Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Видеокарта за UHD/.265 филми, вкл. H.265 (HEVC) and 10-Bit Color Form

Featured Replies

Вече питах в друг форум, но като "стар" потребител на "Калдата" ще помоля за съвет и тук.

Има ли начин чрез смяна на видеокартата моят компютър да възпроизвежда нормално UHD/.265 филми, вкл. H.265 (HEVC) and 10-Bit Color Form?
Конфигурацията беше доста прилична за времето си (2011 г.), но с днешна дата игри не ме интересуват, видео прекодирам много рядко. От време на време правя кратки клипчета с видео, заснето от фотоапарата ми с "нормален" битрейт и резолюция, машинката и до момента се справя великолепно с тези прости задачи.
Разполагам с:
Дънна платка ASRock Z 68 Pro3
Процесор I5 2500 K Sandy Bridge
Видеокарта AMD Radeon 6950

Въпросът е дали мога на тази дънна платка да сложа бюджетна, но съвременна видеокарта, която да позволи от компютъра да пускам към телевизора филми UHD/.265, вкл. H.265 (HEVC) and 10-Bit Color Form? Например може ли да се смени видеокартата с GTX 1050 Ti?
Идеята е да използвам старата вярна машинка с общо 8 ТВ хард дискове като медиа център към новия ми UHD телевизор. Всъщност и сега я използвам основно за това, но за FHD видео.

Веднага искам да уточня, че съм пробвал с MPC-HC, въртял съм филтрите, имам настроен MadVR. Но... по-тежките файлове насичат и туйто. Все пак отварям дори HEVC 10bit 60fps, но яко насича. Леко насича, но насича и при този файл, цитирам:

Видео декодер: HVC1
Вх. формат: NV12(12 bits)
Вх. размер: 3840 x 1606(2.39:1)
Изх. формат: YUY2(16 bits)
Изх. размер: 3840 x 1606(2.39:1)
Кадри/сек.:23.98
BitRate: 112 600

Благодаря предварително за съветите.

Редактирано от stoyanivanov (преглед на промените)

Ако съдя по собственият си опит, за декодиране на новите формати и високи резолюции, най безпроблемно се справя вграденото видео на Intel през QuickSync. Но твоето е малко стара версия и мисля, че и с h264 не се справя, камо ли 10bit hevc. А и за 10bit HEVC, ще трябва най новото им поколение процесори, при по-старите май е частична поддръжката (до колко не знам) и само на 4k 8bit HECV - пълна.

За външна видеокарта, AMD отдавна не са това, което бяха за видео декодиране. Nvidia се справя много по добре, така че най добре се насочи към някой техен модел. Това би ти било от полза - Nvidia PureVideo, за избор на модел. До скоро се спрягаше GTX 950, с HEVC, като по-евтино решение.

Насочил си се добре,но хардовете могат ли да ти осигурят качествен битрейд.Иначе пълна подръжка само 10- серия  от NVIDIA 1050(TI) и нагоре,гледай да има повече VRAM.Нвидиата от старите серии 950 (8 и 10 битово) нагоре но иска и ЦПУ защото декодирането е комбинирано ползва pure video ,при новите всичко си обработва картата с лека подкрепа на процесора.

Заснемане3.PNG

Заснемане4.PNG

• Автор

Благодаря на отзовалите се!

Хардовете се справят... бях заподозрял единия, че на моменти се товари на 100%, но после що да видя - в същото време съм му пуснал торент-клиент, който в момента дърпаше с 12 МБ/сек и сийдваше с близо 3. След като го спрях, натоварването на конкретно този диск влезе в норма по време на възпроизвеждането на гореописания файл.

След доста проби и консултации днес сменям видеокартата с NVIDIA 1050(TI). Ще пиша за резултата...

• Автор

Така... Резултатът:

Новата ASUS Expedition GTX 1050 Ti EX-GTX1050TI-4G се справя с лекота и с най-тежките файлове, например jellyfish-300-mbps-4k-uhd-hevc-10bit.

(Откъде да се изтеглят файлове за проба: http://jell.yfish.us/)

Дори файлът jellyfish-400-mbps-4k-uhd-hevc-10bit.mkv  не предизвиква абсолютно никакъв проблем.

Благодаря на всички, отзовали се на молбата ми за съдействие!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.