Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя от двете магистратури?

Featured Replies

Здравейте мили хора,

С две думи имам колебание между две магистратури, та някой ако нещо знае -моля да даде съвет. Имам завършен бакалавър математика и информатика в СУ. Единият вариант за магистратура е "Управление на проекти по информационни технологии", която е съвместна между БАН и НБУ, другият е "Телекомуникации" в ТУ. От една страна проектите са по-близо до бакалавърската ми степен и професията става все по-перспективна, от друга - от 10 години така се получава че работя в сферата на телекомуникациите и съответно втората програма ще ми бъде по-полезна за текущата ми работа. Първата програма за проектите е организирана изцяло за работещи хора, обучението е събота и неделя, а част от курсовете се признават за подготовка за PMI. За втората в ТУ 100% има лекции и упражнения през деня, а освен това аз трябва да изкарам една приравнителна година, понеже не идвам от технически вуз. Тъй като работя на пълен работен ден, няма как да излизам от работа ежедневно. Брат ми каза: от СУ да идеш в ТУ ... доста смело. Има предвид заверки, заядливи преподаватели и т.н. В компанията, в която работя са ме взели бакалавър, практиката показва, че и доктор да станеш после не се отразява нито на позиция, нито на заплата. Е ... това, че не съм маг. инж. ежедневно ми се напомня от колеги инженери от всякакви знайни и нзнайни вузове. Та вие какво мислите smile.gif?

Лично аз бих си харесал първата. Втората е техническа, а в съвременния свят първо нещата се променят много бързо и второ и със самообучение може да се постигне много. Но добри позиции за управление на проекти винаги има и са добре заплатени :)

• Автор

В СУ и по-точно във факултета по математика и информатика повечето магистратури са или чисто математически или чисто информатични, а пък от мен програмист щом досега не е излязъл и  с магистратура няма да стане. Да не говорим, че всъщност там (в СУ) имам една семестриално завършена магистратура Електронно обучение (с взети всички изпити) и по разни причини (много е дълго за обяснение) аз и поне още половината ми колеги не я завършихме, няма и да я завършим :). И именно това ме притеснява и в техническия да не попадна на нещо такова. Общо взето магистратурите у нас са начин университетите да изкарат без особени усилия едни пари от едни хора и нищо повече. Проблемът е, че все пак на много места битува мнението, че ако не си Маг. все едно нямаш висше образование. Това е и едната от причините да реша да запиша нещо, но държа да ми бъде полезно в бъдеще и наистина да науча нещо.

В СУ и по-точно във факултета по математика и информатика повечето магистратури са или чисто математически или чисто информатични, а пък от мен програмист щом досега не е излязъл и  с магистратура няма да стане. Да не говорим, че всъщност там (в СУ) имам една семестриално завършена магистратура Електронно обучение (с взети всички изпити) и по разни причини (много е дълго за обяснение) аз и поне още половината ми колеги не я завършихме, няма и да я завършим :). И именно това ме притеснява и в техническия да не попадна на нещо такова. Общо взето магистратурите у нас са начин университетите да изкарат без особени усилия едни пари от едни хора и нищо повече. Проблемът е, че все пак на много места битува мнението, че ако не си Маг. все едно нямаш висше образование. Това е и едната от причините да реша да запиша нещо, но държа да ми бъде полезно в бъдеще и наистина да науча нещо.

То ако нямаше нужда от университети, само училището щеше да е достатъчно, но както знаем за сериозна работа се изисква и сериаозна подготовка. Както теоретична така и практическа. В това няма съмнение.

Казваш обаче, че работиш вече 10 години в комуникациите, което трябва да означава, че имаш достатъчно знания и умения и още една година магистратура евентуално няма да промени много нещата.

Аз ти препоръчвам да избереш първата магистратура за управление на проекти. Това би било много по-полезно.

Здравейте мили хора,

С две думи имам колебание между две магистратури, xxxxxxxxxxxxxxxxx

Редно е решението да си бъде лично твое и неповлияно от външни препоръки и мнения, но:

- Ако питаш мен, то втората защото е по приложима т.е ще имаш доста по широк кръг за избор на професия / работа и при това достъпна!?!?!

http://www.vtu.bg/bg/index.php?menu=mcot

Виж и това, дали ще ти е полезно. Дават професионална квалификация магистър-инженер по комуникации.

Редактирано от andreygg (преглед на промените)

• Автор

http://www.vtu.bg/bg/index.php?menu=mcot

Виж и това, дали ще ти е полезно. Дават професионална квалификация магистър-инженер по комуникации.

Благодаря за инфото! Да, знам, че и там се предлага тази специалност, но в който и технически ВУЗ да е остава фактът, че трябва да изкарам 1 година приравнително обучение преди същинската магистратура по телекомуникации, което прави обучението 2,5 години. Знам, че няма да е лесно и въпросът, който си поставям е .. . дали си струва? :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.