Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отрицателни ефекти на спорта

Featured Replies

Имам доклад и искам да ви помоля за помощ.Някой знае ли сайт, в който са изброени негативните ефекти на спорта върху тялото? Или пък може да ми каже какви са те?

Има ли такива..? Е наблюдава се затъпяване , Вие знаете в кои дисциплини, че ако има такива ще ми се обидят...

За сайтове не знам. Пък и не мога да дам кой знае колко пълен отговор на въпроса ти. Но се сещам за няколко неща и колкото и да са малко мисля че може да ти влязат в употреба.

Първо от почти всички спортове тялото се развива едностранно. Оттам се получават изкривявания на грънбанака и всякакви подобни гадости. Най-характерния пример за този проблем е тениса, където се натоварва само и единствено едната ръка. Но списъкът съвсем не свършва с това. Просто там е най-очевидно. Доколкото знам аз (но за това въобще не мога да гарантирам) единствения спорт за който не важи това е плуването.

Друго за което се сещам са щангистите, където ако се започне във ранна възраст се забавя и дори спира ръстежа.

Освен това всеки спорт е свързан със някакви травми. Не става въпрос за тези, които се усещат на момента и водят до бинтоване или болница, а за т.нар. микротравми. Те могат да се проявят години след като човек е престанал да спортува.

Например при тичане много се натоварват и "износват" колената. Същото се отнася дори и за туризъм, защото когато слизаш по склон (особено с раница) ставите на краката стават на "подметка".

Общо взето това което най-много страда от спортуване са нашите стави. Това не се усеща веднага а се проявява в последствие - когато поостареем, под формата на "старчески" болести.

Естествено тук трябва да се направи разлика между спорта като хоби и спорта като професия. Защото както знаем всяко нещо във прекомерни количества е вредно. Или с други думи, ако просто спортуваме по малко за удоволствие най-вероятно е изобщо да не усетим тези "странични ефекти". Докато при професионалистите е съвсем различни. Един професионален брейкър например (от онези които гледаме в клиповете по МTV и по световни състезания) е твърде вероятно на 35-40 години да има проблеми с клякането.

Е аз напълно се изчерпах.

Надявам се все пак поне малко да съм била полезна.

• Автор

Мерси много. Има някои полезни работи, а и ми даде насоки какво да търся!!!

• 2 седмици по-късно...

От малък тренирам плуване.Нещо лошо за него да кажете? Хипотези на внезапни травми от плуване не съм чувал.Е,има изядени от акули,но то си е тяхна грешка.Ако плуваш в поддържани добре басейни не виждам какви проблеми може да си докараш.

От малък тренирам плуване.Нещо лошо за него да кажете? Хипотези на внезапни травми от плуване не съм чувал.Е,има изядени от акули,но то си е тяхна грешка.Ако плуваш в поддържани добре басейни не виждам какви проблеми може да си докараш.

Прав си,но от къде да знам кои басейни са поддържани добре.Отивам на басейн в Пловдив(като част от програмата в университета)и гледам едно хлапе с огромен лишей на главата,тренирало там плуване.Как да влезнеш в тоя басейн после.Имам приятели на Албена които подържат басеините,като ми разправят какви химии слагат вътре и ми става гадно.Обичам да плувам,но много рядко в басейни предпочитам морето.

И аз предпочитам морето,но нали се сещаш,че ако кажа:

"Никакви проблеми не може да си докарате от плуване в морето"

...някой веднага ще ми извади статистиката с удавените и ще ми се изсмее.

Методът е прост.Ако е под 2.00 на тренировка,значи не се подържа добре.

trapped79-Аз просто исках да обясня че не съм очарован от басейните. :bye:

Напълно безопасен спорт няма,е ако играеш шах едва ли ще ти се случи нещо biggrin.gif .

Предпочитам фитнеса.При него ако загряваш добре,боравиш внимателно с тежестите,едва ли ще се контузиш.Наистина има износване на ставите,може да се скъса мускул,но при любители които не се занимават професионално едва ли ше се случи нещи неприятно.Абе то и като си вървиш по улицата може да си изкълчиш крака.Просто трябва да се внимава.

Според мен по добър спорт с физически натоварвания от плуването няма.Ползите му са: трениране на почти всички мускулни групи,развиване на сърдечно-съдовата система,не на последно място -каляването.Вредни ефекти....май няма :) А иначе всеки спорт е добър по своему,ако се тренира внимателно или както се казва "за здраве" :) Добра загрявка,внимателно подбиране на натоварванията,добър инструктор това са нещата които ще помогнат да няма излишни травми. :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.