Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Цветомузика със светодиодни ленти на 12V

Featured Replies

Може ли да се направи светодиодните ленти да светят ярко без да се усилва много музиката? В момента трябва да усиля повече от половината за да светнат едвам едвам.

Лентата е дълга около 2 метра зелена на цвят, усилвателя е за кола и е около 350 вата ако има значение.

Да, използвате транзистор tip31 който е по-евтин и от левче.

Ето как да го направите.

(на мястото на 12v battery, използвате адаптер на 12v, може и 9v, но ще свети не толкова ярко)

А директно от изхода на усилвателя?

Аудио сигнала взимаш от усилвателя (може направо и от уредбата ) а захранването от където и да е, стига да е 12v и с достатъчна мощност за да захрани лентата.

• Автор

Аудио сигнала взимаш от усилвателя (може направо и от уредбата ) а захранването от където и да е, стига да е 12v и с достатъчна мощност за да захрани лентата.

Дадено е с жак. Не си казал, че мога да взема сигнала направо от изхода на усилвателя, това те питах дали е възможно. 

• Автор

Този транзистор какво точно прави? Какво му е действието? Възможно ли е като го свържа към изхода на усилвателя да го изгоря(усилвателя)? Има ли нужда от радиатор този транзистор?

Редактирано от Spaider (преглед на промените)

Този транзистор какво точно прави? Какво му е действието? Възможно ли е като го свържа към изхода на усилвателя да го изгоря(усилвателя)? Има ли нужда от радиатор този транзистор?

Не, усилвателя няма да изгори, няма нужда от радиатор (поне аз го ползвам без) и точно той е ключовият елемент във схемата.Той прави така, че лентата да свети в тон с музиката, можеш да го намериш в магазин Елимекс, за около 50 ст.

• Автор

Не, усилвателя няма да изгори, няма нужда от радиатор (поне аз го ползвам без) и точно той е ключовият елемент във схемата.Той прави така, че лентата да свети в тон с музиката, можеш да го намериш в магазин Елимекс, за около 50 ст.

Така. Закупих си 2 транзистора. Въпроса ми е по схемата. 

FMZXXB8G5W7R47J.MEDIUM.gif

В десния крак на транзистора влиза минуса от тока и същевременно сигнала от жака. В моя случай трябва да стане минуса от тока и сигнала от усилвателя. Малко странно? Дали няма да изгори?

Така. Закупих си 2 транзистора. Въпроса ми е по схемата. 

FMZXXB8G5W7R47J.MEDIUM.gif

В десния крак на транзистора влиза минуса от тока и същевременно сигнала от жака. В моя случай трябва да стане минуса от тока и сигнала от усилвателя. Малко странно? Дали няма да изгори?

Не, няма, стига да не наблъскаш 220v.

Ако искаш схемата да е двуканална, към единият транзистор свързваш десният канал, а към другият левият.

Аз лично съм правил тази схема.

• Автор

Ок. Захващам се на работа. Ще пиша след 1 час какво се е получило :)

Еее шефче жив и здрав. Много яко се получи. : )

И предполагам, че си много доволен от себе си. :)

Този транзистор какво точно прави? Какво му е действието?

Много добър въпрос! Хайде сега ти или някой друг да прочете и да обясни какво точно става и как работи транзистора.

• Автор

И предполагам, че си много доволен от себе си. :)

:)

Много добър въпрос! Хайде сега ти или някой друг да прочете и да обясни какво точно става и как работи транзистора.

Увеличава напрежението от колектора към емитера и от колектора към базата?

П.С. Сложил съм му голям радиатор. 

• 2 години по-късно...

Здравейте колеги, как мога да приложа този транзистор в схема при която съм взел + и - директно от субуфера ? Възможно ли е изобщо това ?

Махни този транзистор с тези тоци 12V да не си изгориш ресийвъра барабар с колоните. Ще потърсиш светодиодна лента за по-ниско напрежение или свържи светодиодчетата паралелно или смесено. Може да шунтираш и ограничителният им резистор, начини много, но не и с такива опасни методи. Схемата с транзистора е възможна само при условие че взимаш сигнал от жака за слушалките. В никакъв случай не извеждай сигнал от изхода за колони, тъй като е под напрежение спрямо маса. И все пак ако си решил да сложиш транзистор, трябва да го свържеш през съпротивления - входните кабели към базата и към масата през 1Kom или повече и задължително от изхода за слушалки.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.