Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръка за определен стил филми

Featured Replies

Привет,

Реших да напиша една тема тук с надеждата, че може би ще попадна на точно този тип/стил/концепция/идея в заснемането на видеофилм, която ме преследва от известно време.

Пробвах със стандартното търсене с Google, но уви най-често попадам на алгоритмично генерирани заглавия, които се смятат за подобни на това, което таргетирам, но в реалност не са.

В конкретност, търся филми със сюжет, които да редефинират начина по който възприемаме реалността около нас, основни концепции във физиката, математиката, еволюцията, времето, прочие.

Сюжет, който изрисува идея, била тя дори странна или непозната, без да се отдалечава изцяло от науката в контекста в която ни е позната за момента.

Или с други думи, сюжет, който работи на принципа "Котката на Шрьодингер".

Не можеш да докажеш, че е фантастика, но не можеш да докажеш, че е и истина, затова трябва да приемеш суперпозицията, че е едновременно и двете.

Започвам и с конкретни заглавия, които съм гледал и смятам, че спадат в това число :

Interstellar - уникален филм, представя толкова далечни и непознати светове и в същото време не се отдалечава изцяло от това, което знаем в момента. Дори беше доста реалистично направен. Имаше познати за момента концепции като относителността на времето и разни доста странни явления в така наречените черни дупки, но там и без това никой не може да каже нищо със сигурност.

Наскоро гледах и един подобен филм - Time Trap - в смисъл филмът (или по-скоро имплементацията му) не струват. Но идеята зад него е гениална. Става въпрос за система от пещери, където времето се движи с различна скорост. В ядрото са минали само (давам за пример) 10 мин от големия взрив, в следващото ниво са минали 12 часа, а в най-външното ниво хиляди векове и наблюдаваме животът в днешно време.

Подобен (поне за мен) такъв филм също е The Man from Earth - основан около идеята "Какво ще стане ако човешкото ДНК може да се регенерира с нулев процент на грешка?". Тогава стареенето като процес няма да съществува, ще имаме перфектната регенерация, а съществото притежаващо такова ДНК ще е .. безсмъртно. Точно в този филм това го показват като вариант в днешно време, някъде си все още да броди такъв индивид от каменната ера (Cro-Magnon или Magdalenian caveman).

Подобен такъв филм също е The Matrix - там пък се визират много други идеи, като какво е реалност, какъв е шанса всички да живеем в симулация, силата на избора, прочие.

Опитвам се да се сетя и за конкретен филм, който засяга и пътуване във времето, било то със създаване на алтернативни реалности (Source Code) или пък с изкривяване на текущата (Butterfly effect).

Тук включвам и филми с телепортация и съответно клониране (сещам се за The Prestige).

Waking Life - който не знам точно как да определя. Може би съвкупност от истории и сблъсъци. Помня че имаше много силна част за осъзнаването на сънищата и значението им в съзнателния ни живот.

Преди съм гледал и разни филми за струнната теория, What the Bleep Do We Know!?, "how deep the rabbit hole goes", прочие..

Знам че всички тези заглавия горе не си приличат на пръв поглед. Но в основата си, на някакво много ниско ниво, всички имат някаква налудничава идея, която също толкова може и да е реална. Не можеш да я докажеш, не можеш и да я отхвърлиш.
Нямат някакви брутални изцепки с извънземни, показани с евтини модели или некачествен CGI, изкуствено поставени примери, мистика или каквото.
Просто абстрактна конструкция около някаква идея. Аз лично докато гледам някои от тях, постоянно ги спирам и си мисля какво ли щеше да стане, ако..

Това е моята молба, благодаря за предложенията.

- Има един стар филм по книга на Стивън Кинг, където пътниците в самолета трябва да заспиват, иначе изчезват в друго измерение. После самолета попада във въпросното измерение и там го гонят некви летящи дзверове. Гледал съм го като малък . 

- "Timecop '' със Жан -Клод Ван Дам

• Автор
преди 8 часа, ined написа:

Inception вчера го бях забравил. Наистина 2010 като излезе беше нещо ново тогава. Пак ще го гледам.

преди 2 часа, Eclipse2G написа:

- Има един стар филм по книга на Стивън Кинг, където пътниците в самолета трябва да заспиват, иначе изчезват в друго измерение. После самолета попада във въпросното измерение и там го гонят некви летящи дзверове. Гледал съм го като малък . 

- "Timecop '' със Жан -Клод Ван Дам

Първото го проучих и излиза една тв серия на име "The Langoliers".

Гледах 10 минутен клип, но в него има точно това, което не харесвам в такива филми.
Някакви зле анимирани летящи топки със остри зъби, които може би са страшния, мистериозния и непознатия фактор във филма, от който всички се страхуват.

Timecop не съм го гледал, но ще го погледна. Някак си ми напомня на Total Recall, който пък напомня на 12 Monkeys. Тук асоциациите могат да продължат вечно.

Много ми е забавно, когато попаднеш на такъв стар филм с лек киберпънк привкус, където предвиждат какво ще стане в близкото бъдещето след няколко години.
Този е от 1994 и започва с това че след 10 години през 2004 пътуването във времето вече ще е постигната цел.
Мисля че имаше и някакво специфично име точно този тип предсказания, които дават прекалено кратко време на технологията за да ги осъществи и дори 30-40 години по-късно, още нямаме летящи коли или други такива Sci-Fi изобретения.

Ако някой друг чете темата, при първоначалното търсене на съвпадения спрямо моята идея, няколко пъти попаднах на едно и също заглавие - Primer
Нямам представа за какво точно е този филм, трейлъра е доста абстрактен, но оставам с едно такова усещане, че е "the next big thing".

преди 12 минути, Mr. Nobody написа:

Първото го проучих и излиза една тв серия на име "The Langoliers".

Гледах 10 минутен клип, но в него има точно това, което не харесвам в такива филми.
Някакви зле анимирани летящи топки със остри зъби, които може би са страшния, мистериозния и непознатия фактор във филма, от който всички се страхуват.

За 95-та година, си е било супер анимация. Явно си някой 20 годишен, който хабер си няма идея какво е било през 90те.

• Автор
преди 6 минути, Eclipse2G написа:

За 95-та година, си е било супер анимация. Явно си някой 20 годишен, който хабер си няма идея какво е било през 90те.

Не бих казал, въпреки че да си на 20 години хич не звучи зле.
По-скоро има едно разделението в киното след 1975, където определени студия продължават да използват старите макети в умален размер, а други се насочват към 2d компютърна анимация.
Godzilla от 1954 е перфектен пример за използването на кукли/макети при заснемането и достигане на доста голяма реалистичност и ефект. А Westworld от 1973, първите и успешни примери за компютърна анимация и то на на ниво.
Уви обаче, дори години по-късно след това има много нискобюджетни проекти, които са в пъти по-зле от своите предшественици от 70те и 80те години.

Ти изглежда се дразниш, че не приемам нещо, което явно ти е било любимо преди години и имаш носталгична насоченост към него.
Но и също забравих, че форумите бяха златната платформа за хейт, тролене и прибързани заключения.

Но ми харесва да съм на 20. Животът беше далеч по-простичък на 20..

Pi

Сигурен съм, че по онова време няма да ревеш, че анимацията била калпава. Щеше да се вайкаш и да цъкаш с език и да казваш "Еб@си, мамата, т'ва е яко". А куклите са си кукли. Още в STAR WARS, първите епизоди, се вижда, че има кукли. Екстра са били за времето от 80те, но сега в нов филм да ги сложат, няма да ти прави впечатление.

Цитат

Много ми е забавно, когато попаднеш на такъв стар филм с лек киберпънк привкус, където предвиждат какво ще стане в близкото бъдещето след няколко години.

Действието на Blade Runner (1982) е през 2019г , за разлика от него сега е пълно с "андроиди" само дето никой не ги гони, а са в телефоните ни :)

• 1 година по-късно...
на 10.11.2019 г. в 9:02, Eclipse2G написа:

MV5BNWNmNmVhZDYtM2Y1Yi00ZmNjLThlNTEtN2Ji

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.