Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Избор на рутер


ShoxXx

Препоръчан отговор

Здравейте,

искам да си купя рутер за вкъщи, който да покрива апартамент 130кв.м., два етажа 2 х 65 кв. м.. Първия етаж няма преградни вътрешни стени, а на втория е само една (тухла) между двете стаи.

Имам отделни кабели на всеки етаж и мога да сложа по един рутер на всеки или да ползвам само един рутер за целия апартамент?

Основното което търся е максимално покритие и сила на сигнала  в апартамента и безпроблемна работа - да не забива/прекъсва рутера.

Ще го ползвам за момента на N стандарт, но е хубаво да има и по новите, както и да има възможност за работа на 2.4 - 5  GHz .

150 лв. +/- достатъчни ли са за това което искам?

 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 25 минути, velislavvasilev написа:

Аз само да допълна, че можеш с един рутер и един репийтър. В смисъл, за да имаш един сигнал навсякъде. Ако си с два рутера, то ще имаш два сигнала. И ако телефонът, примерно, ти е закачен за единя, няма да се разкачи автоматично като намалее силата на сигнала и да се закачи за по-силния. Чак като изчезне по-слабия ще се закачи за по-силния. Като цяло не съм сигурен дали един силен рутер не е малко вреден. Аз бачках на едно място, дет като седиш до рутера по-дълго и започва да боли глава. Ама рутерът беше изпържен допълнително и покриваше къща на 3 етажа. Ти не знам как мислиш да разположиш евентуално устройствата, ама аз вкъщи като сложех рутера в средата на апартамента и нямаше на някои места интернет. Та, преместих го като му направих отражателна чиния от кухненски станьол и покри навсякъде. Естествено навън сигналът или отслабна, или изчезна. Ама не ми дремеше, че бях в блок на 4-тия етаж. За какво им е на комшиите отсреща да ми виждат сигнала?

Не е задължително да имате две мрежи. Някои модели могат да работят като повторители. Но сте прав с обикновен повторител може да се свърши по-добра работа и е по-евтино

Примерно tl-wr1043nd и TL-WA850RE

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мога да Ви препоръчам едно съвсем не лошо предложение по така написаният от Вас въпрос. Един сравнително много добър рутер който е гигабитов и е под 100 лева.  TP-Link Archer C2  (84 лева с доставката от EMag). Месец декември правих много проби с модела и смятам, че спокойно ще се справи с посоченото от Вас място. Двубандов, 2,4 и 5Гх със всички желани основни екстри, включително и USB порт  за ползване като мултимедиен център към домашната Ви мрежа. Работеше без никакви забивания, скоростите бяха повече от добри.Разбира се отличен рутег като гигабитов ще е от порядъка на над 160 лева, но явно имате ограничение в бюджета. Настройката на рутера става много бърза поради интуативното му меню, като ви предлага всичко необходимо, което го има и в рутер за 450 лева. (лични наблюдения)Скоростта на мрежовата ви връзка при гигабитов рутер е по добра също. Разбира се , свързващите кабели трябва да бъдат поне  CAT5. Спокойно на WI-Fi имам отлична връзка на 30 метра от блока с модела и телефон с двата банда.Това е от мен, което не е ангажиращо от Ваша страна.Правилно се съветвате, защото е много важно всичко в тази свера и не е за подценяване.Съществено е да изберете оптималното място на разположение на рутера. Другият вариант както е посочил "carnemo""

http://www.tp-link.com.au/products/details/cat-9_Archer-C2.html

http://www.emag.bg/bezzhichen-ruter-tp-link-dual-band-ac750-archer-c2/pd/DBP2QBBBM/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 58 минути, velislavvasilev написа:

https://www.jarcomputers.com/TP-Link-Archer-C2-AC750-Wireless-Dual-Band-Gigabit_prod_NTWRTPLINKARCHERC2.html?ref=prod

Същият ли е? То в сайта  (официалния на ТП линк ) даже различни картинки са наслагали на ревюто. Една с две антени, друга - с 3.

Същият е, да!  C2 е модел само с 2 антени. Последните могат са се свалят и заменят с други, ако е наложително. Повече инфо мога да ви дам допълнително, понеже рутера беше и се намира в съседката ми. Аз ползвам друг модел от същата фирма. Даже спокойно сме си "споделили" безжичните връзки от двата рутера.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Най-оптималния вариант е да имаш един основен рутер и повторители на сигнала. Много желателно е основния рутер да е доста стабилен, независимо дали ще има много добри показатели за покритието и сигнала, но като цяло да предоставя стабилност за работа с повече устройства. От своя страна, повторителите да са свързани към него с LAN кабел от портовете му, а не с Wi-Fi, както всъщност е по-лесния вариант... Ще се товари повече основния рутер, зависи и колко устройства ще имаш, но като цяло това е по-оптимално. Иначе почти всеки рутер на пазара, даже всеки, има възможност да работи и като повторител на друга Wi-Fi мрежа, така и да бъде още една мрежа свързана към първия, но това е по-скъпата инвестиция. Повторителите са сравнително евтини устройства, честно казано. Не че няма рутер, който да върши работа и без повтаряне, но в някои точки на помещенията, със сигурност скоростта и сигнала ще са доста ниски. Зависи от много фактори като препятствията, електронен шум и други. 

Анализирай с приложението за Android Wi-Fi Analyzer до колко е зает ефира и на какъв канал работят повечето мрежи около теб. Голяма част от хората, когато закупят нов рутер, конфигурират само настройките за оператора като IP адрес и оторизиране в неговата система. Или се свързват с оператора, от където той изпраща някого от поддръжката си, който пак конфигурира същите неща. Така всички рутери работят на едни и същи канали, заводски зададени от производителя им. Натоварването е неравномерно и така като цяло рутерите не могат да предоставят пълния си капацитет на производителност. Хората обвиняват тях, оператора си или устройствата, които използват. Намери най-оптималния канал за твоето местополжение и позиционирай мрежата си на него.

Относно честотата, като цяло 5GHz е предназначена за малки пространства и то само на закрито като цяло... Рутер с две честоти, не е удачен вариант, тъй като е средно положение и не се представя добре на нито една от двете. За това най-добре на 2.4GHz. Колкото до стандартите, 802.11ac като цяло няма да предостави кой знае какво освен висока Wi-Fi скорост.  

Препоръчително е да избереш рутер само на 2.4GHz, който си е оптимизиран за работата. Иначе по-нов стандарт, като цяло винаги си е по-добре, с някои изключения. Както и да не се пропуска добрата конфигурация, както на него, така и на повторителите. Ако рутера ти се намира на стена, или точно срещу прозорец или друг обект, зад който няма да ползваш Wi-Fi мрежата си, най-добре постави алуминиеви елементи зад антените му, така че да действат като отразител. Същото може да се направи и с повторителите, ако въобще ще имаш такива и те ще имат антени.

Един леко нестандартен и нетипичен вариант са антени към 30Dbi, та дори и повече, но е добре да знаеш, че е скъпо, а ще ти бъркат буквално в здравето... https://www.alibaba.com/showroom/wifi-antenna-30dbi.html

Към марка, трудно мога да те ориентирам, почети в интернет за някой стабилен рутер, както и поне един повторител. Според мен това е удачния вариант. Може повторителя да е свързан към рутера или да действа напълно независимо като е свързан към оператора, но това означава още IP адреси, а респективно по-висока такса за плащане.

П.П. Ако ти се занимава след като избереш рутер, както и имаш желание да понаучиш нещо и не ти е проблем експериментирането, може да сложиш друг фърмуер, различен от стоконвия. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за коментарите.

За момента обмислям дали да купя TP-Link Archer C7 или Asus AC1200G +, като втория миналата седмица при румънците беше на 140 лв., а сега е 163 лв. не видях да е на промо цена ...

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 месец по-късно...
Здpaвeйтe oт няĸoлĸo гoдини cъм c ТР-LІNК WR841N oбxвaтa мy e дoбъp нo в пocлeднo вpeмe ce нapoиxa мнoгo Wіfі cигнaли oĸoлo мeн и мy влияят a чeтox в Интepнeт чe тoвa мy e cлaбoтo мяcтo. Hacтpoил cъм гo нa oпpeдeлeн ĸaнaл, нa ĸoйтo нe излъчвaт дpyгитe pyтepи и cигнaлa ceгa e cтaбилeн, нo ceгa ĸaтo cи пycнa лaптoпa нe вceĸи път зacичa pyтepa и тpябвa дa pecтapтиpaм ĸoмпютъpa зa дa гo зaceчe. Peшил cъм дa cи взeмaм нoв pyтep c UЅВ щe ми пpeпopъчaтe ли cтaбилeн мoдeл дo 150 лв. ĸoйтo пo-мaлĸo ce влияe oт дpyги pyтepи, тoвa e нaй-вaжнoтo зa мeн.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

×
×
  • Добави ново...