Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

RAID проблем

Featured Replies

Здравейте имам следния проблем - искам да си направя RAID 1, за по голяма сигурност на документацията ми. Разполагам с 2 харда Seagate 2Tb и 1 SSD 240Gb.

Искам SSD-то да ми дял С, а RAID масива да ми е D. След като направих всички настройки по биоса, създадох масива и се получи проблема - не иска да ми буутва от SSDто, даже не го вижда дъното.

Въпросът ми е има ли вероятност да се направи RAID-1 + ACHI, при условие, че нямам такава комбинация в биоса, или е само РАИД или е само ACHI и трябва ли да преинсталиран Windows-а, след като създам масива и как да го инсталирам на SSD-то.

Някой ако се е срещал с подобен проблем, ще съм му благодарен ако ми даде някакви насоки

Компютъра е:

Операционна система - Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
Процесор - AMD FX-8350
Оперативна памет - 14,0Gb DDR3
Дънна платка - ASRock 970 Pro3 R2.0
Видео - AMD Radeon HD 6700 Series (ASUStek Computer Inc)
Хардове - 240Gb KINGSTON + 2 броя 2Tb Seagate

Благодаря предварително

Не го вижда дъното, защото е присъединено към масива най-вероятно и ще виждаш само него. Нова инсталация на OS направи ли си? При инциализиране на RAID масив се губят данни, понеже се инициализират дисковете на ново, дано да не си имал нещо ценно по тях. Също имай в предвид, че RAID 1 не те предпазва от вируси и случайно изтрити файлове. Единствено те спасява от механична повреда на единия от дисковете. По-добре ползвай външен диск за backup или облачна услуга, където периодично да се качват новите работи - по този начин се предпазваш и от вируси, и от случайно изтрити данни.

https://superuser.com/questions/457707/one-ssd-two-hdd-in-raid-1-ssd-performance-hit?utm_medium=organic&utm_source=google_rich_qa&utm_campaign=google_rich_qa

• Автор

RAZE, ти си прав, че RAID 1 не те предпазва от вируси и случайно изтрити файлове и затова се отказах да правя сложни и неясни за мен гимнастики. Ще си правя RAID 1 по бабешкия начин с copy/paste :) и за целта си всех 1 HDD RACk и втория диск си го пускам само при нужда за backup и така е 100% предпазен от вируси и случайно изтрити файлове, а и втория хард си почива и предполагам, че така ще идържи много повече време

Благодаря

Не се зачетох аз майсторе много ама я погледни като обръщаш портовете на раид мод за кои портове важи това нали. Примерно порт 1~4 raid там да кажеме слагаме тия двата харда дет ша ги праиме raid 1 а извън тия портове дали неможе да го включиш това ssd да кажеме портове 5 или 6. При мене чесно казано дори не съм гледал кое каде включвам и карам с две ссд-та раид0 за бут и един ххд за сторич нямах проблем, но ако имах бих пробвал така.

В темата се пита за RAID 1, което е съвсем различно от RAID 0. Реално аз не бих си играл да правя RAID 0 със SSD дискове, освен ако не са малки и бавни. Портовете си зависят от дъното - някои дъна имат различни по скорост портове, на самото дъно си има надписи до портовете дали са SATA 2 или SATA 3.

Да благодаря ви, че уточнихте. Аз просто давах пример за връзването към портовете. Да върже ссд-то извън портовете които и задал за RAID масив (ако има такива). Забелязах, че господина иска RAID 1 за backup предполагам. За RAID 0 знам, че е рисковано, но съм преценил, че ми трябва за производителност не за надеждост. Благодаря ви отново.

• Автор

Здравейте, само информативно да кажа, че SSDто ми е на SATA1, а другите хардове съответно на SATA2 и 3

може да пробвам някой ден да сложа хардовете на 1 и 2, а SSDто на 5 или 6, както казва Nedkych, и да пробвам пак

но скоро няма да е, защото си отива 1 ден, докато сваля цялата информация на външен хард, после да я върна, че и преинсталация на Windows-а.......

Засега ще я карам така

Благодаря за съветите, някой ден ще пробвам и ще ви кажа какво е станало и как

Според спецификациите на дъното ти няма абсолютно никакво значение кое на кой порт ще закачиш - имаш 6 SATA3 порта.

http://www.asrock.com/mb/AMD/970 Pro3 R2.0/

- 6 x SATA3 6.0 Gb/s connectors, support RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 5 and RAID 10), NCQ, AHCI and Hot Plug functions

За RAID има значение единствено как го конфигурираш, а не кой диск на кой порт е закачен.

• Автор

да и аз така си мислех, ама нещо не ми се получиха нещата

тези дни ще взема 3 стари харда от един познат и ще пробвам на тях

По-горе съм ти обяснил защо не ти се е получило. RAID масива се вижда като един диск и при инсталация го виждаш като такъв, няма как отделно да го видиш. Също в BIOS трябва да го включиш и си има tool,  с който се инициализира и се изтриват дисковете и се присъединяват към масива. След това при рестарт ти излиза да натиснеш еди си каква клавишна комбинация, за да влезеш в конфигуратора и там си ги настройваш. Имай в предвид, че като ползваш RAID размера му ще е равен на най-малкия диск, останалото място ГО ГУБИШ. Затова RAID се прави с еднакви или почти еднакви по размер дискове, желателно е и с еднаква скорост. В клипа е показано как става.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.