Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

bakottv

Въпрос за инсталиране на няколко ОС Линукс + Уин.7

Препоръчан отговор


Донесоха ми един компютър с два хард диска по 160 гигабайта. На първия диск има инсталирани три линукса, а на втория има заделени 39 гигабайта за Уин.7 (все още не е инсталиран) и останалите гигабайти от диск 2 има филми и музика.

Въпроса ми е като инсталирам Уин.7 на този дял (предполагам е достатъчен за всичко без игри) на втория диск, и после единия линукс искат да го преинсталирам с най-новата му версия (сега е Минт 14 канела, а искат Минт 15 пак канела) на диск 1 ще има ли някакви проблеми понеже Уин.7 ще бъде инсталиран на диск 2? Като стартирам инсталатора му и показва така дисковете:

Първия хард диск:

Диск 0 Дял 1 - тук е Минт 14 канела

Диск 0 Дял 2 - тук Убунту 12.04

Диск 0 Дял 3 - тук е Минт 14 КДЕ

Диск 0 Дял 4 - тук има снимки и музика

Втория хард диск:

Диск 1 Дял 1 - това е 39 гигабайтовия оставен за Уин.7

Диск 1 Дял 2 - а тук са филмите и останалата музика

 

Мисълта ми беше дали ще си намери буут лоудъра след инсталирането, защото ще бъде инсталиран на диск 2, а не на диск 1 - за MBR-то ме интересува къде ще се запише, за да знам дали ще се стартира Уин.7 след рестарта? После като преинсталирам Линукс-а вече Grub ще си ги намери всички ОС които са инсталирани. Надявам се, че тази гимнастика е възможна!? Другите два линукса са 12.04 Убунту и Минт 14 КДЕ, но може и без да ги преинсталирам, въпреки, че е по-добре да го направя!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Лично аз бих изключил първия диск - и без това няма да ти трябва.

 

Windows-а доколкото си спомням има навика да си набива MBR-а винаги на първия диск, така че ако го оставиш с двата ще ти замаже grub-а. Ако махнеш първия диск ще се настани на mbr-то на втория и ще си спестиш мазане. След като го инсталираш сложи първия и си настрой grub-а.

 

Успех!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А самия Уин.7 няма ли опция както при линукс да те пита къде да се запише буут лоудъра, или си го прави както си му е кеф? Така става много сложно да изключвам, и после като го монтирам отново, дали ще избере Grub или ще тръгне да търси буут лоудъра на Уин.7, не знам каква каша може да се получи така!?

Това ме кефи при Линукс, че винаги можеш да избереш къде да се запише буут лоудъра. Както е в случая с трите линукса, дори и Убунту 13.04 и Минт 15 КДЕ да ги инсталирам след Канелата пак Grub на канелата, който ще е записан в MBR-то на първия диск няма да се изгуби, и после трябва само да вляза в канелата и да ъпдейтна Grub за да мога да стартирам някой от другите два линукс-а. Що не беше така лесно и с Уин., както е при Линукс?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз поне не знам да има такава опция.

 

Колкото до сложното - не е нужно нищо да сваляте. Отваряте кутията, и махате интерфейсния кабел (IDE или SATA). Това е достатъчно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това е ясно, но мисълта ми беше после като включа кабелите на диск 1 да не стане мазалото т.е. биос не знам кой от двата буут лоудъра ще търси, този на Уин.7 или Grub на линукс-а?


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако предположа, че дисковете са SATA, то когато изключите първия, автоматично вторият ще стане първи. Ако върнете конфигурацията, както е била, то първият отново ще бъде първи т.е. без да пипате BIOS-а зареждането на OS винаги ще започне от първият диск (предполагам, че този с Linux-ите сега е първи, когато го изключите този, който искате да правите с windows ще бъде първи).

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не се получи точно така както мислех, въпреки, че изключих диска с линуксите и инсталирах Уин.7 на диск 2.

След като всичко приключи след инстала на Уин.7 (в смисъл драйвери, програми и ъпдейти) изключих компютъра и отново свързах първия диск, който вече се отчиташе от биоса като втори. Направо стартирах от DVD-то Минт 15 Канела и инсталирах, но Линукс-а вижда диска с Уин.7 като втори и за това записах Grub в dev/sda (това е диска с линуксите) а не в dev/sdb (диска с Уин.7). Инсталира се всичко много бързо и рестартирах, като предположих, че ще се стартира Grub, но направо си стартира Уин.7

Както и да е сега ще оправя нещата с EasyBCD под 7-цата и пак ще може да се стартират линуксите (въпреки, че може и от буут менюто да се избере от кой хард да се стартира, но това е сложно за приятеля ми).

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Acronis OS selector,може да го пробваш,барем да разберем струва ли(бекъпа им е много добър,но селектора не съм го пробвал).

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма нужда чак от толкова много гимнастики! Вече оправих всичко с помощта на EasyBCD но преди да рестартирам искам да знам дали така трябва да показва записите (за по-сигурно):

 

Публикувано изображение

 

Мислех да им направя да се стартира първо линукса, но те искат да остане така т.е. по подразбиране да си се стартира Уин.7, а при избор да се стартира Grub и от него вече да си избират другите два линукса.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.