Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

milen234

RQ: Български превод на Проект Tox: свободна и защитена от подслушване алтернати

Препоръчан отговор


На широката общественост е представен проектът Tox, който се очаква да стане свободната и защитена от подслушване алтернатива на Skype. Tox използва подобен на Skype P2P модел за организиране на контактите и за разпространяване на съобщения и използва криптографски методи за идентификация на потребителите, както и защита на трафика от прихващане. Поддържа се обмен на текстови съобщения, гласова връзка, видео разговори и обмен на файлове. Работата на новата услуга се извършва чрез типичен и несложен за IM-клиентите графичен интерфейс. Една от ключовите задачи на проекта е осигуряване тайната на общуването, в това число и от възможен анализ на трафика от специалните служби. За осъществяване адресирането на потребителите се използва разпределена хеш-таблица, работата на която е организирана в стил BitTorrent. Каналът за връзка се осъществява с помощта на специална надстройка над UDP протокола (Lossless UDP).
 
За идентификацията на всеки потребител се използва специален публичен ключ, който се използва като открит ключ за шифроване. Отделно се генерира таен, закрит ключ за разшифроване на съобщенията, шифровани с използване на идентификатора (откририя ключ). За осъществяване на комуникациите е необходимо съединяване към пиър. Всеки един клиент на тази система се явява пиър в мрежата и може да бъде намерен ръчно или автоматично. Осигурена е работата на Tox и в локални мрежи.
 
Кодът на Tox е написан на програмния език C и се разпространява (github.com/irungentoo/ProjectTox-Core) с GPLv3 лиценз. Поддържат се операционните системи Linux, Windows и Mac OS X. За организиране на шифроването се използва програмната библиотека libsodium. Засега проектът е на ниво тестов прототип.
 

Home Page: http://tox.im/

Download for translators: https://github.com/s...jectTox-Website

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове


×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.