Премини към съдържанието

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

xactoR

Проблем с boot.ini на Win 7 - не зарежда OS

Препоръчан отговор


Така, колеги ... опирам до вас за помощ в следната ситуация:

 

В кутията ми има 3 харда, съответно на SATA 1, 5 и 6 мисля (което не би трябвало да е от значение). Първият е разделен на 2 дяла, на които има съответно XP и Vista. Вторият го ползвам за музика, документи, снимки и т.н . Третият също има два дяла, на един от които има Win 7, който хронологически е най-пресен (даже дяловете са 3, понеже му трябват едни 100МВ за System Reserved). При boot на XP дисковете са съответно C:XP, D:Vista, E:Documents - това е втория диск, F: G: и H: са за третия диск, на един от които е самата седмица. При boot на Vista C-то и D-то се връткат, а при boot на 7, става още по-голяма каша - C:Win 7, D:Documents, E:XP, F:System Res, G:Vista и H:Games & Movies (най-гомелия партишън на третия диск). До тук добре, сега към проблема. От BIOS съм задал като първи диск този с XP-то. Съответно boot.ini-то на XP-то съдържа XP и 7. За да пускам Vista се наложи да я добавя като вариант в boot.ini-то на 7-цата ... но така или иначе от известно време ползвам само 7-цата. Съответно направих boot.ini-то на 7-цата да съдържа само нея, и минах през BIOS-а да го направя първи ... обаче не става - в момента, в който идва време да разежда ОС седи горе вляво един курсор и мига. Иначе от първия диск boot-вам безпроблемно. Много ми се иска да го разкарам, но не искам да ми се налага да преинсталирам 7-цата заради този проблем. Пробвах и физически да им сменя местата - дефарто включих SATA кабела от първия на третия, но тогава излиза съобщение от сорта на „There is no system to boot on this drive. Reboot your system to choose a drive or ...“ нещо си ... абсолютно наизуст го казвам, предполагам и това няма сериозно значение.

 

Дайте идеи какво да направя, та да разкарам бавния и шумен вече 80GB-ов oldtimer от кутията и да си карам само със 7-цата.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Никой ли не може да ми помогне? Седи ми компа разглобен и се чудя кво да го правя ...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

До колкото разбирам, искате да махнете XP-диска, така или иначе защо ви е била вистата, като има седмица е без значение вече.  Вариант - разкачате си диска с xp и виста, слагате един диск в двд-то с инсталация на уин 7 и му правите repair . Освен описаните в линка fix-ове за MBR може да прегледате и как се вдига флаг за активен партишън за седмицата, че сигурно там са ви оплескани нещата. За по голяма сигурност, махнете и диска с музиката и дерзайте само на този със седмицата, като зареди той нормално седмица, ще му включите пак музикалния.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не съм сигурен къде точно може да е проблема, но сигурно е едно: в случая точно файла boot.ini няма никакво отношение, понеже не той командва парада при наличие на Windows 7.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мерси за отговорите, ще действам тия дни по този въпрос и ако има нещо ще пиша ...

 

П.С. Вистата я има отпреди да има 7 изобщо ...


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Също така има едни джъмпери по хардовете, които е хубаво да се махнат. но цялостното ти разпределение на толкова много вариации на уиндоус не е правилна. Аз лично си карам с 7-ца и мога да си подкарам XP i vista като виртуални машини ако ми трябва нещо.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Проблемът е решен по метода с Manual Repair и по-точно с избирането на аткивен партишън. Супер лесно и бързо, благодаря, че ме отворихте по пози въпрос :) Най-сетне мога да изкорубя старата осемдесетчица от кутията и да я ползвам за нещо по-практично. А колко беше зор първоначално да е вътре ... даже е набита на място за хлопи, понеже 3850-ката с Accelero-то пречат да си ползвам гнездата за хардове, и съм агресирал с отверката по кутията за да има къде да се завинти ... Подробности :D AxaxaxXAXa

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.