Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Win 10 Dual Boot настройка

Featured Replies

Здравейте, на една от работните ми станции се наложи да сложа паралелно на Win 10 Pro По стара ОС (WIn 7 или 😎 или дори WIndows Server 2019.

Въпросът ми е: как да направя така, че след post, при изтичане на определено време системата да буутва автоматично в предварително зададена ОС?

Понеже машината е настроена да стартира сама в зададено време, ми трябва да тръгне, и да буутне автоматично в строго зададена една от 2те ОС текущо налични.
А това никога не съм го правил досега. Моля за съвети.

(доста странен форум...цифрата осем сама се превърна в емотиконка с тъмни очилца...)

Отваряш "Административни инструменти"-от там в " Конфигурация на системата"-отиваш в "Boot" , където трябва да са и двете ти ОС. Слагаш желаната от горе и тя ще се зарежда по подразбиране при включване.

2.png

Натискаш клавиша[Winkey] и едновременно с него натискаш [R] и в полето пишеш msconfig, отваряш раздел Boot, осветяваш реда на ОС, която искаш да зарежда по подразбиране и кликваш бутона Set as default
clip_image0017_thumb.png

Забележка: Ако бутонът е неактивен, значи осветената ОС е ОС по подразбиране за зареждане.
Времето за изчакване се задава в анотираното поле (Timeout)

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

• Автор

Ее вярно бе!!! Виждал съм го това меню на7цата преди години, сега се сетих като ви видях картинките, благодаря!

@JB: защото не съм сложил още и не съм решил коя точно. Много съм доволен от 10ката въпреки всички мрънкания, но покрай тези Спектри и Мелтдауни и ми падна производителността.
А след последния ъпдейт много нестабилно работи.
И сега търся релийз на нещо по старо без тези пачове....а сървър защото станцията се ползва и като сървър от време на време...

Благодаря ви!

И последно да попитам нещо, при наличие на 2 дяла на диска, има ли опасност да се засере нещо при инсталиране на 2рата ОС (била тя 7,8 или 10) на вторият дял, защото тя автоматично си прави един скрит дял за System Restore, а аз имам информация там и не искам да форматирам и прехвърлям.

преди 25 минути, PCPartsPicker написа:

@JB: защото не съм сложил още и не съм решил коя точно. Много съм доволен от 10ката въпреки всички мрънкания, но покрай тези Спектри и Мелтдауни и ми падна производителността.
И сега търся релийз на нещо по старо без тези пачове....а сървър защото станцията се ползва и като сървър от време на време...

Благодаря ви!

И последно да попитам нещо, при наличие на 2 дяла на диска, има ли опасност да се засере нещо при инсталиране на 2рата ОС (била тя 7,8 или 10) на вторият дял, защото тя автоматично си прави един скрит дял за System Restore, а аз имам информация там и не искам да форматирам и прехвърлям.

Има си софтуер за софтуерно изключване на пачовете, но с ъпдейтите на 10 се пачва и микрокода на процесора, и дори да си префлашнал биос, когато автоматичните ъпдейти са включени пак си слага ъпдейта на микрокода. Де факто, има ли 10 с включени ъпдейти ще губиш производителност. Понеже е на ниво биос, дори да стартираш 7 при двойно зареждане с 10, пак ще усетиш загубата на производителност на процесора.

Да, винаги има опасност да се "засере нещо при инсталиране на 2-ра ОС", когато го правиш за първи път и нямаш опит. Затова в предния си пост попитах коя точно е ОС и дали е инсталирана, но модератора Ръб  рече, че щом е пуснал разширено обяснение на вече съществуващо предложение, с темата всичко е приключило и затри поста ми.

преди 42 минути, PCPartsPicker написа:

А защо просто не деинсталираш послеената актуализация и да изчакаш малко да я оправят. Коя KB е тази актуализация?

преди 42 минути, PCPartsPicker написа:

има ли опасност

преди 20 минути, Joss Bomon написа:

Да, винаги има опасност

Опасност има и както си ходиш по алеята да умреш...
@PCPartsPicker, единствено трябва да внимаваш да не укажеш дела със съществуващата ОС. Иначе инсталаторът ще преименува Windows папката на съществуващата ОС на Windows.old, но векторът на зареждане на старата ОС ще остане в bcd store.
От Windows 7 нагоре няма никакво значение в какъв ред ще се инсталират Windows OS'es
А @Joss Bomon може да си лае месечината колкото му душа иска.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 5 минути, DarkEdge написа:

Опасност има и както си ходиш по алеята да умреш...

Като модератор, би следвало да се отнасяш по-отговорно към възможността за загуба на данни на питащите, а не да даваш детински заядливи отговори !

Пак ще напиша - след Windows 7 НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ РЕДЪТ НА ИНСТАЛИРАНЕ WINDOWS OS!
А постът ти скрих като ирелевантен към темата. Ако нещо не си доволен от това мое действие, го докладвай на Администратор. А със започването на този диалог тук нарушаваш Правилата на форума, които трябва да си прочел и си се съгласил с тях при създаванет на профила си в този форум!

преди 1 минута, DarkEdge написа:

Пак ще напиша - след Windows 7 НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ РЕДЪТ НА ИНСТАЛИРАНЕ WINDOWS OS!

Какво си се развикал ?! Не в реда на инсталиране е проблема, а възможността за загуба на данни при отцепването на свободно пространство от дяла с тях! 

Което няма отношение към инсталирането на самата ОС нали? Аре стига с това чия крава е мъжка. Ако авторът няма нужните познания за отделяне на празен дял, не това е темата за изясняване на знаниията му по въпроса:

преди 13 часа, PCPartsPicker написа:

Въпросът ми е: как да направя така, че след post, при изтичане на определено време системата да буутва автоматично в предварително зададена ОС?

Понеже машината е настроена да стартира сама в зададено време, ми трябва да тръгне, и да буутне автоматично в строго зададена една от 2те ОС текущо налични.

• Автор

Как така Windows Update ще сменя микрокода на процесора? Микрокод не се ли сменя само чрез Ъпдейт на БИОС-а??
Не съм съгласен с теб!
Свалих си едно приложение чрез което изключих фиксовете за Meltdown и Spectre, и при тестване с Benchmark при хеш изчисления разликата е ОГРОМНА!
Иначе наскоро пуснах един Райзен за продажба, и май ще го сваля от 'Обяви' и ще си направя с него една мощна система!! Че почва да ми писва от тези Интели! То не бяла Спектри и Разтапяния....

преди 14 часа, PCPartsPicker написа:

Как така Windows Update ще сменя микрокода на процесора? Микрокод не се ли сменя само чрез Ъпдейт на БИОС-а??
Не съм съгласен с теб!

Хем не си в час, хем спориш! Нали аз ти дадох линка към софтуера? Да виждаш "бутон" за премахване на промяната в микрокода? Да си ъпдейтвал биос, за да ъпдейтваш микрокода? А случайно да си инсталирал ъпдейт на биос под Windows?

Отговори си на тези въпроси и вземи прочети нещо по въпроса, преди да противоречиш!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.