Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Здравейте.
Надявам се да не съм объркал раздела.

Имам микрофон Audio-Technica AT2022 и рекордер Tascam DR-44WL, но нямам кабел със който да ги свържа и ще ми бъде много полезно, ако ми препоръчате какъв кабел ми трябва. Ето линк към спецификациите на микрофона: http://www.audio-technica.com/cms/wired_mics/a2c67abf775c91bf/index.html и линк към спецификациите на рекордера: http://tascam.com/product/dr-44wl/specifications/ . Нов съм в тази свера и не съм наясно дали има разлика между различни видове кабели, това дали са balanced или unbalanced, и други евентуални характеристики. Микрофонът записва ubalanced сигнал, рекордера може да приема и balanced и unbalanced сигнал. Ето снимки от изхода на микрофона https://image.ibb.co/fU7mVG/20171212_164220.jpg и от входа на рекордера https://shop.musix.ch/images/products/orig/Tascam-DR-44-WL_O.jpg (ако така се наричат). Намирал съм във интернет кабели подобни на тези: Link_1 , Link_2 , Link_3 , Link_4 , и предполагам че на мен ми е необходимо нещо подобно. Отново, нов съм във тази свера и почти нищо не разбирам поне за сега. Също така може да ми е от полза ако сте от там и да ми препоръчате от какъв магазин мога да закупя такъв кабел в Пловдив (разбрах че във Конрад продавали такива кабели) или някакви онлайн магазини (български или чужди). Надявам се да не съм закупил несъвместим хардуер и да могат да се свържат микрофона и рекордера, но дори и да са несъвместими, рекордера все още не е разопакован, така че може да се върне или продаде (и да знам че щеше да е добра идея да питам преди да го купувам, но както и да е). Благодаря предварително за помощта!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Като гледам съвместими са, само не пускай фантомното захранване на рекордера, за да не повредиш микрофона.
Не знам за какво ползваш тази специфична техника..но..мисля, че това е твоят кабел:
XLM-XLF-3.JPG
Има ги в почти всички магазини за електронни компоненти и консумативи...

Редактирано от Johnny B (преглед на промените)
 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

Кабелът е тип "CANON" -  от едната страна  женски а от другата мъжки и зависи колко метра е дължината му, както е написал Живко в горният пост. Има ги и в музикалните магазини  като акцесоари за техниката.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите. Не трбява ли от единия край да се разделя на 2 части за левия и десния канал за да се записва в stereo, както са от линковете които съм сложил, или само един е достатъчен за stereo запис както от по-горната снимка от отговора?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Човека пита за стерео микрофон. Въпреки че конектора е същия и повечето кабели им са 3-жилни, той трябва да се преправи и да се раздели на два конектора за ляв и десен канал. Фабричния кабел на микрофона е със стерео жак, а на ресийвъра нямаш такъв вход за микрофон.

На моно микрофоните 1и 3 пин са свързани на маса и така трябва да ги свържеш на всеки един конектор за съответния канал (фиг. 2). И трябва като купуваш с мултимер да премериш дали 3-те пина са свързани поотделно, това означава че кабела може да се ползва и за стерео микрофон. Готов кабел за комбиниран стерео микрофон като твоя (фиг. 4) трудно ще да намериш, освен фабричния, така че може сам да си дообработиш купешки кабел, като го разклониш с два мъжки конектора, свързани всеки в моно както по-горе казах. Извод 2 в случая(фиг. 1) ще отговаря за ляв канал, свързан към върха на стерео жака, а пък извод 3 ще е за десния канал - към средния пръстен на стерео жака и първи извод е маса. Но вместо стерео жака ще имаш два конектора, на които 1 и 3 извод ще бъдат на маса, а на извод 2 свързваш левия и сответно десния канал за другия конектор (фиг.2). И крайният резултат ще изглежда като на фиг. 3, с тази разлика че вместо стерео жака ще бъде общият стерео куплунг на микрофона

latest?cb=20110130134629

wiring-xlr-2-mono-a-youtube-also-microph

connection_stereo_jack_to_2x_xlr_0.jpg

7ad70c77-aa61-43a9-8166-a9ac3be07703_1.d

Редактирано от peppone1 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря за всички отговори. Преди няколко дена докато четох упътването на рекордера, видях че може да записва два външни stereo микрофона едновременно, и че не е необходимо да имам кабели като тези които съм сложил в първия ми пост (разклонените), тоест че кабел само с един извод ще ми бъде достатъчен (като онзи от снимката, който ми препоръчахте). Вчера купих Canon кабел от Conrad, днес го тествах - работи и записва във stereo  със външния микрофон (АТ2022) безпроблемно. Благодаря за помощта на всички, може да затваряте темата.

Редактирано от Sharo2 (преглед на промените)
 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А дали наистина е стерео, пробва ли с ляв и десен микрофон дали записва в стерео? На снимката над конекторите пише че единият е за ляв, а другият е за десен канал и тогава трябва да има смесител от който да се конфигурират микрофоните..

Редактирано от peppone1 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да. Първия път когато го тествах - записвах едновременно с вградения микрофон | и със външния микрофон - включен в левия вход на рекордера. Когато отворих SD картата на рекордера - в нея имаше 3 отделни файла - (1 за левия и 1 за десния канал по отделно (който предполагам че е от вградения стерео микрофон) и 1 файл който беше с комбиниран стерео сигнал (разбрах че е стерео - като отворих файла в Adobe Premiere и там в нивата на аудиото - имаше 2 различни канала, които се движеха по отделно)). 2-та записа от първия тест звучаха различно (бяха различни нива и различно звучене), така че явно са от 2-та различни микрофона. А и преди самото записване трябва да се избере кой канал да се записва. Първия път когато го тествах - първия и втория канал бяха за вградения стерео миркофон, а третия канал беше за външния микрофон (явно записващ комбиниран стерео сигнал)). Втория път когато го тествах - записвах само със външния микрофон (пак включен в левия жак) и докато записвах - на екрана на рекордера - се показваха 2 отделни канала, които отново - се движеха независимо един от друг. Така че явно онзи надпис за ляв и десен канал над конекторите явно май е във случай във който се използват - онези разделените на 2 кабели които сложих в 4-те линка в първия ми пост като пример, а иначе може да се използват и нормални стерео XLR кабели, както видях след като го тествах със Canon кабела.

Редактирано от Sharo2 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това е псевдо стерео. Не може двата канала да звучат различно при условие че говориш пред двата микрофона. Твоят стерео микрофон се състои от два микрофона - ляв и десен и когато говориш пред левият, трябва да имаш запис само на левият канал, същото е и за десния. Добре е двата микрофона да са раздзалечени колкото се може повече един от друг и когато говориш на единият да запушваш другия.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не. Казах че 2-та записа звучат различно, не 2-та канала. 2-та записа бяха записани на 3 различни файла. Записа който беше от вградения в рекордера микрофон  беше във 2 отделни файла - един файл - само със сигнала от левия канал и един файл само със сигнала от десния канал. 3-тия файл беше само един файл със стерео сигнал от другия микрофон (външния - AT2022) (знам че е стерео, защото го проверих с помощта на Adobe Premiere, имам и Mono микрофон и знам каква е разликата между stereo и mono запис - визуално когато ги проверявам в програмата). Това беше само при първото тестване. При второто тестване - записвах само със външния микрофон - чрез онзи Cannon кабел, и рекордера записа 2 файла, пак - 1 само за левяи и 1 само за десния канал, така че май понякога устройството вътрешно ги разделя на 2 различни сигнала или ги обединява в "комбиниран стерео сигнал" според настройките (може би). Извинявам се ако използвам леко неправилна терминология, но почти нищо не разбирам от аудио и аудио техника :). (и благодаря за съвета, че трябва да са раздалечени за да не се заглушават, докато записвам. не го знаех) (също така знам че стерео микрофоните на практика имат 2 микрофона в себе си, но просто не знам как да се изказвам правилно, може би)

Редактирано от Sharo2 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз казах да запушиш единият микрофон докато говориш на другия за по-точно изследване. Тогава трябва да имаш запис само на единия канал, на този микрофон пред който си говорил, а на запушеният микрофон, трябва да се запише много тих сигнал, на неговия канал. Човешкият глас е монофоничен и няма как да звучи стерео, защото двата микрофона са идентични и ако има някаква разлика в каналите, това значи че е псевдо стерео, изкуствено направено или че има разлика между двата микрофона. Толкова ли е трудно да пробваш? Когато чукнеш левия микрофон, трябва да имаш запис само на левия канал, и когато чукнеш десния, трябва да се запише на десния канал. Или когато говориш отляво, трябва да се запише ляв канал, а отдясно -десния канал.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В момента не мога да го тествам, защото съм зает. Това което ми казваш мога да го направя след няколко дни, най-вероятно, но сигнала е stereo, не знам какво имаш предвид под "псевдо стерео". Не съм записвал човешки глас - а дъжд. Под разлика в каналите имам предвид разлика в децибелите на левия и десния канал - когато отворя mono запис в Adobe Premiere - и 2-та канала се движат - абсолютно едновременно и идентично - когато отворя stereo запис в Adobe Premiere - 2-та канала се движат независимо един от друг. Не знам това как ти звучи като "псевдо стерео". Говоря за нивата на децибелите на левия и десния канал. При моно сигнал - десен и ляв канал няма - следователно - когато отворя mono запис във програмата - 2-та канала ми се показват като 1 канал - 2 пъти (тоест 2 канала които се движат - абсолютно 100% идентично, но напрактика в записа има само 1 сигнал от 1 mono микрофон, а във програмата се показва като 2 идентични канала)(което напрактика - аз разбирам като "псевдо стерео"). (докато до колкото знам - във stereo микрофоните има 2 mono микрофона, на които сигналите се предават по 2 отделни канала, и за това децибелите на тези 2 канала не са 100% идентични. за това говоря, като казвам "разлика в каналите". не говоря за някаква колосална разлика, а за сравнително малка разлика в децибелите и за това че 2-та канала се движат независимо един от друг, което аз разбирам като "нормално стерео").

Редактирано от Sharo2 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не е нужно никакви програми да пускаш, трябват ти едни обикновени стерео слушалки. От такъв разпилян звук, насочен към микрофона трудно ще разбереш кое е стерео. Псевдо стереото е изкуствен ефект, преобразуващ моно сигнал в произволен стерео сигнал. Има и псевдо 5-канален звук, произведен чрез накъсване на стереото. Но това не е реалният сигнал който микрофона подава към усилвателя. Двата микрофона трябва да са независими, като се раздалечат максимално един от друг. Разликата в нивото между каналите не прави стерео, трябва и звуците да са различни и да възпроизведат точно шума от преминаващ пред микрофона обект от ляво към дясно и обратно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да. Това го усетих когато пуснах звука на слушалките. Когато нещо се движи - мога да усетя - от къде - на къде се движи, докато слушам записа. И ако например вървя от дясната част на микрофона - чувам във слушалките - звук сякаш от дясно. Това за "псевдо стерео"-то не го знаех. Мисля че имам достатъчно добра апаратура, за да нямам причина за такива притеснения. (btw. слушалките с които слушах записа са Audio-Technica M40x, които мисля че са доста читави слушалки за тази дейност. Със тях - мога много ясно да чуя разликата между моно и стерео сигнал, защото и преди съм записвал със този микрофон (AT2022) включен със stock кабела със 3,5 милиметровия жак - във телефона ми, и правех сравнение във това как звучи стерео сигнал от него, и моно сигнал от моно микрофон и от там съм видял разликата и за това мога да кажа че наистина записа е в стерео. Усеща се когато звуците се преместват от ляво на дясно и от дясно на ляво и от коя посока идва звука. Доста се радвам че се получи. И също така благодаря, че ми разясни тези неща :).

Редактирано от Sharo2 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

 • Горещи теми в момента

 • Подобни теми

  • от tishkoz
   Здравейте! Имам следния въпрос към вас.. Как да свържа домашното си кино към телевизора(трябва ми единствено и само да изкарам звук)!Ще покажа снимки на входове и изходи на двете неща 
   П.с телевизора няма 3.5мм букса за слушалки
   Дом.кино Panasonic SA-PT160 http://prikachi.com/images.php?images/779/9457779J.jpg 
   ТВ-LG43uj620v- http://prikachi.com/images.php?images/780/9457780P.jpg
  • от DarkEdge
   Понякога се налага да се разменят каналите на аудио системата на компютъра си. Но няма как да се направи физически. Тогава на помощ идва софтуерният инструмент Equlizer APO. По-долу ще опиша постъпково как може да се направи това:
   Изтеглете и инсталирайте подходящата версия на Equalizer APO (32/64 битова) за вашата система:Equalizer APO download | SourceForge.net
   Инсталирането може да се направи в тих режим по следния начин – създайте .bat файл при изтегления инсталатор със следното съдържание:
   for /f %%s in ('dir %~dp0EqualizerAPO*.exe /B /S /OD') do "%%s" /S Конфигурирайте Equalizer APO да се прикачи към вашето изходно устройство (Обикновено е нещо като "Speakers - VIA HD Audio" or "Speakers - Realtek HD Audio"); това може да се промени и по-късно от инструмента "Configurator" от папката на Equalizer APO в Старт менюто на Windows

   Може да изиска рестарт на системата. Потвърдете Създайте нов текстов файл в папката C:\Program Files\EqualizerAPO\config и го преименувайте примерно като swapchannels.txt. Отворете файла. Копирайте (Ctrl+C) от указаните най-долу ситуации (2.Х или 5.1) получерния шрифт и го поставете в полето на бележника (Ctrl+V): Запазете файла Стартирайте Equalizer APO's Configuration Editor Уверете се, че горе вдясно в падащото меню вашето устройство е правилното
   Ако е приложимо, премахнете всички предварително конфигурирани опции, като кликнете върху червената икона "минус" (или, ако се вижда, бутонът с две стрелки, насочващи надолу, след това "Remove") Кликнете върху зелената икона "плюс", за да добавите нова конфигурация за вашето изходящо устройство, след което преминете към опцията "Include configuration file" Изберете вашия файл swapchannels.txt Save/Приложете конфигурацията Воала!
   За размяна ляв и десен канал като съдържание на swapchannels.txt използвайте:
   Copy: L=R R=L

   За пренасочване на 5.1 канална система като съдържание на swapchannels.txt използвайте
   Copy: L=R R=L SL=SR SR=SL

   Забележка: Значение на използваните в текста символи:
   L - ляв-
   R -десен
   SL -заден ляв
   SR - заден десен

   ПП След актуализиране на драйвър за звуковата карта е необходимо да се стартира инструмента "Configurator" и да се зададе отново правилната конфигурация.
  • от hhumpff
   Здравейте!
   Имам няколко въпроса свързани с една стара система Сони MHC-GRX8, която имам. Поради неясна за мен причина, когато включа източник MP3 Player или звук от телефона си към някой от входовете на системата посредством Jack Cinch AUX Audio кабел звука е много тих (5 пъти по-слаб от звука при радио или CD режим на работа). Въпроса ми е мога ли да ползвам входа за микрофон, които е по чувствителен без това да е опасно за системата както и заизточника -  телефона или МР3 плеъра, ако се ползва 3,5мм към 6,3мм кабел(мъжки/мъжки).
   Втория ми въпрос е свързан с поставянето на блутут платка вътре в системата, която да работи като източник вместо CD или касетния дек. В момента я ползвам само на радио режим. Възможно ли е да се направи и можете ли да ми дадете идея за някаква ориентировъчна цена за платката и труда.
   Системата има много хубави 8ома колони и ми харесва като звук, но морално е остаряла. Има ли смисъл да се прави такъв ъпгрейд, или да си закупя един евтин усилвател с вграден блутут (от типа на Nobsound TPA3116)
   Благодаря предварително на тези, които ми отговорят или проявят интерес по темата!
  • от Niksbg
   Здравейте съфорумници преди време имах е тема за разбит Жак и си купиж usb sound card разказах и играта купих си нова звука беше от лаптопа не от слушалките и там отидох казаха ми да си сваля наи новите драйвари за звук и аз влезнах в сайта на делл и си ги качвам на края при инсталацията дава error 0001 (нещо такова беше) и го пуснах като администратор и когато стигне до Instal wizard забива после пробвах ръчках всичко и накрая ги тегля от divice manager дава няква грешка Invalid data пробвах и с DriverEasy
   и пак същото и сега съм без звук някой ако знае какво се случва ще съм много благодарен да ми каже.
  • от loranst looa
   Здравейте , може ли да ми кажете има ли някъде такова нещо като сешоар на батерии  които може да се ползва без да бъде включен в контакт   и ако има къде може евентуално да се намери такова нещо Като да уточня става въпрос за истински сешоар не за детска играчка  . Благодаря 
 • Дарение

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.