Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да разделим твърд диск и създадем нов дял с инструментите на Windows

Featured Replies

Създаване на дял под Windows

Забележка:Този метод е приложим САМО, ако има зареждащ системен дял. Ако няма такъв трябва да се използва софтуер на трети страни.

Задръжте натиснат клавиша с логото на Windows и натиснете “R” (Winkey+R). Ще се стартира инструментът за стартиране. Напишете в полето “diskmgmt.msc” и натиснете Enter. Ще се стартира мениджърът за управление на дискове. С него можете да форматирате, създавате и изтривате дялове по дисковете.
 Run-diskmgmt.png
За да създадете дял, ви трябва неразпределено място. Незаделеното място е дисково пространство, което не е форматирано и не е подготвено за хранилище.
За да създадете незаделено място, трябва да се свие вашият твърд диск. Когато свивате вашия твърд диск, оставащото пространство става незаделено.
 За да направите това, щракнете с десен бутон по диска и изберете “Shrink Volume.”
 Shrink-Volume.png
Сега трябва да въведете размера в мегабайти(1000 мегабайта = 1 гигабайт), до който искате да свиете твърдия диск (1000 megabytes = 1 gigabyte). За пример – ако искате да създадете 1 гигабайт дял, въведете 1000 в текстовото поле. Сека кликнете “Shrink
Инструментът за управление на дискове ще ви покажа максималния възможен за свиване размер. Това е максималното количество, което може да бъде заделено за нов дял.

Shrink-Size.png

Тогава ще видите региона на незаделеното място (оцветено в черно). Помнете, че това място все още е неизползваемо. 
Now you need to create “foundation” or format for the unallocated space. This will allow for the space to become usable.

unallocated-space.png
Щракнете с десен бутон по незаделеното място и изберете “New Simple Volume.”
 image.png

Това ще стартира New Simple Volume Wizard. Той ще ви води през процеса на инсталиране.
 New-Simple-Volume.png

Назначете буква за диск Може да изберете всяка буква от списъка с неизползваните в момента.
 drive-letter.png

Изберете файлова система за диска. Ако планирате да инсталирате Windows OS на дела, изберете “NTFS” файлова система.
  image1.png

Дайте име на дела в полето “Volume Label”.  Можете да изберете произволно име за вашия дял. Както виждате тук е избрано име “VikiTech.”
 image2.png

Сега кликнете “Finish” за да се създаде нов дял.

New-Partition.png

Както виждате, това е новият дял, който току-що беше създаден.

VikiTech-Partition.png

Горещо препоръчвам създаването на етикети за всеки дял на всеки диск. Това много улеснява разпознаването на дяловете.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

Темата ще е доста полезна за мнозина понеже трудно може да се обърка нещо по този начин . Искам само да спомена че при мен тоя метод на три лаптопа до тук ми отказва да свия дял C до желаната от мен големина от 100 гб. при заето пространство 40-50 гб Не знам на база какви изчисления ОС преценява до колко да разрешава свиването но не е нормално на нов лаптоп с 1тб диск и заето 40 гб място да не разрешава свиване под 400гб на дял С!!! И трябва да се прибягва до други програми за преоразмеряване на дискове.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

• Автор

Този метод е приложим САМО, ако има и (100-500MB) зареждащ системен дял. Ако няма такъв - трябва да се използва софтуер на трети страни.

• 6 месеца по-късно...

ExaFlop (H.E.P.E.R), Help me! Чудесно е това ръководство и искам да се възползвам от него! С Windows 10 съм отскоро. Имам само диск "С" 1 ТБ. Искам да създам още един дял, без преинсталиране на системата, за да не ми изчезне информацията, която успях да възстановя. Затова се зарадвах, като открих темата във форума. Но не съм наясно каква стойност да задам в полето, ако искам новия дял "D" да бъде по-големия (примерно 800 ГБ). Изобщо, възможно ли е това? Разделянето ми е необходимо, за да оставя инсталационните папки и файлове на дял "С", а всичко останало да отиде на "D". Ето данните:

Без име 1.jpg

Без име.jpg

Редактирано от Vanyna (преглед на промените)

преди 4 минути, Vanyna написа:

ExaFlop (H.E.P.E.R), Help me! Чудесно е това ръководство и искам да се възползвам от него! С Windows 10 съм отскоро. Имам само диск "С" 1 ТБ. Искам да създам още един дял, без преинсталиране на системата, за да не ми изчезне информацията, която успях да възстановя. Затова се зарадвах, като открих темата във форума. Но не съм наясно каква стойност да задам в полето, ако искам новия дял "D" да бъде по-големия (примерно 800 ГБ). Изобщо, възможно ли е това? Разделянето ми е необходимо, за да оставя инсталационните папки и файлове на дял "С", а всичко останало да отиде на "D". Ето данните:

.

Без име.jpg

Не можете да свиете повече (да освободите както искате 800ГБ защото пространство е заето на диска. Можете да го правите на стъпки. 1. Намалявате дял С, създавате дял Д, премествате файлове от дял С в дял Д, отново намалявате дял С, увеличавате дял Д и така нататък

Значи първоначално (първа стъпка) при свиването мога да оставя цифрата, която ми е изписана. Какви са стъпките по увеличаването на дял "D", след повторното свиване на дял "С"? Как да прибавя към "D" това, което съм отцепила повторно от "С" и не съществува ли опасността да създам трети дял, който не съм искала?

• Автор

за Размер задайте 881687(на третия ред) - на най долния ред трябва да останат около 70000
Приложете. Следвайте нататък описанието.

Браво, благодаря! Готово, макар, че оставих цифрата, която РС-то ми предложи. Бих искала, обаче, към "D" да прибавя още ГВ отцепени от "С", след като преместя от него всички мои папки и файлове в "D". Сигурно ще се освободи още пространство...за отцепване...Само, че как ще ги прибавя към вече съществуващия дял "D"?

Без име 2.jpg

• Автор

Първо преместете файловете, които трябва от C на D  и тогава свийте С и разтегнете D. (явно имате склонност да не слушате много-много какво ви се казва) :) 

Да, но как да разтегна "D"? А на това, че "не слушам"-поправям те: "не виждам", по-точно "не гледам", защото изписах цифрата 88168_ без последната цифра 7 ииии...се уплаших от малкото неразпределено пространство. Тогава направих едни сложни сметки и добавих разликата та да стане сборът равен на числото, което РС-то ми показваше...Та затова...:(

Ще прехвърля файловете, както ми казваш, но това май ще стане утре, да не оплескам пак нещо!

Хубава вечер!

Прехвърлих моите файлове от "С" в "D", след което отново свих том "С". След това опитах да разширя "D", но опцията не беше активна. Тогава отново прехвърлих файловете в "С", изтрих "D" и от събралата се неразпределена памет направих том "D" - вече доста по-голям. Защо, обаче, вече не ми дава да свия отново дял "С", който е все още двойно по-голям, отколкото ми се иска - 237 ГБ (при положение, че отново го освободих от моите файлове, които пак преместих:D на новия дял "D")?

Без име.jpg

• Автор

Ами явно нещо се е оцапало. Има място за свиване.
Направете проверка за грешки във файловата система на двата дяла.

• Автор

Macrorit Disk Partition Expert Free Edition
Изтегли на работния плот, разархивирай в папка mde-free-portable. Влез в нея и стартирай с админски права dm.exe и пробвай с него да преоразмериш.

преди 1 час, Vanyna написа:

Защо, обаче, вече не ми дава да свия отново дял "С", който е все още двойно по-голям, отколкото ми се иска - 237 ГБ (при положение, че отново го освободих от моите файлове, които пак преместих:D на новия дял "D")?

Инструментът на Windows е тъп и по принцип не позволява да се отдели повече от половината на дяла, независимо от размера и свободното място. Ползвайте друг софтуер, примерно на мен най удобен ми е - AOMEI Partition Assistant . Освен да преоразмерява краят на дяловете, с което един куп софтуер се справя, може и да мести, включително и системни дялове и се справя и с файлови системи, които бозата не познава (ext2/3/4/). Физическото местене на дялове е доста полезно, поне за мен, особено за дискове с лоши сектори в някой участък, като при местенето не се променят само индекси и фат таблици, а автоматично се копират данните.

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

• Автор
преди 5 минути, RagnerBG написа:

Инструментът на Windows е тъп

Направи ти по-умен. Аман от многознаещи специалисти...
Темата е? AOMEI Partition? Май не, а?

преди 20 минути, ExaFlop написа:

Направи ти по-умен. Аман от многознаещи специалисти...
Темата е? AOMEI Partition? Май не, а?

Хората вече са направили... няколко. Какъв точно е проблема? Темата си е тема, аз отговарям на конкретен въпрос.

Хубаво си обяснил как се работи с Disk Management, обаче човек трябва да е голям мазохист, да се занимава с него. Дори и Linux си има по добри и функционални, графични инструменти, за конзолни - ясно.

• Автор
току-що, RagnerBG написа:

Дори и Linux си има по добри и функционални, графични инструменти

Които трябва да изтеглиш и инсталираш допълнително, нали? И тук не става дума за Linux, нали? Моля, спри да спамиш/мажеш по темата. Ако имаш да кажеш нещо конструктивно за ТОЗИ инструмент, ок.

преди 4 минути, ExaFlop написа:

Които трябва да изтеглиш и инсталираш допълнително, нали?

Ами не - не трябва. Повечето дистрибуции си ги имат вградени. Просто ти отговарям, иначе спирам да ТИ "спамя" темата :D, щом толкова те притеснява. Ако искаш нещо наистина функционално в Windows, научи diskpart, за графичният му инструмент няма какво толкова да се каже.

ExaFlop, невероятен си! Изтеглих програмата Macrorit Disk Partition Expert Free Edition и със страх започнах да я разглеждам...да не оплескам нещата. Ама, няма как да се оплескат с нея! Всичко протече като по учебник! Освен това е лека, удобна и разбираема. Благодаря! Сега, вече, мога да тегля колкото си искам и каквото си поискам на диск "D". Виж само мечтаното от мен разпределение:

Без име.jpg

• Автор

Ако няма да се инсталират игри и/или големи приложения, си намали дял С на 50GB
Ако яма да се ползва домашна мрежа(иконката й е в навигационния панел в ляво на Explorer , я спри > Старт>Стартирай>напиши services.msc  и намери два реда съдържащи Homegroup (Listener и Provider). Кликни двукратно на всеки от тях и в падащото меню Тип на стартиране избери Забрани/Изключи. Приложи. Сека кликни на Спри и на ОК.
Редакция:
1. Пренасочи си папката Изтеглени към D:\Downloads  примерно
2. Пренасочи си Документи към D:\Documents

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.