Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпроси и проблеми свързани с Adobe Lightroom 5.х

Featured Replies

Пускам тази тема (не видях друга в раздела специално за Lightroom-а), защото имам въпрос свързан с проблем, за който споменах в темата "Да говорим за фотоапарати и фототехника"! Става дума само за бъг при експорт на вече редактирано изображение! Вече имам шот и го показвам:

9465cb64f4229b5f.png

В другата тема стана на въпрос, че рамта на компютъра ми била малко за Lightroom-а, но не би ли било логично да се товари и бъгва още при обработката, а не накрая при експорта (и то само при него)?!  И какво общо има Gimp-а в случая, че при бъгването да показва неговата иконка (има я на шота)?! По време на самата обработка върви много добре и не се бави, даже и при ползване на четката! Проблема е само този и за сега няма друг! На какво може да се дължи, защото не мисля, че при експорт ще се бъгва заради малкото рам памет (2 гига.), а при редакция да върви гладко?! Има нещо друго според мен, което причинява тоя бъг, но какво е не знам?!

Пламене, 2Г е минималния препоръчан обем за тази програма, може да е от това. И Операциите по обработка се записват в специален външен xml файл. Докато при експорт се алокира допълнително памет за създаване на новото изображение. Иконата е такава защото вероятно този тип файлове в ОС са асоциирани с Гимп

Windows

• Intel Pentium or AMD Athlon 64 processor*
  • Microsoft Windows 7 with Service Pack 1, Windows 8, or Windows 8.1
  • 2 GB of RAM (8 GB recommended)
  • 2 GB of available hard-disk space; additional free space required during installation (cannot install on removable flash storage devices)
  • 1024 x 768 display
  • DirectX 10-capable or later video adapter
  • Internet connection and registration are necessary for required software activation, membership validation, and access to online services.†

Lightroom 4 system requirements

Windows

• Intel® Pentium® 4 or AMD Athlon® 64 processor
  • Microsoft® Windows Vista® or Windows® 7 with Service Pack 1 or Windows 8
  • 2 GB of RAM
  • 1 GB of available hard-disk space
  • 1024 x 768 display
  • Internet connection required for Internet-based services*

Грешката, която показваш на скрийншота, е различна от тази, за която беше питал в другата тема:

Защо ми се бъгва от време на време Lightroom-а? Не може да експортне снимката и ми изписва, че някои операции не са изпълнени!

Ако успея да направя шот на грешката ще я покажа!

А тук показва, че не ти достига памет. 

Проблемът е, че при конвертиране Lightroom, освен RAM, ползва и известно количество дисково пространство, за кеш памет. И лошото е, че не я освобождава веднага след приключване на операциите. Затова, при множество конвертирания, или при големи файлове, или при неправилни настройки , е възможно да се получи недостиг на памет.

Решението е да се увеличи обема на този кеш от настройките, или периодично да се почиства, ако работим продължително. Не мога да кажа в момента точно как, не съм на моя компютър. Като се върна, ще проуча въпроса.

А за иконата на Gimp - дали пък случайно не си асоциирал JPEG файловете да се отварят с тази програма? Тогава е нормално да се появи такава иконка.

• Автор

А за иконата на Gimp - дали пък случайно не си асоциирал JPEG файловете да се отварят с тази програма? Тогава е нормално да се появи такава иконка.

Добре, ще чакам да разбера от къде да увелича тоя кеш?! Колкото до асоциирането - ми не, асоциирани са абсолютно всички файлове да се отварят с "Преглед на снимки в Windows" (освен RAW файловете)! За това се учудих, че показва икона на Gimp?! Странното е, че го прави от време на време, а не постоянно?! Дано с коригирането на количеството кеш, да се оправи проблема?!

Edit: Почистих с CCleaner и опитах да експортна, но не стана изпърво!

Стана само, когато го експортнах от библиотеката, а не от режим корекция?!

п.с.Ето го въпросния файл: Цък никак не е малък 30a83899d43b156384be84db854210fd.png 41,5 мегапиксела :D Това може да е проблема, но само на тази снимка! Случвало ми се е обаче и на по-малки снимки, които редактирам?! Ще чакам обаче да разбера как да коригирам количеството кеш от настройките, че нещо не се ориентирах, когато ги потърсих?!

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Според мен, опитай да бутнеш тук:

777477.jpg

777476.jpg

Не съм сигурен дали ще помогне, не знам и колко трябва да бъде стойността. 
Рових по разни чуждестранни форуми, всеобщата препоръка при такава грешка е да се вдигне RAM-а на 8GB и повече. Което си го знаем :) .

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Пламене, как е настроена и колко ти е виртуалната памет на тази машина?

П.П. И си оптимизирай каталога, може да е станал прекалено голям и да заема повече от необходимото памет

• Автор

Пламене, как е настроена и колко ти е виртуалната памет на тази машина?

П.П. И си оптимизирай каталога, може да е станал прекалено голям и да заема повече от необходимото памет

Тя си е по подразбиране т.е. не съм я пипал след инсталацията на 8.1 - 2201 мегабайта с отметка за автоматично заделяне!

@RudeBoy ето как е при мен (интерфейса си е български):

e2795d2b170ae0f3.png

п.с.Капитане, каталога винаги го местя от С:/-то в друг дял въпреки, че имам 15 гигабайта свободни! Всеки път Lightroom-а си създава нов, който местя в папката показана на снимката т.е. от дял С:/ в дял G:/Lightroom! Не знам дали има опция да си го създава направо на дял G:/ но за сега си го местя ръчно!

Тя си е по подразбиране т.е. не съм я пипал след инсталацията на 8.1 - 2201 мегабайта с отметка за автоматично заделяне!

@RudeBoy ето как е при мен (интерфейса си е български):

Настрой я да е два пъти обема на РАМ. И настрой това да е долната и горната граница. И ако можеш я задай на друг физически диск от този, на който е операционната система

• Автор

Настрой я да е два пъти обема на РАМ. И настрой това да е долната и горната граница. И ако можеш я задай на друг физически диск от този, на който е операционната система

Направих го, но трябваше да махна отметката за автоматичното заделяне! А това с каталога може ли да се промени или трябва всеки път да го местя ръчно, като съответно при нова редакция на снимки да си прави сама нов каталог пак на С:/-то?!

Направих го, но трябваше да махна отметката за автоматичното заделяне! А това с каталога може ли да се промени или трябва всеки път да го местя ръчно, като съответно при нова редакция на снимки да си прави сама нов каталог пак на С:/-то?!

Edit->Preferences->General->Load most recent catalog и така винаги ще ти зарежда последния каталог независимо къде си го направил

• Автор

Благодаря! От както направих тези корекции за виртуалната памет, кеша и мястото за каталога не е излизало съобщението с проблема :)

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Да попитам за версия 4.4 Final на Лайтрума: Има ли ги тия опции или не?

8142fa45cad0c25d.png

Това са от версия 5.6 от моя компютър, но на дъщеря ми е по-слаб и сложих версия 4.4 защото друга не намерих (а там не ги виждам)! При нея 5.6 версията е много бавна като цяло, а за експорт изобщо не може и дума да става, а 4.4 си бачка без проблеми!  Въпроса е ако ги няма в тоя вид както са на снимката, то поне как могат да бъдат използвани тези три опции във версия 4.4 (ако въобще ги има)?

Да попитам за версия 4.4 Final на Лайтрума: Има ли ги тия опции или не?

8142fa45cad0c25d.png

Това са от версия 5.6 от моя компютър, но на дъщеря ми е по-слаб и сложих версия 4.4 защото друга не намерих (а там не ги виждам)! При нея 5.6 версията е много бавна като цяло, а за експорт изобщо не може и дума да става, а 4.4 си бачка без проблеми!  Въпроса е ако ги няма в тоя вид както са на снимката, то поне как могат да бъдат използвани тези три опции във версия 4.4 (ако въобще ги има)?

Възможния проблем за който се сещам е тази версия да няма профили за камерата и обектива ти и да скрива това меню

• Автор

При версия 4.4 го няма подменюто Basic където са показаните опции по-горе!

Ето как са там (като  третата опция "кадриране" я има в подменю "Ръчно"):

12b99c65603c5aed.jpg

Другите две опции никъде не ги откривам в тази по-стара версия на Лайтрума?! То поне да имаше и втората, но за сега не откривам нищо по въпроса!

При версия 4.4 го няма подменюто Basic където са показаните опции по-горе!

Ето как са там (като  третата опция "кадриране" я има в подменю "Ръчно"):

12b99c65603c5aed.jpg

Другите две опции никъде не ги откривам в тази по-стара версия на Лайтрума?! То поне да имаше и втората, но за сега не откривам нищо по въпроса!

Ами възможно е в толкова стара версия да няма такива възможности...

• Автор

Намерих едно клипче в което обясняват как се премахват хроматичните аберации с версия 4.х, но е на английски! Ще трябва да ползвам като жокер дъщеря ми, за да разбера как става номера :D

• Автор

Да споделя, за да не се лута още някой като мен, който е скаран с английския, къде се намират въпросните опции! Явно в новата версия 5.х са поместени в отделно меню Basic, но в старата версия 4.x са поотделно във всяко от останалите подменюта! Трябваше да изгледам клипчето, за да мога да ги видя и в програмата, макар, че е с български интерфейс, а преди това не ги виждах, въпреки, че отварях подменютата :D

Ето и шотовете:

364de0b147c2894d.jpg     02142e9535ba260f.jpg     5b2889fb2ebd6e9c.jpg

Дето се вика в поговорката "Не било за индианци" :D

Поне версия 4.4 с българския интерфейс може да се ползва на по-слаби машини с максимум рам 2 гигабайта! :)

• 5 месеца по-късно...
  • Автор

А такаааа ... ;) Ще споделиш ли как го подкара?

С PlayOnLinux го подкарах! Само през Wine дори и да се инсталира не работи, защото няма как да си добави което му трябва! До колкото успях да видя добави ie6 и .dll файлове за Wmp, както и кодеци, и MS шрифтове! :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.