Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на DSLR фотоапарат

Featured Replies

Ще ви помоля да ми помогнете при избора на DSLR фотоапарат... Нямам опит, само съм правил няколко снимки с Nikon D3300 :D. Ще го ползвам като ходя например на екскурзия, исторически местности, семейни снимки и най-вече като хоби. Спрял съм се на марката Nikon. Предпочитам да е D5xxx модел. Насочил съм се към D5200 кит 18-55mm VRII. Ще ви помоля за коментари, мнения и може би други предложения. :)

Редактирано от potrebitell (преглед на промените)

• Автор

След като го купя, мисля да го комбинирам с 55-200mm VR. Как е като комбинация?

Твоя фотоапарат какъв е? :whist:

В момента основният ми фотоапарат (този, с който съм и на профилната си снимка) е Nikon D7100. Преди него от Никоните съм имал D5000, D80, D7000, D5100. Освен това имам за второ тяло Canon 1100D с 18-55 IS и 55-250 IS. Другите канонски тела, на които съм бил собственик през годините, са 1000D (първото ми :) ), 550D, 40D. Отделно от това съм се възползвал от всяка възможност да тествам всякакви тела и обективи, просто от любопитство. 

Защо съм сменил толкова много техника - не питай ;) .

Ако към китовия 18-55 VR II прибавиш и 55-200 VR, ще получиш едно покритие на доста голям обхват - 18-200 мм. Напълно достатъчно за туристически цели. Неудобството е, че ще трябва да носиш постоянно два обектива, и често да ги сменяш. Много бързо ще стигнеш до идеята, че един, но с по-голям обхват, е по-добре. Затова ти препоръчах да стартираш с 18-105. Но и комбинацията с два става, тъкмо ще имаш време да обмисляш и по-скъп вариант, с повече "зуум" - 18-140, или 18-200.

• Автор

Щом имаш толкова голям опит с фотоапаратите, коя марка би ми препоръчал? Canon или Nikon?

От Nikon-ите, които си имал D5000 и D5100, D5200 по ли е добър? Иначе има ли разлика в големината или в дизайна на D3xxx и D5xxx моделите?

"Canon или Nikon" според мен е въпрос на личен избор. Отиди в някой магазин, където има и двете марки, пробвай, и прецени коя ти пасва повече. В момента телата Nikon имат матрици, производство на Sony, които като технически показатели са малко по-добри от канонските, които пък са собствено производство. Но разликата е малка, в реални снимачни условия имат значение много други фактори. Другото важно са обективите. Преди 3-4 години можех спокойно да заявя, че Nikon предлагат по-добри и повече обективи в ниския ценови клас. Но оттогава Canon се взеха в ръце, и почнаха и те да пускат добри модели. Специално ако търсиш нещо широко, Canon EF-S 10-18 IS STM няма аналог при Nikon като възможности и качество, на такава цена.

Принципната разлика между D5000, D5100 и D5200 са матриците. С всеки по-нов модел са от по-ново поколение, с повече пиксели, но и с по-добри технически показатели. Освен това се обновяват и процесорите, слага се по-добра автофокусна и мереща система, и т.н. Затова по-новият модел е за предпочитане. Но ако нещата опират до бюджет - и по-старо тяло пак върши работа.

Най-голямата разлика в дизайна между 3-та и 5-та серия на Nikon е въртящият се дисплей в последните. Освен това те се водят по-висок клас, и имат малко повече екстри - най-вече като опции в менютата. Но принципно голяма разлика има между двете серии, от една страна, и още по-високия клас - D90, D7000. Това вече са тела с вграден мотор за автофокус с по-стари безмоторни обективи, с по-големи и светли визьори, с повече изнесени контроли за директно управление на много функции, с два дисплея. D7000 специално има и много функции, "взети назаем" от най-високия клас - фина настройка на фокуса, електронен нивел, влаго- и прахозащита. Затова, ако ти стигат парите, вземи си го. 

• Автор

Благодаря ти много за изчерпателните отговори:). Най-вероятно ще взема D5200, но преди това както каза, ще отида в някой магазин да пробвам 2-те марки. :whist:

Между другото бях чел, че специално за D5200 модела матрицата или чипа (не помня точно кое) е изработена от Тошиба. Не мисля, че е фатално...:D

Mежду другото бях чел, че специално за D5200 модела матрицата или чипа (не помня точно кое) е изработена от Тошиба. Не мисля, че е фатално...:D

Не, никак не е фатално :) . Матрицата е много добра, същата е и в моя D7100. Но тези два модела са изключение, другите са с матрици на Sony.

• Автор

Какъв е размера на 1 снимка в мб?

След като се достигне лимита на снимките (shutter count) какво става? Фотоапарата умира? :D или може да прави снимки повече от лимита? 

Да те питам - ти шофьор ли си? Имаш ли личен автомобил?

И ако имаш - какво го правиш, ако ти се износи съединителя, хвърляш ли го? :D

Същото е и с DSLR-а. Това, на което казваш "лимит на shutter count", е някаква стойност, на която пробно е тестван затворът на апарата, колко кадъра може да направи. Обикновено е 100 000 кадъра за D3xxx и D5xxx серията, и 150 000 за D7xxx . Реално обаче те могат да са много повече, или много по-малко. И след като затворът блокира - сменя се, и продължаваш да снимаш. Той е нещо като консуматив. 

Размерът на снимката е различен, и в JPEG, и в RAW. Аз на 8GB карта събирам средно около 220 RAW снимки. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.