Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Силов кабел за ток

Featured Replies

Привет. Ще вкарвам ток в един парцел проблема, е че ще ми поставят електромера на трафопоста, който се намира на 100тина метра от мястото, а от там нататък трябва аз да си прокарам кабел. Интересува ме какъв кабел трябва да се сложи, тока ще е до 15kv трифазен. 20тина метра ще е по въздух, останалата част от кабела ще е под земя, ако има значение. Благодаря на отзовалите се :)

преди 13 минути, Alexander.. написа:

Привет. Ще вкарвам ток в един парцел проблема, е че ще ми поставят електромера на трафопоста, който се намира на 100тина метра от мястото, а от там нататък трябва аз да си прокарам кабел. Интересува ме какъв кабел трябва да се сложи, тока ще е до 15kv трифазен. 20тина метра ще е по въздух, останалата част от кабела ще е под земя, ако има значение. Благодаря на отзовалите се :)

15 киловолта или киловата?

Kw ще да е : )

Препоръчвам СВТ 4x10mm^2. При макс 27A на фаза ще има само около 5V пад на напрежение(което е добре). Кабела задължително да е меден. В никакъв случай алуминиев.

Ако все пак си решил да е алуминиев, тогава трябва да пускаш поне 25mm^2.

Сечение на проводника
кв.мм
ток А Меден проводник
220/380
ток А Алуминиев проводник
220/380
1,0 14,0 3,0 kW / 5,3 kW - / - - / -
1,5 15,0 3,3 kW / 5,7 kW - / - - / -
2,0 19,0 4,1 kW / 7,2 kW 14,0 3,0 kW / 5,3 kW
2,5 21,0 4,6 kW / 7,9 kW 16,0 3,5 kW / 6,0 kW
4,0 27,0 5,9 kW / 10,0 kW 21,0 4,6 kW / 7,9 kW
6,0 34,0 7,4 kW / 12,0 kW 26,0 5,7 kW / 9,8 kW
10,0 50,0 11,0 kW / 19,0 kW 38,0 8,3 kW / 14,0 kW
16,0 80,0 17,0 kW / 30,0 kW 55,0 12,0 kW / 20,0 kW
25,0 100,0 22,0 kW / 38,0 kW 65,0 14,0 kW / 24,0 kW
35,0 135,0 29,0 kW / 51,0 kW 75,0 16,0 kW / 28,0 kW

Начи да си вържеш гащите поне 16 квадрата ти требе :)

Меден ...........забравих да уточня,с тока шега не бива ............алуминиевия ще е по-евтин ............но медния е задължителен.

Редактирано от Иво Димов (преглед на промените)

• Автор

Бихте ли ми препоръчали някакъв конкретен модел ?

В момента разглеждам, но цените много варират, а не знам какви характеристики да гледам точно.

Е този кабел   задължително  е да бъде положен в пвц тръба

• Автор

Благодаря за отговора. Понеже не съм наясно, а ми казаха, че бушона ще е монтиран при електромера, възможно ли е да си сложа друг предпазен бушон в ел. табло на самото място, за да не ходя до трафопоста всеки път при изключване ? :)

Ъъъъъъъъъ то в таблото  ще има бушон/панцер,ти ще имаш предпазител тип панцер ,ма може и с бушони де .Бушона в таблото е ,за да отдели твоята инсталация от преносната мрежа.Панцера у вас ше е да отдели къщата или парцела от твоя кабел.Първия ако не си платиш го отвъртат :)

Редактирано от Иво Димов (преглед на промените)

В тоз парцел вила ли има?Колко стаи ще са ако е така ,бойлер ще има ли ?Щом е трифазен ,значи ще ползваш нещо с голяма консумация.

Колко машини ?

• Автор

Няма да са много, казаха ми че това напрежение ще е предостатъчно

В смисъл електрожен, телоподаващо, такива работи няма да е кой знае какво

Редактирано от Alexander.. (преглед на промените)

Мисълта ми е всеки консуматор да е на отделна точка и кабел,така всеки контакт ще е само за 1 машина и ще има отделен предпазител.Така де ,професионално да е направено

• Автор

Демек от това табло, което ще е в мястото трябва да се изведат отделни кабели за всяка машина ?

преди 18 минути, Иво Димов написа:

Първия ако не си платиш го отвъртат :)

Не го отвъртат, а друго се прави - тайна обаче!:))))  Инак вече си го написал, но все пак - подземната част в защитна тръба!

Изобщо гледам автора нови въпроси задава, та да си извика квалифициран ел. техник, който да оразмери и окабели правилно и безопасно!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

току-що, Alexander.. написа:

Демек от това табло, което ще е в мястото трябва да се изведат отделни кабели за всяка машина ?

Именно :) за да не стане беля ,и ако се наложи ремонт на някоя точка ,другите да не зависят от нея

• Автор

А в контакти, в които ще се включват по слаби консуматори може един кабел да тръгва от таблото и да ги захранва всички ? Както и за осветлението, тъй ли ?

преди 4 минути, Alexander.. написа:

не е задължително, но  след кабела е задължително да имаш допълнително табло, от което да си направиш необходимите изводи за съответните машини

звучи смешно, ако трябва от електромера на първия етаж на панелен блок, да тегля до втория етаж, отделно кабел за печка, отделен кабел за осветление, отделен кабел за бойлер, отделен кабел за...и т.н.
ами имам си апартаментно табло за тази цел
:lol6:

• Автор

А случайно да имате някакви идеи как да осветя мястото ? То е с размери около 30 на 30 и в четирите ъгъла има 4.5метрови колове, на които мога да закача прожектори.

Сега да обясня за наразбралия Дръндю......Системния оператор ще изгради свързващо табло от най-близката възможна точка до имота ,в това табло ще има електромер и предпазител.Собственика на имота плаща на квалифициран ел.техник ,който прекарва  1 брой 16 квадрата кабел от това табло до имота му.Там се игражда ГРТ/главно разпределително табло/ със необходимия брой предпазители според това колко точки с висока консумация ще има.Понеже става въпрос за не ,чак толкова сложна ел.мрежа ,няма нужда от ел.инжинер да прави проект ,ел.техника след като изгради всичко  взима един бял лист и химикал и прави една ел.схема на обекта.От къде минават кабелите ,къде има точки ,коя е за 220 в коя за 380 в ,после тази схема се прибира в таблото.Така ко се наложи последващ ремонт да се знае кое къде и за какво е.В самото ГРТ  на всеки предпазител се слага бирка или нишан................на който пише какво прекъсва този предпазител.

Към автора.......осветлението може да е на един предпазител ,но пак трябва да се изчисли колко консуматора ще са и какво да е сечението на кабела ,същата работа е и с монофазните точки .

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.