Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сглобяване на домашен сървър

Featured Replies

Здравейте приятели!
 Наскоро пуснах тема за закупуване на личен сървър, който искам да оборудвам с няколко HDD диска, за по голям обем информация. (4 диска х 3 терабайта + основен за операционна система и софтуер за сървъра). Имах явно добри дни и ми попадна компютър-втора ръка -" Minitower 35" от познат, който заминава за Англия на работа. Цената на покупката беше 65 лева с 19 инчов "Dell" монитор. Занимах се почти две седмици цялостно с двете изделия и вече всичко е наред, като ми се струва, че компютъра работи доста добре.Направих му пълна профилактика и хардуерно и софтуерно, като преинсталирах операционната система с Vin7 - 32 bit, заради 2-та гигабайта РАМ. Като се почне от кутията, всичко по него е като току що купен. Кутията е много добра и от дебела ламарина с възможност да се прибавят още дискове, стига да е възможно софтуерно.Спрях се на това решение по простата причина, че за да имам фабричен сървър като хората с моите предпочитания, ще трябва да похарча около 3000 лева. Каква е идеята ми, като ви дам по подробна информация а вие ще кажете кое одобрявате и кое  - не. Ще ви приложа снимки почти за всичко. Задължително ще има 4 HDD диска за архив, системен диск, който вече е на него от 160 гига, записвачката е задължителна при мен и контролер за разширение на SATA портовете, защото на дъното са само 4 броя.Ще ви помоля най учтиво да отделите по съвсем малко време за вашите компетентни мнения. Софтуера за сървара ще е за сега на 2-ри план, докато не тръгне всичко както ми се иска. Ще съм ви благодарен за информацията. Може би ще има още допълване от моя страна, но понеже имам голямото желание да го реализирам, може и да съм забравил да спомена нещо, което е съществено.  В процес на комуникация, ще отговарям на Вашите въпроси и коментари за което предварително благодаря на всички ВАС!

4 SATA Hard Disk Drives to PC,Serial-ATA,PCI controller.jpg

Asus  P5LD2 - VM - CR - SI - 1.0.jpg

Asus  P5LD2 - VM - CR - SI.jpg

ebay.jpg

HDD диск 160 гига.jpg

IBM-ThinkCentre-A52-А-клас-Intel-Celeron-2800Mhz-1024MB-40-GB-DDR2--533Mhz-SATA-DVD-MiniTower--101001000--.jpg

product_2548.jpg

Аудио.jpg

Дисплей.jpg

Дънна платка.jpg

Мрежа.jpg

Оп. памет.jpg

Снимка002.jpg

преди 1 минута, ExaFlop написа:

Аз бих предпочел SATA контролерът да е PCI-E x1.

Ок. Само да те помоля да пуснеш линк или да посочиш адрес в България. В Търново за сега мога да поръчам само с доставка.  Благодарско , приятел.

Стефане, спомни си как преди време те бях посъветвал да не взимаш готова машина, радвам се че си преосмислил.

Сега искам от теб да уточниш за какво ще се ползва този сървър. Само файлов ли ще бъде, или смяташ да пускаш и друго като за пълнофункционален NAS ? Windows 7 не че няма да ти свърши работа, но аз не мисля че е много смислено решение за NAS. 

Относно RAID - имаш ли ги дисковете, или ще закупиш на по-късен етап ? Ако ги нямаш налични, няма смисъл от RAID карта засега, и контролера на дъното е достатъчен като за начало. Да ще си ограничен от по-стария SATA2, но по-напред ще си закупиш и карта с дисковете.

2GB RAM, и двуядрен процесор са напълно достатъчни за едно нормално домашно сървърче. 

Допълвам само, че SATA портовете на дъното са 4 броя, а на мен са ми необходими 7. Ще е пълнофункционален NAS а не с ограничени възможности.За сега имам 2 диска по 3 терабайта. Остават ми още два и една нова записвачка, която е задължителна при мен. Затова съм написал, че освен софтуера за NAS ще има и Vin7. Мислех за още 2 банки или общо 4 гига RAM за да мина на 64 битов Vin7. Но щом казваш, че е достатъчно, вярвам ти. Софтуера за NAS, ще бъде след като всичко е налично в кутията и работи безупречно денонощно примерно една седмица. Тогава ще се консултирам с Вас за софтуер. Защо така? Ами, искаш ми някакъв концерт на DVD носител. Слагам диска, записвам ти го, а през това време си пием ракийката. Разбираш ме, нали?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Разбирам, но твоята идея е малко по-различна от тази за същински NAS. Ако ще ползваш машината за записване на DVD и т.н. то това вече не е NAS, а по-скоро HTPC. 2 GB RAM са достатъчни, даже бих казал напълно за нормална работа като домашен сървър. Иначе ще ти трябва нещо такова за RAID. 

Потърси някоя кутия тип tower  и ако има възможност за вентилатор ............тия дискове ще отделят топлина

преди 7 минути, techmaniac написа:

Разбирам, но твоята идея е малко по-различна от тази за същински NAS. Ако ще ползваш машината за записване на DVD и т.н. то това вече не е NAS, а по-скоро HTPC. 2 GB RAM са достатъчни, даже бих казал напълно за нормална работа като домашен сървър. Иначе ще ти трябва нещо такова за RAID. 

Понеже никога не съм се занимавал с думата RAID  до сега, възможно ли е да се направи по стандартния начин  по приложените снимки или не? Ако имах достатъчно опит в тази свера, не бих питал а ще действам.А за записването, да ще ползван. не че не мога на работния си компютър, но искам като седнем с приятел и обсъждаме какво иска и какво му харесва, да пусна записвачката и да му го направя.На компютъра ще има само няколко софтуера за ползване - Nero, Fobaar, някакъв добър медиа плеар за телевизора и това е.

преди 8 минути, Иво Димов написа:

Потърси някоя кутия тип tower  и ако има възможност за вентилатор ............тия дискове ще отделят топлина

Ще ползвам наличната кутия, щото е направена много добре. За топлината ще се погрижа още от самото начало. Благодаря! Може би само да сменя импулсното с по мощно, понеже това е оригинално, но е 360 вата. Има възможност за 3 вентилатора - преден 120 мм, заден 120 мм и страничен - 80мм.

Това което съм предложил не е точно RAID контролер, същинските са доста по-скъпи (Adaptec, Areca, HPT и т.н.). Може да се ползва самия драйвер на Windows, и да се направи RAID т.е. по опростен начин.

Предполагам знаеш, че дисковете ти трябва да са с еднакъв обем за RAID ?

Редактирано от techmaniac (преглед на промените)

Бат Стефане...........тази кутия не е сървърна ,ще трябва да се лишиш от ДВД-то ,флопито .............инак къде ще сложиш дисковете?

360 вата са предостатъчни  за 4 диска и останалите компоненти :)

преди 1 минута, techmaniac написа:

Това което съм предложил не е точно RAID контролер, същинските са доста по-скъпи (Adaptec, Areca, HPT и т.н.). Може да се ползва самия драйвер на Windows, и да се направи RAID т.е. по опростен начин.

Предполагам и знаеш, че дисковете ти трябва да са с еднакъв обем за RAID ?

Да, това го зная за еднаквия обем, но другите два ще са по 4 терабайта. А имам 2 закупени по 3 терабайта

А и това е оригинално марково захранване ,такива не се правят вече

Ще ти трябва и такъв преходник за всички дискове..............това захранване едва ли има повече от 1 -2

ATX-SATA-ADAPTER-1-unit.jpg

преди 3 минути, * СТЕФАН * написа:

Да, това го зная за еднаквия обем, но другите два ще са по 4 терабайта. А имам 2 закупени по 3 терабайта

Да, може в RAID 1 - ще се ползва най-малкия по обем диск. 

За захранването. Ще е това на първо време. При почистването му се указа, че е направено отлично. Що се касае до флопито - то е в коша за боклук, който го изхвърлиха миналата седмица. За записвачката - в крайна сметка мога да ползвам и външна такава, което не е проблем. Но аз вече купих записвачка за вграждане, която и така не ми е излишна. Не се притеснявам много за топлинното отдаване. Този проблем ще го реша. Мен живо ме интересува самият хардуер, който съм посочил като снимки. Дали ще се справи. Мой приятел от Търново, който е шеф на Adres, ми каза, че това е бил сърварен модел. Даже ми каза, че е купен от него за около 260 лева преди няколко години.

преди 18 минути, Иво Димов написа:

А и това е оригинално марково захранване ,такива не се правят вече

Ще ти трябва и такъв преходник за всички дискове..............това захранване едва ли има повече от 1 -2

ATX-SATA-ADAPTER-1-unit.jpg

За това нямам грижи. Вече са подготвени и сложени в кутията. Направил съм ги както е написано по книгите, приятелю! 6 броя свободни и чакат дискове! Иначе, захранването няма нито един такъв. Един има за диска на операционната система, но е слаган, когато са му сменяли диск. Бил е със ATA. Забелязваш ли, че на дъното има куплунг  и за ATA. Самото дъно е доста старо, но работи отлично. Аз съм имал комп с такова дъно, препоръчано ми от Кокомил, модератора.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Тези захранвания са правени с акъл..............безшумни и дуракоустойчиви :)

Добре ще е да помислиш и за сървърна ОС  Уиндоус 2003 или 2008 :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.