Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Търсене на правилната конфигурация

Featured Replies

Здравейте,

Бих искал мнението Ви като много по-вежи във въпросната тема дори и от IT специалистите на фирмите дистрибутури на тази електроника. Вярвам, че опита и изпитанията с които повечето от Вас са се сблъсквали ще бъдат по-резултатни.

Накратко от какво имам нужда:

Цялостна компютърна конфигурация - т.е. абсолютно всичко, самата машина, монитор и вс.останала периферия.

Ще се използва за работа, (не и игри) предимно графична, моделиране, чертане и др. Което ще рече, че програмите които ще експлоатират търсената конфигурация ще бъдат: AutoCAD, 3D Studio Max, Photoshop, CorelDRAW и близки до тези.

Естествено бюджета който ще се посвети на търсената машина е от решаващо значение, както и при всяко едно решение. В случая той е около 1500 лв. с ДДС. Ще посоча нуждите които бих искал да покрива машината както и вариантите до къде може да се разгръщаме.

Първото заключение до което и самия аз достигам е, че конфигурацията е желателно да бъде Intel базирана.  Според мен i5 - 2.8/3.2 GHz ще е добре или може би i3 ако се наложи да се направи компромис. Мултитаскинг ще има в известна степен и мисля, RAM-a да бъде като за начало 1х8GB DDR3 на 1333 или 1600 с възможност евентуално да се бодне още една такава (ако бюджета го позволява добре, ако ли не в последствие евентуално ако е нужно-но едва ли, може би вариант от 2х4 или 2х6 ще е по-балансирано, моля за съвет). Захранването е желателно да е качествено и добро (ял съм попарата на неподходящи), не държа да е Ultra Silent но сравнително добро. Например: http://nikem-bg.net/computer-components/Corsair-430W-Builder-Series-CX-V2-430W

HDD- то, (не е необходимо да бъде SSD според мен)  да е порядъка на 750 GB или 1TB, ако е силно определящо за цената, в което се съмнявам то бих предпочел да започна с по-малък и след време да добавя втори физически хард, но все пак библиотеката с която разполагам си е от порядъка на 300GB която съхранявам на външен такъв по настоящем. Видеокартата както прочитам тук някой е препоръчват да външна и мощна когато е за игри със висока графика. Дори и да не се използва за игри според мен пак е желателно да е външна, или ако не е нужно то да се инвестира повече в RAM-a. Според мен външната е за предпочитане в сравнение с вградената dedicated?! Останалите неща по машината не са ми много понятни. Определено дънната платка ще трябва да потдържа тези основни компонентии добре балансирана спрямо тях, кутията да осигурява добра вентилация и охлаждане. Оптичното устройство не е нещо което да ме "блазни" ще се записват само CD и DVD не се стремя към BlueRey или LightScripe.
Що се отнася до монитора, определено ще трябва да е от порядъка на 21" - 24". Главно ме интересува гладката работа на компютъра и широкото екранно поле, но и дългочасовото взиране в монитора не е за подценяване. Например LED или IPS LED, като: http://www.emag.bg/desktop-pc-monitori/monitori-lcd-led-category?emag_ro_5_1000509=38512&manufacturer=1692

Вярвам, че ще бъда правилно информиран от настоящия форум и ще намеря правилното решение, както и съвет с кое мога и с кое не бива да правя компромис. Благодарен съм предварително на всеки изразил своето мнение, впечетление и съвет/препоръка!

Аз лично бих взел максимума на АМД (6800К) с вградено видео които излиза другия месец и някаква рам на 2133MHz каквато явно ще се поддържа. Това е по-изгодния вариант. 

Ако ще се набутваш за Интел отново другия месец излиза Haswell а ще се поддържа памет на 1866MHz като гледам освен това ще е с по-добро вгр. видео (ест. не колкото на АМД).

Мисълта ми е да изчакаш за новите както и да си спестиш парите за видеокарта пък ако останеш недоволен винаги може да ги набуташ, нали така? 

пс. Външна карта се взима за игри. След като няма да се играят то тя е не само излишен разход но и оказва негативно влияние.

Плащаш веднъж картата а после всеки месец сметката и за ток отделно грее и шуми. 

Edit: Ето тук се обсъждаше подобна машина. В крайна сметка човека взе сегашния фаворит 5800К и рам на 1866MHz и остана доволен.

Изгодна кутия с включени три добри вентилатора и usb3 е Fractal Design Core 3000 USB 3.

Качествено захранване ако се търси тишина и ще се слага външно видео е новата серия на Silent Pro M2 иначе има и варианти под 100 лв.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

За тези изисквания един ксеон , който в програмите е на едно ниво с и7-ците и мисля че ще бъде оправдано като покупка!

Ето какво успях да скълъпя от 2 магазина!

GIGABYTE B75M-D3V, B75, DDR III 1600/1333/1066, VGA, DVI, SATA III, USB 3.0, GLAN, LGA1155

INTEL XEON, E3-1230V2 QUAD, 3.30GHz, 8MB, BOX, LGA1155

Dual Channel Kingston 16GB (по 2 в комплект, всяка с по 8192MB), DDR3, 1600MHz

SEAGATE 1000GB 7200 64MB SATA III Barracuda, ST1000DM003

ASUS 1024M GT630-1GD5 PCI-E

Thermaltake Smart SE 530W

Thermaltake Commander GS-III, ATX, Mid Tower

IPS LED LG 24", Wide, Full HD, DVI, HDMI, Черен, 24EA53VQ-P

ASUS DRW-24B5ST, SATA, BLACK

MICROSOFT Комплект Wired Desktop 400 Black USB

Общо 1515лв. с ддс , като частите от емаг са с безплатна доставка, а това е доста добре понеже това са най-тежките(захранване , кутия и монитор), които доста ще натоварят доставка ако трябва да плащаш!

Имаш идеален процесор за твоите цели , 16ГБ рам(като гледам изискванията мисля че са необходими) , 24" ИПС монитор , захранването е полумодуларно и на цена от 100лв. си е оферта(макар и с доста голям запас) , кутията ще ти свърши работа(все пак с по-горния ФРАКТАЛ, който са предложили не може да се сравнява , но е значително по-евтина и за да се вземе по-добрата трябваше да се реже от рамта , което за мен не си заслужава) , бюджетно видео , понеже процесора няма вградено - тука може да са ти от полза куда ядрата!

Ами това е моето виждане по-въпроса, дано съм бил полезен!

Редактирано от playalistic (преглед на промените)

Монитора ти е значително по-важен от външната видеокарта. Много качествено и тихо захранване, добър процесор (от Xeon-ите е3-1270v2 се доближава до i7), 16ГБ памет и минималния монитор за тези програми:

Обща стойност - 1 490.28 лв. с ДДС

Може и да се клоква, но съм сложил процесора заради по-добрата вградена графика, а дъното заради евентуално използване на Intel® Rapid Start Technology.

Редактирано от tahumba (преглед на промените)

Първо искам да поздравя автора за добре оформения си пост и всичко стриктно написано. Не е като без човек да се чуди, какво се иска всъщност. Здравей и добре дошли в форума!

Искам да разнообразя малко темата. Ето и моето виждане по въпроса.

4GB DDR3 1600 A-DATA PRO (две платки памет в количката)

Обща стойност - 1 034.80 лв. с ДДС - количка - ще си позволя да препоръчам, частите който предложи по-горе колегата. По ясната причина за доставката. А те са кутията, монитора и захранващият блок. Както колега каза със безплатна доставка и с добро качество за парите си. Може да се мине и десет лева по-евтино с този захранващ блок: Corsair 430W Builder Series CX V2 430W който би бил достатъчен, и гарантирам тишина та му. Това всичко излиза някъде около 1 532 лева. за записвачка и клавиатура и мишка не достигна бюджет, дори и излезе малко отгоре. Сложил съм пълно размерна дънна платка заради, някой и друг слот в повече. Процесора е достатъчно производителен за начинанията Ви. Ram паметта е доста качествена за цената си. Видеокартата е в ниския клас, но пък е за професионална работа. въпреки, че не е за кой знае какви пари. Извинявам се, че прехвърлих бюджета, дори че не достигна и за периферия. Това предложение е само като вариант. Моля, всеки да се ограничава от спор. Други варианти е да се изчака новите процесори, на intel именно четвърто поколение Haswell или на AMD вариант. В началото ще са малко скъпи компонентите по простата причина, че ще излязат евентуално по-скъпите дънна платка и процесор, след това по-бюджетните такива. При intel ще има повече потенциал за що-годе прилична работа, не за игри, бизнес такава. Та каквото и да изберете няма да сгрешите.

Поздрави и успех в избора!

Ето тест на въпросния процесор чисто информативно, tahumba и ти може да го погледнеш!

• Автор

Здравейте, и благодаря за предложенията и мненията Ви. Освен и полезни (за случая) са и образователни. Предложените от Вас конфигурации и решения са доста сполучливи. За съжаление не разполагаме (както аз така и фирмата поръчител) с необходимото време за да изчакаме новото поколение процесори, а и предполагам те като цена ще „уплътнят“ доста бюджета . От разискваната тема разбирам, че от съществено значение ще да е изборът на процесор. Това ще хвърли светлина върху избора на дъно от там вграденото или външно видео, както и пропускливостта и големината на RAM-a.

Основно избора се спира между предложения от playalistic - INTEL XEON, E3-1230V2 QUAD, 3.30GHz, 8MB, BOX, LGA1155 или I7-3770 /3.4G/8M/BOX/LGA1155 на Masterplay. От последния пост – теста ми показва, че са почти съизмерими имат леко разминаване в параметрите и 100-120лв. От системните изисквания знам, че ако е AMD конфигурация то трябва да е със SSE2 technology, а Intel-ската (било то Xeon или Pentium) да подържа  и Intel EM64T каквото и да значи това. Предполагам това са налични или по-скоро задължително присъстващи характеристики на посочените модели?! До сега моите си машини са били винаги Intel базирани – доволен съм, нямам впечатления от AMD. RAM-a е винаги 4 и нагоре като е препоръчително да е 8GB. Определено която и да е конфгурация от по-горе посочените ще върши перфектна и безупречна работа. Тук вече става въпрос за максимално възползване на хардуерен ресурс разпростиращ се в границите на някакъв бюджет.

Монитора ти е значително по-важен от външната видеокарта. Много качествено и тихо захранване, добър процесор (от Xeon-ите е3-1270v2 се доближава до i7), 16ГБ памет и минималния монитор за тези програми:

Обща стойност - 1 490.28 лв. с ДДС

Може и да се клоква, но съм сложил процесора заради по-добрата вградена графика, а дъното заради евентуално използване на Intel® Rapid Start Technology.

Мониторчето наистина е хубаво. Ако е за себе си бих инвестирал. Но посочвайки го като цена на човека даващ парите би си помислил, че се глезя вместо да харча парите му за производителна машина. Затова би било по-разумно да се "прицеля" по-надолу като цена и клас.

За вашите изисквания според мен е нужно 16GB RAM, Многоядрен процесор  и графична карта вече според желанията, но все пак да е продуктивна за нуждите! Поздрави:-)

http://www.plesio.bg/kutii-c-69977695/corsair-carbide-200r-case-midi-tower-black-p-295694.html

http://www.plesio.bg/zahranvane-c-69977705/corsair-builder-series-cx-430w-cp-9020046-eu-p-295451.html

http://www.reset.bg/catalog/11/1112/1112154/

http://nikem-bg.net/computer-components/AMD-FX-8320-3.5G-X8-BOX-AM3

http://www.plesio.bg/tvardi-diskove-c-69977741/toshiba-dt01aca050-500gb-hdd-3-5-32mb-cache-7200rpm-sata-6gb-s-p-292480.html

http://nikem-bg.net/computer-components/2X8G-DDR3-1866-GEIL-EVO-LEGGERA

http://www.plesio.bg/grafichni-karti-c-69977735/palit-gtx-650ti-oc-2gb-p-295709.html

http://www.reset.bg/catalog/18/1810/1810104/

Просто съм нахвърлял компонентите, не правя реклама на даден магазин(в случая този е доста скъпчийски), но така ми е по-лесно:-))

Общо:1630.00лв. Значи около 1500.00лв. от Никем или Sky!

Редактирано от Testament100 (преглед на промените)

• Автор

И докато се ориентирам при отделните доствчици забелязах, че продажните цени лавират. Най-вече на някой промоционални артикули. За да не направя някакъв пропуск мисля поне компютъра да бъде събран от едно място. И това да го направи фирмата продавач - все пак не съм събирал конфигурация до сега. Предполагам те би трябвало да си имат специалист които да направят това и ще разбират повече, поне от мен за да вникнат в нещата и да се замислят за евентуална необмислена комбинация. Но все пак основния ми избор предстои относно процесора. От личния ми опит поне при настоящия ми лаптоп и настолна машина, наблюдавам, че дори 8GB - RAM (1333MHz) се справят добре и харченето им не надхвърля 60-70% в най-лошия случай. Но що се отнася до процесора, i5 - 3 GHZ., забелязвам, че при едновременно работене на  някой програми се натоварва добре. Естествено няма да коментирам момента когато някоя програма (и то само една работеща) я оставям да направи калкулацията на дадена сцена и да я пресъздаде в картинка - т.нар. рендериране. Тогава задължително процесора отива на 100% и "залепва" там докато не приключи този цял процес. И това е при когото и да е процесор и конфигурация, случва се както на мойте така и на която и да е друга машина на която съм пускал такава задачка. Разликата разбира се е в срока за която се изчислява. Една конфигурация може да го прави за 1,5-2 часа, друга за 3 а понякога и за 8-10 часа. В този ред на мисли поне според мен е по-добре да се инвестира в подходящия процесор. Големината на RAM-а да се ограничи до 8GB и евентуално при нужда винаги моге да се добави още. В този случай ще е ли добре за системата да е само с една плочка за да е празен втория слот и да се добави втора след време (което може и да не се случи или да е назад във времето) или е по-добре да си се сложат 2х4GB и евнтуалната подмяна да е цялостна и на двете плочки? И тяхната честота 1333 или 1600 MHz ?. От там на сетне си остава основния въпрос за CPU- то. В режим-а на натоварване в който се очаква да работи КОЕ ще да е най-важната му характеристика за по-добрата му работа - честотните, броя на ядрата, кеш-а, контролери и т.н. Очевидния и очакван отговор е всичките. Но все пак освен като полезен и правилен съвет във форума се обсъждат и обменят впечетления и търсим най-доброто решение с приемливите компромиси.
Разбирам, че неговия изпор предопределя избора на почти всички останали компоненти и евентуален подход "отзад-напред" би бил неудачен, т.е. да се вземат първо останалите компоненти, които са задължителни и известни, целейки се в средния клас или поскоро в този който да покриват необходимите нужди, и всичко останало да се "набие" в процесора. Какви са Вашите мнения и впечетления относно "битката" между CPU-тата?

Ето как ги виждам аз нещата за мен това е минимума за една такава конфигурация определено има нужда от SSD при работа с такива програми и задължително 16гб рам както и процесор който да се справя с изискванията ви.
GB B75-D3V /B75/LGA1155
DDR3 8GB Exceleram 1600Mhz CL9 1.5V x 2

A-DATA SSD SP900 64GB SATA3

1TB WD Caviar Blue 7200rpm 64MB SATA3 WD10EZEX

GB N630-1GI

CM ELITE 430 NO PSU
Corsair 430W Builder Series CX V2 430W

Dell U2312HM 23 LED IPS UltraSharp 8ms

Обща стойност - 1 175.14 лв. с ДДС + 424лв за Xeon E3-1230V2

Редактирано от Dream Savior (преглед на промените)

• Автор

Забелязвам Xeon-ите са предпочитани доста аз не съм имал  опит с тях и за което нямам впечетления. В какво точно се изразява тяхното предимство? Както се вижда от съпоставката на

playalistic (благодаря за което) данните им са доста добри и сами по себе си показателни. Наред със всичкото са и по-достъпни като цена със съизмеримите със тях i-процесори, i5 или i7 дори. И след като са по-добри от тях то кое предимство на i процесорите убославя тяхната по-висока цена. И двата са Intel® базирана технология. Забелязвам в описанията им както броя на ядрата им така и The number of threads..., което понякога се различава(по-голямо е) от броя ядра. Извинявам се ако въпросите ми са отегчителни но не съм много веж в тези неща, а пък просто любопитен. Благодаря Ви за коментарите и отговорите. :D 

Core i процесорите са в desktop сегмента а xeon-ите се използват в сървъри и workstation-и и имат повече инструкции и не могат да се клокват. А технологията за която питате се нарича Hyper-Threading така всяко ядро изчислява по 2 потока информация (нещо подобно на модулната система на bulldozer/vishera само ,че там всеки thread има собсвен кеш и отделна пътека)

Имам още едно предложение към автора , понеже и той е харесал добрата конфигурацията на колегата Dream Savior , която пък струва 1600лв. и ме навежда мисълта ,че има вероятност да се поодпусне леко бюджета ако си заслужава!

Мисилта ми е такава в момента да се избегне купуването ССД(след време може да се вземе примерно от емаг интел 330 60гб промоционален го пускат на 114-115лв.) и да се ограничи с 1 плочка 8ГБ рам(след време още една) и да се вземе конфигурация с профисионална видео карта и 2 ИПС монитора(ако пуснеш 2 различни програми ще  работиш на отделен монитор и няма да се налага да разделяш единичния такъв)!

ASUS P8B75-M LX PLUS

DDR3 8GB Exceleram E30143A 1600Mhz 1.5V

1TB WD Caviar Blue 7200rpm 64MB SATA3 WD10EZEX

AMD FirePro V4900 1GB Graphics

CM K350 W/600W PSU

INTEL XEON, E3-1230V2 QUAD, 3.30GHz, 8MB, BOX, LGA1155

LED IPS Philips 21.5", Wide, DVI, Slim, Черен Cherry, 227E4QSD - 2броя на хубава цена с безплатна доставка!

Цена на частите от никем 763лв.

Процесора от скай 425лв.

Мониторите от емаг 435лв. или 385лв.(с условията които съм описал по-надоло)

Обща цена 1623лв.

П.П tahumba линка при мен се отваря!

Исках да добавя за конфигурацията:

Преди малко си рових из пощата и от емаг са ми пратили ваучер на стойност 25лв.(без да го регистрирам най-вероятно понеже съм пазарувал от тях са ми го дали подарак без да отговарям на въпросчетата им)

Ето информация как , можете да спечелите ваучери линк и мисълта ми е да се регистрирате 2ма , примерно с близък(сестра,брат и т.н) и да закупите поотделно тези 2 монитора - така ще ти дойдат на 50лв. по-евтина цена.

За 385лв. ще може да притежаваш 2 добри монитора , като за тази цена лично за мен са си подарък!

Редактирано от playalistic (преглед на промените)

Ето тест на въпросния процесор чисто информативно, tahumba и ти може да го погледнеш!

Офтопик: Как го отваряте това нещо? Под windows, linux все грешка 403?

Иначе доколкото знам I7-3770K /3.5G/8M/BOX/LGA1155 и XEON E3-1270V2/QUAD/3.5/8MB са еднакви процесори, но единия поддържа ECC памет и няма вградена графика. Този с графиката E3-1275V2 е още по-скъп. Та E3-2130V2 би трябвало да е доста по слаб.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.