ли не е ходил,какво ли не съм преинсталирал, и нищо... В началото, първите месеци работеше що годе добре, но после с тези падащи постоянно фреймове, ти убива всякакво удоволствие от играта и изключително много дразни.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.