Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на лаптоп

Featured Replies

Здравейте! 

От около месец-два оглеждам лаптопи (цени, модели, предложения), но сякаш нищо все още не ми е хванало окото. Знам че и черен петък мина и намаленията празничните минават и фирмие чистят складове, но ... но така са се стекли обстоятелствата.

Чета тук от известно време следейки новите теми, дали ще има нещо което би могло да ми помогне и накрая се реших да пусна една тема сама..Тъй като не разбирам кой знае колко, въпреки че търсих и четох информация за различни неща.

Първо ще спомена бюджетът: Около 1500, като може да се даде и малко повече. Но в това трябва да влиза и Windows (както казах, не съм експерт и предпочитам да си го има...).

Лаптопа ще се ползва за ежедневни "глупости" , като интернет, филми, видеа от онлайн платформи, учене (което предвижда отваряне и на едни 20 браузър страници едновременно) но в същото време в свободното време към гледане на филми и видеа 100% ще има включени едновременно  браузър (най-вероятно някоя браузър игра за губене на време), ютуб, дискорд, скайп, телеграм...Сегашният ми  лаптоп (Asus X501A-XX351H), е вече на няколко годинки, но имаше и известни проблеми, та какво ли не му е сменяно с времето, вече започва да здава багажа - забива ужасно, и дума не може да става да се заредят понякога две програми едновременно...направо и игри не  желая да включвам, че да не му стане нещо.

И като споменах игри - и на новият ще се играят игри. Не нещо кой знае колко тежко и не задължително на ултра настройки. Игри, които съм играла през годините (като пример какво ще се играе и на новият)  са SIMS 3,SIMS 4, LOTRO,GUILD WARS, BATTLE ROYALE и подобни MMORPG и симулационни игри със строене, като най-вероятно, ако онлайн играта която играя има client то ще предпочета него пред браузър версията.

Модели, които най-често срещам по сайтовете на цена сходна с това което разполагам са: Acer Nitro 5, Lenovo IdeaPad Gaming, Asus Tuf, но и към 3те имам предубеждения.

Acer Nitro 5 - имам познат , който не е доволен от батерията..казва че му издържала 3 часа само, независимо дали играе игра или гледа филм...

Lenovo IdeaPad Gaming -  все чета за пантите на Леновото, как не са хубави и бързо се развалят. Плюс самият модел, почти навсякъде за тази цена е само с 250 ssd, а аз бих желала към това поне още 1 tb hdd.

Asus Tuff - тук сякаш идва най-голямото ми чудене. Има модел , който хем има ssd, hdd, изглежда добре и прочее, но е с Ryzen 5 ,а не знам , кое е по-добре - INTEL или Ryzen. Уж търсих информация , но не намирам...единно мнение, най-вероятно няма такова. Някои пишат, че Ryzen последните години се представят по-добре, но пък Intel е по-добре щом дойде дума за игри. И още един въпрос - NVIDIA GeForce GTX 1050 би ли била подходяща...

Сравнитени изисквания:

Бюджет:1500+windows

Ram:8/+

Hdd:1 TB

Ssd: 128/250

*Тъй като чета, че е най-добре да има и двете или мога да мина без ssd?

И..всичко посочено по-горе, тъй като поста стана дълъг и няма кой да чете такива романи ще болдна по-важните неща..Благодаря предварително.

преди 3 часа, Boo_ написа:

Здравейте! 

От около месец-два оглеждам лаптопи (цени, модели, предложения), но сякаш нищо все още не ми е хванало окото. Знам че и черен петък мина и намаленията празничните минават и фирмие чистят складове, но ... но така са се стекли обстоятелствата.

Чета тук от известно време следейки новите теми, дали ще има нещо което би могло да ми помогне и накрая се реших да пусна една тема сама..Тъй като не разбирам кой знае колко, въпреки че търсих и четох информация за различни неща.

Първо ще спомена бюджетът: Около 1500, като може да се даде и малко повече. Но в това трябва да влиза и Windows (както казах, не съм експерт и предпочитам да си го има...).

Лаптопа ще се ползва за ежедневни "глупости" , като интернет, филми, видеа от онлайн платформи, учене (което предвижда отваряне и на едни 20 браузър страници едновременно) но в същото време в свободното време към гледане на филми и видеа 100% ще има включени едновременно  браузър (най-вероятно някоя браузър игра за губене на време), ютуб, дискорд, скайп, телеграм...Сегашният ми  лаптоп (Asus X501A-XX351H), е вече на няколко годинки, но имаше и известни проблеми, та какво ли не му е сменяно с времето, вече започва да здава багажа - забива ужасно, и дума не може да става да се заредят понякога две програми едновременно...направо и игри не  желая да включвам, че да не му стане нещо.

И като споменах игри - и на новият ще се играят игри. Не нещо кой знае колко тежко и не задължително на ултра настройки. Игри, които съм играла през годините (като пример какво ще се играе и на новият)  са SIMS 3,SIMS 4, LOTRO,GUILD WARS, BATTLE ROYALE и подобни MMORPG и симулационни игри със строене, като най-вероятно, ако онлайн играта която играя има client то ще предпочета него пред браузър версията.

Модели, които най-често срещам по сайтовете на цена сходна с това което разполагам са: Acer Nitro 5, Lenovo IdeaPad Gaming, Asus Tuf, но и към 3те имам предубеждения.

Acer Nitro 5 - имам познат , който не е доволен от батерията..казва че му издържала 3 часа само, независимо дали играе игра или гледа филм...

Lenovo IdeaPad Gaming -  все чета за пантите на Леновото, как не са хубави и бързо се развалят. Плюс самият модел, почти навсякъде за тази цена е само с 250 ssd, а аз бих желала към това поне още 1 tb hdd.

Asus Tuff - тук сякаш идва най-голямото ми чудене. Има модел , който хем има ssd, hdd, изглежда добре и прочее, но е с Ryzen 5 ,а не знам , кое е по-добре - INTEL или Ryzen. Уж търсих информация , но не намирам...единно мнение, най-вероятно няма такова. Някои пишат, че Ryzen последните години се представят по-добре, но пък Intel е по-добре щом дойде дума за игри. И още един въпрос - NVIDIA GeForce GTX 1050 би ли била подходяща...

Сравнитени изисквания:

Бюджет:1500+windows

Ram:8/+

Hdd:1 TB

Ssd: 128/250

*Тъй като чета, че е най-добре да има и двете или мога да мина без ssd?

И..всичко посочено по-горе, тъй като поста стана дълъг и няма кой да чете такива романи ще болдна по-важните неща..Благодаря предварително.

Здравей!

Един от големите проблеми при избора е че включването на оп.система вдига доста цената.

Вариант за размисъл с уиндоус SSD 128/256 + 1TB механичен диск

ASUS VivoBook S15

Похвално е че четеш и се интересуваш!
Освен класовете и сериите обръщай внимание и на конкретната модификация/ конфигурация и накрая на продуктовия код, когато търсиш ревюта и мнения. 
Гледай каква е охладителната система, какви слотове има за разширяване, особено внимавай с броя на слотовете за рам памет.
В периода на новогодишното пазаруване по- големите вериги за лаптопи гледам, че променят цените динамично - защото в периода се пазарува активно. Може би ще се опитат да се оттърват от модели с графика GTX 1050. В твоя бюджет минималната актуална видеокарта е 1650 (за nvidia), комбинирана обикновено с i5-9300H (или Ryzen 5 3550H) и нагоре. 
За охлаждането гледай модела да е с 2 големи вентилатора и повечко топлоотвеждащи шини, захранване към 135 Вата  и повече.
 Дисплея като го провериш точно какъв е - дали IPS, колко Херца (60 или повече). Дали трепти - задължително (Flicker Free, Save ...), каква цветова гама покрива, контраст, яркост
Като приключиш с избора на хардуера е хубаво да провериш (да кажем в utube) как е възприет от потребителите (в коментарите) да не би да има някакви хронични проблеми със софтуера ( да не са му доизкусурили я биос-а, я специфичната им системна програма, с която се хвалят)

Можеш да проверяваш моделите за обстойни тестове и ревюта, например на:
Laptopmedia.com (българско, нещо като gsmarena за лаптопи)
Notebookcheck.com  

Успех! 
 P.S. Пропуснала си Legion Y540 от изброените серии, а ако е L340-15IRH да е с 2 слота за Рам
Само за ориентиране в цените виж как вървят употребяваните (макар, че този е за начинаещи дизайнери и инженери, а не за игри)

Пример:

Виждам нещо в периметър - например Legion-y7000 , копирам продуктовия код и разбирам, че това е румънска версия и чета точните и характеристики от Леново

Чета ревю за модела.

Уиндовси на промоция гледам тук в калдата по 10-12 долара,

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.