Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Есе по Литература

Featured Replies

Трябва ми ЕСЕ по литература за Понеделник на една от тези теми. Да изглежда че е писано от ученик. ТЕМИТЕ: ''Парите всичко дават на човека'', '' ТЕ напълно ми отмъстиха за любовта ми, мъчеха ме като палачи'','Честноста за нищо не служи',С амо аз съм виновен,но виновен от любов

По първата нищо ли не можеш да напишеш? Втората се има предвид от любовта ти към тях си изпатил и те мъчат ли? И последната от любов към какво си виновен пак ли към тях?

http://www.teenproblem.net/forum/showthread.php/360356-съчинение-какво-ни-дават-парите

Тук го преразказваш с твои думи ако е високо нивото.

• 9 месеца по-късно...

Може ли някой да ми помогне с есе на тема "Как войната унищожава човешките ценности" в Дон Жуан благодаря предварително 

Здравей!

То да ти помогнат изисква все пак да имаш някаква основа и да знаеш какво правиш. А не да чакаш наготово. Запознат ли си с произведението за начало? Защо мислиш, че имаш нужда от помощ? Кое те затруднява?

Ако искаш от нищо да направиш нещо, един вид да минеш метър без да положиш усилие, не бих те окуражил в това ти начинание.

Като прочета нещо от сорта на "Здравейте, помогнете с есе по еди какво си..." ми се идва да се метна през джамеца. Есето е твоето мнение по дадена тема и никой не може да ти помогне с това. Взимаш химикалката и започваш писмено да развиваш темата като се стараеш да го структуираш като есе. Какво му е сложното? Не умееш ли да разсъждаваш?

Правила съм есета не е защото ме мързи. Самото произведение не мога да го разбера Дон Жуан е трудно произведение. Да така е есето е твоето мнение по даден въпрос, но първо трябва да раздереш въпроса. Просто исках помощ, защо пък да не попитам. Може някой нещо да ми обясни или нещо да каже по темата за есето. Извинете тогава, съм питала за помощ. 

току-що, Kiki1528 написа:

Правила съм есета не е защото ме мързи. Самото произведение не мога да го разбера Дон Жуан е трудно произведение. Да така е есето е твоето мнение по даден въпрос, но първо трябва да раздереш въпроса. Просто исках помощ, защо пък да не попитам. Може някой нещо да ми обясни или нещо да каже по темата за есето. Извинете тогава, съм питала за помощ. 

Окей, айде пиши на лични и ще видим.

преди 1 час, Kiki1528 написа:

Здравей, отново. Разбирам, че си девойка, а аз сметнах по името, че си младеж - прости за което.

Ще се опитам да ти дам някои насоки. Деянчо е правилно написал, че есето е твое мнение. Вече твоя е задачата да разбереш какво се изисква от тебе в заданието и да изградиш мнение и позиция, от които да не се срамуваш. И може би тоя процес на разбиране на текста, вникване, изясняване, да бъдеш наясно със себе си е най-полезната част от упражнението, а не просто да представиш някакъв текст/есе, който да мине. Този процес отнема време. Възможно е с писането да разбереш, че не си осмислила всичко както трябва и дори в един момент да си смениш мнението... Затова аз не съм голям фен на сроковете за писането на такива есета, защото обикновено човек е притиснат до стената и прибързва... но пък иначе нищо няма да се случи. Само ще кажа, че обикновено едно есе, за да се получи оптимално, трябва чисто технологично да мине едно време и да се положи едно усилие. Рядко се получава всичко в разсъжденията да си е на мястото отведнъж, освен ако човек не е много опитен, начетен и знае какво говори. По тая причина може да напишеш едно първоначално есе и да го използваш като основа, върху която да градиш - да коригираш, добавяш и прочие. Навремето в училище пишехме на ръка, и това беше трудоемко, но сега компютрите позволяват на човек да ревизира един текст много по-лесно, бързо и безболезнено. Да го остави, после да го прегледа на свежа глава, да отстрани пропуски и недостатъци. Затова ти препоръчвам да почнеш по-отрано, а да не оставяш всичко за последния момент. Така ще си дадеш възможност да подобриш първоначалния вариант на есето.

Казваш, че произведението е трудно за разбиране. Аз самият не съм чел "Дон Жуан" (не помня да сме го изучавали) и по тая причина не мога да се изкуша да ти дам свои мисли по темата. Набързо се зачетох в посвещението и първата песен. Ами прави ми впечатление, че поетът се позовава на доста по-стари произведение и герои - т.е. за да може човек да разбере какво е имал предвид, трябва да е по-запознат с тези класически произведения - иначе наистина е трудно. Тъй че прецени колко време имаш и колко време можеш да вложиш още, за да си изясниш какво се случва в произведението и вече колко ще ти остане за написването на есето. Но няма как да изградиш една ясна, убедителна и последователна позиция, ако ти самата не си наясно какво се случва в творбата, особено по отношение на темата.

Но нека се върна към заданието: "Как войната унищожава човешките ценности"  в Дон Жуан?

За каква война става дума? Кои са тия човешки ценности? На мен ми е малко трудно да разбера тоя въпрос. Може би в контекста се вижда какви ценности се визират. Но имат ли всички човеци еднакви ценности? Или може би става дума за общоприети добродетели, не материални ценности? Или ако се запиташ по принцип - кое по време на война би унищожило ценностите на един човек?

Едва ли ще имам време да се запозная с произведението в детайли за случая, но поне бих могъл да дам някаква обратна връзка като читател доколко е смислено и сполучливо съчинението. А вече отговорността да базираш анализа си на текста си е твоя.

Не искам да досаждам с повече въпроси и да те стряскам, но в крайна сметка знай, че ти си единственият човек, който може да го създаде това есе. Имаш всичко необходимо: произведението, ума си, имаш време. Няма да се плашиш, дори ако в момента не си наясно... имаш път да извървиш.

Аз лично като съм писал есета едно от нещата, което съм гледал да правя първоначално е някакъв общ план - ако мога да обобщя всичко, което ще напиша в няколко точки. Каква е основната ми идея, какви примери ще дам в подкрепа на твърденията си... Това помага после да си подредиш мислите по-добре.

Ако имаш въпроси, или имаш някакъв примерен текст, който да коментирам, може да пишеш и на лични. Кога ти е крайният срок за есето?

преди 27 минути, Lumberman написа:

Ако имаш въпроси, или имаш някакъв примерен текст, който да коментирам, може да пишеш и на лични. Кога ти е крайният срок за есето?

За четвъртък й трябва. Обясних й всичко това, което си описал, но не толкова мащабно като теб. Ще си позволя да ти направя една забележка - стилът ти на писане е твърде официален. Можеше да използваш малко по-разбираем език. Не казвам, че написаното от теб не е вярно, но в действителност е написано на тежичък език. Така пишат и учебниците, които като прочетеш един урок от тях, ти се замайва главата. Може да се използва по-разбираем и лек език да се обяснят нещата.

Изчезна и надали ще се върне отново тук. Повечето така правят. Май се обиди, защото очакваше друго - някой да седне, да й напише есето, а тя след това да го препише. Търсих в интернет дали няма някъде готово есе на тази тема, но не успях да открия. Според мен не представлява никаква трудност да седне, да прочете някой план или резюме на "Дон Жуан", да схване основните теми и да напише след това есето. Ще развие въпроса, ще представи писмено своето мнение и ето го есето. Нищо страшно няма.

Ето един пример на есе: http://danivyrbanov.blogspot.com/2012/04/blog-post.html.

преди 8 минути, Деянчо написа:

За четвъртък й трябва.

Аха, няма много време значи.

преди 9 минути, Деянчо написа:

Обясних й всичко това, което си описал, но не толкова мащабно като теб. Ще си позволя да ти направя една забележка - стилът ти на писане е твърде официален. Можеше да използваш малко по-разбираем език. Не казвам, че написаното от теб не е вярно, но в действителност е написано на тежичък език. Така пишат и учебниците, които като прочетеш един урок от тях, ти се замайва главата. Може да се използва по-разбираем и лек език да се обяснят нещата. 

Съжалявам ако съм прозвучал толкова тежко. Не съм писал нарочно с цел да звучи официално. Относно разбираемия език - наистина нямам вземане-даване с хора на нейната възраст и не съм имал възможност да практикувам говорене на по-разбираем и достъпен език, да се пренастроя. Ще имам предвид занапред тая забележка, но не ми се иска да адаптирам всичко до степен, че да звучи глуповато.

преди 19 минути, Деянчо написа:

Изчезна и надали ще се върне отново тук. Повечето така правят. Май се обиди, защото очакваше друго - някой да седне, да й напише есето, а тя след това да го препише.

Надявам се да не го направи. Това с преписването обезсмисля цялото упражнение, човек лъже другите, лъже и себе си... Спомням си преди години в университета имах един изпит, за който не бях се подготвил. И имаше масово менкане на отговори и преписване, само ние двамата с един колега не бяхме се възползвали. И накрая всички с добри/отлични оценки, ние двамата - скъсани. Но се почувствах добре от цялата работа, защото оценката си беше напълно заслужена.

В гимназията като бях помня, че все пишехме есета, но никой така и не ни беше дефинирал какво точно е това... такава ни беше даскалицата в началото. И как да разбереш дали си се справил?

преди 26 минути, Деянчо написа:

Според мен не представлява никаква трудност да седне, да прочете някой план или резюме на "Дон Жуан", да схване основните теми и да напише след това есето. Ще развие въпроса, ще представи писмено своето мнение и ето го есето. Нищо страшно няма. 

Мда, познатата история да пишеш и да се опитваш да звучиш "експертно" за нещо, което не познаваш и не разбираш. Предполагам си личи ако не си чел произведението и си стъпил на някое резюме, ама и тия номера ги правехме. Въпреки всичко си мисля, че писането на такива есета би трябвало да е приятно и полезно изживяване, ако се прави както трябва, а не мъка и тежест.

Как върви есето? Можем ли с нещо да помогнем?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.