Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Кабел за свързване на микрофон към рекордер


Препоръчан отговор

Здравейте.
Надявам се да не съм объркал раздела.

Имам микрофон Audio-Technica AT2022 и рекордер Tascam DR-44WL, но нямам кабел със който да ги свържа и ще ми бъде много полезно, ако ми препоръчате какъв кабел ми трябва. Ето линк към спецификациите на микрофона: http://www.audio-technica.com/cms/wired_mics/a2c67abf775c91bf/index.html и линк към спецификациите на рекордера: http://tascam.com/product/dr-44wl/specifications/ . Нов съм в тази свера и не съм наясно дали има разлика между различни видове кабели, това дали са balanced или unbalanced, и други евентуални характеристики. Микрофонът записва ubalanced сигнал, рекордера може да приема и balanced и unbalanced сигнал. Ето снимки от изхода на микрофона https://image.ibb.co/fU7mVG/20171212_164220.jpg и от входа на рекордера https://shop.musix.ch/images/products/orig/Tascam-DR-44-WL_O.jpg (ако така се наричат). Намирал съм във интернет кабели подобни на тези: Link_1 , Link_2 , Link_3 , Link_4 , и предполагам че на мен ми е необходимо нещо подобно. Отново, нов съм във тази свера и почти нищо не разбирам поне за сега. Също така може да ми е от полза ако сте от там и да ми препоръчате от какъв магазин мога да закупя такъв кабел в Пловдив (разбрах че във Конрад продавали такива кабели) или някакви онлайн магазини (български или чужди). Надявам се да не съм закупил несъвместим хардуер и да могат да се свържат микрофона и рекордера, но дори и да са несъвместими, рекордера все още не е разопакован, така че може да се върне или продаде (и да знам че щеше да е добра идея да питам преди да го купувам, но както и да е). Благодаря предварително за помощта!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Като гледам съвместими са, само не пускай фантомното захранване на рекордера, за да не повредиш микрофона.
Не знам за какво ползваш тази специфична техника..но..мисля, че това е твоят кабел:
XLM-XLF-3.JPG
Има ги в почти всички магазини за електронни компоненти и консумативи...

Редактирано от Гост (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Кабелът е тип "CANON" -  от едната страна  женски а от другата мъжки и зависи колко метра е дължината му, както е написал Живко в горният пост. Има ги и в музикалните магазини  като акцесоари за техниката.

Редактирано от Гост (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите. Не трбява ли от единия край да се разделя на 2 части за левия и десния канал за да се записва в stereo, както са от линковете които съм сложил, или само един е достатъчен за stereo запис както от по-горната снимка от отговора?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Човека пита за стерео микрофон. Въпреки че конектора е същия и повечето кабели им са 3-жилни, той трябва да се преправи и да се раздели на два конектора за ляв и десен канал. Фабричния кабел на микрофона е със стерео жак, а на ресийвъра нямаш такъв вход за микрофон.

На моно микрофоните 1и 3 пин са свързани на маса и така трябва да ги свържеш на всеки един конектор за съответния канал (фиг. 2). И трябва като купуваш с мултимер да премериш дали 3-те пина са свързани поотделно, това означава че кабела може да се ползва и за стерео микрофон. Готов кабел за комбиниран стерео микрофон като твоя (фиг. 4) трудно ще да намериш, освен фабричния, така че може сам да си дообработиш купешки кабел, като го разклониш с два мъжки конектора, свързани всеки в моно както по-горе казах. Извод 2 в случая(фиг. 1) ще отговаря за ляв канал, свързан към върха на стерео жака, а пък извод 3 ще е за десния канал - към средния пръстен на стерео жака и първи извод е маса. Но вместо стерео жака ще имаш два конектора, на които 1 и 3 извод ще бъдат на маса, а на извод 2 свързваш левия и сответно десния канал за другия конектор (фиг.2). И крайният резултат ще изглежда като на фиг. 3, с тази разлика че вместо стерео жака ще бъде общият стерео куплунг на микрофона

latest?cb=20110130134629

wiring-xlr-2-mono-a-youtube-also-microph

connection_stereo_jack_to_2x_xlr_0.jpg

7ad70c77-aa61-43a9-8166-a9ac3be07703_1.d

Редактирано от Гост (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за всички отговори. Преди няколко дена докато четох упътването на рекордера, видях че може да записва два външни stereo микрофона едновременно, и че не е необходимо да имам кабели като тези които съм сложил в първия ми пост (разклонените), тоест че кабел само с един извод ще ми бъде достатъчен (като онзи от снимката, който ми препоръчахте). Вчера купих Canon кабел от Conrad, днес го тествах - работи и записва във stereo  със външния микрофон (АТ2022) безпроблемно. Благодаря за помощта на всички, може да затваряте темата.

Редактирано от Sharo2 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А дали наистина е стерео, пробва ли с ляв и десен микрофон дали записва в стерео? На снимката над конекторите пише че единият е за ляв, а другият е за десен канал и тогава трябва да има смесител от който да се конфигурират микрофоните..

Редактирано от Гост (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да. Първия път когато го тествах - записвах едновременно с вградения микрофон | и със външния микрофон - включен в левия вход на рекордера. Когато отворих SD картата на рекордера - в нея имаше 3 отделни файла - (1 за левия и 1 за десния канал по отделно (който предполагам че е от вградения стерео микрофон) и 1 файл който беше с комбиниран стерео сигнал (разбрах че е стерео - като отворих файла в Adobe Premiere и там в нивата на аудиото - имаше 2 различни канала, които се движеха по отделно)). 2-та записа от първия тест звучаха различно (бяха различни нива и различно звучене), така че явно са от 2-та различни микрофона. А и преди самото записване трябва да се избере кой канал да се записва. Първия път когато го тествах - първия и втория канал бяха за вградения стерео миркофон, а третия канал беше за външния микрофон (явно записващ комбиниран стерео сигнал)). Втория път когато го тествах - записвах само със външния микрофон (пак включен в левия жак) и докато записвах - на екрана на рекордера - се показваха 2 отделни канала, които отново - се движеха независимо един от друг. Така че явно онзи надпис за ляв и десен канал над конекторите явно май е във случай във който се използват - онези разделените на 2 кабели които сложих в 4-те линка в първия ми пост като пример, а иначе може да се използват и нормални стерео XLR кабели, както видях след като го тествах със Canon кабела.

Редактирано от Sharo2 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това е псевдо стерео. Не може двата канала да звучат различно при условие че говориш пред двата микрофона. Твоят стерео микрофон се състои от два микрофона - ляв и десен и когато говориш пред левият, трябва да имаш запис само на левият канал, същото е и за десния. Добре е двата микрофона да са раздзалечени колкото се може повече един от друг и когато говориш на единият да запушваш другия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не. Казах че 2-та записа звучат различно, не 2-та канала. 2-та записа бяха записани на 3 различни файла. Записа който беше от вградения в рекордера микрофон  беше във 2 отделни файла - един файл - само със сигнала от левия канал и един файл само със сигнала от десния канал. 3-тия файл беше само един файл със стерео сигнал от другия микрофон (външния - AT2022) (знам че е стерео, защото го проверих с помощта на Adobe Premiere, имам и Mono микрофон и знам каква е разликата между stereo и mono запис - визуално когато ги проверявам в програмата). Това беше само при първото тестване. При второто тестване - записвах само със външния микрофон - чрез онзи Cannon кабел, и рекордера записа 2 файла, пак - 1 само за левяи и 1 само за десния канал, така че май понякога устройството вътрешно ги разделя на 2 различни сигнала или ги обединява в "комбиниран стерео сигнал" според настройките (може би). Извинявам се ако използвам леко неправилна терминология, но почти нищо не разбирам от аудио и аудио техника :). (и благодаря за съвета, че трябва да са раздалечени за да не се заглушават, докато записвам. не го знаех) (също така знам че стерео микрофоните на практика имат 2 микрофона в себе си, но просто не знам как да се изказвам правилно, може би)

Редактирано от Sharo2 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз казах да запушиш единият микрофон докато говориш на другия за по-точно изследване. Тогава трябва да имаш запис само на единия канал, на този микрофон пред който си говорил, а на запушеният микрофон, трябва да се запише много тих сигнал, на неговия канал. Човешкият глас е монофоничен и няма как да звучи стерео, защото двата микрофона са идентични и ако има някаква разлика в каналите, това значи че е псевдо стерео, изкуствено направено или че има разлика между двата микрофона. Толкова ли е трудно да пробваш? Когато чукнеш левия микрофон, трябва да имаш запис само на левия канал, и когато чукнеш десния, трябва да се запише на десния канал. Или когато говориш отляво, трябва да се запише ляв канал, а отдясно -десния канал.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В момента не мога да го тествам, защото съм зает. Това което ми казваш мога да го направя след няколко дни, най-вероятно, но сигнала е stereo, не знам какво имаш предвид под "псевдо стерео". Не съм записвал човешки глас - а дъжд. Под разлика в каналите имам предвид разлика в децибелите на левия и десния канал - когато отворя mono запис в Adobe Premiere - и 2-та канала се движат - абсолютно едновременно и идентично - когато отворя stereo запис в Adobe Premiere - 2-та канала се движат независимо един от друг. Не знам това как ти звучи като "псевдо стерео". Говоря за нивата на децибелите на левия и десния канал. При моно сигнал - десен и ляв канал няма - следователно - когато отворя mono запис във програмата - 2-та канала ми се показват като 1 канал - 2 пъти (тоест 2 канала които се движат - абсолютно 100% идентично, но напрактика в записа има само 1 сигнал от 1 mono микрофон, а във програмата се показва като 2 идентични канала)(което напрактика - аз разбирам като "псевдо стерео"). (докато до колкото знам - във stereo микрофоните има 2 mono микрофона, на които сигналите се предават по 2 отделни канала, и за това децибелите на тези 2 канала не са 100% идентични. за това говоря, като казвам "разлика в каналите". не говоря за някаква колосална разлика, а за сравнително малка разлика в децибелите и за това че 2-та канала се движат независимо един от друг, което аз разбирам като "нормално стерео").

Редактирано от Sharo2 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не е нужно никакви програми да пускаш, трябват ти едни обикновени стерео слушалки. От такъв разпилян звук, насочен към микрофона трудно ще разбереш кое е стерео. Псевдо стереото е изкуствен ефект, преобразуващ моно сигнал в произволен стерео сигнал. Има и псевдо 5-канален звук, произведен чрез накъсване на стереото. Но това не е реалният сигнал който микрофона подава към усилвателя. Двата микрофона трябва да са независими, като се раздалечат максимално един от друг. Разликата в нивото между каналите не прави стерео, трябва и звуците да са различни и да възпроизведат точно шума от преминаващ пред микрофона обект от ляво към дясно и обратно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да. Това го усетих когато пуснах звука на слушалките. Когато нещо се движи - мога да усетя - от къде - на къде се движи, докато слушам записа. И ако например вървя от дясната част на микрофона - чувам във слушалките - звук сякаш от дясно. Това за "псевдо стерео"-то не го знаех. Мисля че имам достатъчно добра апаратура, за да нямам причина за такива притеснения. (btw. слушалките с които слушах записа са Audio-Technica M40x, които мисля че са доста читави слушалки за тази дейност. Със тях - мога много ясно да чуя разликата между моно и стерео сигнал, защото и преди съм записвал със този микрофон (AT2022) включен със stock кабела със 3,5 милиметровия жак - във телефона ми, и правех сравнение във това как звучи стерео сигнал от него, и моно сигнал от моно микрофон и от там съм видял разликата и за това мога да кажа че наистина записа е в стерео. Усеща се когато звуците се преместват от ляво на дясно и от дясно на ляво и от коя посока идва звука. Доста се радвам че се получи. И също така благодаря, че ми разясни тези неща :).

Редактирано от Sharo2 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
 • Горещи теми в момента

 • Подобни теми

  • от Armageddon8
   Здравейте,
   Искам да свържа телевизора към компютъра. Разстоянието е около 7 метра. Ще се използва за игри. Видеокаратат е RX 580. Ще играя на 2К variable refresh rate.
   Моделът на телевизорът е UE55RU8002UXXH.
   Възможно ли е да стане с HDMI кабел без допълнителни устройства за увеличение на сигнала.
   Ако да - може ли някой да препоръча от къде да купя качествен HDMI кабел.
   Поздрави
  • от FilthyPinko
   Здравейте, закупих си слушалки с микрофон ''Sharkoon Rush er1'' преди 6 месеца. Всичко беше наред и се чуваше идеално , с помощта на Реалтек Драйвърите разбира се. Снощи докато си говорих с приятели до към 6 часа сутринта абсолютно нищо му нямаше. днес като се събудих се чуваше бучене и неприятен звук, преди имах същите но ги вчупих...и те правиха същия проблем при което се оправяше всеки път по различен начин например да се сложе (Noise Suppression). Моля ако някой има някакви отговори дали това не е от звуковата карта или е от самите слушалки да сподели със мен.
    
   П.С Никога не си изключвам компютъра а го оставям на (Sleep)
  • от Kaloyan Atanasov
   Здравейте, в момента търся да закупя bluethooth слушалки и съм се спрял на два модела:House of Marley - Positive Vibration XL-https://www.ozone.bg/product/slushalki-positive-vibration-xl/  и Audio-Technica ATH-S200BT-https://vsystem.bg/slushalki-audio-technica-ath-s200bt-cherni .Ако имате и други предложения за по-добри Bluethooth слушалки  до 130 лв.пишете коментар.
  • от Kaloyan Atanasov
   Здравейте, в момента търся да закупя bluethooth слушалки и съм се спрял на два модела:Jbl E45 BT-https://edigital.bg/bluetooth-slushalki/jbl-e45btblk-bluetooth-slushalki-cherni-p472371  и Audio-Technica ATH-S200BT-https://vsystem.bg/slushalki-audio-technica-ath-s200bt-cherni .Ако имате и други предложения за по-добри Bluethooth слушалки  до 130 лв.пишете коментар.
  • от dimiter.iordanov
   Здравейте
   Искам да купя на дъщеря ми сравнително качествени слушалки за музика / тип тапи/ Ако са и с микрофон , чудесно!
   Ползва като източник iPhone , и предпочитам да са с кабел .
   Бюджет до 300 лева
    
   Не ползвам слушалки и поради тази причина се обръщам тук за съвет.
   Дамата е на 25 години  и ползва постоянно "тапи" .
   Благодаря предварително
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване