Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

SSD - забива на BIOS

Featured Replies

Здравейте,

Преди 2-3 месеца сложих SSD (ADATA SU650 60GB) на лаптопа на мястото на HDD-то, което пък поместих на мястото на оптичното у-во в кади. Отначало всичко беше ок, допреди няколко дни. Първоначално започна да забиват филми/сериали, после имах проблем с ъпдейта на Windows и постоянно появяване на Device\Harddisk0\DR0 в Event Viewer. 

Преди 2 дена, ползвах HD Tune Pro да сканирам дисковете за лоши сектори, при което SSD-то показа "доволни резултати" от 6,6 % damaged blocks, освен това работеше на високи температура от над 60 градуса. (прикачвам снимка). Този чек направих късно вечерта, лаптопа след това беше изключен, а на сутринта зареждаше до логото на Windows с Repairing System и после нищо, оставаше само логото. 

Последва преинсталация на системата, като ОС сложих на един партишън от HDD-то, а SSD-то беше изчистено с "clean" от конзолата. След настройка на ОС, добавих SSD-то към системата, формат и чек отново с HD Tune Pro и този път лоши блокове нямаше. Малко по-късно клонирах ОС върху него с EaseUs Backup, поживя около час така, ОС започна да се обновява и системата зависна и даде син екран. След рестарт лаптопа замръзна на първоначалния, аз му казвам BIOS екран (екрана с логото на лаптопа и F2 Boot Menu и тн), и така си остана без да приема каквито и да е команди. 

Извадих SSD-то от лаптопа и този проблем изчезна, като успях да инсталирам отново нов Windows върху HDD-то и вече ден по-късно привидно няма проблеми. Сега дори не смея да слагам SSD-то да го тествам отново след всичките нерви и загубено време. Реално в момента HDD е на САТА слота, където SSD беше и правеше проблеми. 

По моему, SSD-то си заминава, ако не си е заминало. Само ме колебае това, че след преинсталация не даде грешки. Реално е в гаранция и мисля да не гго мъча повече и да го пращам към магазина... Мисля си, че ако беше дъно, рам, 24 часа по-късно все щеше да се прояви отново проблема, който се реши на момента от изваждането на ССД-то.

14-December-2018_00-19.png

"SSD - забива на BIOS" На какво забива???:angry::lol6:

Иначе отдавана бюджетните и не само SSD-та приключиха при много "горди" собственици.

Щом е в гаранция, пращай го да ти го сменят с ново, няма смисъл да го мъчиш с тази шарена черга горе.

Направи сканиране с Macrorit Disk Scaner  и проверка на файловата система на дял(овете) на този диск.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 18 минути, whitepixel написа:

HD Tune "Error Scan" e доказано лъжливо тъп.

преди 43 минути, DarkEdge написа:

Направи сканиране с Macrorit Disk Scaner 

Тези бюджетни SSD правят доста проблеми. Щом е и забивало в началото и е давало и сини екрани, какви още доказателства трябват, че да го прати за гаранционна замяна и да не се мъчи повече да го сканира и тества?

преди 1 час, saulgoodman написа:

Отначало всичко беше ок, допреди няколко дни.

преди 13 минути, Raze написа:

Щом е и забивало в началото

Нещо фантазии ли имаш?

преди 14 минути, Raze написа:

да не се мъчи повече да го сканира

Слушам!
САМО един син екран може да е от всичко...
Ама какво ли разбирам аз - щом ти си се разпоредил...
Сканирането е за собствено успокоение с различен от HD Tunes скенер. Защото причината може да е и във файловата система, а не в диска.

преди 22 минути, DarkEdge написа:

Нещо фантазии ли имаш?

преди 2 часа, saulgoodman написа:

Здравейте,

Преди 2-3 месеца сложих SSD (ADATA SU650 60GB) на лаптопа на мястото на HDD-то, което пък поместих на мястото на оптичното у-во в кади. Отначало всичко беше ок, допреди няколко дни. Първоначално започна да забиват филми/сериали, после имах проблем с ъпдейта на Windows и постоянно появяване на Device\Harddisk0\DR0 в Event Viewer. 

Малко по-късно клонирах ОС върху него с EaseUs Backup, поживя около час така, ОС започна да се обновява и системата зависна и даде син екран. След рестарт лаптопа замръзна на първоначалния, аз му казвам BIOS екран (екрана с логото на лаптопа и F2 Boot Menu и тн), и така си остана без да приема каквито и да е команди. 

Извадих SSD-то от лаптопа и този проблем изчезна, като успях да инсталирам отново нов Windows върху HDD-то и вече ден по-късно привидно няма проблеми. Сега дори не смея да слагам SSD-то да го тествам отново след всичките нерви и загубено време. Реално в момента HDD е на САТА слота, където SSD беше и правеше проблеми. 

По моему, SSD-то си заминава, ако не си е заминало. Само ме колебае това, че след преинсталация не даде грешки. Реално е в гаранция и мисля да не гго мъча повече и да го пращам към магазина... Мисля си, че ако беше дъно, рам, 24 часа по-късно все щеше да се прояви отново проблема, който се реши на момента от изваждането на ССД-то.

Мислиш ли? Или четеш между редовете? Това, че системата работи без този диск, а с него дори и BIOS не се отваря, не са признаци, че диска е умрял според теб, а проблема е във файловата система?!?

преди 23 минути, DarkEdge написа:

Слушам!
САМО един син екран може да е от всичко...
Ама какво ли разбирам аз - щом ти си се разпоредил...
Сканирането е за собствено успокоение с различен от HD Tunes скенер. Защото причината може да е и във файловата система, а не в диска.

Щом според теб проблема е бил само един син екран.......

• Автор

Реших да пробвам с препоръчания Macrorit Disk Scaner, сложих ССД-то този път на другия САТА слот на кадито, но същия проблем, включва се лаптопа и седи на първия екран (не знам как се казва) и не може и в БИОС да се влезе... Явно си е чист мъртвец. Ще пробвам да се възползвам от гаранцията, пък да видим.

Ще ползвам този диск скенер поне да проверя настоящия ХДД. 

Иначе, възможно ли е по някакъв начин аз да съм му "помогнал" понеже HDD-то работи на MBR, а пък SSD-то си беше GPT? Не ми се вярва, но знам ли..

И друг въпрос, ако ми дадат възможност да го сменят за сходно или да си доплатя, какво бихте препоръчали, колкото да задвижи ОС, датата ще си е на ХДД. Става на въпрос за по-стар Fujitsu Lifebook S7520M с i3 3120M 2,5Ghz и 4GB RAM, не е някаква хай енд или гейминг машина, идеята беше да му се даде още малко живот.

преди 3 часа, saulgoodman написа:

освен това работеше на високи температура от над 60 градуса.

И как на никой не направи впечатление това? И на снимката се вижда 65 градуса!

преди 8 минути, barbuncela написа:

И как на никой не направи впечатление това?

До сега не съм видел едно ssd да се отчита с реални температури. Затова и игнорирах информацията. Моето например се удостоверява винаги с 33С

преди 2 минути, DarkEdge написа:

До сега не съм видел едно ssd да се отчита с реални температури. Затова и игнорирах информацията. Моето например се удостоверява винаги с 33С

Е..а моя не минава 25   :) Възможно е да е прегрял...

преди 3 минути, barbuncela написа:

моя не минава

или винаги е 25?

преди 4 минути, DarkEdge написа:

или винаги е 25?

Не. При стартиране е 22-23, ако го напъна с мачкане на видео му се случва да стигне и до 28-29 :) Или сайт с тежък флеш!

Обикновено седи на 25-26

Е, при теб се отчита явно нещо. Всички машини със ssd, които са ми минали през ръцете, не са отчитали коректна темп. на ssd.

преди 1 минута, DarkEdge написа:

Е, при теб се отчита явно нещо. Всички машини със ssd, които са ми минали през ръцете, не са отчитали коректна темп. на ssd.

Нямам идея...АИДА ги отчита! 

Извади HDD и остави само с SSD да работи ,ако си го дефрагментирал от момента на купуване до сега , гарантирано си го полу- убил. Изключи и Caddy не само да свалиш HDD.

• Автор
преди 39 минути, AAUUXX написа:

Извади HDD и остави само с SSD да работи ,ако си го дефрагментирал от момента на купуване до сега , гарантирано си го полу- убил. Изключи и Caddy не само да свалиш HDD.

Не тръгва и така. Аз лично не съм го дефрагментирал, но когато първия път не поиска да зареди windows и даде repairing system, реално тогава изпълни един chkdsk автоматично, което не знам колко му помогна.

Сканирах си HDD-то междувременно с Macrorit Disk Scaner и даде изцяло зелен резултат, та поне за това да ми е мирна главата. 

Покрай дискусията за температурите свалих AIDA и на сензорите не дава инфо за ХДД как е в момента, но в таба Storage->Smart дава, че в момента харда (на мястото на ССД)  е 47 градуса след блок теста, та не мисля, че е задушаван едва ли не. Дава ми обаче един Warning на Reallocated Sector Count. Какво ще рече това колеги?

Screenshot_1.png

Темперетурата е в норма, ако е в гаранция се възползвай от нея, ако ли не си купи нов. 

https://ssd.toshiba-memory.com/en-emea/download/ssd-utility
Направи диагностика и оптимизация на диска.

• Автор
преди 17 минути, DarkEdge написа:

https://ssd.toshiba-memory.com/en-emea/download/ssd-utility
Направи диагностика и оптимизация на диска.

Това гледам е SSD Utility, пък на снимката е информацията за хард диска, който в момента е с ОС на лаптопа и просто проверих колко е ок и той. Само този sector count ми направи впечатление и за него попитах. С другата програма за секторите, нямаше проблеми. Ако все пак му трябва някаква оптимизация, каква програма да използвам? Инак ссд по никакъв начин не тръгва на лаптопа и съм му попълнил молбата за гаранционен ремонт вече. 

преди 4 минути, saulgoodman написа:

Това гледам е SSD Utility

който поддържа Toshiba SSD

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.