Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Малко помощ да подкарам един грамофон

Featured Replies

Здравейте колеги,

трябва ми малко помощ да подкарам един грамофон, той реално си работи де, но до колкото разбирам ми трябва предусилвател и не ми е съвсем ясно.

Грамофона е Hitachi HT 356 -> https://www.vinylengine.com/library/hitachi/ht-356.shtml

За дозата не съм сигурен кое какво е ... пише Hitachi MT 30, но това май е самия държач или както там му се казва, а самата игла/доза е DS-ST30

http://www.hi-fi.ru/auction/detail/840695 примерна снимка

Имам старичка уредба Philips FW C 717 http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/cpindex.pl?scy=HU&slg=EN&ctn=FW-C717/34

Също до колкото разбирах предусилвател и Riaa коректор е едно и също ?

Обиколих магазините за електроника в Русе (които знам) и не можаха да ми помогнат.

http://www.skrap.org/products/view/13857 такова нещо ще ми свърши ли работа ? Трябва ли му захранване или е пасивно ?

Търся максимално евтино решение, защото ще слушам само една плоча и то едва ли ще е много често :)

Ако трябва да допълня с някаква информация, кажете, че друго не се сещам за момента :)

Здравей!

Грамофона се продаваше едно време из корекомите на България, но беше много отдавна. Общо взето, правилно сте разбрал всичко. Дозата е динамична, от много добра фирма известна с продуктите си и по онова време - Audio-Technica - AT95E.  За да работи всичко както е по "книга" трябва да намерите  за дозата предусилвател-коректор (RIAA) към който се включва грамофона. В България на днешно време такива не се продават и това може да ви се изработи от добре запознат аудиотехник. Уредбата, която сте показал не може да се ползва за тази цел. Платката от "Акая" също не може да се ползва. Към всички по стари усилватели има добавен такъв коректор и при него включването на грамофона не е проблемно. Ако пък имате умението и разбирането на материята, то може да се направи съвсем лесно. Мисля даже, че в Русе  се продават и готови китове на такъв предусилвател. При положение на този вариант, остава само да помислите за захранването му с напрежение. Последното ще е с напрежение по голямо от 12-15 волта на 20-30 милиампера ток. Проверете  по магазините във вашiия град или в ELIMEX. Ако мога да съм полезен по темата ви, на драго сърце.

Забележка: Предусилвателят трябва да е монтиран в малка метална кутийка, за да не се внасят брумове към уредбата. Проводниците за свързване към дадена уредба - задължително - ширмовани.

Предусилвател и RIAA коректор съвсем не е едно и също, но същото остава само че са - предусилватели.

61DbrSv1LEL._SL1500_.jpg

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Игла е наименование ползвано от простолюдието. Технически грамотно е да се нарича доза.
"предусилвател и Riaa коректор" не е едно и също, но често последното изпълнява функции на предусилвател. Изходът от дозата развива около 3 до 5 миливолта. АЧХ трябва да коригира изхода, след което се подаде на предусилвател, а от него към слушалки или НЧУ. В общи линии въпрос на схемотехника и два операционни усилвателя с подходящи RC филтри. Просто като боб.

А, да. Akai AM-A201 платката е шитня. И подарък да я получиш без радиосхема е за екарисажа.

Редактирано от Profruit
орфография (преглед на промените)

• Автор

Благодаря че се включихте в темата

Трябва да си търся Riaa коректор, а не само предусилвател ?

Днес обиколих (преди да пусна темата) по магазините които знам, за да търся предусилвател. Не намерих нито готов, нито кит. Довечера ще говоря с един приятел да го питам ако знае други магазини и дали ще може да ми помогне, евентуално, с кит. Аз не съм в час с тия неща.

Накрая плочата само ще си я имам като част от колекцията и няма да слушам май :D

преди 18 минути, TheDarkAngelOfHope написа:

Благодаря че се включихте в темата

Трябва да си търся Riaa коректор, а не само предусилвател ?

Днес обиколих (преди да пусна темата) по магазините които знам, за да търся предусилвател. Не намерих нито готов, нито кит. Довечера ще говоря с един приятел да го питам ако знае други магазини и дали ще може да ми помогне, евентуално, с кит. Аз не съм в час с тия неща.

Накрая плочата само ще си я имам като част от колекцията и няма да слушам май :D

Аз обясних. При  наличие на по добър усилвател, макар и стар модел, в него на 99% има вграден такъв коректор. На вас не ви е необходим предусилвател.  Това е отделен блок от крайното стъпало. Такава комбинация е много хубава, но за сметка на парите. Явно не са ви ясни понятията. Ако искате, аз мога, но това ще е утре да проверя в Elimex дали все още продават тези китове. Имаше и русенска фирма, която произвеждаше такива предусилвателчета за налепване на печатна платка. Ако се консултирате, ще се консултирате с човек, който разбира от това, а не с един "приятел". И ако нещо откриете, то е хубаво да го споделите тук, а аз  и колегите ще ви дадем напътствия, без да губите финикийски знаци. Всичко останало ще си е за ваша сметка.

Riaa коректор сам по себе си е безпредметен и той е комбиниран с предусилвател. Идеята на това обединение е да получиш огледална АЧХ която да възбуди крайно стъпало. На али море от предложения, но цените им са равносилни да вдигнеш три дни селска сватба. С едно китче можеш да минеш с 20 стотинки и пакетче лимонада на прах. "Плочката" заслужава да живее така че дерзай. Аз имам в колекцията си три плочки. Най-баналната е респром нещо си, докато върха на гъзарията ми е Technics нещо си. Имам плочи на Лили Иванова, ФСБ, Сигнал и т.н. и когато ми се допие синьото хапче си пускам по една тава.

• Автор

Да, не ми е ясно :) Оня ден реших да пробвам и когато свързах грамофона с уредбата, разбрах че няма да стане. Тогава се порових малко в google и разбрах че ми трябва допълнително усилване на сигнала. Не ми се дават пари за цял усилвател, разбрах че има такива с вграден phone amp, но както казах това ще се ползва няколко пъти да се порадвам на плочата дето се вика. Имам песните (албума) на оригинален диск, но като фен реших да купя и тази плоча :)

Този мой приятел ще го питам за магазини за електроника, за които аз не съм се сетил евентуално и да помогне малко с поялника че е по сръчен от мен, ако се стигне до закупуване на кит.

• Автор

Разгледах малко из нета за китове, някой от следните ще свърши ли работа ?

http://www.elimex.bg/product/116449/kit-k040h-stereo-predusilvatel-s-tl082.html

http://www.hit-electronics.com/i-oshte/napravi-si-sam/usilvateli-grupa/kit-usilvatel-8-7829.htm

http://www.hit-electronics.com/i-oshte/napravi-si-sam/usilvateli-grupa/kit-usilvatel-2x3w-sgloben-pam8403.htm

Последния най ми допада, главно заради захранването, че може да стане с такова за телефон - дали ще върши някаква работа не знам. Като мощности на усилване предполагам че е достатъчно.

преди 2 часа, TheDarkAngelOfHope написа:

Разгледах малко из нета за китове, някой от следните ще свърши ли работа ?

http://www.elimex.bg/product/116449/kit-k040h-stereo-predusilvatel-s-tl082.html

http://www.hit-electronics.com/i-oshte/napravi-si-sam/usilvateli-grupa/kit-usilvatel-8-7829.htm

http://www.hit-electronics.com/i-oshte/napravi-si-sam/usilvateli-grupa/kit-usilvatel-2x3w-sgloben-pam8403.htm

Последния най ми допада, главно заради захранването, че може да стане с такова за телефон - дали ще върши някаква работа не знам. Като мощности на усилване предполагам че е достатъчно.

Нито един от посочените не става. Първото е линеен предусилвател. Втората и третата схема са малки усилвателчета. На теб ти трябва  да си потърсиш "предусилвател за динамична доза" или да напишеш така: " RIAA предусилвател"за динамична доза на грамофон.  Той е спесифичен със възпроизвеждащата си крива във звуковия спектър. Или с две думи. Грамофонната динамична доза има силен завал в нискочестотния спектър, и голям подем във високочестотния. За да се компенсира това на практика, този предусилвател трябва да е изграден с обратната крива, за да се получи равномерна характеристика в обхвата 20 херца - 20 килохерца. Технически едва ли ще го разбереш, щом нямаш елементарна подготовка по аудиотехника.

Ето ти готови модели  от българска фирма, внасяща готови  такива предусилватели модел VIVANCO със захранването. 

https://raichevaudio.wordpress.com/2015/09/13/грамофонен-предусилвател-riaa-vivanco-pa111/

Ето ти една електрическа схема изпълнена с интегрални схеми за двата канала. За твоя случай ще ти свърши чудесна работа, ако можеш да си я "налепиш " и поставиш във някаква кутийка.Сериозните предусилватели за RIAA се изграждат изцяло на транзистори и  схемите им за реализация ще са ти непосилни. Цената на професионалните такива отдавна почваше от 500$ нагоре. Не ми се занимава вече, иначе аз днес поразрових да видя за нещо останало от "онова време" но явно отдавна съм ги раздал тези дрънкулки.

Я сподели на кой изданието имаш на грамофонна плоча, та си толкова мераклия? Сподели, ако не е тайна.

riaa_schematic.gif

• Автор

Благодаря за схемата и че се занимаваш с моя проблем :) 

Ще поровя и аз още из google за RIAA предусилвател.

Иначе плочата е на Графа и за мен си е ценно попълнение към колекцията ми (14 диска и 1 касетка), дори и да не мога да я слушам :) 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.