Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конвектор с електронен термостат, въпрос....

Featured Replies

Здравейте, става въпрос за конвектор на Елдом 2000W с електронен термостат. Засега съм доволна, защото бързо вдига градусите, но и за съжаление бързо падат, когато е изключен. Въпроса ми е- по-икономично ли е да не се изключва и работата на термостата наистина ли е надеждна, тоест- изключва конвектора, когато в стаята градусите са като зададените и се включва, когато паднат? Как е по-икономично-да се изключва или да си е 10-12 часа примерно включен? Благодаря.

• Автор

По принцип, ако ми беше ясно нямаше да питам. Не съм много компетентна по въпроса и за това питам някой с опит в ползването на подобен конвектор и плащането на тока после. Ще може ли веднъж като се пита нещо конкретно да се отговаря конкретно. Като цяло коментарът ти с нищо не ми помогна.

По принцип, ако ми беше ясно нямаше да питам. Не съм много компетентна по въпроса и за това питам някой с опит в ползването на подобен конвектор и плащането на тока после. Ще може ли веднъж като се пита нещо конкретно да се отговаря конкретно. Като цяло коментарът ти с нищо не ми помогна.

Термостатът наистина върши работа, но той не е предназначен директно да намаля разхода на електричество, а по-скоро за контрол на желаната температура.

Както вие отбелязахте, конвекторите сравнително бързо загряват въздуха в помещението. Съответно за най-голяма икономия е хубаво да се пускат само, когато е необходимо съответното помещение да е топло, т.е. когато сте там. Естествено през зимата ще е по-бавно затоплянето - тук би била полезна някаква система с таймер, да го пуска примерно половин час преди да се приберете. Ако оставите конвектора непрекъснато включен, сметката на тока със сигурност ще ви е по-голяма.

Електронният термостат е в пъти по точен от обикновенните - биметални! Този термостат ще допринася значително за температурният конфорт и в известна степен ще намали сметката за ток, като включва и изклячва уреда по - прецизно без да е необходима "излишна" работа!

Все пак електро- физичния начин на отопление е еднакъв с този на печките с реотани или духалките. Тук обаче имаме привеждане на въздух обдухващ  нагревателя по естествен път т.е. по пътя на конвекцията, което прави уреда тих, но не и по - икономичен от една духалка или обикновенна отоплителна печка.

Та да обощим:

- Електронният термостат ще ви предостави повече конфорт, а сметката за ток - е, не очаквайте намаление!!!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Когато сготвиш на котлона, оставяш ли го включен до следващото готвене ?

Колко трябва да си некомпетентна, за да разбереш, че когато уредът е включен черпи електричество (пари). Когато е изключен - не.

• Автор

Благодаря за отговорите. Объркването ми идва от там, че когато го купувах от Техномаркет ми казаха, че тези конвектори по икономия са след климатиците и се чудех дали това се дължи на термостата и дали работят на принципа на климатика-да не се изключва.

Благодаря за отговорите. Объркването ми идва от там, че когато го купувах от Техномаркет ми казаха, че тези конвектори по икономия са след климатиците и се чудех дали това се дължи на термостата и дали работят на принципа на климатика-да не се изключва.

Те, на продавачите това им е работата - да зарибяват и подвеждат клиента с цел реализиране на продажба. 

Важно е човек да се инормира предварително, на не да се хвърля на сляпо или да се подвежда по това - кой казал!

• Автор

Също така четох и на други места където хора с подобни конвектори споделят, че сметката им за ток се уврличила с не повече от 40-50лв при включен нон- стоп конвектор, но не беше такава марка като моя явно и от това зависи, не ми се рискува за това търся и разяснение по темата, но най-ясно ще ми стане като дойде сметката.

Когато сготвиш на котлона, оставяш ли го включен до следващото готвене ?

Колко трябва да си некомпетентна, за да разбереш, че когато уредът е включен черпи електричество (пари). Когато е изключен - не.

Редактирано от BrigittaExelero (преглед на промените)

Също така четох и на други места където хора с подобни конвектори споделят, че сметката им за ток се уврличила с не повече от 40-50лв при включен нон- стоп конвектор, но не беше такава марка като моя явно и от това зависи, не ми се рискува за това търся и разяснение по темата, но най-ясно ще ми стане като дойде сметката.

Не знам какво сте чула или прочела, но знам, че с който и да е отоплителен уред бъде поставен в режим описан в цитата, то ефекта ще да е същият. 

Иначе, принципа на работа на климатика и ковектора са коренно различни и нямат нищо общо!

• Автор

Да, така е, но и доста форуми и мнения и опит на потребители изчетох и стигнах до извода, че за отопление на ток това е най...... добрия вариант (изключвам климатика). В обяснението на характеристиките също пише нещо от сорта , че благодарение на термостата, когато се задържи дадената температура в стаята конвекторът не хаби толкова ток...... И аз си го представям, че все едно си е включен уред в контакта и хаби ток само, ако температурата падне под зададените градуси и това всъщност е потреблението на електричество-не хаби ток напразно. Но от коментарите ви разбирам, че явно не е така.

И аз си го представям, че все едно си е включен уред в контакта и хаби ток само, ако температурата падне под зададените градуси и това всъщност е потреблението на електричество-не хаби ток напразно. Но от коментарите ви разбирам, че явно не е така.

Точно, както го описвате е. Само че температурата в помещението непрекъснато ще пада - ще се опитва да се изравни с околната, така че термостатът ще сработва на някакви интервали от време. Колко често - т.е. колко ток ще хаби зависи от външната температура и топлоизолацията на помещението. Ако е по-топла зимата и ви е добре изолирано помещението ще имате по-малка сметка отколкото обратното.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.