Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с LED осветеление

Featured Replies

Здравейте,

Преди около 2 месеца си направих LED осветление с лунички на 220 V, но луничките започнаха да горят. Реших да измеря напрежението и за мое голямо учудване нивата изглеждат доста високи (до 440 волта). Очевидно има някакъв проблем, който обаче не мога да разбера. Бих бил безкрайно благодарен на някой с познания по елекртотехника, който да помогне да открия и разбера проблема. Прилагам схема на свързването и резултатите от измервния при различни конфгурации.

Благодаря предварително!

Осветление LED2.jpg

Редактирано от DRLabs (преглед на промените)

Като погледнах творението, което според теб е схема и обяснението, ми  стана ясно, че това електротехниката, ти е непозната материя....

Нямам си на идея, с какво ги измерваш тия 400 волта, нито дали лед лапите са димируеми, дали са от левчето, а също ми остава да гадая, самия димер дали и той е от левчето....

Иначе, така на сляпо, какво да те посъветваме?

И уточни, от къде взимаш напрежение, че с тия стари и нови кабели, дето висят свободно.....

• Автор
преди 1 час, Препикану мушкату написа:

Като погледнах творението, което според теб е схема и обяснението, ми  стана ясно, че това електротехниката, ти е непозната материя....

Нямам си на идея, с какво ги измерваш тия 400 волта, нито дали лед лапите са димируеми, дали са от левчето, а също ми остава да гадая, самия димер дали и той е от левчето....

Иначе, така на сляпо, какво да те посъветваме?

И уточни, от къде взимаш напрежение, че с тия стари и нови кабели, дето висят свободно.....

:) Електротехниката не ми е толкова позната материя и не претендирам за това. Очевидно има хора, които претендират, че я познават и именно заради такива вече не смея да викна майстори в дома си. Това се касае и за ел. инсталацията, с която бера ядове и в момента. Ако беше изпълнена като хората, нямаше да имам тези проблеми сега. Все пак не е голяма философия човек да си  върже лунички, особено на 220V. С годините стигнах до извода, че колкото и малко да разбирам, резултатите винаги са по-добри от това, което сътворяват т.нар. майстори. Относно схемата - да, не е направена по стандарите за правене на такива, но моля Ви се - сериозно ли не я разбрахте?

Както и да е,  нека не влизаме в тази дискусия и да бъдем конструктивни:

400-те волта ги меря с обикновен, евтин мултицет. Въпреки това ако със същия мултицет си измеря контактите -те заковават на 230 волта. Но да приемем, че товарите са различни...

Крушките са на V-TAC и са димируеми.

Димерът е от Бриколаж, но не е марков и не е нищо специално - димер за 220V.

Фаза взимам от мястото, където е димера. Нула взимам от кабела, който се използваше за старото осветеление. Единият проводник от този стар кабел отиваше до димера и се връзваше през димера за фазата; сега този проводник виси свободно в стената. Вторият проводник от този стар кабел (нулата) изпозлвам и сега. За съжаление, не знам откъде точно идва тази нула, тъй като всичко е запечатано в гипсокартона. Като се замисля тази нула е възможно да минава през стар, незахранен траф или нещо друго - може проблемът да е от там.

Надявам се да има някаква яснота сега. Благодаря за помощта!

Стана ми ясно, още в първия пост, какво си направил. Е, почти...

На опаковката на лед лампите, обозначено ли е, че са съвместими с всякакъв тип димер. Защото има лапички, които си искат,  димер за лед....Виж и ватовете, които са посочени на димера, въпреки че, ако е някой евтинджос, не им имай много вяра....Нещо ми се виждат много лампички, свързани само на един димер....

Иначе напреженията, които мериш след димера, едва ли можеш да ги измериш с мултицет, да не говорим с такъв от магазин за един лев...Нулата си е нула, няма значение от къде я взимаш, едва ли ще ти прави проблем. Ако имаш трифазен ток, може да дойдат тия 400 волта, ако си вързал между 2 фази, но ме съмнява  малко...

Според мен, бедата ти е от димера. Вземи, ако имаш възможност, само за проба, някой марков/че са скъпички/ и виж какво е положението...

ПП Погледни за всеки случай, дали лапичките са на 220В.

За пръв път чета за подобно нещо! Най добре извикайте квалифициран ел. техник, който да погледне нещата.

Инак започваш да елиминираш предполагаемите причини т.е. изключваш димера от веригата и проверяваш нещата, след това елиминираш лампите, за които предполагаш, че са проблемни, ако се наложи заменяш със обикновенни и проверяваш с димер, без димер и така!

• Автор

Ето и малко развитие:

Проблемът с измерените високи стойности на напрежението действително беше в мултицета. При измерване с хубав, професионален мултицет, напреженията са нормални (около 230 волта). Честно казано и измерването с моя евтин мултицет се доближи до истинските стойности, след като сложих една халогенна крушка на мястото на една от диодните.
Временно съм разкарал димера и го смених с обикновен ключ. Да видим дали ще изгори някоя друга крушка сега.

• 3 години по-късно...

Здравейте, темата е стара, но реших да се включа с надеждата, че някой ще помогне със съвет. Ситуацията е следната. След основен ремонт сме - имаме чисто нова ел.инсталация и решихме осветлението ни да бъде изцяло LED с LED димери почти във всяко помещение. Спряхме се на ротационни димери за LED от серията Niloe на Legrand и си взехме димируеми крушки от ИКЕА и на OSRAM, с две думи читави, нищо прекалено скъпо, общо взето стандартно и на теория съвсем съвместимо. Самите осветителни тела са разни базови от икеа, с по една крушка. Електричарят (уж добър, от старото покление) ни инсталира димерите и си тръгна, уж тествахме но не задълбочено за да видим веднага проблемите. Първо димерите издават някакъв бъззз звук, втори лампите примигват и не се димират изобщо напълно. Изчетохме много материали в нета за подобни проблеми, чакаме да минат презниците за да звъннем на електричаря, който обаче се съмнявам да помогне...Някаква идея точно на какво може да се дължи проблема и как да се оправи? Благодаря.  

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.