Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Моля за помощ за нова конфигурация с бюджет 1400 лева (с възможност за ъпгрейди)

Featured Replies

Здравейте, ще си сглобявам компютър за първи път и моля за помощ в избирането на най-добрите части спрямо цена и неща от които се нуждая. Разполагам с около 1400 (+-100) лева бюджет, в  които не включвам видеокарта и монитор (смятам да взема 1060 GTX или RX 580 втора ръка) и вече във бъдеще да взема по-силна видеокарта и хубав монитор(за видео - нещо от RTX серията или 5700 XT).

Търся да имам следните неща:

- Ryzen процесор трето поколение ( Ryzen 5 3600 или Ryzen 7 3600 склонен съм да взема и X версия)  или 2nd Gen Ryzen 7 2700x (моля изкажете мнение кое е по-добре)

- 16 GB Ram

- Motherboard със Wi-Fi 

- 500 GB SSD 

- 1 TB HDD или 2TB (ако има изобщо такава възможност с такъв бюджет)

Като цяло, ако изключим видеокартата и процесорите, не разбирам много от PC Building, за това се чуствайте свободни да изказвате мнения, препоръки, алтернативи.Компютъра смятам да го използвам за игри предимно (на 1080 резолюция,  докато не си взема адекватен монитор и видеокарта), но също така и за таблици, video edit, photo edit (not professional, just  for fun)

Благодаря предварително!

За Wi-Fi си има USB адаптери.

Не ти схващам много-много идеята да вземеш видео и монитор впоследствие - защо просто не събереш средствата и тогава да пазаруваш.

Без видео и монитор:

MSI B450 Gaming Plus MAX
AMD Ryzen 5 3600
Corsair CMK16GX4M2Z3200C16
Kingston A2000 500GB
Seasonic SSR-550FM
FD Define C

Около 1200лв. Има опции за орязване. Може да се мисли за нестоков охладител.

Нещо малко по-изгодно, ако се примириш с 1660Ti за видео и R5 2600 за процесор:

ASROCK B450 PRO4 1 170.09 лв. 170.09 лв.
AMD RYZEN 5 2600 3.4GHz 6 CORE 12 Thread 19MB Cache 1 269.99 лв. 269.99 лв.
G.SKILL DDR4 2x8GB 3200MHz RipjawsV F4-3200C16D-16GVKB 1 135.99 лв. 135.99 лв.
Kingston A2000 500GB M.2 PCIe 3.0 x4 NVMe SA2000M8/500G 1 131.52 лв. 131.52 лв.
Toshiba P300 2TB 7200RPM 64MB NCQ AF HDWD120UZSVA bulk 1 118.90 лв. 118.90 лв.
GAINWRD GT1660TI PEGASUS OC 6G 1 484.22 лв. 484.22 лв.
Super Flower 600W 80 Plus Bronze King ECO SF-600P14HE 1 114.16 лв. 114.16 лв.
FD DEFINE C BLACK 1 162.83 лв. 162.83 лв.
Междинна стойност: 1 587.70 лв. с ДДС
Натрупани отстъпки: 29.03 лв.
Доставка: безплатна
Обща стойност: 1 558.67 лв. с ДДС

С по-евтина кутия падаш под 1500лв, а още 50-60лв могат да се изстискат от дъно и захранване, но не го препоръчвам. Алтернативата е intel Core i5-9400F.

• Автор

Благодаря за помоща и на двамата!

С ваша помощ се прях се на следната конфигурация 

AMD Ryzen 5 6C/12T 3600X 4.4GHz 36MB 95W AM4 box with Wraith Spire cooler 
G.SKILL DDR4 2x8GB 3200MHz RipjawsV F4-3200C16D-16GVKB 
Kingston A2000 500GB M.2 PCIe 3.0 x4 NVMe SA2000M8/500G 
2Tb SEAGATE ST2000DM008 3Y Warranty 
Super Flower 600W 80 Plus Bronze King ECO SF-600P14HE 
FD DEFINE C BLACK 
ASUS TUF GAMING X570-PLUS WI-FI AM4 

Обща стойност - 1 668.21 лв. с ДДС

1558лв със Non-Wifi Motherboard 

+ Second Hand Gtx 1060 +6GB or RX580 (зависи кое намеря по изгодно)

Интересното е, че разликата между дъното със и без Wi-Fi е 110 лв. PANOV спомена, че има опция за адаптери, за това бих искал да попитам каква би била разликата между този Motherboard + WiFi (в сайта на Асус се споменава че е Intel 2x2 802.11ac Wi-Fi) versus Motherboard without onboard WiFi + най-добрия възможен PCIE or USB Wi-Fi адаптер на цена до 110лв?

Коя от двете алтернативи и предлага по-добрата интернет връзка?

Също според вас охлаждането достатъчно ли ще е с Stock Cooler-a на процесора? Чел съм, че този на Х версията върши работа ако не се овърклоква

Благодаря отново!

Има всякакви USB Wi-Fi адаптери, но за най-добра връзка така или иначе се ползва кабел. Защо ти е толкова скъпо дъно? Това ти е една трета от бюджета... Същевременно взимаш слабо видео втора ръка, с което временно да закрепиш положението. Нещо не се връзва.

• Автор
на 18.11.2019 г. в 14:40, v1rt0al написа:

и вече във бъдеще да взема по-силна видеокарта и хубав монитор(за видео - нещо от RTX серията или 5700 XT).

На кратко, няма да изпадам в подробности.

преди 25 минути, PANOV написа:

Има всякакви USB Wi-Fi адаптери, но за най-добра връзка така или иначе се ползва кабел.

Поради няколко причини ще ми трябва Wi-Fi и естествено съм наясно, че с кабел е най-бърза връзката, но все пак въпроса от предишния ми пост си важи.

Слагаш дъно с 2 слота за рам вместо скъпия Асус и с разликата взимаш 32GB рам вместо 16GB и 8 ядрен вместо 6 ядрен.

http://nikem-bg.net/cart/62367p1r57110p1r63744p2r63386p1r63025p1r63407p1r63087p1rf.html

• Автор

Добре, да речем ще спестя от дъно и ще взема по-добрия процесор, но все пак задължително ми трябва Wi-Fi, което ще рече, че ще ми трябва дъно с още PCIE слотове за това моля препоръчайте друго защото това няма достатъчно.

Кутията същата би ли си останала? Захранването между другото го няма в този сайт, но това не е проблем все пак него смятам да използвам. Също така ако знаете по-добри Wi-Fi adapter-и споделете.

https://pcpartpicker.com/list/Mf6PV7

Как бихте препоръчали да го завърша този билд?

Мерси предварително!

По-добре не го завършвай, защото е пълно мазало. Доколкото разбирам, игрите са основното, а графичната и видео обработка са само хоби. От тая гледна точка няма защо да се дават безумни пари за X570 дъно - което за R5 3600 в 99% от случаите е напълно безсмислено. Още по-малко пък да се взима R7 3700X, след като не остават никакви средства за монитор и видео. Даваш една торба пари за части, които ще са on hold, докато си попълниш липсите, или в по-лошия случай ще купиш видеокарта за 200-300лв на процесор за 700. За Wi-Fi има USB адаптери по 15-20лв.

• Автор

Извинявай, но освен първия си пост  нямаш един напълно полезен отговор. Все нещо негативно имаш да кажеш защото не ти харесва идеята. Не ти ли е понятно, че не е задължително всичко да е както на теб ти харесва? Какво му е лошото човек да си сглоби компютър с по-висок клас компоненти с placeholder GPU и в бъдеще просто да си вземе друга видеокарта? Също така защо отново отговаряш с USB adapter който с много по-лоши характеристики от какъвто и да е PCIE adapter, нещо за което споменах по-рано че търся и моля за решение. Ако не може да допринесеш с решение за въпроса е който е зададен и предпочиташ просто да си подхвърляш негативни коментари, по-добре не отговаряй моля.

преди 6 минути, v1rt0al написа:

Извинявай, но освен първия си пост  нямаш един напълно полезен отговор. Все нещо негативно имаш да кажеш защото не ти харесва идеята. Не ти ли е понятно, че не е задължително всичко да е както на теб ти харесва? Какво му е лошото човек да си сглоби компютър с по-висок клас компоненти с placeholder GPU и в бъдеще просто да си вземе друга видеокарта? Също така защо отново отговаряш с USB adapter който с много по-лоши характеристики от какъвто и да е PCIE adapter, нещо за което споменах по-рано че търся и моля за решение. Ако не може да допринесеш с решение за въпроса е който е зададен и предпочиташ просто да си подхвърляш негативни коментари, по-добре не отговаряй моля.

Тия приказки за бъдещето съм ги слушал толкова пъти и знам колко им е адекватна реализацията. И колко време ще почака останалото - неопределено? Купуваш части за 1700-2000лв с placeholder GPU, след като за толкова ще си направиш цяла конфигурация, с която да играеш сега, че и занапред с по-голям монитор. В един момент пак ще можеш да ъпгрейднеш само видеото. MSI B450 Gaming Plus MAX, R5 3600, 2x8GB DDR4-3200, Kingston A2000 500GB, Sapphire Pulse RX 5700 XT, bq Pure Base 500, SSR-650LM. Това са около 2 бона и отвява в игрите R7 3700X + RX 580. Ако 300Mbps на 2.4GHz не ти стигат, има и адаптери с по-добри възможности, но ще си ги търсиш сам, щото отвори голяма уста. Ай със здраве.

Панов, тези адаптерчета за по 15-20 лева нямаше нужда да ги споменаваш въобще. Имам един наръч от тях, които ги ползвах за тестове включително и T2U, който ми се мярна, че предлагаш някъде другаде. Просто не стават. 

Нека v1rt0al погледне AC56, но да има предвид, че през USB са доста капризни. Но пък по-удобни за ползване и разполагане, както и насочване на антенките. Вграденият безжичен модул в дадена дънна платка я оскъпява ненужно.

В другата тема се искаше нещо за 20лв, иначе са ширпотреба. Имам от най-евтиния 2 броя - TL-WN823N - и работят добре, но съм ползвал само проста връзка с рутер в другата стая, без тестове за скорост и рейндж. ASUS-ът изглежда добро предложение.

преди 18 минути, PANOV написа:

В другата тема се искаше нещо за 20лв, иначе са ширпотреба. Имам от най-евтиния 2 броя - TL-WN823N - и работят добре, но съм ползвал само проста връзка с рутер в другата стая, без тестове за скорост и рейндж. ASUS-ът изглежда добро предложение.

Пусни си една онлайн игра и ще видиш, че не работят толкова добре.:D А както писах в една друга тема за едни 90%...еми предложението ми влиза в тях. При много натоварен трафик и отдалеченост от маршрутизатора, както и бетонна преграда с вградена арматура съм постигал 90Mb/s от 94 възможни по кабел.;) Даже на моменти и максимума, но всичко зависи от много фактори.

преди 5 часа, v1rt0al написа:

Добре, да речем ще спестя от дъно и ще взема по-добрия процесор, но все пак задължително ми трябва Wi-Fi

Това към мен ли беше понеже по-евтиното дъно си го има? 

Колкото до ъпгрейда да слотовете за рам са два но с разликата в парите взимаш допълнителни 16GB рам (общо 32GB 3600MHz) освен 8 ядрен процесор.

Тоест ъпгрейда го правиш веднага и като изключим видеокартата останалото го ползваш докато не минеш на друга платформа.

преди 1 минута, Roujin Z написа:

Това към мен ли беше понеже евтиното дъно си го има? 

Колкото до ъпгрейда да слотовете за рам са два но с разликата в парите взимаш допълнителни 16GB рам освен 8 ядрен процесор.

Тоест ъпгрейда го правиш веднага и като изключим видеокартата останалото го ползваш докато не минеш на друга платформа.

Ружин, нищо лошо не виждам принципно в предложението за mini-ITX, но не е ли идеята една такава система да е компактна? Define Nano S спада към големите ITX кутии - 29 литра обем, а размерите не са много далече от тези на Meshify C. От тая гледна точка какво печели с подобна система?

Нали идеята е за геймърска машина? Фен съм на компактните кутии но не бих препоръчал от най-малките кутии поради ред причини.

преди 3 минути, Roujin Z написа:

Нали идеята е за геймърска машина? Фен съм на компактните кутии но не бих препоръчал от най-малките кутии поради ред причини.

Мисълта ми е, че Define Nano S е само 10см по-висока от Meshify C, а дори е малко по-дълга. Ограничава до mini-ITX дъно и прави някои компромиси с кабелния мениджмънт. Иначе Core 500 с SFX захранване и бракет е добро компактно решение.

Ако смяташ че има по-удачна нека я смени. Лично аз държах да има приличен въздушен поток и да събере нормално охлаждане и захранване това за мен изключва Core 500.

Колкото до Meshify C опитах да се придържам към сумата за която си е избрал частите.

http://nikem-bg.net/cart/63091p1r55985p1r63386p1r63238p1r63407p1r57624p1r63325p1rf.html

http://nikem-bg.net/cart/62367p1r57110p1r63744p2r63386p1r63025p1r63407p1r63087p1rf.html

Превишил съм го с 24 лв. ако сложа още 50-тина лева за кутия ще стане голяма разликата.

преди 20 минути, Roujin Z написа:

Превишил съм го с 24 лв.

Точно толкова някъде е разликата между MSI B450 Gaming Plus MAX + Meshify C и B 450 GAMING-ITX/AC + Define Nano S. Това ми беше аргументът, след като малката кутия реално не е много по-малка и се слага 3700X на дъно с псевдо-радиатор на VRM зоната. X570 платката за 500лв+ няма да я коментирам пак, че оспамих темата достатъчно.

• Автор
преди 1 час, Roujin Z написа:

Това към мен ли беше понеже по-евтиното дъно си го има? 

Колкото до ъпгрейда да слотовете за рам са два но с разликата в парите взимаш допълнителни 16GB рам (общо 32GB 3600MHz) освен 8 ядрен процесор.

Да към вас беше, защото идеята ви ми допадна, но работата е че това дъно и кутията което предложихте ми излиза incompatible с какъвто и да е PCI WiFi adapter в Part picker.  За това да попитам дали има друго дъно което може да предложите в близък price range което е или с още 1 PCI слот за adapter или е с някакъв читав on board wifi.  Плюс кутия която е compatible as well (разбира се ако изобщо PC part picker е прав и не греши, тогава кажете ми да се остане същата кутия) 

TL;DR: Какво бихте предложили да се довърши следния билд с 1500лв (+50 ако има няква много добра алтернатива):

https://pcpartpicker.com/list/Mf6PV7 

П.С. Панов, ако бяхте прочел предишните постове щеше да видите, че съм склонен да използвам друго дъно за сметка на процесора и питах за алтернативи....

П.П.С Също така най-вероятно не всички части ще ги взимам от едно и също място така че разликата в бюджета може и да е повече от 50лв( така че предлагайте смело идеи) Примерно процесора в много сайтове е 700+ лв., но го намерих и за 668лв + доставка.  Благодаря отново на всички за идеите за сега!

Редактирано от v1rt0al
П П С (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...
  • Автор

Здравейте, благодаря на всички! Да се похваля, че взех следната конфигурация:

https://pcpartpicker.com/list/JgGZJb + Super Flower 600 bronze king

Сега. за да не отварям нова тема и да не спамя в една вече отворена бих искал да попитам относно следната конфигурация която един приятел 

ще си сглобява:

http://nikem-bg.net/cart/63554p1r61777p1r61401p1r63386p1r55985p1r60452p1rf.html

GPU https://www.pro-bg.com/product/Videocard/Videocard x00a8deo karta XFX AMD Radeon RX 570 RS 8GB XXX Edition_229168.html

Всичко това излиза 1130 а е с бюджет, като остават между 50-70 лева за кутия.

Бихте ли препоръчали най-хубавите кутии в тоя ценови клас?

Също така, ако имате някое добро предложение за алтернативно SSD което е по-евтино, но е качествено, споделете. Също така, ако имате някакви забележки и идеи, моля споделете.

Благодаря предварително!

Нямам идея къде е най-евтина https://www.dekada.com/deepcool-кутия-case-atx-matrexx-55-mesh-p-3564.html

- кутията идва без вентилатори!

По евтино SSD pci едва ли има.

на 19.11.2019 г. в 19:34, Roujin Z написа:

Слагаш дъно с 2 слота за рам вместо скъпия Асус и с разликата взимаш 32GB рам вместо 16GB и 8 ядрен вместо 6 ядрен.

Искам само да поздравя Roujin Z.😉

Преди 1 год.ми помогна ,да си асемблирам машина,като ми избра частите.Благодаря!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.