Премини към съдържанието
15 години Kaldata.com – време е да почерпим! Прочети още... ×

Препоръчан отговор


Получавам следната грешка "-1.#IND" на реда, където трябва да се изведе средното аритметично от въведените положителни числа в масива. Абсолютно нищо не намерих в други сайтове, свързано с този еррор, и се надявам на вашата помощ. Ето и сорса, ако решите да помогнете.

#include <iostream>using namespace std;int main(){    int P[25],n,i,pr=1,broiki=0,suma;    int ks=0; // sbor na razlichnite chisla ot 0    long double sredno;        do    {        cout<<"n Razmer na masiva: ";        cin>>n;    }    while (n<1 || n>25);    for (i=0;i<n;i++)    {        cout<<"n Vyvedete stoinost za masiva "<<i+1<<": ";        cin>>P[i];    }   for (i=0;i<n;i++)    if (P[i]>0)    {        broiki++;        suma+=P[i];    }        sredno==suma/broiki;        cout<<"n Sredno aritmetichnoto na polojitelnite chisla e: "<<sredno<<endl;        for (i=0;i<n;i++)            if (P[i]!=0)            {                pr*=P[i];            }            cout<<"n Proizvedenie na chislata razclihni ot nula e "<<pr<<endl;            for (i=0;i<n;i++)            if (P[i]==0)            {                ks++;            }            cout<<"n Broq na nulevite chisla e "<<ks<<endl;return 0;}

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Знаете ли математическото значение на деленето на нула? И как то се отразява в програмирането. ЗНаете ли какво е целочислено делене? И присвояване не се прави така: == а така =

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Даже не бях забелязал, че съм идентифицирал "broiki" като 0, много глупава грешка. Оправих знака за присвояване, вмъкнах "broiki" и "suma" под float като единици и сега си работи програмата.

Благодаря за помощта. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Даже не бях забелязал, че съм идентифицирал "broiki" като 0, много глупава грешка. Оправих знака за присвояване, вмъкнах "broiki" и "suma" под float като единици и сега си работи програмата.

Благодаря за помощта. :)

broiki трябва да се инициализира и то точно с 0 и трябва да е целочислено, все пак е бройка :). Но трябва да проверявате дали не е 0 преди деленето. И доколкото имам спомени за С ако един от аргументите е float резултата се превръща във float. И sredno трябва да е float (ако не сте го направил)

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз напълно премахнах "sredno" и вкарах израза в cout. Ето го работещия вид на програмата:

#include <iostream>using namespace std;int main(){    int P[25],n,i,pr=1;    float suma=1,broiki=1;    int ks=0;        do    {        cout<<"n Razmer na masiva: ";        cin>>n;    }    while (n<1 || n>25);    for (i=0;i<n;i++)    {        cout<<"n Vyvedete stoinost za masiva "<<i+1<<": ";        cin>>P[i];    }   for (i=0;i<n;i++)    if (P[i]>0)    {        broiki++;        suma+=P[i];    }        cout<<"n Sredno aritmetichnoto na polojitelnite chisla e "<<(suma-1)/(broiki-1)<<endl;        for (i=0;i<n;i++)            if (P[i]!=0)            {                pr*=P[i];            }            cout<<"n Proizvedenie na chislata razclihni ot nula e "<<pr<<endl;            for (i=0;i<n;i++)            if (P[i]==0)            {                ks++;            }            cout<<"n Broq na nulevite chisla e "<<ks<<endl;return 0;}

Сигурен съм, че не е много добре написана програмата, но все още се уча.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз напълно премахнах "sredno" и вкарах израза в cout. Ето го работещия вид на програмата:

Сигурен съм, че не е много добре написана програмата, но все още се уча.

Това също е вариант. Но сложете проверка за broiki дали не е 0. И го направете целочислено

П.П. И играта с присвояване на начална стойност 1 и после изваждане не е нужда, инициализирайте ги с 0

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Направих началната стойност да е 0, broiki също е целочислено вече, но как точно да му сложа проверка?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Направих началната стойност да е 0, broiki също е целочислено вече, но как точно да му сложа проверка?

if ( broiki==0)

then  cout <<"broja na `islata e 0n";

else cout<<"n Sredno aritmetichnoto na polojitelnite chisla e "<<(suma)/(broiki)<<endl;

нещо такова :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не се бях сетил за това. Сложих проверка и на броя на нулевите числа, но не се сещам как може да се сложи на произведението от числата различни от нула, в случай, че има само единици в масива.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не се бях сетил за това. Сложих проверка и на броя на нулевите числа, но не се сещам как може да се сложи на произведението от числата различни от нула, в случай, че има само единици в масива.

Там нямате нужда от подобна проверка, защото нямате делене :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Проблемът е, че ако в масива има само нули, тогава ще пише, че произведението на числата различни от нула е 1. Бих искал да пише, че няма числа различни от нула на този ред, ако има само нули в масива.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Проблемът е, че ако в масива има само нули, тогава ще пише, че произведението на числата различни от нула е 1. Бих искал да пише, че няма числа различни от нула на този ред, ако има само нули в масива.

С подобна проверка като за делене на нула. Инициализирате преди цилъла broiki=0 и броите колко числа умножавате. След това проверявате дали broiki е нула...

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Проблемът е, че не мога да направя pr=0, понеже той е под действие умножение, така че произведението винаги ще е 0.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Проблемът е, че не мога да направя pr=0, понеже той е под действие умножение, така че произведението винаги ще е 0.

слагате променливата broiki в цикъла:

broiki =0;for (i=0;i<n;i++)if (P[i]!=0){pr*=P[i];broiki++;}

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Отново сте напълно точни, даже малко се дразня, че сам не се сещам за такива неща. Много Ви благодаря за помощта. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.