Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

избор на дограма

Featured Replies

Здpaвeйтe,щe иcĸaм мнeниe oт вac зa тaзи" GЕАLАN" 6-ĸaмepнa .Щe cи cмeням нa цeлият eтaж дoгpaмaтa.Kaĸъв пaĸeт дa cлoжa тpoeн Ka-Бялo-Eнepджи или Ka-Eнepджи нo 40мм дa e пaĸeтa.Имa ли cмиcъл дa ce cлaгa apгoн и дpyгoтo питaнe e eнepджи cтъĸлoтo cпиpa yлтpaвиoлeтoвитe лъчи, нo дaли cпиpa и пpимepнo пpeз лятoтo ĸaтo e 35гp. caмaтa тoплинa дa влизa.Toвa питaм зapaди пpoзopцитe нa ceвep дaли имa cмиcъл дa cлaгaм eнepджи,зaщoтo тaм caмo cyтpинтa зa 1 чac пeчe cлънцeтo.Имам 4см фибран външна изолация,от вътре смятам да сложа 2см фибран на външните стени.Дали ще има някакъв конденз.

Не слагай вътре фибран!Ще получиш кондез после мухъл,стената отвън ще е студена и няма да има ефект .Идеята на външната изолация е да защити жилището от студ и топлина.Сиреч топлиш и стените ,а изолацията не им позволява да истиват.Аргона е добра опция ,възползвай се от нея.Енерджито е изолатор ,идеята е зимата да не пропуска топлината вън,а лятото вътре :)

Отделно т.нар. "фибран" (търговско наименование) представлява екструдиран полистирен.

Цитат

Опасност от пожар

Подобно на други органични съединения, полистиренът е запалим. Полистиренът е класифициран съгласно DIN4102 като „B3“ продукт, което означава, силно запалими или „лесно се възпламенява.“ В резултат на това, въпреки че той е ефективен изолатор при ниски температури, неговото използване е забранено във всички открити инсталации в строителството, ако материалът не огнеупорен. Той трябва да се крие зад гипсокартон, ламарина, или бетон. Случвало се е полистирен случайно да се запали и да причини огромни пожари и загуби, например на международното летище в Дюселдорф, тунела под Ламанша (където полистиренът беше вътре в мотрисата, която се запали), и Browns Ferry АЕЦ (където огън разруши огнеопорните материали и достигна полистиренът отдолу, който не е бил тестван и сертифициран съгласно  с окончателното му поставяне).

Источник - Полистирен, от Уикипедия

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

За мен тройният стъклопакет вече е задължителен. Ако е юг или запад и 4 сезона стъкло. Другото е според бюджета - колкото повече толкова повече. 4 см. външна изолация ми се вижда много малко, а вътрешната не я харесвам, защото смалява помещението, но ако се налага по-добре с вата.

Ако имаш 25см тухла плюс фибран 4см, се получава стойност на топлопроводимост от 0,70 W/m²K

Никой не би трябвало да ползва фибран от вътре, както вече писа McLane.

Хубава дограма със троен стъклопакет има коефициент по-малко от 0.70. Или стената ще ти бъде по-студена от прозореца.

Мое лично мнение е че трябва външната изолация да стане поне 10см или 7см, за да има смисъл от хубава дограма.

Ако ползваш само 4 см външно фибран и 25 см тухла, то вътре каквато и изолация (тествах в калкулатора със каменна вата) да сложиш за да подобриш топлопроводимостта, то ще имаш влага във вътрешната изолация.

Като ти правят офертата за дограма им кажи каква ти е стената и най-добре е стъклото да има по-висок коефициент от 0.70 в противен случай стените ще са по-студени от стъклото.

преди 7 минути, georgi22 написа:

най-добре е стъклото да има по-висок коефициент от 0.70 в противен случай стените ще са по-студени от стъклото

Сигурно нещо пропускам, но какво като стените са по-студени?

Ако се получи конденз в стаята, то той ще бъде по стените, защото те ще са по-студени. Конденз по стените води до мухъл рано или късно. Мухъл по-стената се чисти много по-трудно от мухъл по прозореца. Всеки е свободен да прави грешки и да се учи от тях....

Редактирано от georgi22 (преглед на промените)

Това не на мен, а на oavramov.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор

Благодаря за мненията,втори етаж на къща е 25см тухла е стената.Изолацията е правена 2004г с 4см фибран,сега нямам възможност пак да се опъват скелета за да увеличавам още от вън сантиметрите.Затова питам какво да сложа от вътре да е най ефективно и без конденз да стане.Отоплявам се на газ от тази зима.Бях с камина с водна риза и нямах никакъв конденз по алуминиевата дограма ,която също сложих 2004г.Но сега има вече коденз и като седя до прозореца ми лъха студено и като пипна стъклото и то студено,просто топлото бяга през дограмата и стъклопакета.

Редактирано от SIMO70 (преглед на промените)

Все от някъде трябва да излиза топлината...

Ако духа през дограмата, просто я смени, но не слагай прекалено добра. Тя трябва да е най-слабото място, иначе конденз по стените.

Пробвай да я ремонтираш старата дограма.

Иначе имаш вариант да зидаш до тухлата пак с тухла. Примерно итонг 10см или още по-малко. Тогава няма да имаш конденз, но трябва двете тухли (външната и вътрешната итонг) да са колкото се може по-близо една до друга, за да няма въздух където да се получи конденз.

лично мое предложение е да се ремонтира старата дограма, за да не духа през нея. Но стъклото трябва да е по-студено то стената...

! Всички предложения са лично становище и не претендирам за експертност !

преди 1 час, SIMO70 написа:

Бях с камина с водна риза и нямах никакъв конденз по алуминиевата дограма ,която също сложих 2004г

Ами естественно, че си нямал конденз - казваш "камина", а забравяш че същата има (и то доста голям димоотвод - комин). Всичките водни пари, от които се получава кондез, са се "евакуирвали" оттам.

Отоплението и изолацията са важни, но също така е важна и вентилацията.

Ps. Говоря за "контролирана принудителна вентилация с рекуперация".

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

преди 2 часа, georgi22 написа:

Всеки е свободен да прави грешки и да се учи от тях....

Аз съм ги правил тези грешки и от тях съм научил да нямам доверие на никой и особено на "специалистите", които се опитват да ти продадат стока или услуга.

Пак от личен опит мога да кажа, че решението за топло без конденз и мухъл е външна изолация 10 см. стиропор или вата и трислоен стъклопакет. Всичко друго е компромис.

Частично решение срещу мухъла е депрон и подобните му, но от него няма да стане много по-топло.

• Автор

Аз дограмата няма да я ремонтирам,направо я сменям с тази ГАЕЛАН 6 камерна и троен стъклопакет Ка-Бяло -Енерджи.И исках и от вътре да сложа малко изолация,но щом казвате че не е добре няма да слагам.И за гипсокартон с вата си мислех но е по трудоемка,затова щях да слагам 2см. фибран.

Ще ме прощавате че съм леко на оф - за дограмата категорично - Thyssen

Аз ползвам 6 камерният им профил комбиниран с стъкло външно Стоп сол и 2 к стъкла. Недосатъка при моята подредба на стъклопакета определено е че стоп сол стъклото филтрира цялостно светлината на 80% и шанса за затопляне на помещението през прозорците клони към 0. Лятото стаята е прохладна и студена.

Фибрана на вътрешните стени ще ги запечати и няма да им позволи да дишат нормално. Това неизменно ще докара със себе си конденз и плесен. Аз лично бих заложил на вътрешна изолация от корк.

Интересно ми е - какво визирате под енерджи стъкло?!

Редактирано от КОЛЯ (преглед на промените)

• Автор

преди 4 минути, КОЛЯ написа:

Ще ме прощавате че съм леко на оф - за дограмата категорично - Тисен. 

Интересно ми е - какво визирате под енерджи стъкло?!

Това което се слага от вън ,което спира слънцето през лятото да става горещо вътре,пуска само светлината.

преди 1 минута, SIMO70 написа:

Това което се слага от вън ,което спира слънцето през лятото да става горещо вътре,пуска само светлината.

Това се нарича стоп сол доколото аз знам спрямо моите бегли представи придобити след контакти със търговци на дограма.

• 10 месеца по-късно...
преди 1 час, pepimili написа:

Бих искала да попитам някой ползвал ли е услугите им? 

Не , но ето какво! Голям балон е и това с дограмата! Много важно е как ще се подготви и извърши монтажа! В повечето случай монтажа е безобразен въпреки гръмките фрази, обещания! Другото което е по - важно! Някъде имаше таблица за термозагубите при дограмите. Най - малък процент загуби се дължи на самия профил, а най - голям на стъклопакета!  Неграмотния монтаж води до конденз и мухъл.  Т.е. не е важно профила ви дали ще бъде четирикамаран или 20 камерен! важен е стъклопакета или неговия подбор от стъкла. Никога обикновенно стъкло. винаги подбор от специализирани тип "К" или "4 сезона" или друг тип иновативно стъкло! Само "К" стъкло никога не се поставя на апартамент с южно изложение! "Солар стоп" никога на апартамент със северно изложение и така!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.