Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Някой учил ли е специалността User experience/user interface design?

Featured Replies

В СофтУни уча user experience и user interface design - това са два модула. В първият модул се учи основите на този дизайн потребителски дизайн като се правят няколко процеса свързани с гещалт психологията проучванията на потребителите като анкети на базата на тези анкети се създават потребителски персони. персоните включват следните неща: демографски данни цели и фрустрация, а фрустрацията е начин на решаване на установени проблеми и степента на образование на потребителя. бекграунд или бекстори: с какво се занимават и какви по характер са потребителите. Цитат, мотивация, създава се потребителско пътешествие и точки на взаимодействие на потребителя с продуктите през определени фази. създава се хартиен прототип на продукта, след това се създава така наречената разкадровка или сториборд, тоест на пет екрана се описва Как се използва бъдещият продукт и един негативен сториборд описващ проблема при използването на този продукт като се дава обратна връзка, след това се дигитализира хартиеният прототип и после с адоб xdi се създава дигиталният продукт на приложението като в индиго дизайн светещ в този прототип и след това вече в екип се създава самото приложение. Екипът включва дизайнери художници и програмисти. дизайнерът решава Как да изглежда интерфейса а програмистите започват да създават кода на самото приложение и самото приложение става активен продукт за мобилни устройства например има такива приложения като ам-ам takeaway.com epay.bg и други подобни.

User Experience design включва:

1. Анкета или интервю с потенциален купувач или потребител за да се събере необходимата информация, проучвания и извадки. Подаване на обратна връзка между потребителите на един или друг продукт.

2. Потребителска персона и два сценария на употреба на продукта.

3. Потребителско пътешествие - линейна и циклична скала.

4. 5 екрана с положителен сториборд и пет екрана с един негативен сториборд. Обратна връзка между потребителите.

5. Създаване на хартиен прототип на продукта скициране в пет отделни екрана.

6. Дигитализиране на хартиените прототипи в Adobe xperience design и тестване на прототипа в cloud.indigo.design. споделяне на линка за обратна връзка между потребителите.

След това идва участието на дизайнери и програмисти за създаването на user interface & web design.

На мен ми изглежда много трудно и търся помощта и съдействието на опитни хора. Благодаря за вниманието!

Изпратено от моят PMT5778_4G с помощта на Tapatalk

преди 27 минути, Rumen Yordanov написа:

На мен ми изглежда много трудно и търся помощта и съдействието на опитни хора. Благодаря за вниманието!

Помощ за какво? Не е ясно какво питаш?

• Автор

Помощ за какво? Не е ясно какво питаш?

Помощ за какво сега ще ти кажа трябва ми помощ Как да си направя персоната да я опиша след това да направя два потребителски сценария след това да направя потребителско пътешествие в графичен модел да направя това което е изобразено в петте точки ако четеш внимателно ще разбереш какво имам предвид накрая да направя валидация на хартиения прототип. Другото което е аз не мога да рисувам сторибордове а човек трябва да умее да рисувам колкото може поне това знам! Много хора казват че не е задължително човек да може да рисува и излезе че в България графичен дизайн е голямо противоречие едни казват че можеш да рисуваш други казват, че не е задължително! на какво трябва да вярвам?
Изводът който мога да си направя изследва който мога да направя е следен щом не мога да рисувам значи не трябва да бъда графичен дизайнер не трябва да бъда и ext signer така че хората които казват че един дизайнер не трябва да рисува или не е задължително да рисува и изпада в противоречие защото дизайнерите са тези които трябва да могат да рисуват ако не могат да рисуват по тая логика изобщо не трябва да стават дизайнери! И аз вярвам само на тази реалност реалността е това човек който иска да се занимава с графичен дизайн трябва да умее да рисува защото и двете вървят ръка за ръка! При мен проблемът е че аз не мога да рисувам каквото и да е нещо затова не мога да направя сторибордове те защото там се изисква да може да рисува човек ако не трябва да наема някой художник да ми ги направи,а аз нямам пари да мога да платя на този художник, а художниците взимат скъпо! Другият проблем пред който се изправям продукта Adobe XD! Там аз не знам как се създава в този продукт дигитален прототип на база хартиеният прототип не знам какво се въвежда там вчера се опитах да направя нещо и накрая не успях затова не искам повече да знам нито за тая програма нито за тоя ux дизайн защото всичко е една манджа с грозде не знам някой в България дали знае за какво става дума не искам да бъда като някой човек който не знае какво иска! Не знам ти какво си прочел от целия ми този пост но явно или си на ясно за какво става дума или не си! Ако аз попитам по правилния начин опиша точките Какво трябва да се направи тогава значи и на теб не ти е ясно за какво става дума значи не знаеш как да ми отговориш Е тогава ще чакам следващият! Ще бъда благодарен да ми се отговори по правилния начин защото аз описах последователно в пет точки за какво иде реч и последната точка която е ux interface design съкратено на английски се нарича u&i интерфейс тоест ui interface ui in дизайн в което се включва самия дизайн на интерфейса като цветове и типография да използваш определение шрифт и начина на съставяне на иконки като иконка за затваряне в края той ще бъде хикс като иконка за уголемяване на екрана ще бъде квадрат и като иконка за минимизиране на самия продукт или приложения тоест екрана на приложението той ще бъде минимизиране ще бъде в системната лента на задачите ето това има предвид и какви цветове ще бъде този интерфейс бяло жълто зелено по принцип те са стандартни цветове но едва ли ще има зелен цвят може да има зелен цвят в лентата там където интерфейсната лента отдолу ще бъде един голям прозорец в бяло след това трябва да се опише за какво ще служи този продукт за какво е предназначен каква е функцията на тоя продукт каква е функцията на интерфейса и каква е точката на е взаимодействието между потребителя и графичния потребителски интерфейс надявам се че това вече е ясно ако се чудиш защо нямам препинателни знаци използвам микрофона на приложението в андроид и той превръща всяка една моя дума в текст!

Ако сложиш някой друг препинателен знак, може някой да се напъне да ти разбере проблема.

преди 15 часа, rostislaf написа:

Ако сложиш някой друг препинателен знак, може някой да се напъне да ти разбере проблема.

Има един ? и една .

Иначе най-познава ! знак. Използвал го е най-много. Може другите да не ги е учил още.

• Автор

Въпросът ми е: учил ли е някой UX (user experience)? Следователно: дали някой се занимава с UX design?
Какво точно изучава UX design? Това по-ясно ли е от цялото ми обяснение без препинателни знаци?

• Автор

Поставям необходимите препинателни знаци, за да бъдя ясно разбран:

В СофтУни уча user experience и user interface design - това са два модула. В първият модул се учи основите на ux (user experience) дизайн - w в него се включват основните елементи като: потребителски дизайн,   правят няколко процеса свързани с гещалт психологията и провеждане на проучванията на потребителите като анкети. На базата на тези анкети се създават потребителски персони. Персоните включват следните неща: демографски данни, цели и фрустрация, а фрустрацията е начин на решаване на установени проблеми ка то се включва и степента на образование на потребителя. Бекграунд или бекстори: с какво се занимават и какви по характер са потребителите. Цитат, мотивация, цел: създава се потребителско пътешествие и точки на взаимодействие на потребителя с продуктите през определени фази. Създава се хартиен прототип на продукта, след това се създава така наречената разкадровка или сториборд, тоест на пет екрана се описва следните събития като контекст: Как се използва бъдещият продукт и един негативен сториборд описващ проблема при използването на този продукт. по този начин се дава обратна връзка. след това хартиеният прототип се дигитализира - сканира или се снима с фотоапарат или смартфон с много добра резолюция и после с адоб xd се създава дигиталният продукт на приложението като в индиго дизайн се вкарва окончателното раработено приложение на базата на този прототип и след това вече в екип се създава самото приложение - създава се експеримевнтална обратна връзка с линки към определени потребители, които трябва да тестват даденото приложение и после в обратна връзка да кажат какви проблеми срещат и да ги опишат с няколко думи като: това ми харесва, трябва да се поправи следния бутон, който не работи и т.н.. Екипът включва дизайнери, художници и програмисти. Дизайнерът решава да сподели своето виждане Как би трябвало да изглежда интерфейса, описва или рисува фазите на изгледа на продукта или приложението,  а програмистите започват да създават кода на самото приложение и самото приложение става активен продукт за мобилни устройства. Ще си послужа с подобни примери от действителността: ам-ам, takeaway.com epay.bg и други подобни.

• Автор

Поставям необходимите препинателни знаци за по-голяма яснота:

Помощ за какво ли? Сега ще ти кажа трябва ми помощ: Трябва ми помощ по следния проблем:

1. Как да си направя персоната, за да я опиша? Демографски данни: Име и фамилия, възраст, пол, място  и професия.
2. след това да направя два потребителски сценария.
3. да направя потребителско пътешествие в графичен модел както е  изобразено в шестте точки.
4. ако четеш внимателно, ще разбереш какво имам предвид.
5. преди валидацията да направя един положителен сториборд и един негативен сториборд. позитивния сториборд включва добре ли се справя с приложението, има ли възможност да плаща с дебитна карта, за калко минути може да извърши плащането. Негативният сториборд включва: проблема с интернет или безжичната връзка, сканирането на необходимите документи, които потребителят иска да изпрати, резолюцията на изображенията може да се окаже ниска - 72 пискела/инч.
6.  накрая да направя валидация на хартиения прототип.
Другото което е аз не мога да рисувам сторибордове, а човек като мен трябва да умее да рисува. поне това знам!

Много хора казват, че не е задължително човек да може да рисува. и изглежда, че,  в България специалността графичен дизайн е в едно голямо противоречие: едни казват, че трябва да можеш да рисуваш, други казват, че не е задължително! на какво трябва да вярвам?
Изводът който мога да си направя е следният (дано не избързвам): щом не мога да рисувам, значи не трябва да бъда или не ставам за графичен дизайнер. не трябва да бъда и user experience designer.  повечето от хората казват, че един дизайнер не трябва да рисува или не е задължително да рисува  то ва, че в някои случаи изпадат в противоречие. именно дизайнерите са тези, които трябва да могат да рисуват, т.е. да имат много добри рисувателни умения. Вон Гличка казва, че рисуването е най-добрият приятел на дизайнера/създателя на проектирането. ако  хората, които се мислят за дизайнери се окажат, че не могат да рисуват. Следователно по тая логика изобщо не трябва да стават дизайнери! И аз вярвам само на тази реалност!  реалността е това, човек, който иска да се занимава с графичен дизайн; трябва да умее да рисува. защото скицирането/рисувателното умение и графичния дизайн вървят ръка за ръка! При мен съществува проблемът, че аз не мога да рисувам каквото и да е нещо. И точно затова не мога да направя сторибордовете! Според мен  там се изисква да може да рисува! А самият аз нямам възможност да си наема художник. Другият начин е да отложа изпита за следващата година, а до тогава ще натискам молива, за да се науча да рисувам. Аз нямам добра финансова възможност да плащам на художник да ми нарисува сторибордовете. Имам избор: или да се науча да скицирам грубо или да се откажа.  Другият проблем пред който се изправям продукта Adobe XD! Не съм запознат с правилното използване на продукта Adobe XD. Там аз не знам как се създава  дигитален прототип на база хартиеният прототип.  

Аз предлагам следното решение на този проблем: Да се науча да рисувам, да имам добри рисувателни умения, колкото да мога да скицирам сторибордове. Това ще ми отнеме много време, но мисля, че си заслужава да опитам. Ще направя сторибордовете със своите рисувателни умения и накрая ще предам проекта - това ще стане май следващата година.

• Автор

Как би помогнал Zoloft?

Изпратено от моят MYA-L11 с помощта на Tapatalk

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.