Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Довършване на задача на C#

Featured Replies

Здравейте, имам следната задача на С#: "Да се създаде метод Sum(k), който генерира k на брой случайни цели числа и като резултат връща сумата на тези от тях, които са четни. В главния метод да се въведат 3 цели положителни числа a, b и c. Да се намери и отпечата /Sum(a)+Sum(b*c)/." 

По-долу ще видите какво съм направил, като цяло не разбирам как да направя метода и да го вмъкна, ако може някой да го обясни, тъй като имам и още една подобна задача. А ще съм и благодарен, ако някой и го напише, за да схвана с пример :) 

image.png.ab2d787e1b6c1570836bf76c17c34bf0.pngimage.png.10c5fc64eab7eed8bf61f94ae5daabc5.png

не ве човек, туй  k го получаваш като параметър на метода, няма нужда да го въвеждаш от клавиатурата.

• Автор
преди 9 минути, ined написа:

не ве човек, туй  k го получаваш като параметър на метода, няма нужда да го въвеждаш от клавиатурата.

Добре, а ако не го въведа, тогава до колко трябва да ми върти цикъла ? Защото в момента върти до к. Реално не разбирам много самото условие на задачата и методите. Ще можеш ли да го напишеш ? И ако може да напишеш и коментари на въвеждането и извеждането на метода

• Автор
преди 28 минути, ined написа:

Въвеждаш 3 числа a, b, c. Единия път sum() ти върти a пъти, втория b*c пъти

image.png.924653dee1281e16f541744d6fe18642.png

image.png.e6f7a2453361deca1aa663d813633c14.png

Как да го махна това -.-

@Jarret  вместо да се приближаваш все повече се отдалечаваш от решението. Ще ти го напиша как би трябвало да изглежда на С++ пък ти си го прави после на С#.

#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>

using namespace std;

int sum(int k)
{
    int s=0;
    for (int i=0; i<k; ++i)
    {
        int r=rand()%1000;
        if ((r & 1)== 0) s+=r;
    }
    return s;
}

int main()
{
    int a, b, c;
    srand(time(NULL));
    cout<<"a = "; cin>>a;
    cout<<"b = "; cin>>b;
    cout<<"c = "; cin>>c;
    cout<<"Result = "<<sum(a)+sum(b*c)<<endl;
}

• Автор
преди 23 часа, ined написа:

@Jarret  вместо да се приближаваш все повече се отдалечаваш от решението. Ще ти го напиша как би трябвало да изглежда на С++ пък ти си го прави после на С#.

#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>

using namespace std;

int sum(int k)
{
    int s=0;
    for (int i=0; i<k; ++i)
    {
        int r=rand()%1000;
        if ((r & 1)== 0) s+=r;
    }
    return s;
}

int main()
{
    int a, b, c;
    srand(time(NULL));
    cout<<"a = "; cin>>a;
    cout<<"b = "; cin>>b;
    cout<<"c = "; cin>>c;
    cout<<"Result = "<<sum(a)+sum(b*c)<<endl;
}

Благодаря, всъщност достигнах до отговора преди да напишеш програма. 

• Автор

За да не пускам друга тема, това е и последната ми задача: 

"Да се въведе едномерен целочислен масив с дължина (брой елементи) в интервала [2,30]. Да се контролира въвеждането на дължината в този интервал. 

а) Да се напише метод за Sredno(k), който връща средноаритметичното на тези елементи на масива, които принадлежат на интервала [-k, k] и се делят на 5 без остатък. Да се въведе цяло положително число к, да се извика методът за въведения масив и резултатът от него да се изпечата на екрана"

б)Да се намери и отпечата последният минимален елемент на масива и неговия индекс.

До това съм достигнал аз: 

image.png.b609942612e622bdaa070f9ac0358d49.png

И главния метод: 

image.png.a033db39fa357dfff7c9051f44b71407.png

Не знам изобщо дали е така, ако може отново да помогнете.

• Автор

Ето до тук стигнах: 

image.png.a1524a1e13251657e5c84aa2e35887e4.png

image.png.9042a1110f45f4edb70486e269dabfa7.png

Та, някой ще помогне ли да види дали е така, какво липсва, изобщо всичко ? И да даде съвети и насоки.

Естествено, че липсва.  Като пишеш  програмата четеш ли изобщо условието на задачата?

Къде въвеждаш k и къде проверяваш дали елемента на масива за който изчисляваш средното е в интервала -k до k? Средно аритмитично не се изчислява така, трябва да преброиш броя на елементите които влизат в сумата и на него да разделиш, а не на броя на всички елементи. И трябва да има проверка дали тоя брой не е 0.

• Автор
преди 49 минути, ined написа:

Естествено, че липсва.  Като пишеш  програмата четеш ли изобщо условието на задачата?

Къде въвеждаш k и къде проверяваш дали елемента на масива за който изчисляваш средното е в интервала -k до k? Средно аритмитично не се изчислява така, трябва да преброиш броя на елементите които влизат в сумата и на него да разделиш, а не на броя на всички елементи. И трябва да има проверка дали тоя брой не е 0.

Чета условието и не го разбирам, за съжаление. Видях, че липсва това с -к до к, но не знам как да го направя 😕 Малко помощ ? Това к къде трябва да се декларира, в main methoda или в метода за средно ?

@ined Нещо такова: 

image.png.442c9884802eb09845b49394f82980d4.png

Само дето не знам как да го направя да се разделя на елементите, които влизат в сумата.

Отделно отново ми изписва онзи проблем с параметъра:

image.png.4e17329cff4d57b4a121379fba64686c.png

Но нали съм декларирал к ?

• Автор

Оправих я: image.png.8ddea1a61065e5f294636b5bc24a625d.png

само, че все още за средно дели sum/masiv.Length и не знам как да го направя да дели на броя елементи, които влизат в сумата

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.