Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на NAS

Featured Replies

Здравейте! 
Искам предварително да се извиня, ако не съм пуснал темата в правилния раздел.
Понеже по "традиция", при завършването на 12ти клас се купува подарък на класния ръководител, и след като чух абсурдно тъпи идеи за подарък, аз се сетих за нещо, което би свършило много работа на някого.
Идеята ми е да й вземем NAS, който ще може да се използва и като облак. Точно тук идва "проблемът" ми: Всеки NAS ли може да се използва като облак, и как да разпозная "хубавия" от "лошия" NAS. Според мен по-хубав би бил този с RAID контролер, а не този който поддържа 2 диска до 36TB примерно. Това което на мен ми "хареса" е това, с което ще се вземе и 1TB диск от червената серия на WD, или може би ironwolf на seagate. Бюджетът ни е около 500лв за диска и за NAS. 

А класния ръководител разбира ли изобщо поне малко от компютри ? И още по-важното - дали му трябва и дали ще го ползва ?

• Автор
преди 3 минути, niki292002 написа:

А класния ръководител разбира ли изобщо поне малко от компютри ? И още по-важното - дали му трябва и дали ще го ползва ?

Ами със сигурност разбира от компютри. Мисля че всеки (поне със средни компютърни знания) би използвал NAS, за да бъдат снимките му, важна информация и други подобни неща на сигурно място. Сегашната "идея" за подарък е ваучер за почивка, което за мен е абсурдно тъпа идея. А за облачното пространство, по-скоро ще трябва да е този

И QNAP и synology почти не се нуждаят от настройки. А дисковете - там е друга ...бира.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Автор
преди 1 час, velislavvasilev написа:

Ама то... И двата ви примера са без дискове! Това са само кутии с добавена електроника за по-лесното (вероятно) обслужване на бъдещия NAS. Допълнително трябва да се закупят дискове и да се настрои системата.

Аз никъде не съм казал че имат дискове - точно обратното. Написал съм "с което ще се вземе и 1TB диск от червената серия на WD, или може би ironwolf на seagate. И с NAS, биз ползвал единствено RAID 1, защото не се нуждая от скорост, а от "сигурност", така че, ако стане нещо с единия диск, информацията да бъде съхранена на другия.

:offtopic_s: Нищо лично, но съм забелязал, че някой хора с по-висок "рейтинг", или просто голямо самочувствие, мислят всички останали за бавно развиващи...
А какви са предимствата на NAS с по-бърз процесор и повече RAM, отколкото този с по-малки х-ки ? Този ми хареса като решение, но пък няма USB 3.0, което не знам дали е чак такава "болка за умиране". 
edit: До колкото разбрах, моделът с двуярдрения процесор и 512MB RAM има по-големи скорости на четене и запис в облака.

Редактирано от m0nss7erKill (преглед на промените)

Що за подарък е Облачно пространство, че и на класен ръководител..... че ще харчиш и 500лв, тва нещо.... По-добре ще е ако излезеш от света на технологиите, и погледнеш реално на нещата... Всеки харесва материални неща. Например ако и подариш някакъв часовник, или някаква гривна, ще е мн. по -добра идея.

Редактирано от NBS 9322 (преглед на промените)

• Автор
преди 1 час, NBS 9322 написа:

Що за подарък е Облачно пространство, че и на класен ръководител..... че ще харчиш и 500лв, тва нещо.... По-добре ще е ако излезеш от света на технологиите, и погледнеш реално на нещата... Всеки харесва материални неща. Например ако и подариш някакъв часовник, или някаква гривна, ще е мн. по -добра идея.

Подаръкът ще се купува от целия клас. Иначе на всеки човек с повече от средна компютърна грамотност, би му бил от полза. Идеята ми е да може да се използва дори и да не си в локалната мрежа, за да може да си държи вътре всички глупости за училище, а не да мъкне постоянно преносими дискове. 

• Автор
преди 30 минути, velislavvasilev написа:

Това зависи от компютъра към който е вързан, а не от самия NAS. Не знам как да го обясня... Гледай на NAS като на външен HDD. Само че ползва кабела за интернета. NAS-а не е самостоятелен сървър. За да има достъп през интернет до него, ще трябва да се ползва сървър с всичките отговорности като по-солиден интернет, ъптайм, подсигурена ОС и прочее. Не гледай на NAS-a като на отделен сървър, дето си стои някъде и от всяко място можеш да се логваш в него и да записваш или четеш инфо. Според мен идеята ти не е много добра. Поддръжката на сървър, макар и в домашни условия, не е за всеки. Просто някои хора не искат да си го причиняват, защото изисква отделяне на време, а често и на средства. Конкретно пък за преподавател, много лоша идея поради факта, че със сигурност няма да са един или двама учениците, дето не го харесват по една или друга причина. Ест, децата са доста изобретателни и на тоз човек, ако му стане навик да премята редовно инфо на сървъра и обратно, просто може един ден понесе сериозен флууд и не само. В допълнение, ако ползва големи файлове по около гигабайт и нагоре, ще трябва да чака по-дълго, за да ги достъпи през мрежата. Ако до момента не си е пуснал домашен сървър, не знам какво те кара да мислиш, че с NAS ще си пусне такъв. А дори и да си пусне сървър, то NAS е най-лошата идея. Най-добре RAID контролер в компа му и дисковете да са там, а не отделно, защото това забавя преноса на данни. Идеята на NAS-а е да си добавиш още дисково пространство към машината, като вече нямаш физическа възможност за това. Например в компа имаш 6 харда по 1TB и ти трябва още място. Тогава си взимаш NAS и почваш да складираш и на него.

Кой и защо подяволите ще флуудва учителя си. Това е пълна простотия. Отделно този NAS е точно с тези неща за които аз говоря. Преди години, може да е нямало NAS с тези "екстри", но не е нужно да се правят кой знае какви настройки, сървъри и други глупости. Преди може и да са били като външен диск, но примерно този си има OS. Връзваш го към рутера, portforward-ваш нужните портове, няколко настройки и готово. (Поне така си мисля.)

преди 1 час, ExaFlop написа:

Сигурно ще трябва да идеш да й настроиш системата. :) 

Няма да има нужда, защото все пак е инженер по компютърни системи или нещо от сорта. 

преди 13 минути, m0nss7erKill написа:

Отделно този NAS е точно с тези неща за които аз говоря. Преди години, може да е нямало NAS с тези "екстри", но не е нужно да се правят кой знае какви настройки, сървъри и други глупости. Преди може и да са били като външен диск, но примерно този си има OS. Връзваш го към рутера, portforward-ваш нужните портове, няколко настройки и готово. (Поне така си мисля.)

И е добре обзавведен откъм софт:
https://www.synology.com/en-us/support/download/DS216j

Pro/Cons:
http://www.pcmag.com/review/346147/synology-diskstation-ds216j

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 10 минути, ExaFlop написа:

Само не разбирам, защо нуждата от отверка за смяната на хард диска е сложен в графата с недостатъците.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.