Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сложност на алгоритъм

Featured Replies

Здравейте,

Погледнах видео за определяне на сложността на алгоритъм в което има пример с цикъл

void func(int items[], n)
{
	int  sum = 0;

for(int i=0;i<n;i++)
    {
		sum = sum + items[i];                 
    }

}

Защо при него броят на инструкции е 6n+3?

Аз ги броя, че има първо за заделяне на памет за променливата 1 и за асайнмент още 1. След това в цикъла създаване и иницализиране на променливата i общо 2 и n-пъти сравняване с n, и при следващата итерация n пъти инкрементиране (i++). В тялото на цикъла има 1 инструкция за асайнмент 1 за събиране и още 1 за достъпване на елемента.

Как работи това броене? 

преди 5 минути, frozener написа:

Здравейте,

Погледнах видео за определяне на сложността на алгоритъм в което има пример с цикъл

Защо при него броят на инструкции е 6n+3?

Аз ги броя, че има първо за заделяне на памет за променливата 1 и за асайнмент още 1. След това в цикъла създаване и иницализиране на променливата i общо 2 и n-пъти сравняване с n, и при следващата итерация n пъти инкрементиране (i++). В тялото на цикъла има 1 инструкция за асайнмент 1 за събиране и още 1 за достъпване на елемента.

Как работи това броене? 

Не знам от къде сте намерил тези метрики, но при по-общите метрики този алгоритъм има сложност n. Дали е 1*n, 100*n няма значение, все е n

• Автор

Окей за по-общия случай, обаче кое считат за инструкция и как броят инструкциите? Също така как примерно се стига до извод, че даден алгоритъм има сложност логаритъм от n или нещо подобно с логаритми. Наясно съм, че съществува worst case, average и best case и асимптотното поведение, но не ми е ясно как се брои.

преди 2 минути, frozener написа:

Окей за по-общия случай, обаче кое считат за инструкция и как броят инструкциите? Също така как примерно се стига до извод, че даден алгоритъм има сложност логаритъм от n или нещо подобно с логаритми. Наясно съм, че съществува worst case, average и best case и асимптотното поведение, но не ми е ясно как се брои.

По кой метод. Има различни методи: https://en.wikipedia.org/wiki/Analysis_of_algorithms

• Автор
на Tuesday, October 11, 2016 в 19:56, capnemo написа:

По кой метод. Има различни методи: https://en.wikipedia.org/wiki/Analysis_of_algorithms

Еми ако говорите за функция тогава става дума за Big O. За нея знам, че  константите се махат, защото те не се променят спрямо големината на входните данни и че показва worst case, обаче не знам примерно как се определя n log n или log n при броенето на инструкции в цикли.

Примерно

for(int i =0;i<n;i++)

{

n = n / 2;

counter++;

}

Това трябва да има log n според един лектор обаче не ми е ясно защо не се брои и counter понеже той n пъти ще се изпълнява.

Редактирано от frozener (преглед на промените)

преди 37 минути, frozener написа:

обаче не ми е ясно защо не се брои и counter понеже той n пъти ще се изпълнява.

В контекста, тази (big O) нотация показва промяната на определено изискване (време на изпълнение, необходима памет) на алгоритъма, като функция на n, а не абсолютното време за изпълнение...

Тоест, два различни алгоритъма със сложност по време log(n) може да се изпълняват за произволно различно време при едно и също n.

П.П. погледнато от някаква гледна точка, може и да се каже, че counter++ се изпълнява n пъти, ама това е изказване на политик, честно ти казвам... Или на Реджеп, той ги е измислил тия работи (политиката имам предвид) :D

преди 37 минути, frozener написа:

че показва worst case,

П.П.2 това не е вярно. Може да показва (и се използва за да показва), който case искаш. Просто някои алгоритми имат различни стойности за най-добър/среден/най-лош случай.

Редактирано от flare (преглед на промените)

преди 52 минути, frozener написа:

Еми ако говорите за функция тогава става дума за Big O. За нея знам, че  константите се махат, защото те не се променят спрямо големината на входните данни и че показва worst case, обаче не знам примерно как се определя n log n или log n при броенето на инструкции в цикли.

Примерно

for(int i =0;i<n;i++)

{

n = n / 2;

counter++;

}

Това трябва да има log n според един лектор обаче не ми е ясно защо не се брои и counter понеже той n пъти ще се изпълнява.

на ръка изпълнете цикъла и вижте колко пъти се изпълнява при различни стойности на n. Не забравяйте че вие променяте вътре в цикъла максималната стойност на брояча

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.